HABERLER>POLİTİKA
10 Mart 2016 Perşembe - 14:32

CHP'li Purçu'dan ailelere 'erken evlilik' çağrısı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Özcan Purçu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

CHP li Purçu dan ailelere  erken evlilik  çağrısı

CHP İzmir Milletvekili Purçu, önergesinde şu tespitlere yer verdi: “İstanbul Sözleşmesi(Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi) uyarınca 18 yaşın altında yapılan her evlilik erken evliliktir. Erken ve zorla evlilikler çocuğa yönelik şiddettir ve cinsel sömürüyü de içinde barındırır. İstanbul Sözleşmesi, imzalayıp onaylayan ülkelere, fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet türlerini önlemek için gerekli yasal önlemleri alma yükümlülüğü getirmiştir. Sözleşme 25 Kasım 2011’de TBMM’de kabul edilmiştir. Sözleşmenin 32 ve 37.maddesinde zorla evlendirmeye ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır.

Türkiye ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeye taraftır. İç hukukta ise medeni kanun 18 yaş altı evlenmelere izin vermektedir. 17 yaşını dolduran kız ve erkek çocuklar bakımından anne ve babalarının muvafakati ile çocukların evlendirilmesini sağlayan medeni kanun, 16 yaşını doldurmuş olan çocuklar bakımından ise mahkeme kararı ile evlendirilmelerini sağlamaktadır. 16 yaşını dolduran çocukların evlenmesine izin verilmesi ancak pek olağanüstü halin varlığı hali ile sınırlandırılmış gibi gözükse de uygulamada olağanüstü halin gebelik olduğu yönünde yerleşik bilgi vardır. Somutlaştırmak gerekirse 16 yaşını doldurmamış çocuğun cinsel istismara maruz kalması, cinsel istismar neticesinde ise gebe kalması halinde mahkemenin evlenmeye izin vermesi “kolaylaşmaktadır”. Anayasanın 90. Maddesinin 5. Fıkrasının açıkça usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerle kanunların aynı konularda farklı hükümler içermesi halinde uluslararası sözleşme hükümlerinin esas alınacağı düzenlenmiştir.”

İşte Purçu’nun önergesinde yönelttiği, yanıtı beklenen sorular:

  1. Uluslararası sözleşme ile açıkça uyumsuz olan 4721 sayılı medeni kanunun değiştirilmesi ile ilgili Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
     
  2. 2000-2015 yılları arasında kaç kız çocuğu için evlenmeye izin kararı mahkemelerce verilmiştir?
     
  3. 2000-2015 yılları arasında kaç erkek çocuğu için evlenmeye izin kararı mahkemelerce verilmiştir?
     
  4. 2000-2015 yılları arasında verilen evlenmeye izin kararlarının illere göre dağılımı nedir?
     
  5. 2000-2015 yılları arasında verilen evlenmeye izin kararlarının kaçında gebelik olağanüstü hal olarak kabul edilmiştir?
     
  6. 2000-2015 yılları arasında verilen evlenmeye izin kararlarında gerekçe olan olağanüstü hal nedir?
  7. Anayasanın 90/5 hükmü uyarınca uluslararası sözleşmeyi değil, çelişen iç hukuk hükmünü uygulayan kaç hakim bulunmaktadır?
     
  8. Anayasanın 90/5 hükmü uyarınca uluslararası sözleşmeyi değil, çelişen iç hukuk hükmünü uygulayan hakimlerden kaçı ile ilgili inceleme veya soruşturma yapılmıştır?
     
  9. 2000-2015 yılları arasında kaç kız çocuğu için mahkemelerce yaş büyütülmesi kararı verilmiştir? Yaş büyütülmesi kararı verilen kız çocuklarından kaçı aynı yıl içerisinde evlenmiştir? Yaş büyütülmesi kararı verilen kız çocuklarından kaçı hakkında aynı yıl içerisinde mahkemelerce evlenmeye izin verilmiştir?
     
  10. 2000-2015 yılları arasında kaç erkek çocuğu için mahkemelerce yaş büyütülmesi kararı verilmiştir? Yaş büyütülmesi kararı verilen erkek çocuklarından kaçı aynı yıl içerisinde evlenmiştir? Yaş büyütülmesi kararı verilen erkek çocuklarından kaçı hakkında aynı yıl içerisinde mahkemelerce evlenmeye izin verilmiştir?

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Akademik toplantılarda Türkiye’de 18 yaş altında evlendirilen 181 bin 36 çocuk bulunduğunun belirtilmesine rağmen TÜİK bu rakamın gerçeği yansıtmadığını, 2014 yılında yapılan 599.704 evlenmenin 34 bin 629’unun erken yaşta evlenme olduğunu, erken yaşta evlenme oranının  % 5.8 olduğunu açıklamıştır. Erken yaşta evlilikler, ne yazık ki resmiyete yansıyan rakamların çok daha üstündedir.  Yıllardır sahada yürüttüğüm çalışmalarda, kayıt altına alınmayan yüzlerce erken evliliğin gerçekleştiğini gördüm. Gelenekler, inanışlar, yaşam tarzları ve yoksulluğun da bir sonucu olarak çocuklarımız erken yaşta evlendiriliyor. Çocuklarımızı koruyamadığımız çok açık. Kaldı ki tek bir çocuğumuzun dahi erken yaşta evlendirmenin mağduru olması, haklarının ihlal edilmesi hepimiz için utançtır. Bu olgu, rakamlara indirgenemeyecek kadar önemlidir, sonuçları açısından çok boyutludur. Uluslararası sözleşmelere rağmen iç hukukumuz 18 yaş altı evlenmelere izin vermektedir. Tüm ailelere sesleniyorum, her ne olursa olsun 18 yaş altındaki çocuklarınızı evlendirmeyin, erken evliliğe teşvik etmeyin.” dedi. Purçu yetkililerin çocuk istismarının önlenmesi için gereken önlemleri alması gerektiğini ifade etti.

 
Başkan Şahin otobüsçü esnafına sahip çıktı!
 
İzmirli doktorlardan o tayine tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Yiğit’ten hükümete ‘Adnan Menderes’ çağrısı
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, halen kapasitesinin 3’te 1’i oranında ...
8 Mart afişi polemiği tam gaz: Hotar'la Akpınar karşı karşıya!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar’ın Karşıyaka Belediyesi’nin 8 Mart ...
Bozdağ'dan İzmir'de AYM'ye salvo!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili ...
 
Selvi 'dokunulacak' HDP'lileri açıkladı!
Abdülkadir Selvi, HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri hakkında ...
Genel Sekreter Sındır’dan ilçe turu
CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır bugün Kuzey’den ...
Sertel: Yardım marketleri tüm belediyelere örnek olmalı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP’li ...
 
Tanrıkulu uyardı: Kamu-özel işbirliğinde iflas tehlikesi!
Tanrıkulu, "Siyasi oy avcılığı için duyurulan projeler önümüzdeki günlerde ...
Babacan'dan Meclis'te 3 önemli vurgu!
AK Parti adına 2016 bütçe oylamasında konuşan Ankara Milletvekili Ali ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'dev' danışman!
Cumhurbaşkanlığı'nın yeniden yapılanması ve yeni başdanışman kadrosunun ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva