HABERLER>EKONOMİ
7 Şubat 2016 Pazar - 11:37

Çetin'den sert çıkış: Hile yapan firmanın kapısına...

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, kuraklığın etkisiyle bu yıl fiyatı artan zeytinyağında tağşişe (karışım) yönelen firmalara uygulanan 14 bin liralık cezanın caydırıcı olmadığını söyledi. Çetin, "Cezalar caydırıcı olmalıdır. Hatta firmaların kapısına kilit vurulmalıdır" dedi.

Çetin den sert çıkış: Hile yapan firmanın kapısına...

Zeytinde kuraklık ve dona bağlı 2 yıl üst üste gönüyeh rekolte düşüklüğü fiyatları tavan yaptırdı. Üretim sırasında 15 liradan başlayan, toptan satış fiyatı 20 lirayı da geçen zeytinyağı, perakendede 30 lira sınırına dayanınca sektörde yıllarca haksız kazanç elde eden sahtecilere de gün doğdu. İçine, daha ucuz olan ayçicek, kanola, palm yağı karıştırarak, sızma zeytinyağı diye piyasaya sürenlere yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimleri de arttı. Geçtiğimiz günlerde bu şekilde tağşiş yağ satan firmalar bakanlığın internet sitesinde yayınlanıp kamuoyuna teşhir edildi. 

Türkiye'de zeytin ve zeytinyağının en büyük oyuncularıdan, üreticilerin oluşturduğu Tariş Teytin ve Zeytinyağı Birliği'nin Başkanı Cahit Çetin, son yıllarda sektörün hızla artış gösteren tağşiş ile anılmasının, dürüst çalışan firmalar için büyük üzüntü kaynağı olduğunu söyledi. Zeytinyağı gibi doğal, saf ve sağlıklı bir ürünü tağşişe konu etmenin bu ülkeye ve üreticisine de büyük haksızlık olduğunu belirten Çetin, Türkiye'nin yıllık 700 bin ton zeytinyağı üretim hedefiyle İspanya'dan sonra ikinciliği hedeflediğini hatırlattı. Ülkenin bu hedefi önündeyken tağşiş yapmanın 'Kendi ayağımıza kurşun sıkmak' gibi olduğunu anlatan Çetin, bu firmalara kesilen 14 bin TL cezanın caydırıcı olmaktan uzak olduğunun altını çizdi. Çetin şu görüşleri dile getirdi: 

"Bu fiili yapan firmalar hiç değişmiyor. Aynı firmaları tekrar tekrar Bakanlığın sitesinde görüyoruz. Aynı listelerde sık sık ismi anılan firmalar bundan hicap bile duymuyor. Anlaşılıyor ki tağşişli ürünle elde ettiği haksız kazançlar milyonlarla ifade ediliyor ki sık sık 14 bin TL ceza ödemeyi göze alıyor, yüzleri bile kızarmıyor. Adı tağşişli yağ ile anılan firmalara fason üretim yaptıran çok değerli markalarımızı da Bakanlığın sitesinde aynı ayıplı listesinde görmek üzücü. Çok değerli ve kaliteli markaların bu tür fason işletme üretim yaparken, daha titiz ve dikkatli davranmaları gerekiyor. Bu gelişmeler zeytinyağı sektörünün geleceğini karartır. Yıllardır iç ve dış pazarlarda yer edinmeye çalışan, dürüst çalışan zeytinyağı firmalarına büyük zarar verir. Dış pazarlarda da Türk zeytinyağının imajına büyük darbe vurur." 

ZEYTİNYAĞI PAHALI DEĞİL DEĞERLİ
Tüketici hedefinin sağlıklı ve güvenilir zeytinyağına ulaşmak olduğunu ifade eden Cahit Çetin, bunun kesiştiği yerin fiyat ve ürünün değeri olduğunu söyledi. Çetin, şöyle devam etti: "Zeytinyağı pahalı değil, değerli bir üründür. İçinde bulunduğumuz yıl kuraklık nedeniyle düşen rekolteye bağlı olarak, arz- talep dengesi içinde fiyat oluşumları gerçekleşmiştir. Güvenilir üreticilerin zeytinyağını tüketiciyle buluşturduğu fiyat ürünün gerçek değeridir. Tağşişli ve ayıplı mal üretenler de esasında bu değerden haksız kazanç sağlamaya dönük uğraş vermektedir. Zeytinyağı sektörünün öteden beri sorunu olan tağşiş özellikle fiyat artışlarının olduğu dönemlerde daha yaygın hale gelmektedir. İlgili Bakanlıkların yaptığı denetimlerden öte bilinçli tüketiciler bu alanda piyasanın en etkin denetimcileridir. Üreten maliyetlerinin altında bir bedele ulaşmamalı, tüketici bütçesini zorlayacak rakamlarla mal almamalı. Bu aradaki farkın kalıcı ve akılcı politika ve araçlarla tolere edilmesi gereklidir. Batı ülkeleri bu alanda primi en etkin argüman olarak uyguluyor."(dha)

 
15 dakika arayla iki otobüs devrildi: 69 yaralı
 
Karşıyaka'dan örnek akaryakıt tasarrufu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et ve sütte fiyat istikrarı için 'üretim planı' çıkışı!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, son dönemde artan et ve ...
Memurların öğle yemeği tarifesi belli oldu
Memur ve sözleşmeli personelden bu yıl alınacak öğle yemeği ücretleri ...
İzmir emlak piyasasına otoyol dopingi!
İnşaat sektörü temsilcileri İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin tamamlanmasının ...
 
İzmir’deki lüks otele Valilikten inceleme!
Geçtiğimiz aylarda Bayraklı’da açılışı gerçekleşen Hilton Garden Otel ...
İTO’da Midilli zirvesi: Mülteci ve vapur önerisi!
İTO Başkanı Demirtaş’ı ziyaret eden Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos ...
BulutOrman evleri yatırımcıların gözdesi oldu
Tanyer İnşaat'ın Narlıdere'de doğayla iç içe konumlanan yeni projesi BulutOrman ...
 
Valilikten vize: Porselen devi Çeşme’yi RES yapacak!
Kütahyalı Güral Porselen’in Çeşme Germiyan’da yapacağı RES projesine İzmir ...
Torbalı Ticaret Odası’nın kalitesi tescillendi!
TOBB'un 11. Dönem Akredite Belge Yenileme Denetimlerini üstün performansla ...
İran Türkiye'ye doğalgaz cezası ödeyecek
İran Petrol Bakanı Zengene, Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatının yüzde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva