HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2017 Cumartesi - 09:49

Çarpıcı rapor! İzmir'de kadına en saygılı 3 ilçe...

Kadına karşı şiddetin önüne geçmek için İzmir’de kurulan Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu, Türkiye’de örnek olacak çalışma başlattı. Ağustos ayında ilk ‘Kadın Meclisi’ni kurdu. Diğer yandan İzmir'de son 7 yılın kadın cinayeti raporu hazırlandı. Raporda çarpıcı detaylar yer aldı.

Çarpıcı rapor! İzmir de kadına en saygılı 3 ilçe...

EGEDESONSÖZ- İzmir’de kadına karşı şiddet ve türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Deniz Kural, ülke genelinde şiddetin artığına dikkat çekerek geçtiğimiz yıl 2016’da işlenen kadın cinayetlerin hızla arttığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl 338 kadın öldürülürken 2017 yılının ilk 10 ayında 337 kadının erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdiğini söyleyen platform sözcüsü Kural “Türkiye’de kadına karşı şiddet hızla artıyor. İzmir son 5 yıldan beri kadın cinayetlerinde İstanbul’dan sonra ikinci sırada. Kadına karşı her türlü şiddetin cezasız kalmamaları, kadın şiddete maruz kaldığında kendisini çaresiz hissetmemeleri için kalıcı çözümler bulmak üzere ‘Kadın Meclisleri’ kurduk” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE KADIN MECLİSLERİ
Platform sözcüsü Kural “Ağustos ayında benzeri dernek ve platformlarla bir araya gelip erkek şiddetine karşı dayanışmak, birlikte sorunları değerlendirip çözüm yoları bulmak üzere ‘Kadın Meclisi’ kurduk. Birincisini kurduk, iki haftada bir toplanıp sorunları değerlendirip çözümler bulmaya çalışıyoruz. Meclislerimizin ikincisini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde üçüncüsünü Yaşar Üniversitesi’nde bir diğerini de İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde kurmaya çalışıyoruz. Sorunun akademik yaklaşımlar, sosyolojik değerlendirmelere ihtiyacımız var. Üniversiteler ile bu konuda işbirliği yaparak kadına karşı şiddetin son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ARABULUCUK CİNAYETLERİ ARTIRIYOR”
Platform adına Ege’de Sonsöz’e konuşan Kural, devletin boşanmaların önünü geçmek amacıyla, evliklerin devam etmesi için başvurduğu arabuluculuk yönteminin cinayetleri artırdığını illeri sürerek şunları ifade etti:

“Kadın cinayetlerine bakıldığında genellikle kadın boşanmak istediği için öldürülüyor. Arabuluculuk sistemi kadının boşanmasını daha da zorlaştırıyor. Kadın boşanamadığı için şiddete maruz kalmaya devam ediyor. Biz platform olarak söz konusu arabuluculuk sisteminin kadın cinayetlerini artırdığını düşünüyoruz. Devlet cezasızlığın önüne geçmeli kadını koruma yasası olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa, gereği koruma talep eden kadınlar bile öldürülüyor.

BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
İzmir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Reyhan Kaplan ise şiddete maruz kalan kadınların devlet sığınma evleri yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin kadın sığınma merkezlerini terci ettiğini ancak belediyelerin sığınma merkezleri olmadığı olanların da tadilat gerekçesiyle kapatılıp semt evlerine sevk edildiklerini ifade etti. Başkan Reyhan Kaplan “Şiddete maruz kalan kadınlar devletin sığınma merkezine gitmek istemiyor. Çalıştırıldıkları için genelde kalmak istemiyorlar belediye kadın sığınma merkezlerini tercih ediyor ancak burada da zaten bir iki ilçe belediyesinin var olanlar da kapatıyor. Gerekçe tadilat diyorlar. Tadilatın süresi yok, ne zaman biteceği bilgisi verilmiyor. Semt evlerine sevk ediyorlar burada psikolog ve avukat yok. Sığınma merkezi olmayan ilçe belediyelerin de yapmalarını talep ediyoruz” şeklinde ifade etti.

KADINA ŞİDDETTE SİYASET OLAMAZ
Kaplan konuşmasında ayrıca Türkiye’nin doğu ilerinde kayyum atanan belediyelerin kadın sığınma merkezlerinin kapatılmasının yanlış olduğunu, kadına şiddetin siyasete ile bir ilgisi olmadığı her kadının, insanın ortak sorunu olduğunu kaydetti.

İZMİR ŞİDDETTE İKİNCİ SIRADA
Türkiye'de işlenen kadın cinayeti sıralamasında İzmir, İstanbul'dan sonra 2. sırada yer alıyor.

Türkiye'de işlenen kadın cinayetlerini 2010-2017 tarihleri arasında rapor eden kadıncinayetleri.org'un verilerine göre son 7 yılda 1915 kadın öldürüldü. İstanbul Türkiye'de 269 kadın cinayeti ile birinci sırada yeralırken İzmir 139 kadın cinayeti ile 2.sırada yeraldı. Son 7 yılda İzmir'de işlenen cinayetlere bakıldığında özellikle göç almış ilçelerde cinayetlerin daha fazla işlenmesi dikkat çekiyor.

3 İLÇEDE HİÇ CİNAYET İŞLENMEDİ
Son 10 yılda en çok kadın cinayetinin işlendiği Karabağlarda 20, Buca'da 19, Konak'ta 17, Bornova 9, Karşıyaka 8; Tire, Bayraklı, Çiğli, Menemen, Çeşme'de 5 kadın; Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Gaziemir'de 4, Balçova, Menderes, Beydağ, Bergama'da 3; Dikili, Selçuk 2, Seferihisar, Karaburun, Aliağa, Kınık, Bayındır, Kiraz, Narlıdere'de 1'er kadın ölürken İzmir'in kadın cinayetleri işlenmeyen 3 ilçesi ise Güzelbahçe, Urla ve Foça oldu. İzmir'de 10 yılda 139 kadın cinayeti işlendi.

10 AYDA 337 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre ise 2016 yılında 338 kadın yaşamını yitirirken 2017 yılının ilk 10 ayında işlenen kadın cinayeti ise 337 oldu.

 
Türk otelinde facia: 12 ölü!
 
Konak'ta 'Sadece Diktatör’ oyununa yoğun ilgi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
al 25 Kasım 2017 Cumartesi 16:58

haberi yapana teşekkürler...

Yorumu oyla      11      5  
Şirinyerli 25 Kasım 2017 Cumartesi 12:28

ÇOk haklı konulara parmak basmışsınız.Bu olumsuzluklar Ülkemizin bir ayıbı maalesef.Kadınlarımıza şiddet uygulayanlara en ağır ceza verilmeli.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk otelinde facia: 12 ölü!
Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin Batum kentinde, Türk işadamı ...
Atamalar yayınlandı... Merve Kavakçı da listede
Bazı büyükelçilerin merkeze alınması, bazı büyükelçiliklere de atama yapılmasına ...
İzmir'de feci ölüm! Her şey bir anda oldu...
İzmir'in Konak ilçesinde, yolun karşısına geçerken kamyonun çarptığı 27 ...
 
Türkiye'yi ayağa kaldıran cinayette sürpriz gelişme!
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin Ankara Başsavcılığı ...
İzmir'de o akademisyen ders çıkışı eylem yapacak... 'Bilim değil film var'
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ydr. Doç. Dr. Oktay Gökdemir üniversitedeki ...
Bakan açıkladı: Trump silah vermeyecek!
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sayın Trump net bir şekilde talimat verdi ...
 
Kocaoğlu'nun katıldığı toplantıda büyük kavga! İzmir Fuarı ringe döndü!
Başkan Kocaoğlu, sorun yaşanan Yamanlar Cemevi’nin yönetimini talep etti. ...
İzmir Barosu'ndan acı rakam! 10 ayda yüzlerce kadın...
İzmir Barosu Başkanlığı, 25 Kasım’da tüm dünyada kutlanan 'Kadına Yönelik ...
İzmir'de Erdoğan'a dava açmıştı... FETÖ'yü dinledi, cezayı yedi!
İzmir'de FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında dava ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva