HABERLER>GÜNCEL
28 Ocak 2016 Perşembe - 14:27

Çarpıcı rapor: İzmir’de şiddetin 2015 rakamları!

Umut Vakfı, ülkedeki silahlı şiddetin haritasını hazırladı. Rapora göre 2015 yılında Türkiye’de silahlı olaylardan dolayı günde en az 5 kişi hayatını kaybetti. İzmir 111 silahlı olayla Türkiye genelinde üçüncü sırada yer alırken, bu olaylarda İzmir’de 98 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yaralandı.

Çarpıcı rapor: İzmir’de şiddetin 2015 rakamları!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, Türkiye’deki silahlı şiddetin haritasını hazırladı. Türkiye’deki tüm yerel ve ulusal gazeteleri tarayarak silahları olayların istatistik verilerini derleyen vakıf, bireysel silahlarla işlenen suçların yükselişte olduğunu bildirdi.

Vakıf, illerin emniyet müdürlerinin geçen yılın istatistiklerini rapor olarak hazırlayıp Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sunduklarını ancak sonuçların kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çekti.

Çalışmaya göre, 2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplan bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. Yani 2015’te Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü.

İZMİR 111 OLAYLA TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ, EGE’DE BİRİNCİ SIRADA
Şiddetin haritasına göre, İzmir 111 silahlı olayla Türkiye genelinde üçüncü, Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer aldı. İzmir’i 41 olayla Aydın, 39 olayla Muğla ve 36 olayla Manisa izledi. Uşak 10 silahlı olayla, Ege Bölgesi’nde en az silahlı olayın yaşandığı il oldu.

ÖLÜM VE YARALANMALARDA İZMİR TÜRKİYE GENELİNDE İKİNCİ SIRADA
Ölüm ve yaralanma sayılarına bakıldığında ise İzmir 98 ölü, 78 yaralı ile Türkiye genelinde ikinci, Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer aldı. Rapora göre Ege Bölgesi’ndeki diğer istatistikler şu şekilde: Aydın’da 38 ölü 13 yaralı, Manisa’da 35 ölü 18 yaralı, Muğla’da 35 ölü 10 yaralı, Denizli’de 29 ölü 3 yaralı, Afyonkarahisar’da 24 ölü 9 yaralı, Kütahya’da 20 ölü 8 yaralı, Uşak’ta 11 ölü 5 yaralı.

OLAYLARIN YÜZDE 71’İ ATEŞLİ SİLAHLARLA GERÇEKLEŞTİ
Öte yandan ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’inin tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’unun ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştirildiği belirlendi.  Yüzde 71’lik kapsama giren silahlı olayların, yüzde 39’u (857) tüfeklerle, yüzde 28’i (605) tabancalarla, yüzde 4’ü de (87) beylik silahlarıyla yaşandı. Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunu polis ve asker intiharlarından oluştu.

TÜRKİYE 178 ÜLKE ARASINDA 14. SIRADA
Bireysel silahlanmadaki artış bakımından Türkiye’nin 178 ülke arasında 14. sırada olduğuna dikkat çekilen raporun sonunda ise şu ifadeler yer aldı: “’Bireysel silahlanmaya dur’ demenin, tedbirler almanın zamanı geçmeden (ki her gün daha kötüye gidiyor) bir şeyler yapmak gerekmektedir ve başta İçişleri Bakanlığı, ona bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm kentlerin yöneticilerine büyük işler düşmektedir. Devlet yöneticilerinin sigaranın insan sağlığına zararı konusunda verdikleri mücadeleyi, şiddetin en uç noktası olan ve tek işlevi öldürmek olan silahlar konusunda da vermelerini bekliyoruz. İnsanların silaha ulaşmalarının zorlaştırılması için yasal düzenlemelerin yapılmasını isterken, 7’den 70’e yurttaşların bilinçlendirilmesiyle silahla işlenen suçların en az yüzde 50 azalacağını vurguluyoruz.”

 
İzmir’in nüfus röntgeni: En kalabalık ilçe…
 
ABD Büyükelçisi'nden PKK'ya çağrı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in nüfus röntgeni: En kalabalık ilçe…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt ...
Rusya'nın hedefindeki komutan konuştu
Türk jetlerince düşürülen Rus savaş uçağından paraşütle atlayan pilotu ...
İzmir’de sokak ortasında bıçaklı dehşet!
İzmir’in Konak İlçesi'nde, 17 yaşındaki B.İ. nişanlısıyla sokakta yürüdüğü ...
 
IŞİD’in kaçırdığı astsubay çaycı oldu!
İki çocuk babası Örs’ün, ailesinin geçimini karşılamak için Balıkesir’de ...
Konak Kent Konseyi’nden akademisyenlere imzalı destek
İzmir’in Konak İlçesi'nde Kent Konseyi üyeleri, "Bin imza da bizden" adlı ...
Boşanmış Babalar Derneği Başkanı’na yakalama kararı
"Karılarını öldüren erkekleri alınlarından öpüyorum" diye bir gazeteye ...
 
Kıble ayarlama enstitüsü: 86 bin camiye inceleme!
Diyanet "kıblesi hatalı camiler" konusuna el koydu. Camilerin kıbleleri ...
Soma tazminat davasında şirket reddi hakim istedi!
Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki faciada hayatını kaybeden 301 madenci ailesinin ...
Sur'da şehit sayısı beş oldu!
Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde dün PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva