HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Aralık 2012 Pazartesi - 12:59

Cennetçeşme'de dönüşüm sürprizi: By-pass mı müjde mi?

Bakanlar Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısı üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm çalışmalarını tamamladığı Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Alanı’nı da kapsayan 540 hektarlık alanı “riskli alan” ilan etti. Bu karar ile belediyenin yaptığı tüm çalışmalar iptal edilirken bakanlık ‘tek yetkili’ olarak işleri yürütme kararı aldı. Karar kentte büyük yankı uyandırdı. Başkan Kocaoğlu, Bakan Bayraktar’la yeni yılda kararı görüşmek için bir araya gelecek. Bu arada AK Parti İzmir Milletvekilleri ‘sürpriz’ için olumlu görüş bildirdi.

Cennetçeşme de dönüşüm sürprizi: By-pass mı müjde mi?

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni yıla bir gün kala kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili çok bir karar ile sarsıldı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun öncesinde çalışmalarını bitirdiği dokuz yeri daha önce Ankara’ya gönderen Büyükşehir Belediyesi, aradan geçen zamanda kimisinin bir yıl sonra onayını alırken kimisinin ise iki yıla yakın sürede onayını aldı. Bakanlar Kurulu’nda onayı bekleyen Çennetçeşme ve Menemen Ahıhıdır Mahallesi için henüz bir onay verilmezken ilginç bir karar aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu, belediyenin onaya gönderdiği 48 hektarlık Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Alanı’nı da içine alan yeni bir haritaya onay verdi. Belediyenin ‘kentsel dönüşüm alanı’ olarak onaylanmasını istediği alanı da kapsayan 540 hektarlık dev alan ‘riskli alan’ olarak kabul edildi.

TÜM ÇALIŞMALAR İPTAL OLDU
Bakanlar Kurulu’nun bu kararı ile başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Karabağlar Belediyesi baypas edilirken yapılan çalışmaların tamamı da boşa gitti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “en hazır olduğumuz alan, bugün onay gelirse hemen çalışmalarına başlarız” dediği bölgeyi daha da büyüten karar belediyede şok etkisi yarattı.



Çalışmaları 2009 yılından itibaren belediye tarafından sürdürülen alanda bu zamana kadar kentsel mimari çalışmaları başta olmak üzere, sosyal çalışmalar, konut envanteri, jeolojik etütler gibi birçok işlem tamamlanmıştı. Belediyenin meslek edinme kursları bile açtığı bölgede insanlar ile sağlanan uyum bu karar ile tamamen koptu. Belediyenin ilk etapta 326 evi yıkarak başlamayı planladığı Cennetçeşme’deki çalışmalar askıya alınırken yetki konusu nedeniyle çalışmalar iptal oldu.

İSTERSE DEVİR YAPABİLECEK
Bakanlar Kurulu kararı ile belediyenin elinden yetkilerin tamamı alınırken istenmesi halinde alandaki çalışmalar için belediyeye izin verilecek. Daha önce eli güçlü olan belediye ‘riskli alan’ tanımı ile dar alanda çalışmaya maruz bırakılırken tüm çalışmaları, haritaları ve yaptığı işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderecek. Eğer orada bir işlem yapmak isterse her iş için resmi yazı ile Ankara’dan onay alacak. Bakanlığın yapacağı yetki devri de ‘kentsel dönüşüm alanı ilanı’ gibi geniş çaplı olmayacak.

ALAN NEREYE KADAR?
Bakanlar Kurulu, içinde 1034 yapının, 1589 bağımsız bölümün olduğu 116 bin metrekare inşaat alanına sahip 48 hektarlık Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Alanı’nı tam 11 kat büyüterek yetkiyi kendisinde toplarken yeni sınırlar oldukça fazla büyüdü. Cennetçeşme ile birlikte Limontepe’yi de içine alan bölge Güney’de Çevreyolu, Doğu’da Peker Mahallesi ve Aktepe Ermez Bölgesi, Kuzey’de Muhammer Akar Mahallesi ve Batı’da Poligon Askeri Alanı sınırına kadar uzadı.

Yılın son günü Ankara’dan kente yapılan dönüşüm sürprizi geniş yankı uyardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeni karar doğrultusunda Bakan Bayraktar’la Ankara’da bir zirve yapacak. AK Parti İzmir Milletvekilleri ise dönüşüm sürprizi hakkında olumlu görüş bildirdi.



KOCAOĞLU BAKANLA GÖRÜŞECEK
EXPO 2020 Organizasyonu’nun yapılacağı yer olan İnciraltı’nın planları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşecek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ziyaretinde bu konuyu da gündeme getirecek. Ankara’da Cennetçeşme ve bölgesi nedeniyle ortaya çıkan durumu Bayraktar’a aktaracağını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Yılbaşından sonra sayın bakan ile görüşme yapacağım. Bu konu da gündeme gelecek. O görüşmeden sonra gereken açıklamayı yapacağım” dedi.
 
ÇEKİNCELERİMİZ VAR
Bakanlar Kurulu’nun onayladığı alanları içine alan Karabağlar İlçesi’nin Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de, çekincelerinin olduğunu söyledi. Kürüm, “İçimizde endişe var. Vatandaşlarımızın bu durumdan nasıl etkileneceğini bilmiyoruz. Onların haklarının korunup korunmaması hakkında tereddüt yaşıyoruz. Biz bölgede yaşayan insanların sorunlarını ve ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Vatandaşımızın yüzde yüz yanında oluruz. Ankara’da oturan bürokratlar buradaki halkın hakkını nasıl koruyacak. Süreci çok yakından izliyoruz. Biz her zaman vatandaşımızın yanında olacağız” diye konuştu.

 
PARÇACI DEĞİL BÜTÜNCÜL BAKIYORUZ
Büyükşehir Belediyesi karar ile planlamanın ellerinden alındığını ifade edenken AK Parti cephesinden açıklama geldi. TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu Üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, belediyenin devre dışı bırakılmadığını söyledi. Bakanlığın çalışmaları TOKİ, İller Bankası ya da belediye aracılığıyla yürütülebileceğini anlatan Şengül, “Belediyenin belirlediği alan 48 hektarlık bir bölge. Bakanlar Kurulu’ndan çıkan alan ise tam 540 hektarı buluyor. Yani belediyenin yaptığı alanın kat kat fazlası. Kentsel dönüşüm sadece Cennetçeşme’den ibaret değil. Etrafından dönüşüm yapılması gereken binlerce dönüm alan var. Belediye zaten daha önce belirlenen ve onay alan yerlerde çalışmalarını yürütüyor. Burada bakanlık duruma bütüncül yaklaşıyor. Parçacı planlama anlayışı ile bir sonuç elde edemezsiniz. Eğer alanın tamamına genel olarak bakmazsanız bölge beton yığınına döner. Rekreasyon alanı, sosyal donatı alanları ve trafik yolları olmaz. Zaten bu durumu belediye bürokratları ve odaların temsilcileri de söylüyor” dedi.
 
BELEDİYE TEŞEKKÜR ETMELİ
Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli alan’ olarak belirlediği alan içinde daha önce ‘jeolojik sakıncalı alan’ ibaresiyle büyük bir bölgenin tespit edildiğini belirten Şengül, bu durumun dikkate alınması gerektiğini söyledi. Şengül, “Bakanlık öyle kendi kafasına göre burası ile ilgili talepte bulunmadı. Orası rast gele riskli alan ilan edilmedi. Belediyenin elinden alınan yetki falan da yok. Belediye öncelikli olarak daha önce onay aldığı yerleri yapmaya başlasın. Devlet geliyor belediyenin belirlediği alanın daha kapsamlısını yapıyor. Belediye zaten bu işleri tek başına yapamaz. Belediyenin çıkıp bakanlığa teşekkür etmesi gerekiyor. Niye belediyenin yaptıkları boşa gitsin ki? Büyükşehir kesinlikle dışlanmayacak. Kimse işi siyasi mecralara çekmeye çalışmasın. Ben yaptım oldu mantığı ve anlayışının olduğunu söyleyenler yanlış düşünüyor. Bu işin siyaseti olmaz” diye konuştu.

 
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ALANI
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de belediyenin yanlış düşündüğünü söyledi. Denizli, “Büyükşehir’deki serzeniş yanlış bir serzeniş... Parça parça çözümler üretmek yerine bütüncül çözümler üretmeliyiz ve kentin bütününde planlar yapmalıyız. Cennetçeyme’nin daha üstüne çıkıp alanın 11 kat üstüne çıkacağız ve o bölgede her şeyi ile mükemmel bir proje yapacağız. Başka bölgelerde de talepler var. Bu bölgede yer alan kentin silüeti açısından da orada yaşayanlar açısından da çok güzel. Planlamanın doğru olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projesini yapacağız. Çalışmalar boşa gitmez. Öyle olsa hepsini kendimiz yapacağız derdik. Belediyenin çalışmaları çok küçük bir alandaydı. Bilgi ve projeler sokağa atılmaz. Bakanlık ile paylaşılır ve onların da katkısı ile çok ciddi bir dönüşüm yaparız. Büyük düşünmek ve bütüncül planlamalar yapmak gerekir. diğer onay bekleyen iki projede de yetki devri yapılabilir. Ön çalışmalar yapılıyor. Uzun süre beklemelerinin nedeni budur” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hmynk 24 Mart 2013 Pazar 20:06

arkadaşlar yorumlara bakıyorum hep dışardan gelen yorumlar ben bu bölgede oturan olarak kim yapıcaksa yapsın ama hızla yapsın bizler 4 yıldır çivi çakamıyoruz bilen varmı bu sene herkezin evini su aldı rantın allahı burda belediye devlete vermek istemiyor devlette belediyeye olan bizlere oluyor artık toplantılara kimse katılmıyor millet okadar alıştıki milletvekilleri belediye başkanları cirit atıyor kapımızdan geçmeyen hüseyin aslan yemek veriyor.bırakın muhabbeti burası zor dönüşür iyi günler

Yorumu oyla      13      7  
nurgul 13 Ocak 2013 Pazar 23:52

azız kocaoglu cennet cesmeye konusmayamaya gelıyor ve konusme baslamadan yanı medya haber yapmaya baslamadan once oradakı halka soyle seslenıyo .ben konusacagım sız hıc soru sormayacak ve alkıslayacaksınız dıye emırler vermek ıstemıs . halk buna sessiz kalmamiş ve protesto yaparak konusma yapmasına ızın vermemiş . işin özü su bu gune kadar bu ınsanlara elktr su telefn ev,cöp vergısı herseyı verdın. fazlasıyla gerı aldın tapusu varmıs gıbı . sımdı neden haklarını tapusu varmiş gibi vermiyorsun

Yorumu oyla      15      6  
private35 1 Ocak 2013 Salı 15:58

Diğer taraftan dalga geçiyorsunuz sandım, ekim ayında verilen onay sonrası belediye nasıl hemen yıkım kararı alacak, oradaki insanların bilgilendirmeye ihtiyaç yok mu?Kolay mı insanların taşınması yıkımın yapılması, yılların gece konduları bahsi geçen alan.

Yorumu oyla      19      7  
private35 1 Ocak 2013 Salı 15:53

mustafa özdemir konuyla ilgili onaylar ekim ayı başı itibariyle 2 yıllık bekleme sürecinden sonra verildi.konuyla ilgili haberlerdende anlaşılacağı üzere belediye tüm hazırlıklarını yaptı ancak Şehircilik bakanlığının yorumu bu.Konuyla ilgili detaylara hakim olmadığınız belli.Bununla birlikte ankarada bekleyen onaylarda mevcut.Hala bekleniyor.Bu konuda izmir büyük şehir belediyesi hiç merak buyurmayın hazır, hazırlığıda birilerine peşkeş çekmez üzerine değil, halkın rant sağlaması üzeriene.

Yorumu oyla      14      7  
Hasan Vardaroğlu 31 Aralık 2012 Pazartesi 16:50

İzmir için avantaj olarak değerlendiriyorum.Ama ilgili Belediyelerin devre dışı bırakılması doğru değildir,yereldeki kurumları yok sayarsanız zaten proje gerçekleşemez

Yorumu oyla      27      9  
Mustafa ÖZDEMİR 31 Aralık 2012 Pazartesi 16:37

Bakanlar Kurulu İzmir Büyükşehire Gaziemir Aktepe ile ilgili onayı aylar önce verdi,Büyükşehir burası ile ilgili en küçük bir adım attı mı?Hiç,hükümet bizim projelerimize onay vermiyor,hükümet bizi engelliyor diyerek bahane üretmesin,maalesef bu işi büyükşehir beceremiyor,olan İzmir halkına oluyor!

Yorumu oyla      28      28  
Mustafa ÖZDEMİR 31 Aralık 2012 Pazartesi 16:35

Bakanlar Kurulu İzmir Büyükşehire Gaziemir Aktepe ile ilgili onayı aylar önce verdi,Büyükşehir burası ile ilgili en küçük bir adım attı mı?Hiç,hükümet bizim projelerimize onay vermiyor,hükümet bizi engelliyor diyerek bahane üretmesin,maalesef bu işi büyükşehir beceremiyor,olan İzmir halkına oluyor!

Yorumu oyla      23      25  
31 Aralık 2012 Pazartesi 15:32

Devletin malı olan arazileri işgal edip devlete bir lira bile vermeyip üzerine ev yaptılar yani devletin malını çaldılar,dönüşümün iptal edilmesi isabet olmuş hırsızlara pirim verilmemiş.Dönüşüm olacaksa parasıyla arsa alıp üzerine planlı inşaat ruhsatı alınmış oturma raporu olan evlerden başlansınhırsızların işgal ettiği yerden değil

Yorumu oyla      25      9  
egeli35 31 Aralık 2012 Pazartesi 15:26

BEY, kim yavaş sormak isteriz? Kadifekale ve çevresinde 2000 bina yıkan belediye mi, yoksa kentsel dönüşüm ayağına show yapıp sadece ve sadece Gaziemir'de 2 tanecik bina yıkan hükümet mi?

Yorumu oyla      36      12  
egeli35 31 Aralık 2012 Pazartesi 15:17

Engeller yılın son gününde de son sürat devam ediyor... Seçimlerde İzmir halkı bunu görecek...

Yorumu oyla      37      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan yıl sonu raporu ve 2013 planları...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarihi belediye davasının ...
Tartan’dan adaylık için önseçim resti!
Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olacağına dair güçlü sinyaller veren ...
STK'lardan Başkan Durak'a teşekkür ziyareti
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a sivil toplum örgütlerinden anlamlı ...
 
Güzelbahçe'de çifte yeni yıl kutlaması
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, gündüz spor okullarında kurs ...
Cumhuriyet Semt Evleri’nde yılbaşı coşkusu
Sürpriz çekilişlerle 100’den fazla hediye dağıtılan yeni yıl kutlamasıyla ...
Çiğli’den ‘Peyzaj tasarımlı okul’a destek
Çiğli’deki okulların eksiklerini gidermede önemli katkılar sunmaya devam ...
 
Hayali gerçekleşen Umut'tan teşekkür ziyareti
Kısa bir süre önce evlerindeki koltukların çok eskidiğini ve eve arkadaşlarını ...
Başkan Kocaoğlu 2012’yi böyle uğurladı
Yılın son Pazar gününü Kemalpaşa’nın köylerinde geçiren İzmir Büyükşehir ...
Karşıyaka'da 7'den 70'e yeni yıl kutlaması
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Gizli kahramanları” kadınlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva