HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2018 Pazar - 09:11

Çocuğa yapılan yatırım, en güzel yatırımdır

“Çocuk haklarının korunmasında meydanın rolü” başlıklı Medya Çalıştayı, Gaziantep’te gerçekleştirildi. Avrupa Birliği'nin desteğiyle UNICEF’in düzenlediği büyük etkinliğe, ülkemizin tüm bölgelerinden gazetecilerin yanı sıra konunun uzmanı akademisyenler, çocuk haklarının korunmasına yönelik atılacak atımları tartıştı. Yazarımız Muhittin Akbel’in de katıldığı çalıştayda, çocuk haklarının korunması yönünde medyanın daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Çocuğa yapılan yatırım, en güzel yatırımdır

UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta, çocuk haklarının çiğnenmesini önlemek amacıyla bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. UNİCEF’in bir sivil toplum kuruluşu değil, Birleşmiş Milletler’e bağlı, çocuk hakları savunucularının öncüsü bir kurum olduğuna dikkat çeken Hosta, “Eşitlikten öte, hakkaniyet peşindeyiz. Kız çocuğu, erkek çocuğunun arkasında kalıyor hala. Engelliler, arka plana itiliyor.Bu sorunları artık aşmalıyız. Çocuğun mültecisi yoktur, çocuk çocuktur. Çocuğun rengi, bu gerçeği değiştirmez. Çocuğa yapılan yatırım, en güzel yatırımdır. Şu unutulmamalı ki, bir çocuğun ihmalinin bile bedeli çok ağırdır”ifadesini kullandı.

Akademisyenler ise çocukları ruhsal olarak sıkıntıya sokacak haber ve fotoğrafların, çok büyük bir hassasiyetle yazılması ve seçilmesi gerektiğini bildirdi. Çocuk hakları konusunda iyi ve kötü haber örneklerini gösteren akademisyenler, empati yapmanın şart olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Basın, çocuklarla ilgili haberlerde hercümleden, her kelimeden sorumludur. Tacize uğrayan, yaşam hakkı kısıtlanan, eğitim gibi ihtiyaçları karşılanmamış, şiddet görmüş çocuklarla ilgili yapılacak her haberde kendimizi o çocuğun anne ve babasının yerine koymalıyız.Gerekirse bazı haberleri kullanmamak da bir yöntem olabilir. Eğer haber mutlaka kullanılacaksa, çocuğun şahsiyeti bilinmeyecek şekilde hazırlanmalı.”

Akademisyenler sokakta yaşayan, çeşitli suçlara karışmış çocuklara “tehlikeli” damgası vurmanın, çocuk haklarına saygısızlık olduğuna işaret etti. Akademisyenler, “Çocuklar tehlikeli değil, çocklar tehlikededir. Çünkü arkalarında yetişkinler var” açıklamasında bulundu. Mülteci, şiddet görmüş, çeşitli ihtiyaçları giderilememiş çocuklarla ilgili yazılan 2 bin haber içinde yapılan değerlendirmeleri yorumlayan akademisyenler, şu çarpıcı ifadelere dikkat çekti:

“Sevindirici olan taraf, haberlerin yüzde 65’inin olumlu bakış açısı içeriyor olması. Bu kapsamdaki haberler, çocukların mağduriyetini ortaya koyuyor. Haberlerin yüzde 46’sı, çocukların zor şartlar altında yaşamlarını anlatıyor.Deniz yoluyla geçişlerde yaşanan faciaları içeren haber oranı yüzde 45. Aylan bebek haberi, yüzde 43’lük orana sahip. Çocuk işçilerle ilgili haberlerin oranı da yüzde 36... Burada en dikkat çekici durum, haberlerin yüzde 88’inde çocukların haberde görüşünün yer almamasıdır. Bu vahim bir gerçektir. Oysa çocuk bir bireydir, onun da görüşüne ihtiyaç duyulmalıdır.”

Konuşmacılar, çocukların mahremine girilmesinin sakıncalarını dile getirdi. Taciz konulu haberlerde çockların tanınmasına yol açacak bilgilerin haberde yer almaması gerektiğine de vurgu yapıldı.,”Taciz haberleri, toplumu taciz etmeden yazılmalı. Haberlerde şiddet ve ayrımcılık özendirilmemeli” denildi.

Çalıştaya katılan gazeteciler, bölgelerinde yaşanan çocuk istismarına yönelik olaylar ve bu olayların gazeteye yansımalarından örnekler verdi. Gazeteciler, medya olarak çocuk haklarını koruyan bir habercilik kültürünü tüm birimleriyle geliştirmek zorunda olunduğuna işaret ederek, “Tacize uğramış bir çocukla ilgili haberde, çocuk özneyi oluştururken, tacizciler unutulup gidiyor. Oysa bu tür toplumsal kanayan yaraları saracak haberler yapmak daha doğru bir davranış olur” görüşünde birleşti.

 
İzmir'de dehşet: Sokak ortasında yanmış ceset!
 
Mahmud Abbas: Filistin Meclisi feshedilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de dehşet: Sokak ortasında yanmış ceset!
İzmir'in Bornova ilçesinde, vücudu yanmış halde kimliği belirsiz kadın cesedi bulundu.
İzmir'in o ilçesinde kar yağdı
İzmir'in Kiraz ilçesindeki yüksek kesimlerde kar yağışı görüldü.
Türk ve Suriyeli öğrenciler dostluk maçı yaptı
İzmir'in Buca ilçesindeki Recep Ersayın İlkokulunda eğitim gören Türk ...
 
TURMEPA gönüllülerinden İzmir Körfezi'nde temizlik
İzmir'de, Deniz Temiz Derneği/TURMEPA gönüllüleri, Birleşmiş Milletler ...
Bitkilerin keçeden heykelini yaptılar
Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi,Türkiye’de yetişen yirmi mera bitkisini ...
'Sarı Yelekliler' sokaklarda: Paris'te hayat durdu!
Fransa'da 17 Kasım'da akaryakıt zamlarını protesto eden Sarı yelekliler" ...
 
İzmirli muhtardan ilginç uygulama: 16 bin 500 damacana su bedava!
Konak’ta yer alan Kılıçreis Mahallesi’nin Muhtarı Yücel Mumcular, su ve ...
DEÜ Rektörlüğü açıkladı: O profesör görevden alındı
Rektörlüğün yaptığı açıklamada, 'Dokuz Eylül Üniversitesi, Mevlana Uygulama ...
320 boş operasyon düzenleyen müdüre tahliye
Sakarya'da FETÖ'nün kilit ismi firari Adil Öksüz'ü arayan ekibin başındayken ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva