HABERLER>SAĞLIK
12 Temmuz 2012 Perşembe - 09:55

Ege obezitenin pençesinde: En ‘ağır’ Manisa

Ege’de sağlık çalışanlarının yarısının obez ya da fazla kilolu olduğu ortaya çıktı. Manisalı sağlık çalışanlarının yüzde 19.9’u obez, yüzde 29.5’i fazla kilolu. Manisa Türkiye ikincisi olurken, İzmir 12.7, Aydın 12.4, Muğla 12.1, Denizli 11.7, Çanakkale 11.4, Uşak 11.1 obez oranına ulaştı.

Ege obezitenin pençesinde: En ‘ağır’ Manisa

İZMİR - Modern yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle ortaya çıkan ve "çağın hastalığı" olarak nitelenen obezite, Ege'yi etkisi altına aldı.

Yeni Asır’dan Rıdvan Körpe/Burak Demirbilek/Erkan Doğan’ın haberine göre Bereketli toprakları, üzümü, inciri, kebabı, köftesi, çöp şişi ve höşmerimi ile ünlü Ege'de sağlık çalışanlarının bile yarısına yakınının obez ya da fazla kilolu olduğu belirlendi. Sinsice ilerleyen ve fiziksel aktivitelerin yavaşlamasıyla gelecekte büyük rahatsızlıklara kapı aralayan obezite, Egeliler için tehlike çanlarını çaldırdı. Harekete geçen Sağlık Bakanlığı, toplumda duyarlılık oluşturmak amacıyla Muğla'dan obezite yürüyüşü başlatma kararı aldı. İzmir'de ise 9 bin 434 ileri derecede obez hasta bulunduğu açıklandı.
 
TÜRKİYE İKİNCİSİ
Obeziteye savaş açan ve çeşitli kampanyalar yürüten Sağlık Bakanlığı'nın kendi personeline yönelik araştırmasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Türkiye genelinde 81 ilde 66 bin 761 sağlık çalışanı üzerinde yapılan obezite araştırmasında boy-kilo indeksine (BKİ) göre sağlık çalışanlarının yüzde 11.4'ü obez, yüzde 34.5'i de fazla kilolu çıktı. Bu konuda en bilinçli olması gereken sağlık personelinin bile yarısına yakınının obez ya da fazla kilolu çıkması şaşkınlık yarattı. Ege'ye ilişkin rakamlar ise tehlike çanlarını çaldırdı. Manisa'da anket yapılan 2 bin 116 sağlık çalışanının yüzde 19.9'u obez, yüzde 29.5'i fazla kilolu çıktı. Manisa, Gümüşhane'den sonra sağlık çalışanlarında obezite oranı en yüksek ikinci il oldu. Onu Afyonkarahisar izledi.

Ege'nin diğer kentlerindeki obezite oranları da hatırı sayılır düzeyde.. Balıkesir yüzde 13.1'lik obezite oranıyla Türkiye genelinde 12'nci sırayı alırken, İzmir 12.7 ile 14'üncü, Aydın 12.4 ile 18'inci, Muğla 12.1 ile 20'nci, Denizli 11.7 ile 26'ncı, Çanakkale 11.4 ile 32'nci, Uşak ise 11.1 ile 35'inci oldu.
 
ÖNLEM ALINACAK
Ülkedeki sağlık çalışanlarının yüzde 32.9'u yeterli beslendiklerini düşünmediklerini ifade ederken, yüzde 69.9'unun zamansızlık ve geç kalma korkusu yüzünden kahvaltı yapmadığı bulgusuna ulaşıldı. Ankette sağlık çalışanlarının yüzde 19.3'ünün her zaman, yüzde 46.1'inin bazen fiziksel aktiviteler yaptığı, yüzde 33.4'ünün ise hiç fiziksel aktivite yapmadığı belirlendi.

Boy- kilo indeksine göre ortaya çıkan veriler üzerine Manisa'da acilen önlemler alınacağı bildirildi. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, 14 Mart 2011 ile 31 Ağustos 2011 tarihleri arasında yapılan değerlendirmeleri ve 2012 yılı içinde tamamlanan anketin sonuçlarını "kaygı verici" olarak niteledi.

Manisa'nın tarım kenti olmasının da bu sonucu etkilediğini vurgulayan Tay, "Manisa'da obezite oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Bunun için kamu alanlarında hareketli yaşamı desteklemek için çalışmalar yapacağız. Önce eğitimler düzenleyeceğiz sonra da kamu alanlarına örneğin pinpon masaları koyacağız. Çalışanları spora yönlendireceğiz. Gerekirse Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile protokol imzalayıp spor sahalarını sağlık çalışanlarına açarız" dedi.
 
OBEZİTE HARİTASI
Tay, aile hekimleri kanalıyla Manisa'nın obez haritasını çıkarmaya çalıştıklarını belirtirken, "Bunun için Bakanlığımız da bir ihale yaparak 'adım ölçer'ler alıyor. Bunlar obez hastalara aile hekimleri kanalıyla dağıtılacak" diye konuştu. Sağlık çalışanlarına "vatandaşa örnek olun" çağrısı yapan Tay, "Ben bu konuda öncülük ediyorum. Yıl başından bu yana 5 kilo verdim. Sağlıklı yaşam için 5 kilo daha vereceğim. Sağlık çalışanları örnek kişiler olmalı. Herkese bu bilinci aşılayacağız" dedi.
 
EGE KENTLERİNDE SONUÇLAR
Obezite / Fazla kilo
Balıkesir: 13.1 33.9
İzmir: 12.7 35.9
Aydın: 12.4 33.5
Muğla: 12.1 31.4
Denizli: 11.7 37.2
Çanakkale: 11.4 33.4
Uşak: 11.1 36.9
 
MUĞLA YÜRÜYÜŞE ÇIKIYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılacağı, Muğla şivesi ile 'Hareket ediverin gari' ismi verilen proje kapsamında 10 bin adımlık yürüyüş bugün saat 19.00'da Muğla'da başlatılacak. Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından proje kapsamında 10 bin adımlık yürüyüşe katılacak Bakan Akdağ, 3'ten 93'e tüm Muğlalıları obeziteye karşı harekete geçirmeyi hedefliyor. Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, "Obeziteye karşı bugünden itibaren savaş başlatıyoruz. Herkesi projeye davet ediyoruz" dedi.
 
İZMİR'DE 9 BİN RİSKLİ OBEZ VAR
İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, İzmir'de 9 bin 434 ileri derecede obez hasta bulunduğuna dikkat çekerek, "Aile hekimlerimiz İzmir'de 9 bin 434 ileri derecede obez vatandaş tespit etti. Sağlık açısından riskli bu kişileri yakından takip ediyoruz. Hedefimiz 1 milyon kişiyi zayıflatmak" dedi. Türkyılmaz, İzmir'in nüfusunun 1.4 milyonunun ise kilolu olduğunu belirterek, "Amacımız düzenli beslenme ve hareket alışkanlığını kazandırıp, aktiviteyi hayatımıza sokmak. Böylece obezitenin de önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu. Türkyılmaz, yaptıkları hesaplamalara göre ise İzmir'de 1 milyon 400 bin kilolu kişi olduğunu bildirdi. Toplum Sağlığı Merkezi ve Karşıyaka Devlet Hastanesi işbirliği ile yürütülen Türkiye Obezite ile Mücadele Programı ile toplumun bilinçlendirileceğini
ifade eden Türkyılmaz, "Sağlık Bakanlığı önümüzdeki günlerde halka ücretsiz adım ölçer dağıtmaya başlayacak. Çocuk ve gençlere sağlıklı yaşamayı öğreterek, obezitenin önüne geçmeyi planlıyoruz" dedi.
 
NASIL ÖLÇÜLÜYOR?
Obeziteden sorumlu İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşe Candan, obez olmamak için porsiyonların küçültülmesi ve günde 10 bin adım atılması gerektiğini söyledi. Dr. Candan obezite konusunda vücut kitle endeksinin nasıl hesaplandığını şöyle açıkladı: "Önce boyun metre cinsinden (Örnek 1.7 metre) karesini alıyoruz. Vücut ağırlığımızı elde edilen rakama bölüyoruz. Çıkan rakam vücut kitle endeksimiz oluyor. Diyelim ki boyumuz 1.70. 1.7'nin karesini alıyoruz. Diyelim ki 70 kiloyuz. 70 bölü 1.7'nin karesi, vücut kitle endeksimizi veriyor. Vücut kitle endeksi 18.5 ve altındaysa düşük kilolu diyoruz. Dünya standartı olarak 20-25 arası normal kabul ediliyor. 25-30 orası şişman diyoruz. 30'un üzerine ise obez diyoruz. 30-35 arası ileri obez, 40'a doğru yaklaştıkça morbit obez (ölümcül obez) olarak tanımlanıyor.
 
DR. MEHMET ÖZ'ÜN HESABI

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı kapsamında Paris'te geçtiğimiz ay yapılan sunuma katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve beraberindeki heyet Paris Turizm Müşavirliği'nde basın toplantısı düzenlemişti. O toplantıya katılan dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz belindeki kemeri çıkararak Bakan Recep AkdaıÜüğ'ın belini ölçtü. Bel ölçüsünü açıklamayan Öz, "Bakan beni yendi" ifadesini kullanmıştı. Öz, sunumda yaptığı konuşmada ise, "Obez olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Gayet kolay. Bel çevresini ölçmek. Normal ortalama insan bunu kemerle ölçüyor. Ama kemer tutmuyor. Kimse belli yaştan sonra kemer almıyor. Yeni kemer satın alınmadığı için göbek üzerine çıkıyor. İnsanlar bunun farkında değiler. Eve gittiğinizde bunun düzgün ölçün. Hiçbir zaman boyunuzun yarısını aşmamalı" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hüseyin Bebek: İzmir’de bir tıp mucizesi
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kök hücre aşılaması ...
Minik Hüseyin’in kurtuluşu tarihe geçti
Doğuştan ince bağırsağı olmayan minik Hüseyin Yiğit'e, kendi kök hücresi ...
Zayıflamak isteyen acı biber yesin
Kırmızı acı biberin zayıflamak isteyenlere çok faydalı olduğu ortaya çıktı
 
Salatayı yağsız yemeyin!
Salatayı yağsız yemenin değil, yağlı yemenin sağlığa daha yararlı olduğu tespit edildi.
Çok su içtiği için öldü!
İsveç'in Uppsala kentinde, bir saat içinde 6 litre su içen bir genç kız, ...
5 hafta önce tam 5 buçuk kilo doğdu
Medical Park İzmir Hastanesi Yeni Doğan Servisi 36 haftalık ve 5 buçuk ...
 
İzmir’de utanç sırası!
İzmir'de yaşayan otistik çocuklar, bilinen tek tedavi yöntemleri olan ...
20 yıl daha fazla yaşamak ister misiniz?
İngiltere’de yapılan bir araştırma yemeğin azaltılması durumunda çok daha ...
Korkan kadına sezaryen serbest
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, torba yasa ile “tıbbi gereklilik” şartına bağlanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva