HABERLER>POLİTİKA
27 Kasım 2018 Salı - 11:44

CHP'li Kılıç İzmir'deki ulaşım projelerini meclise taşıdı

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, Ege Bölgesi’nin yanı sıra ülkemiz ekonomisi ve ticareti açısından büyük önem taşıyan İzmir’le ilgili ulaştırma projelerini mercek altına aldı. Kılıç, AK Parti hükümetlerinin her seçim döneminde en önemli vaatleri arasında yer alan ancak yapımı yılan hikâyesine dönen hızlı tren ve otoyol projelerini önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP li Kılıç İzmir deki ulaşım projelerini meclise taşıdı

CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi olan İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, yapımı devam eden ancak öngörüldüğü tarihler geçmesine karşın ne zaman tamamlanıp hizmete açılacağı belli olmayan İzmir’le ilgili ulaştırma projelerini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

2017 ve 2018’de tamamlanacağı ifade edilen ancak halen çalışmaları devam eden projelerin yapımının yılan hikâyesine döndüğünü belirten Kılıç, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istediği önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

 “İzmir’i, Türkiye’nin en önemli lojistik merkezlerinden biri haline dönüştürecek olan ulaştırma yatırımlarının bir an önce tamamlanıp hizmete girmesi, hem ülke hem de bölge ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak bu projelerin ne zaman tamamlanıp hizmete sunulacağı konusunda yetkililerin yaptığı açıklamalardan kaynaklı soru işaretleri bulunmaktadır. 2012 yılında temel atma töreni sırasında İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesinin 2017’de tamamlanıp hizmete gireceği belirtilmişti. 2018 yılı sona ermesine karşın projenin 2019’da mı, 2020’de mi tamamlanacağı konusunda farklı açıklamalar yapılmaktadır. Öte yandan geçen sene Ekim ayında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan açıklamada İstanbul – İzmir otoyolunun 2018’in sonunda tamamlanması için çalışmaların sürdüğü ifade edilmişti. Aynı şekilde İstanbul – İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için öngörülen tarih ise 2020 olarak belirtilmişti. Bu bağlamda;

- Yapımına 2012’de başlanan ve 2017’de bitirilmesi planlanan İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’yla ilgili çalışmalar hangi aşamadadır?  2018 yılı sonu itibarıyla projenin ilerleme oranı kaçtır?

- 2018 yılının sonun geldiği göz önüne alınırsa 2017’de bitirileceği öngörülen projenin 2019 ya da 2020’li yıllara sarkmasının sebebi nedir? Bu gecikme idarenin uygulamalarından mı, fiziki koşullardan mı, yoksa üstlenici firmadan mı kaynaklanmaktadır?

- İhale şartnamesinde projenin gecikmesinden doğan yaptırıma bağlanmış bir koşul var mıdır? Halen yapımı devam eden İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin ne zaman tamamlanıp hizmete gireceğiyle ilgili öngörülen tarih nedir?

- İzmir – Ankara arasını 3.5 saate indirecek olan projeye 2018 yılı sonu itibarıyla ne kadar harcama yapılmıştır? Proje için 2019 ve 2020 yılları itibarıyla ayrılan ödenek ne kadardır?

- İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesinin imzalandığı tarih itibarıyla öngörülen yatırım tutarı ne kadardır? Bugün itibarıyla proje tamamlandığında harcanan toplam yatırım bedeli ne olacaktır?

- Yapımına 2013 yılında başlanan ve İzmir’le İstanbul arasını 4 saate indireceği ifade edilen İstanbul – İzmir Hızlı Tren projesinin ilerleme oranı kaçtır?

- İzmir’i Balıkesir, Bursa ve Kocaeli üzerinden İstanbul’a bağlayacak olan proje ne zaman tamamlanıp hizmete sunulacaktır? Projenin 2020’de tamamlanacağına dair öngörülen tarihte bir gecikme yaşanacak mıdır?

- İzmir – İstanbul Hızlı Tren Projesi için 2018 yılı sonu itibarıyla ne kadar harcama yapılmıştır? Proje için 2019 ve 2020 yılları itibarıyla ayrılan ödenek ne kadardır?

- 2018’de tamamlanacağı belirtilen İstanbul – İzmir Otoyolunda çalışmalar hangi aşamadadır? 2018 yılı sonu itibarıyla projede ilerleme oranı kaçtır? Otoyol ne zaman tamamlanıp hizmete açılacaktır?

- İstanbul – İzmir Otoyolunun ihale aşamasındaki proje maliyeti ne kadardır? Söz konusu otoyol projesi için bugüne kadar yapılan harcama tutarı nedir? 2019 ve 2020 yılları bütçelerinden ayrılan ödenek miktarı ne kadardır?”

 
İşsizlik Sigortası Fonu için yeni düzenleme
 
AK Partili Dağ’dan ‘Zeybekci’ açıklaması: Denizli’deki belediyeciliği İzmir’de konuşuluyordu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Engin’den 2019 tahmini: Karşıyaka yüzde 75, İzmir yüzde 55!
Karşıyaka Belediye Başkan Aday Adayı Engin, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek ...
AK Partili aday adayı Artcı'dan örnek davranış: Menderes siyasetinde fair-play rüzgarı
AK Parti'den Menderes Belediye Başkan Aday Adayı olarak yola çıkan Menderesli ...
CHP Aday Adayı Akyıldız: Çeşme, yaşayan sokakları hak ediyor
CHP'den Çeşme Belediye Başkanlığı için yola çıkan ve Aday adaylık sürecinin ...
 
Balıkesir adayını açıkladı
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Bu sefer yeni bir lobi icat etti. ...
CHP aday adayı Erdoğan: Karaburun’u geleceğe taşımak için adayım
CHP Karaburun Belediye Başkan Aday Adayı Avukat İlkay Girgin Erdoğan doğup ...
Prens Salman'ın teklifine 'bakarız' dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ...
 
Zeybekçi’den ilk yorum: İzmir’i 'alacak mısınız' sorusuna ne dedi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ...
CHP'deki kritik görüşmede neler konuşuldu?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir eski İl Başkanı Alaattin Yüksel ile bir araya geldi.
İzmir'de oda başkanı istifa etti, CHP'den 'adayım' dedi!
İzmir'de 10 yıldır Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanlığı görevini ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva