HABERLER>EGE
24 Nisan 2013 Çarşamba - 19:20

Çanakkale'de 98'inci yıl

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'inci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde uluslararası anma töreni düzenlendi.

Çanakkale de 98 inci yıl

ÇANAKKALE - Törende, savaşlarda şehit düşen Mehmetçikler'in yanı sıra, işgale gelen ülkelerin yaşamlarını yitiren askerleri birlikte anıldı. Bu yıl törenlere ilk kez 11 ülke yerine 29 ülke temsilcisi katıldı. Ülke temsilcileri, atalarının savaştığı topraklardan 98 yıl sonra tüm dünyaya barış ve dostluk mesajları verdi. Yine bu yıl ilk kez, törenlerde şehitler için Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından 'Şahadet' konulu konuşma yapıldı ve dua okundu. Duaya protokoldekiler ve töreni izleyen vatandaşlar da eşlik etti.
 
Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'inci yıldönümü nedeniyle, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde anma töreni düzenlendi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsilen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç katıldı. Törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Ray J. Griggs, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Peter Stockwell, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway yer aldı.
 
Daha önceki yıllarda 11 ülke temsilcisinin katıldığı anma törenine bu yıl 29 ülkeden temsilci geldi. Törene Türkiye'nin yanı sıra Yeni Zelanda, Avustralya, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Afganistan, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sri Lanka, Suriye ve Yemen'den temsilciler katıldı.
 
Önce Çanakkale Savaşları'na askerleri katılan 28 ülkenin çelenkleri Şehitler Abidesi holündeki Atatürk Anıtı'na konuldu. Törenlerde temsil edilen ülkelerin bayrakları göndere çekildi. Bayraklar arasında Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağının da bulunması dikkati çekti.
 

ASKERLER: DIŞİŞLERİ İSTEDİ
Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'inci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen uluslararası anma töreninde göndere çekilen bayraklar arasında Özgür Suriye Ordusu'na ait bayrağın da bulunması dikkat çekti.
 
Daha önceki yıllarda düzenlenen törenlerde, tören alanına savaşa katılan ülkeleri temsil eden 10 ülkenin bayrağı göndere çekilirken, bu yıl bayrak sayısı arttırıldı. Çanakkale Savaşı'na katılan ülkelerin daha fazla olması nedeniyle, bu yıl törenlerde 7'si Türk bayrağı olmak üzere toplam 35 bayrak göndere çekildi. Bayrak direklerinin ilk ve son üç sırası ile ortasına Türk bayrağı çekilirken, Türk bayrağının hemen ardına Suriye, bir sonrakine de Özgür Suriye Ordusu'na ait bayrak çekildi.
 
Bir askeri yetkili, tören alınındaki direklere çekilecek bayrakları, Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir yetkilinin kendilerine getirdiğini ifade etti. Askeri yetkili, "Bize teslim edilen bayrakları törende göndere çektik. Bu yılki törenlerde Suriye de temsil edildiği için hem bayrağını göndere çektik, hem de Atatürk Anıtı'na 'Suriye' yazılı çelengi konuldu. Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağıyla ilgili bir bilgim yok. Törenin ardından da bayrakları toplayıp, Dışişleri Bakanlığı'nın yetkilisine teslim ettik" ifadelerini kullandı.
 
Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına kürsüye gelen 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, şöyle konuştu:
 
"98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler ve tarafları silinmesi mümkün olmayan izler bıraktı. Bu izler Gelibolu Yarımadası üzerindeki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan 10 binlerce askerin ebedi hatıralarıdır. Çanakkale, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Ölüm indirmede gökler, ölü püskürtmede yer, o ne müthiş tipidir, savrulur enkaz-ı beşer' diye tasvir ettiği derelerden su yerine kan aktığı, buğday tarlaları gibi ceset tarlalarının oluştuğu, metrekareye altı bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır. Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra bir daha ayağa kalkamaz denilen bir milletin bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan silkiniş ve direniş destanıdır. Çanakkale, hiç ilgileri olmadığı halde dünyanın bir ucundan getirilen Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan gibi sömürge altındaki milletlere millet olma şuurunu kazandıran bir savaştır."
 
İLK KEZ DUA EDİLDİ
 
Çanakkale Kara Savaşları nedeniyle her yıl düzenlenen uluslararası törende başka bir ilk daha yaşandı. İlk kez şehitler için dua ettirildi. Konuşmaların ardından Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt tarafından şahadet konulu konuşma yapıldı ve dua okundu.
 
Anma töreni mehteran bölüğü gösterisiyle devam etti. Onur kıtası, dost ülkeler askeri birlikleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri ve izcilerin katılımıyla yapılan resmi geçitle tören sona erdi.
 
Törenin ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 uçağı Solo Türk'ün gösterisi, büyük alkış aldı. Tören, ülke temsilcilerinin Şehitlik Defteri'ni imzalaması ve Sembolik Türk Şehitliği'ni ziyaret edip karanfil bırakmasıyla sona erdi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turgutreis'in torunları Tunus'ta biraraya geldi
Dünyaca ünlü Türk Amirali Turgutreis'in Tunus'ta bulunan mezarını ziyaret ...
Manisa’da gergin 23 Nisan: CHP ve MHP’den sert tepki
Manisa’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları gergin ...
Su borusu ortalığı savaş alanına çevirdi!
Muğla’nın Bodrum İlçesi Bitez Beldesi'nde, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ...
 
Mehmetçik ve Anzaklar birlikte anılacak
Çanakkale'de 98 yıl önce vatan savunması için canlarını feda eden şehitler ...
Tonlarca saman alevler içinde
Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde, bir TIR'ın dorsesindeki tonlarca saman, ...
Aydın Valisi şaşırttı: Kardiyolog 2 yıl sonra gelecek!
İTÜ Maden Fakültesi’nde Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın annesi ...
 
CHP ve ADD’den alternatif çelenk töreni
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve ...
Aydın’daki 23 Nisan’da İstiklal Marşı krizi
Aydın’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Makedonya, Litvanya, ...
Balıkesir’de tepkilerin gölgesinde 23 Nisan
Balıkesir’de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, geçen yıllara ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva