HABERLER>SEÇİM 2015
17 Mart 2015 Salı - 15:03

CHP İzmir’de ‘29 Mart’ın en popüler sorusu: Başkanlar kimleri destekliyor?

Genel seçim öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için İzmir’de önseçim kararı alan CHP’de aday adayları saha çalışmalarını sürdürürken listeler de oluşmaya başladı. İzmir’de 129 bin üyenin bulunduğu iki bölgede en yüksek desteği almak için çalışan isimler büyük gayret gösteriyor. Önseçimde etkili olacak isimlerin başında gelen belediye başkanları da anahtar listeleri şekillendirdi. Başkanların, seçimde etkili olması bekleniyor.

CHP İzmir’de ‘29 Mart’ın en popüler sorusu: Başkanlar kimleri destekliyor?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP Genel Merkezi’nin genel seçim öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için İzmir’de aldığı önseçim kararı gereği aday adayları çalışmalarını sürdürüyor. Hakim denetiminde tüm üyelerle 29 Mart'ta yapılacak önseçimde parti örgütünün karşısına çıkacak isimler ön sıralarda çıkmak için yoğun çaba sarf ediyor. 

Partinin, birinci ve ikinci bölgede 1,3 ve 5. sıra haricinde diğer yerlere yazacağı isimler için yapacağı önseçim arifesinde anahtar listeler de şekillenmeye başladı. Birçok belediye başkanı listelere doğrudan ve dolaylı yollardan müdahale hazırlığı yaparken önseçimin fotoğrafı da netleşiyor.

Yerel seçim sonrasında İzmir’de göreve gelen 22 CHP’li belediye başkanı kendi ilçeleri başta olmak üzere bölgelerinde destekledikleri isimlerin ön sıralardan çıkması için çalışmalara katılıyor. Milletvekilleri Hülya Güven, Musa Çam, Eski Milletvekilleri Sabri Ergül, Ahmet Ersin, Abdürrezzak Erten, Sedat Uzunbay gibi isimlerin de yarışın içinde olduğu birinci bölgede birçok isim ön plana çıkıyor.

ÜÇ BÜYÜK İLÇEDE KIYASIYA REKABET
Partinin 62 binin üzerinde üyesinin bulunduğu birinci bölgede üyelerin büyük bölümünün kayıtlığı olduğu Buca-Karabağlar ve Konak’ta yoğun hareketlilik yaşanıyor. 

İzmir Barosu Başkanlığı’ndan istifa ederek yerel seçimde aday olan ve başkanlık koltuğuna oturan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın listesinde İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak ile siyaset yapan Eski Milletvekili Sedat Uzunbay, Avukat aday adayları Mahmut Esat Aslan, Nilay Kökkılınç, Mehmet Türkbay, PM eski Üyesi Hüseyin Saygılı, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel’in yer alması bekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tavrının da etkili olacağı Pekdaş’ın listesine Avukat Murat Bakan’ın da yazılabileceği konuşuluyor.



Toplam 14 bin parti üyesinin bulunduğu Buca’da Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın listede olmasını istemediği isimlerin en başında eski Belediye Başkanı Ercan Tatı ve Büyükşehir eski Meclis Üyesi Erkut Tamay geliyor. İlçe Başkanı Bektaş Gül’ün de fikirlerini önemsediği bilinen Piriştina’nın destek listesinde Eski Milletvekili Ahmet Ersin, İl Eski Sekreteri Sevda Erdan Kılıç, Polat Manduz ve Selahattin Özel yer alıyor.



Karabağlar’da 12 bine yakın üye ile sandığa gitmeyi planlayan parti hazırlıklarını buna göre yaparken Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun tıpkı Konak Belediye Başkanı Pekdaş gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na göre hareket etmesi bekleniyor. Oldukça dağınık ve karışık yapıda olan Karabağlar’da Selvitopu’nun öneri listesinde şimdilik PM Eski Üyesi Hüseyin Saygılı, İlçe Eski Başkanı Polat Manduz, Sevda Erdan Kılıç, Ahmet Ersin, Murat Bakan,  Ednan Arslan ve Şehmus Kayapınar bulunuyor.
 


Birinci bölgenin önemli ilçelerinden birisi olan ve belediye başkanının CHP’li olduğu Gaziemir’de Halil İbrahim Şenol’un listesinin en başında eski İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy yer alıyor. İl kongresinde Demirsoy’a başkanlık yolunda büyük destek verdikten sonra aradan geçen sürede yolları ayrılan Şenol, son aldığı karar ile tekrar yuvaya dönen Demirsoy’a kucak açtı. Karşılıklı sert açıklamalardan sonra arayı düzelten Demirsoy-Şenol ikilisinin liste üzerinde etkisinin olacağı biliniyor. Üye yapısında kontrolü bulunan İlçe Başkanı Umut Tekin’in de müdahalesi ile şekillenecek son durum ile birlikte Şenol’un cebinde bir dönem Önder Sav ekibinde birlikte çalıştığı eski Milletvekili Abdürrezzak Erten, Mehmet Süne, Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç ve Kadir Sinan isimleri yer alıyor.  Şenol’un kesinlikle yazmayacağı isimlerin başında bir dönem Kent Konseyi Başkanlığı yapan Belediye Meclisi eski Üyesi Yusuf Vangöl geliyor.

YARIMADA HAREKATI 
Partinin üye sayısı metropol ilçelere oranla oldukça az olan Yarımada Bölgesi’nde de birçok kişinin ismi ön plana çıkıyor. Bu zamana kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile birlikte siyaset yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın merkezdeki dengeleri de gözeteceği ifade edilirken listesinin en başında Ercan Çınarlı geliyor.



Ankara Çankaya Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek İzmir’de önseçime giren Turgay Bozoğlu’nun da Balçova listesinde yer alması beklenirken Ednan Arslan, Ali Yiğit, Selahattin Özel, Sevda Erdan Kılıç ve İl eski Başkanı Tacettin Bayır’ın listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.



Balçova ile birlikte benzer özellik ve dengelerden dolayı şekillenecek olan Narlıdere listesinde Belediye Başkanı Abdul Batur’un cebinde Selahattin Özel, Ednan Arslan, Hüseyin Saygılı, Ahmet Ersin, Yusuf Baratalı ve Mehmet Türkbay isimleri bulunuyor. Batur’un ilçede tek istemeyeceği isim olarak ise İl eski Başkan Yardımcısı Altan İnanç yer alıyor. Batur’un, yerel seçim sonrasında parti aleyhine çalıştıkları gerekçesiyle disipline gönderilen isimlerin ihracına şerh koyduğu için İnanç ile arasının iyi olmadığı biliniyor.

- BATUR'DAN 'O İSİMLERE DESTEĞE' İTİRAZ METNİ...



Balçova ve Narlıdere’nin rüzgarından etkilenecek ilçe olan Güzelbahçe’de Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin listesinde en ön sırada Ednan Arslan yer alıyor. İlçede uzun yıllar başkanlık yapan Arslan ile birlikte İnce’nin öneri sunacağı ekip içinde Ali Yiğit, Hüseyin Saygılı, Kemal Karataş, Altan İnanç ve Selahattin Özel yer alıyor. Başkan İnce’nin ‘olmaz’ları arasında ise başı İl Eski Başkanı Tacettin Bayır dikkat çekiyor.



Yarımada Bölgesi’nin en dikkat çekici ilçelerinin başında gelen Çeşme’de Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’ndan gelecek işareti beklerken listenin şekillenmesinde metropolü dikkate alacağı düşünülüyor. Dalgıç’ın listesinde Hüseyin Saygılı, Sevda Erdan Kılıç ve Ednan Arslan ön sıralarda yer alıyor.



Kadın belediye başkanının bulunduğu Urla’da koltuğa oturan Sibel Uyar’ın listesinde İl eski Başkanları Tacettin Bayır, Kemal Karataş, Şehrazat Mercan ve Nilay Kökkılınç’ın olması bekleniyor. Uyar’ın yerel seçim sürecinde kendisine destek veren eski Milletvekili Bülent Baratalı’nın oğlu İlçe eski Başkanı Yusuf Baratalı’yı da listeye yazabileceği konuşuluyor.

Seferihisar’da ise Belediye Başkanı Tunç Soyer, listenin en başına Milletvekili Musa Çam’ı koyarken sıralamada Tacettin Bayır, Yusuf Baratalı, Kemal Karataş ve Buca Eski Belediye Başkanı Ercan Tatı bulunuyor.

Partinin sadece 391 üyesinin bulunduğu Karaburun’da Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın listesinde Hüseyin Saygılı, Yusuf Baratalı, Tacettin Bayır, Sevda Erdan Kılıç ve Şehrazat Mercan yer alıyor.

VEKİLLER DE ÇALIŞIYOR
Öte yandan birinci bölgede favori olarak gösterilen isim Milletvekili Musa Çam’ın özellikle Seferihisar, Güzelbahçe, Narlıdere ve Urla gibi ilçelerden yoğun destek görmesi beklenirken Buca-Konak ve Karabağlar’dan de listelere yazılabileceği ifade ediliyor. Milletvekili Hülya Güven’in ise birçok başkanın listesinde ‘kadın’ kontenjanından yer bulması bekleniyor.

İKİNCİ BÖLGEDE KIRAN KIRANA YARIŞ
Partinin 60 binin üzerinde üyesinin bulunduğu ikinci bölgede ise büyük rekabet yaşanıyor. Bornova, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli gibi amiral konumda olan ilçelerin sonuçları belirleyeceği bölgede Milletvekilleri Mustafa Balbay, Atilla Sertel, Mustafa Moroğlu, İl Genel Meclisi eski Başkanı Serdar Değirmenci, Eski Milletvekilleri Hakkı Akalın, Selçuk Ayhan, İl eski Başkanı Ali Engin, Eski Belediye Başkanları Kamil Okyay Sındır, Metin Solak, Osman Özgüven'in yanı sıra Hüseyin Sezer, Mehmet Birlik ve İdris Yavuz Yılmaz gibi isimler yarışıyor.

İkinci bölgenin 12 binin üzerinde üyesi ile ön plana çıkan ilçesi Bayraklı’da iki dönemdir başkanlık yapan Hasan Karabağ’ın listesinde birçok ismin yer alması bekleniyor. Karabağ’ın listesinde Songül Gök, Serdar Sandal, Çiğli Eski Belediye Başkanı Metin Solak, Bornova eski Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Mustafa Balbay, Ali Engin, Adnan Alabay ve Cevdet Tümtürk gibi isimlerin yazılacağı biliniyor.



Karşıyaka’da Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar listenin en ön sırasını eski İl Başkanı Ali Engin’e ayırırken listede Mustafa Balbay, Ülkümen Rodoplu, Kamil Okyay Sındır, Sumru Karaer ve Rıfat Özer’in de yer bulması bekleniyor.



İkinci bölgede Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan gelecek işareti bekleyecek olan belediye başkanlarının başında yer alan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın listesinde Gençlik Kolları eski İl Başkanı Sinan Sarıküse, Selma Nalbantoğlu, Nevzat Kavalar, Ali Engin ve Hüseyin Sezer isimleri bulunuyor.

Çiğli’de Belediye Başkanı Hasan Arslan listeye Ali Engin ile birlikte Hüseyin Sezer, Serdar Sandal, Cevdet Tümtürk, Ali Kemal Elitaş, Ayten Gülseven gibi isimleri yazmayı planlıyor. Arslan’ın listesinde Sarıküse’nin de olması bekleniyor. İlçe Başkanı Utku Gümrükçü ile ayrı listelere ve yapılanmalara destek veren Arslan’ın ilçede etkili olan bazı isimleri de dengelere göre sunacağı konuşuluyor.



İzmir’in Bakırçay’a açılan kapısı Menemen’de yıllardır başkanlık koltuğunda oturan Tahir Şahin’in listesinde en ön sırada İl Genel Meclisi eski Başkanı Serdar Değirmenci yer alıyor.  Ali Kemal Elitaş, Hüseyin Sezer, Mustafa Balbay, Atilla Sertel, Osman Özgüven ve Kamil Okyay Sındır gibi isimlerin de Şahin’in ismi de Şahin’in destekleyecekleri arasında yer alıyor.
Foça’da Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın listesinde Ali Engin, Ülkümen Rodoplu, Mustafa Balbay ve Nurgül Uçar gibi isimler bulunuyor. 

Dikili’de ise Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un destek vereceği isimler arasında Songül Gök, Ali Engin, Ülkümen Rodoplu, Mustafa Balbay, Hüseyin Sezer ve Atilla Sertel yer bulunuyor.

- BAŞKAN TOSUN'DAN O ADAYLARA DESTEĞE TEKZİP...

Bergama’da Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz arasında yaşanan gerilim sürerken Gönenç’in listesinde Ali Engin, Hüseyin Sezer, Serdar Değirmenci, Ülkümen Rodoplu, Osman Özgüven, Atilla Sertel ve Kamil Okyay Sındır isimleri dikkat çekiyor.

MENDERES HAVZASI DA HAREKETLİ
Tarım ve hayvancılık politikalarının etkili olduğu Menderes Havzası’nda bulunan CHP’li belediye başkanları da şimdiden destekleyecekleri isimleri şekillendirdi. 

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in öneri listesinde Ali Engin, Hüseyin Sezer, Levent Çılı, Ülkümen Rodoplu, Mehmet Birlik, Atilla Sertel, Mustafa Balbay ve Ayten Gülsever isimleri yer alıyor.

Bayındır’da yine Mehmet Birlik’in yer almasının beklendiği Belediye Başkanı Ufuk Sesli’nin öneri listesinde şimdilik Ali Engin, Hüseyin Sezer, Ülkümen Rodoplu gibi isimler bulunuyor.

Partinin 166 üyesinin bulunduğu Beydağ’da ise Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk’ün listesinde memleketinde bilinen Sinan Sarıküse, Hüseyin Sezer, Mustafa Balbay, Ali Engin, Levent Çılı ve Mehmet Birlik gibi isimler yer alıyor.



İkinci bölgede yer alan ilçelerde mevcut milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Mustafa Balbay’ın önseçim çalışmaları sürerken birçok yerden firesiz destek göreceği ifade ediliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Mart 2015 Çarşamba 20:58

Çol çoçuk işimi bu millet vekiliği çoğu isim yapma peşinde kardeşim A takımını seçin A takımını gönder ankaraya izmir

Yorumu oyla      14      5  
Denizsizada 18 Mart 2015 Çarşamba 15:21

İzmir 2. Bölge milletvekili adayı genç Sinan Sarıküsedir. Gençliği görmezden gelemezsiniz artık. Gezi ruhu Sinan Sarıküsenin arkasındadır. #SarıküseMeclise

Yorumu oyla      14      9  
gurkan toçuoğlu 18 Mart 2015 Çarşamba 13:21

Gürsel Erol Huseyin Sezeri desteklediği bayındır beleidye başkanını birlikte ziyaret ettği ve destek aldığı anlaşılıyor

Yorumu oyla      12      7  
18 Mart 2015 Çarşamba 12:39

Olgun Atilla önseçime girse bld bşk adayı olmak için 4. 5 . olur hüseyin mtlu akpnar karşıyakada girse 20.olur(konakı bilemem) bld bşklarının çoğu partide örgütte olmayan isimler

Yorumu oyla      18      8  
bence 18 Mart 2015 Çarşamba 12:14

Olgun gibi adam hem vekil hem başkan olmalı bnce

Yorumu oyla      14      10  
bahtiyar 18 Mart 2015 Çarşamba 12:12

direkleri, tepeleri, dağları, taşları afiş pankartlarla donatan şu ana kadar milyonlarca lira harcadığı söylenen narlıdereli genç müteahhit arkadaşın adını listelerde göremedim.

Yorumu oyla      15      5  
Ayşen 18 Mart 2015 Çarşamba 11:22

Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atila yine her zamanki gibi doğru ve akıllıca işler peşinde.Sinan Sarıküse desteklenmesi gereken aydın bir gencimiz

Yorumu oyla      14      53  
Muharrem 18 Mart 2015 Çarşamba 11:20

Başkanları tebrik ediyorum geneli doğru kararlar verilmiş.Genç Başkanlar genç vekillerin önünü açmalı ki koltuklar tam manasıyla gerçek sahiplerine kavuşsun.Tebrikler Olgun Atila gençliğe sahip çıkıp adayımız Sinan Sarıküse'yi desteklediğin için.Bravo Başkan...

Yorumu oyla      14      55  
18 Mart 2015 Çarşamba 10:53

başkanlar isim belirliyorsa ön seçime gerek yok zaten 3 kişi genel merkez diyelimki 3,4 kişi daha seçilirse onlarıda başkanlar belirlerse bunun adı ön seçim değil parti içi kıyımdır ozaman genel merkez hiç ön seçim demiyecekti 3 biz atıyacağız geri kalanıda başkanlar belirleyecek deselerdi daha mantıklı olurdu acaba ön seçim başkanlıklarda olsa başkanlar kendileri sandıktan çıkacaklarmı hiç sanmam ama daha önlerinde 4 yıl var ve elerindeki iş gücünü kullanıp insanlara baskı oluşturuyorlar

Yorumu oyla      21      6  
chp üyesi 18 Mart 2015 Çarşamba 00:10

o zaman başkanlar seçsin vekilleri,üyeler olarak biz kendimiz seçeceğiz. Bu yazdığınız isimler kredilerini çoktan tüketmiş ve partimize yeteri kadar hizmet etmişlerdir.Yeni yüzler yeni isimler

Yorumu oyla      33      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP aday adayı Erten'den STK turu
CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Abdurrezzak Erten; STK’lar ve meslek ...
MHP’de Taşer Meclis’e talip: Ailesiyle çıktı, AK Parti’yi vurdu!
Yerel seçimde MHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Murat ...
CHP aday adayı Engin’den birlik çağrısı
Yıllardır savunduğu ön seçimin 29 Martta gerçekleşecek olmasını “demokrasinin ...
 
CHP’li Birlik’in projelerine DİSK Başkanı Beko’dan tam destek
CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili A. Adayı Mehmet Birlik’in tarım işçisinin ...
CHP’li Altındağ: ‘Ödemiş’e yurt’ seçim rüşveti!
CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Çetin Altındağ, parti örgütünün ...
CHP aday adayı Kılıç’a ‘Örgütün Ablası’ndan vize
CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Avukat Sevda Erdan Kılıç, 29 ...
 
CHP aday adayı Sezer’den siyasi etik yasası çıkışı
Kişilerin değil sistemin değişmesi gerektiğini söyleyen Sezer, ‘çalınmayacak’ ...
CHP aday adayı Erten: Karabağlar 2009’da tarih yazmıştır
Erten; Karabağlar’da yaşayan CHP üyelerine seslenerek; “ 2009 yılında ...
Vatan Partisi İzmir'de iddialı: 'Şu anki oyumuz...'
Vatan Partisi Genel Saymanı Hüseyin Tugay Şen, Buca ilçe başkanlığının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva