HABERLER>POLİTİKA
20 Mayıs 2021 Perşembe - 10:36

CHP’li Sındır: Devlet depremzedelere sahip çıkmalı!

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba kanun görüşmelerinde CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve CHP’li komisyon üyeleri tarafından depremlerde evi, iş yeri yıkılan veya hasar gören yapılardaki mülk sahibi vatandaşlar için düşük faizli, uzun vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi sağlanması için verdikleri önerge AKP ve MHP oylarıyla RED edildi. Sındır, komisyonda reddedilen madde ihdası önergesini ayrıca kanun teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na verdi.

CHP’li Sındır: Devlet depremzedelere sahip çıkmalı!

Sındır; "Evi, işyeri zarar gören ve deprem riski nedeniyle hasarlı olduğu tespit edilen mülk sahibi depremzede vatandaşlarımıza aylık yüzde 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi verelim. Devlet vatandaşını yüzüstü bırakmaz."

“MAĞDURİYETLERİ EL BİRLİĞİ İLE GİDERELİM!”

2020 Yılında ülkemizde meydana gelen depremlerde çok canların yitirildiğini ve büyük acılar yaşandığını ifade ederek sözlerine başlayan ve kanun teklifinin gerekçelerini ortaya koyan Sındır, “2020 Yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen İzmir, Elazığ ve Malatya depremlerinde bütün milletimizi derinden üzen çok can kayıpları yaşandı, vatandaşlarımız ya mallarını kaybetti ya da malları ciddi hasar gördü. Özellikle İzmir ve Elazığ depremlerinde oluşan hasarlar daha çok emekli veya orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerde yoğunlaşmakla beraber bu vatandaşlarımızın çoğu emekli maaşları ile ancak geçinebiliyorlar. Kentsel dönüşüme giren evleri, iş yerleri için kısa vadeli, yüksek faizli ve taksitlerin hemen ödenmeye başlanması gibi koşullar bu vatandaşlarımızı, gelirleri de göz önünde bulundurulduğunda, çok zorlayacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımızın karşı karşıya oldukları bu mağduriyetlerini el birliği ile giderelim diye Deprem Destek Kredisi Teklifini Meclis Başkanlığımıza sunduk” dedi.

“DEVLET VATANDAŞINI YÜZÜSTÜ BIRAKMAZ”

Depremzede vatandaşların normal piyasa faiz ve kredi koşullarıyla yüz yüze bırakılmasının doğru olmadığını ifade eden Sındır, “depremde evi yıkılanlar dışında hasarlı olduğu tespit edilen binalar için de yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirme çalışmalarının gerçekleşmesi için de yine kaynak ve finansman ihtiyacı var. Çoğu emekli olan ya da tek bir maaş ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın normal piyasa faiz ve kredi koşulları ile bu yükü sırtlanabilmeleri mümkün değil. Çünkü ödeyemezler ve ödeyemeyecekler de. Bu vatandaşlarımız için de devlet tarafından kolaylık sağlamalı.  Evi, işyeri zarar gören ve deprem riski nedeniyle hasarlı olduğu tespit edilen kanun kapsamında kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunan yapılardaki bağımsız birim mülkiyet sahiplerine, yapıların yıkılarak yeniden yapılması şartıyla, aylık yüzde 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi verelim. Devlet vatandaşını yüzüstü bırakmaz” dedi.

“FIRSATÇILARIN KUCAĞINA İTİLİYOR”

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Torba Kanun görüşmelerinde depremzedeler için kentsel dönüşüm destek kredisi verilmesi önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesini hatırlatan Sındır, “Komisyonda reddedildi. Teklifimizi genel kurula taşıdık. Depremzede vatandaşlarımız mağdur, faizlerin yüksek ve kısa vadeli olmasından dolayı evlerini yapamıyor, yaptıramıyor.  Teşvik diye adlandırılan yüksek faizli kredilerle hayatlarındaki en büyük acıları yaşayan insanlar maalesef bir kez daha acımasızca mağdur ediliyor. Evlerini yüksek faiz nedeniyle yaptıramayanlar, arsalarını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor, fırsatçıların kucağına itiliyor. Psikolojileri bozulmuş, evlerinden olmuş, eşyasız kalmış vatandaşlarımıza el uzatmak devletin boynunun borcudur. Önergemiz Komisyonda reddedildi fakat bu  kanun teklifim ile gelin bu mağduriyeti önleyelim” dedi.

 
Lokantacıların başkanı Yenice'den bakanlığa tepki: Esnafın başına gelmiş en büyük felaketsiniz!
 
Torbalı’da pedallar 19 Mayıs için çevrildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç, Silivri Cezaevi'ndeki iddiaları meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
Selçuk'a köprü müjdesi
AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu’nun Ankara’da Tarım ve ...
Mehmet KARABEL yazdı... CHP’nin kalesi neresi?
Mehmet KARABEL yazdı... CHP’nin kalesi neresi?
 
Erdoğan: İsrail'in zulmüne alkış mı tutayım?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, ...
CHP İzmir 19 Mayıs buluşması: AK Parti’ye eleştiri yağmuru!
Bu yıl 102'ncisi kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ...
Mecliste 'Gördes Barajı' savunması: Mühendislik hatası yok!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bu kez de İklim Değişikliği Komisyonu’nda ...
 
AK Partili Sürekli'den 19 Mayıs mesajı: Bu ruhu gençlerimiz yaşatacak
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli'yle görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva