HABERLER>POLİTİKA
6 Kasım 2018 Salı - 17:37

CHP’li Kılıç’tan lösemi için çağrı: Tüm vekilleri 30 saniyeliğine…

Milletvekili Kılıç, lösemili çocuklarla empati yapılması için TBMM'deki vekillere maske takma çağrısında bulundu ve “Bazen siyaset bazen bürokrasi susar. Lösemili çocuklara dikkat çekmek için tüm vekil arkadaşlarımızı 30 saniye maske takmaya davet ediyorum. Ne kadar çok karşılaşıyoruz değil mi bu görüntülerle? Yüzünde maske, saçları dökülmüş, minicik elleri, kocaman yürekleriyle hayata tutunmaya çalışan çocuklar bizim çocuklarımız, en değerli varlıklarımız, geleceğimiz” dedi.

CHP’li Kılıç’tan lösemi için çağrı: Tüm vekilleri 30 saniyeliğine…

EGEDESONSÖZ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Lösemili Çocuklar Haftası için söz aldı ve konuştu. Kılıç, “Bazen siyaset bazen bürokrasi susar. Lösemili çocuklara dikkat çekmek için tüm vekil arkadaşlarımızı 30 saniye maske takmaya davet ediyorum” dedi.

CHP Parti Meclisi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi, Kılıç’ın lösemili çocuklarla empati yapılması için yapmış olduğu maske takma çağrısı sonrasında şunları söyledi:

Değerli milletvekilleri, ne kadar çok karşılaşıyoruz değil mi bu görüntülerle? Yüzünde maske, saçları dökülmüş, minicik elleri, kocaman yürekleriyle hayata tutunmaya çalışan çocuklar bizim çocuklarımız, en değerli varlıklarımız, geleceğimiz. Sadece çocuklar mı? Büyükler, yetişkinler, yaşlılar çünkü "modern çağın vebası" olarak adlandırılan kanser ne büyük ne küçük ne zengin tanıyor.

Değerli milletvekilleri, Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre ülkemiz ne yazık ki kanser kuşağında yer alan bir ülke. Sağlık Bakanlığınca açıklanan 2015-2016 verilerine göre de ülkemizde her yıl 200 bin insana kanser tanısı konulmakta. Yaklaşık 150 bin insanımız her yıl bu hastalıktan yaşamını yitirmektedir. Yani düşünebiliyor musunuz, bir şehir dolusu insanımız her yıl bu hastalıktan yaşamını yitiriyor. Bu korkunç bir rakamdır, geleceğimizi tehdit etmektedir.

Değerli milletvekilleri, kanserin çığ gibi büyüdüğü, kontrolsüzce ilerlediği bu çağda sağlıklı doğmak, sağlıklı büyümek, sağlıklı yaşamak inanın bir şans ama ne yazık ki her çocuk, her birey bu şansa sahip olamıyor. Kimi zaman anne babadan, kimi zaman çevresel etkilerden, kimi zaman da bilinmeyen nedenlerden doğar doğmaz hastalıkla mücadele ediyor. Bu hastalıkların en başında ise lösemi geliyor. Hâlen ülkemizde 31.500 lösemi hastasının olduğu bilinmektedir. Her yıl ortalama ne yazık ki ve maalesef 2 bine yakın çocuğumuz lösemiye yakalanmakta. Genel bir istatistik ve tarama yapılmadığı için ülkemizdeki lösemili hastaların gerçek sayısına ulaşamamaktayız. Tam olarak nedenleri bilinmemekle birlikte genetik yatkınlıklar, beslenme, yiyecekler, çevresel faktörler ve tüm kanserojenler bunlara neden olmakta. Yaygın olarak kemoterapi, kök hücre yani kemik iliği nakliyle hastalık büyük ölçüde iyileştirilmektedir. Ancak gerek teşhis aşamasında gerek tedavi aşamasında inanılmaz zorluklar yaşanmaktadır. Öte yandan, kök hücre bağışında da büyük sorunlar yaşanmaktadır. 80 milyonluk ülkemizde maalesef donör sayısı yüzde 1'i bile geçmemektedir. 2014 yılında faaliyete geçen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinin verilerine göre son üç yılda gönüllü donör sayısı 300 bindir, gönüllü bağışçılar sayesinde yaşama döndürülen hasta sayısı ise sadece 601'dir. TÜRKÖK kayıtlarına göre ilik nakli bekleyen hasta sayısı ise şu an itibarıyla 2 bin civarındadır.      

Değerli milletvekilleri, lösemi diğer kanser hastalıkları gibi tedavisi çok zor, yıllarca süren ve pahalı bir hastalıktır. Bu nedenle sadece hastayı değil, tüm aileyi, tüm yakınlarını da etkilemektedir. En temel hak olan sağlıklı yaşama hakkı gereği bu konuda başta devlet olmak üzere, bütün topluma hele de bizlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bir insanı yaşama döndürmekten daha kutsal hangi iş olabilir diye düşünüyor ve bütün doktorlarımıza, sağlık çalışanlarımıza da bu konuda teşekkürü borç biliyorum. Bu bağlamda, LÖSEV'e de ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Yaklaşık 30 bin lösemi hastasının tedavisiyle uğraşan, sadece hastaya değil, dar gelirli ailelere de yardımcı olan ve lösemiyle mücadelenin öncülüğünü yapan LÖSEV, her türlü takdiri fazlasıyla hak ediyor.

Bu düşüncelerle asırlar öncesinden bizlere seslenen Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." sözlerini hepinize hatırlamak istiyor, bir anne olarak lösemiyle mücadele eden küçük elli, kocaman yürekli çocuklarımıza umut olmak dileğiyle hayatımız, çocuklarımız diyor, yüce Meclise saygılar sunuyorum.”  

 
Aydın Büyükşehir Tır'ı Bozdoğan'da
 
Alman devi, Türkiye'den çekiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'den Gaziemir'de iddialı seçim startı!
Milliyetçi Hareket Partisi Gaziemir İlçe Başkanlığı İzmir İl Başkanı Veysel ...
Kılıçdaroğlu'ndan AK Partili seçmene çağrı!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, " AK Parti'ye oy veren kardeşlerime 4. ...
AK Partili Çankırı kasapların sertifikasını verdi!
Karabağlar Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR tarafından ortaklaşa açılan 'İstihdam ...
 
CHP'de 150 yeni aday açıklanacak
CHP'de, 24 Ekim'de toplanan Parti Meclisi'nde (PM) 105 ilçe ve belde belediye ...
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'Muğla' salvosu: Araştırdık ve...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Meclis grup toplantısında ...
MHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın yerine Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül getirildi. 
 
CHP İzmir'de o ismin aday adaylığı askıya alındı!
Narlıdere ilçesinden belediye başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunan ...
Bahçeli'den grup toplantısında flaş mesajlar!
MHP lideri Bahçeli, grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, ...
CHP’li eski Başkan Keskin: 5 sene boşa gitti, Ödemiş’in çok işi var!
Ödemiş Belediyesi eski Başkanı Keskin, 2019 seçimleri için CHP’den aday ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva