HABERLER>POLİTİKA
7 Ekim 2021 Perşembe - 15:50

CHP'li Sındır 'vicdanı olan evet derdi' dedi... 'Yurtsuzlara kredi' talebine Cumhur İttifakı freni!

Yurtlara yerleşemeyen öğrencilere nakdi destek verilmesi konusunda verilen soru önergesinin reddedildiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Biraz vicdan sahibi olan, ülkesini düşünen, gençlerin umudunu, gelecek beklentisini düşünen kim olursa olsun vicdanla buna ‘evet’ demesi lazımdı. Ancak bu rutin hale gelmiş muhalefetin hiçbir önerisinin kabul görmediği bir süreci yaşıyoruz. Bu madde teklifi görüşülmesine bile fırsat verilmeden Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildi" dedi.

CHP li Sındır  vicdanı olan evet derdi  dedi...  Yurtsuzlara kredi  talebine Cumhur İttifakı freni!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi Plan ve Bütçe üyesi milletvekilleri, Türkiye'de son dönemlerde yaşanan üniversite öğrencilerinin barınma sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

Aralarında CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır'ın da yer aldığı yedi isim, "Yurt içinde yükseköğrenim gören öğrencilerden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna yurt tahsisi için başvuruda bulunanlardan kurum tarafından herhangi bir yurt tahsisi yapılamayanlara onal yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısına kadar her ay karşılıksız burs olarak verilir. Bu tutar damga vergisi dahil hiçbir kesintiye tabi tutulmaz. Söz konusu tutar, kira kontratı ile kanıtlanması şartıyla, konutlarını yükseköğrenim gören öğrencilere kiralayanların banka hesaplarına Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından direkt olarak aktarılır. Bu konudaki usul ve esasları belirlemeye Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumunun bağlı olduğu Bakan yetkilidir" önerisinde bulundu.

Öneri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yer alan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi üyeleri tarafından reddedilirken, İzmir Milletvekili Sındır reddedilen madde ile ilgili Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulundu.

ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE İKİ SEÇENEK VAR… YA OKUYACAKLAR, YA DA AİLEYE DÖNECEKLER
Öğrencilerin ülkenin dört bir yanında barınma konusunda zorluklar yaşadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Hepimizin yaşayarak görerek, gözü önünde şahit olduğumuz çok temel bir mesele var. Bulundukları şehrin dışında üniversite okumaya hak kazanmış öğrencilerin gittikleri şehirde barınma fırsatı bulamamaları... Gittikleri şehirde başvurdukları yurtlarda 4-5 bin gibi yedek sırada yer alıyorlar. Ülkeyi yönetenler şehir dışından o şehre gidenlerin başvurdukları KYK yurtlarındaki yedek sıralarına baksa ‘ülke dört dörtlük’ diyebilecek bir vicdanda olmazlar. Böyle bir durumda belediyelerimiz, yani daha çok Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler bu soruna çözüm üretmeye çalışıyor. Ellerinden gelen tüm imkânlarını kullanıyorlar. Kimi yeni yerler kiralıyor, kimileri mevcut özel yurtlarını kiralıyorlar, kimileri de mevcut boş binalarını yurda çevirerek merhem olmaya çalışıyorlar ancak bu çok ciddi sorun. Bir yandan ev kiraları inanılmaz arttı. Öğrenci ailelerinin bu kiraları ödeyebilecek gücü yok.  Bu çocukların önünde iki seçenek kalıyor. Ya okuyacak ya da ailelerinin yanına gidecek. Biz bu çocukların okumasını eğitim almasını istiyoruz" dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ İÇİN VERİLEN HER DESTEK KUTSALDIR
Öğrencilere yurt bulana kadar nakdi destek verilmesi önerisine vicdanı olan herkesin evet diyeceğini de belirten Sındır, "Bu aslında devletin asli görevi. Ülkeyi yönetenlerin derhal çözmesi gereken bir konu… Bunu görmezden geliyorlar ve sanki bu terör faaliyetiymiş gibi ifade etmeye çalışan bir anlayışı ortaya koymaları da kabul edilemez. Biz bu konu için Plan ve Bütçe Komisyonunda, özellikle Vergi Usul Kanunu ve Gelir Kanunu usulündeki kanun görüşmeleri esnasında teklifimizi verdik. Sen çocuklara devlet olarak barınma imkanı sağlayamıyorsan, en azında yurda yerleşinceye kadar kirada oturabilecekleri maddi destek sağla ki bu çocukların istikbali devam etsin. Sosyal devletin asli görevi tam da budur diyerek bir teklifte bulunduk. Torba kanuna bunu da ekleyelim dedik.  Ancak her zaman olduğu gibi, benim hiç şahit olmadığım gibi, biraz vicdan sahibi olan, ülkesini düşünen, gençlerin umudunu ve gelecek beklentisini düşünen kim olursa olsun vicdanla buna ‘evet’ demesi lazımdı. Ancak rutin hale gelmiş biçimde muhalefetin hiçbir önerisinin kabul görmediği süreci yaşıyoruz. Bu madde teklifi görüşülmesine bile fırsat verilmeden Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedildi. Bu bir siyasi mesele değildir. Çocuklarımızın eğitimi için verilen her destek kutsaldır" diye konuştu.

YABANCI UYRUKLULARA HER TÜRLÜ İMKAN SAĞLANIRKEN…
"Memlekette onca misafir ağırlıyoruz.  Can güvenliği tehlikede olan, ölüm korkusu yaşayan kim varsa onlara sahip çıkmak bizim toplum ve millet olarak kültürümüzdür. Ancak yabancı uyruklulara bütün kapıları açarken, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden kontenjanın neredeyse yarısını yabancı uyruklulara verirken ve onların eğitimi için imkân tanırken, onlara her türlü eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânı sunulurken, bizim kendi gençlerimizin böyle bir durumda karşılaşması bizleri üzüyor. Burada bir kıyaslama yapmayı doğru bulmuyorum, yabancıların da insanca yaşama imkanlarını onlara sunmalıyız ancak memlekette bu kadar garanti ödemeleri ile yollarıyla milyarlarca lira dökülürken ve bu ortadayken, 128 milyar dolar iki seneden buharlaşmışken böyle bir insani bir olayın reddedilmesi kabul edilemez" dedi.

GENÇLER YANLARINDA DEVLETİ GÖRMEK İSTİYOR
Türkiye'deki gençlerin 4'te 3'ünün geleceğini yurt dışında planladığını belirten Sındır, "Bana gelen sorunlarda gençlerin kırgınlığı ve hayal kırıklığı var. Gençler yanlarında devletini görmek istiyor. Bunları göremediği için gençlerin yüzde 75'i geleceğini yurtdışında arıyor. Gençlere bir umut, bir gelecek, birlikte bir gelecek… Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olarak çatısı altında özgür, demokratik, laik ve sosyal devletin çatısı altında bir gelecek güvencesi verebilmek gerekiyor. Onu göremeyenler tabii ki kızıyor ve kırgın bir tavır alıyorlar" diye konuştu.

 
CHP'li Arslan'dan çarpıcı rapor... 3 milyondan fazla ailenin elektriği kesildi!
 
Oyuncak helikopter, ölümde kusurlu bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Arslan'dan çarpıcı rapor... 3 milyondan fazla ailenin elektriği kesildi!
Son yıllarda yaşanan elektrik ve doğalgaz zamanlarına dikkat çeken Cumhuriyet ...
CHP Konak'tan ‘faturalı’ eylem!
CHP Konak İlçe Başkanlığı, son dönemde yüksek fiyat artışı gösteren elektrik ...
İzmir’deki sağlık örgütlerinden yönetmelik tepkisi!
İstanbul’daki aile hekimlerinin iş bırakma eylemi ile eş zamanlı olarak ...
 
Erdoğan: 3600 ek gösterge sözünü veren biziz!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ...
AK Partili Dağ paylaştı… CHP’li vekiller ayağa kalktı!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “anayasanın ...
Erdoğan Putin ile görüştü: Hangi konular ele alındı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon ...
 
CHP'li Arslan'dan muhtarlara mektup
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, yeni yasama yılı öncesi ...
AK Partili Nasır'dan kentsel dönüşüm ve finans mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, depreme karşı alınabilecek önlemlerin ...
Müsilaj Komisyonu'nun görev süresi 1 ay uzatıldı
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu'nun görev süresinin 1 ay uzatılmasına ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva