HABERLER>SAĞLIK
20 Ağustos 2023 Pazar - 09:03

Can dost sahipleri dikkat... Veterinerler iş bıracak!

Türkiye Veterinerler Birliği Merkez Konseyi ile 56 bölgenin odalarının ortak kararıyla, on binlerce veteriner hekim pazartesi günü bir günlük iş bırakacak. İzmir Oda Başkanı Selim Özkan, veteriner hekimlerinin kanunla sağlık çalışanı kapsamına alındığını ancak bir kararnameyle bu kapsamın dışına atıldıklarını öne sürdü, "Biz de sağlıkçıyız ve sağlıkta şiddet yasasında yer almak istiyoruz. Bunun için iş bırakıyoruz" dedi

Can dost sahipleri dikkat... Veterinerler iş bıracak!

EGEDESONSÖZ - İzmir Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Selim Özkan, SONSÖZ TV'deki programda Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtladı. 21 Ağustos Pazartesi günü İzmir'in yanı sıra toplam 56 bölgede veteriner hekimlerin yapacağı bir günlük iş bırakma eylemi hakkında bilgi aktaran Başkan Özkan, veteriner hekimlerin kanunla sağlık sınıfında yer aldığını ancak bir kararnameyle bu kapsamdan çıkarıldıklarını anlattı. Son zamanlarda uğradıkları şiddetin artık dayanılmaz hal aldığına vurgu yapan Başkan Özkan, bu durumun yasaya aykırı olduğunu öne sürdü.

TÜRKİYE'DE VETERİNER HEKİMLER İLK DEFA EYLEM YAPIYOR
Türkiye'de veteriner hekimlerin bugüne kadar böyle bir eylem yapmadığını, ilk kez iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirten Başkan Selim Özkan, "Neden iş bırakıyoruz, neden böyle bir eylem yapıyoruz? Çünkü hiç kimsenin dövülmesini, öldürülmesini, mobingle karşılaşmasını istemiyoruz. Tüm sağlık kuruluşlarında olduğu gibi veteriner hekimlerine de yönelik saldırıların durmasını, sona ermesini istiyoruz. Son zamanlardaki olaylar artık iyice can sıkıcı hale geldi. Artık haftada bir veteriner hekime yönelik saldırıyla karşılaşır olduk. Baltalı saldırıya uğrayan arkadaşlarımız oldu. Katledilen meslektaşlarımız oldu. Zaten kanunda biz veteriner hekimler, sağlık sınıfında kabul ediliyordu ve sağlıkta şiddet kapsamı içindeydi. Fakat 2014 yılında çıkarılan bir kararnameyle, Sağlık Bakanlığı tarafından kapsam dışı bırakıldık. Var olan kanunun yok sayılmasını istemiyoruz. 1593 sayılı kanun diyor ki; Veteriner hekimler, açıkça belirtilmektedir ki, sağlık sınıfındadır. 6343 sayılı kanunla da veteriner hekimlerin sağlık sınıfında olduğu kabul edilmektedir, halk sağlığı görevlisi sayılmaktadır. Fakat Sağlık Bakanlığı’nın 22 Mayıs 2014 tarihli yönetmelik değişikliğiyle veteriner hekim, sağlık personeli sayılmamıştır. Var olan kanun, yönetmelikle dışarı atılmıştır. Burada yasaya bir aykırılık söz konusudur. Biz de diyoruz ki, veteriner hekimler sağlık sınıfındadır ve sağlıkta şiddet yasasının kapsamına alınmak zorundadır. Yapılan değişiklik işlemi uygunsuzdur. 81 ilde 56 odamız var. Bir de Merkez Konseyimiz var. İki senedir, veteriner hekimlerin sağlık sınıfında olduğunu ve yeniden sağlık sınıfına dahil edilmesi gerektiğini, sağlıkta şiddet yasasının içinde olması gerektiğini anlatıyoruz. Biz aslında İzmir’de bir günlük iş bırakma eylemi planlamıştık. Fakat sadece İzmir’de olması yerine tüm ülkede yapılmasının daha yararlı olacağına kanaat getirdik ve Merkez Konseyi ile tüm odalarımızla birlikte ortak eylem yapma kararı aldık. 21 Ağustos 2023 tarihinde pazartesi günü iş bırakma eylemimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Veterinere kedi saldırısı - Son dakika haberleri – Sözcü

YAŞADIĞIMIZ ACI TECRÜBELERİ KAMUOYUNA DUYURMAK İSTİYORUZ
Veteriner hekimlere yönelik saldırıların bitmek bilmediğini, sabırlarının taşma noktasına geldiğini belirten Başkan Özkan, şunları söyledi:

" Veteriner hekimliği tarihinde ilk kez böyle bir eylemde bulunacağız. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Yozgat Sorgun’da hastalıklı etleri imha etmek isteyen bir meslektaşımız, hayvan sahibi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Veteriner hekimler olarak bu yaşadığımız acı tecrübeleri kamuoyuna anlatmak, sesimizi duyurmak istedik. Veteriner hekimlik sadece sokak hayvanını bakan bir meslek grubu değildir. Sağlıklı gıda, sağlıklı insan, sağlıklı yaşamın içinde olduğumuzu anlatmak istiyoruz. Yapacağımız eylem, bir siyasi hareket değil; bir mesleki harekettir. Mesleğimizde yaşanan şiddeti, mobingi, cinayeti dile getirip sesimizin duyulmasını ve farkındalık yaratmayı istiyoruz. Veteriner hekim, korumak ve yaşatmak için vardır. İş bırakma eylemimizin olacağı gün acil durumlarda, ölümcül, acil vakalara tüm veteriner hekimlerimiz bakacaktır. Bu konuda gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Biz rutin olması gereken işin, bugün değil de yarın yapılabilecek bir tedavinin ertelenmesi yönünde tavır sergileyeceğiz. Trafik kazasında bir hayvan yaralanmış, solunum problemi olan, ölüm riski taşıyan tüm hayvanların bakımları, tedavileri yapılacak."

VEREM OLMAK İSTEMİYORSANIZ, VETERİNER HEKİME SAHİP ÇIKIN
Veteriner hekimleri bir günlük iş bırakma eylemine sürükleyen sorunların sadece uğradıkları şiddet olmadığının altını çizen Başkan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıklı et yemek istiyorsanız, veteriner hekiminize sahip çıkmak zorundasınız. Çünkü onlar, sağlıklı etin denetlemesinde görev yapıyorlar. Verem olmak istemiyorsanız, tıbbi adıyla tüberküloz olmak istemiyorsanız, veteriner hekime sahip çıkmak zorundasınız. Ben bir veteriner hekim olarak 7 yıl mezbahada çalıştım. Orada çok miktarda eti tüberkülozlu olduğu için imha ettim. Bu kararlılığımdan dolayı şiddet gördüm, ölümle tehdit edildim hayvan sahiplerinden… Bu arada yöneticilerimizin beni bu kararımdan dolayı desteklediklerini, arkamda durduklarını özellikle belirtmeliyim. Bugün 300 kiloluk bir hayvanın tüberkülozlu olduğunu varsayalım. Bunu birer kilo olarak 300 haneye girdiğini, her hanede en az üç kişinin bu eti yediğini düşünecek olursak, 900 kişiyi verem olma riskiyle karşı karşıya bırakmış olursunuz. Biz bu tüberkülozlu etin imhasını istediğimiz için öldürülüyoruz. Beyaz et, kırmızı et, su ürünleri, et ve süt ürünlerinin yan ürünleri, mezbahalar, veteriner hekimlerin denetimindedir. Avrupa Birliği ülkelerinde veteriner hekimlerin ağırlığı yüzde 70 civarıdır. Bizde AB’nin dayatması olmasa, bunlar da olmayacak! Özetleyecek olursak, veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olarak kabul edilmesini ve sağlıkta şiddet yasası kapsamına dahil edilmesi için yıllardır söylüyoruz ve yetkililer bizim bu çağrımıza kulak vermediği için biz bu eylemi gerçekleştiriyoruz. Biz doktor döver hale geldik, çok rahatız; biz veteriner hekim döver hale geldik, çok mutluyuz, noktasına geldik. Bunları söyleyen insanların sayısı her geçen gün artıyor. Tüm meslektaşlarımı 21 Ağustos pazartesi günü birlik ve beraberlik içinde tek ses olmaya davet ediyorum. Türkiye’de ilk defa veteriner hekimler, iş bırakma eylemi yapıyor. İzmir’deki tüm meslektaşlarımı o gün saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’na çağırıyorum ve mutlaka katılım göstermelerini rica ediyorum."

YENİ EMNİYET MÜDÜRÜMÜZLE O PROJEYİ KONUŞACAĞIZ
Veteriner hekimlerin kendilerini bireysel olarak korumak için çareler aradığını anlatan Özkan, "Hastanelerdeki gibi beyaz kod uygulaması bizim kliniklerimizde yok. Meslektaşlarımız haklarını arasın diye oda yönetimi olarak iki avukat arkadaşı görevlendirdik. Bir sorun olduğunda avukatlarımız devreye giriyor, avukatlık ücretlerini odamız karşılıyor. Ancak son zamanlarda şöyle bir çalışma içindeyiz. Kliniklerdeki arkadaşlarımız bireysel olarak polis merkezlerine bir düğmeye basarak saldırıyı bildirme butonları geliştiriyor. İzmir’e yeni emniyet müdürümüz geldi. Kendilerini ziyaret edip bu konuda yardımını isteyeceğiz. Daha önce hazırladığımız bir proje vardı ve onun tüm İzmir genelinde uygulanması için desteğini isteyeceğiz. Sorunun çözümü bireysellikten çıkarıp genel olarak yayma çabası içinde olacağız" diye konuştu.

 
Ev sahibi-kiracı mahkemeleri tıkandı… Yargılamalar uzun yıllar sürebilir!
 
İzmir’de en eski meyhanesi… Giden müdavimi oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasta yakınları doktoru darbetti
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde hasta yakınlarınca darbedilerek ağır yaralanan ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çölde açan çiçek gibi bir mucize!
Mehmet KARABEL yazdı... Çölde açan çiçek gibi bir mucize!
Göze alınan darbe görme kaybına neden oluyor!
Çocukların arkadaşları ile top oynarken ya da birbirleri ile şakalaşırken ...
 
Tebligatlar gitmeye başladı... İki büyük hastane kapatılıyor mu?
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, yapımı tamamlanmak ...
Uzmanı uyardı: Genç erkekler testis kanserine dikkat!
Sinsi seyreden testis kanserinin ölümcül doğasına dikkati çeken Prof. ...
İş bırakan Ege Üniversitesi Hastanesi çalışanlarından yönetime: Nerde yedin paraları söyle?
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde işçileri 55-60 bin TL civarındaki ...
 
Uzmanı açıkladı: MS tedavi edilebilir bir hastalık!
Daha çok genç nüfusun hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) tanı ve tedavisi ...
Baba oğluna ışık oldu!
Lavabo açıcının yüzüne sıçraması sonucu bir gözünü tamamen yitiren, diğer ...
Tabip Odası Başkanı'ndan sert tepki: Sağlıkta şiddet böyle önlenmez!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, sağlıkta şiddeti önleme adına beyaz ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva