HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Mart 2018 Çarşamba - 08:40

Büyükşehir'den tasarruf çağrısı!

Küresel iklim değişikliği tehditlerine karşı kısa, orta ve uzun vadeli projelerle çözüm üreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Su Günü'nde anlamlı bir mesaj verdi: Suyu tasarruflu kullanmak hepimiz için bir yaşam biçimi olmalı.

Büyükşehir den tasarruf çağrısı!

2007 yılında İzmir’de yaşanan ciddi kuraklık tehlikesini aldığı önlemler ve başlattığı etkin kampanya ile vatandaşların su tasarrufu konusundaki hassasiyeti sayesinde atlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı olarak yaşanabilecek muhtemel su sıkıntılarının önüne geçmek ve tüm yerleşim birimlerinde vatandaşların sağlıklı suya eşit olarak ulaşmasını sağlamak için önemli çalışmalar yürütüyor.  

Kentin geleceğini garanti alacak yeni su kaynakları yaratan, mevcut kaynakları koruyarak atık suları değerlendiren İzmir'in yerel yönetimi, 14 yılda 4 bin kilometrenin üzerinde içme suyu şebekesi yenileyerek su kayıplarının ciddi oranda önüne geçti. Sınırlarına bağlanan çevre yerleşimlerde özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı çözülürken, yeni kuyular açıldı;  içme suyu şebekeleri ve su depoları yenilenerek vatandaşların sağlıklı su içmesi sağlandı. Tahtalı, Balçova barajları ile 122 kuyudan su sağlanan kent merkezindeki 11 ilçede,  su rezervleri açısından ciddi bir sıkıntı gözükmüyor. Tahtalı Barajı’nda kente 456 gün yetecek kadar su bulunduğunu belirtti.  Yer altı kaynaklarında düşüş izlemediklerini de belirten İZSU yetkilileri, kentte yeterli su rezervi bulunduğunu anc ak küresel iklim değişikliğinin etkileri olan kuraklık ve sel tehlikesine karşı kısa, orta ve uzun vadeli olarak küresel bir yaklaşımla önlemler aldıklarını hatırlattı.

ÖRNEK ÇABA
Küresel iklim değişikliğinden etkilenecek kentlerin en başında gelen İzmir’de bilimsel çalışmalar ve araştırmalar doğrultusunda su tasarrufu ve yeni su kaynakları yaratma çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten İZSU yetkilileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yalnız ulusal ölçekte değil,  küresel ölçekte de büyük ve öncü çevre projeleri tasarladığını ve uyguladığını söyledi. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kullanılmış sular ve yağış sularının toplanarak uzaklaştırılması, geri kazanımı, içme sularının güvenli ve sağlıklı bir şekilde vatandaşlara ulaştırılması, su kaynakları ile deniz, göl, akarsu kıyılarının evsel ve endüstriyel etkenlerle kirlenmesinin önlenmesi ve İzmir’de sürdürülebilir su yönetimi anlayışının yaygınlaştırılması çalışmalarının bu anlamda önemine vurgu yapan yetkililer şöyle devam etti:

“Küresel ısınmanın getirdiği susuzluk, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike. Tüm dünyada su giderek çok daha kritik bir önem taşıyor ve bu nedenle ‘sürdürülebilir, akıllı su yönetimi’ ön plana çıkıyor. Yeni yatırımlarımız devam ediyor ancak sınırlı kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanmalıyız. Aldığımız önlemler ve oluşturduğumuz ilave su kaynakları ile kentimizde su sıkıntısı yaşamıyoruz. Ancak suyu tasarruflu kullanmak bir yaşam biçimi olmalı. İzmirli vatandaşlarımızı aynı duyarlılıkla suyu tasarruflu kullanmaya davet ediyoruz”.

KÜRESEL ISINMA TEHDİDİNE KARŞI BÜYÜKŞEHİR NELER YAPTI?
* Manisa Göksu-Sarıkız, Halkapınar ve Menemen kuyularında küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkan arsenik sorununun çözümü için 15 milyon Euro’luk yatırımla 3 arsenik arıtma tesisi inşa edildi ve daha önce verimli kullanılmayan bu kuyular sisteme entegre edildi.

* 2004 – 2017 yılları arasında 4 bin kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi yenilendi. 342 adet ilave su kuyusu açılarak yeni su kaynakları yaratıldı, en ücra köylere kadar su depoları yenilendi.   

* Su kaçaklarını önlemek amacıyla eski tip sayaçlar yenilenerek faturalandırılamayan su kayıplarının önüne geçildi.

* Su Kaçak ve Kontrol Projesi kapsamında İzmir dağıtım sistemi üzerinde tek debi giriş noktası olan 1500 – 2000 haneden oluşan izole sayaç bölgeleri oluşturuldu. İzole sayaç bölgelerindeki verileri günlük olarak alıp değerlendirmek ve su kaçaklarına anında müdahale edebilmek için uzaktan okuma sistemi hayata geçirildi.

* SCADA sistemi kullanılarak kentteki baraj, kuyu, terfi pompa istasyonu,  depo, havuzlar, debimetreler, vanalar bir kumanda merkezinden bilgisayar aracılığıyla izlenebiliyor. Böylelikle arıza, kaza, bakım ve onarım halinde şebekeye kısa sürede müdahale ediliyor. Şebekede aşırı basınç yükselmesinden dolayı meydana gelen su kayıpları da azaltılmış oluyor.

* Ayrancılar'dan doğup Kuşadası- Pamucak sahillerinden denize akan saniyede 100 litre su ile Menderes Oğlananası'nda kışın kullanılmayan saniyede 250 – 300 litrelik 4 adet kuyunun suyu 8.5 kilometrelik iletim hattı ile Tahtalı Barajı’na aktarıldı.

* DSİ tarafından inşa edilen ancak yapımı uzun yıllar sürecek Gördes Baraj suyunu İzmir’e en kısa sürede getirmek için İZSU- DSİ işbirliği yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manisa Nuriye’deki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi ile Bornova Kavaklıdere'da bir başka arıtma tesisi kurdu.

* 2050 yılının nüfusu ve su ihtiyacına göre 30 ilçede gerçekleştireceği yeni içme suyu yatırımları için ‘İçme Suyu Master Planı’ hazırlanarak çalışmalara başladı. Seferihisar’a kurulacak Gelinalan  ile Dikili’ye kurulacak Kabakum barajları için harekete geçildi. Planda İzmir'in 30 yıl sonraki su ihtiyacına göre, 15 adet baraj ve 3 adet regülatör ile Foça ve Çeşme’de yapılacak 2 adet deniz suyu arıtma tesisinin yapımı öngörülüyor.

* İzmir sınırları içinde yüzey suyu tutabilecek en önemli yer olan, Çamlı Çayı üzerinde kurulacak ve kente yıllık 11.18 milyon metreküp su sağlayacak Çamlı Barajı için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED belgesi alınacak. Değirmendere Barajı, projesi hazır olan ve tamamı Hazine’ye ait baraj sahasının kamulaştırma ve tahsis işlemleri devam ediyor. Baraj tamamlandığında yıllık 3.98 milyon metreküplük su verilmesi öngörülüyor. Bostanlı Barajı ise hem içme suyu hem de sel önleme amaçlı bir proje.  Yılda 2.33 milyon metreküp su kullanımı sağlayacağı tahmin ediliyor. Baraj yapılacak alanla ilgili kamulaştırma ve tahsis işlemleri devam ediyor.

* İzmir’de otobüsler geri kazanılmış suyla yıkanıyor. Saatte 40 ton kapasiteli toplam 3 adet geriş dönüşüm tesisi kurarak binlerce ton su tasarrufu sağlayan ESHOT Genel Müdürlüğü, 6 adet daha geri dönüşüm tesisi kuruyor.

* Tramvay hatlarındaki yeşil alanlarda yer altı damlama sulama sistemi ile su tasarrufu yapılıyor.  Kent genelinde çalı dikimine ağırlık verilerek suya daha çok ihtiyaç duyan çimden tasarruf ediliyor, sulamada damla sulama sistemi tercih ediliyor. Ağaçlandırma çalışmalarında daha az su isteyen türler tercih ediliyor. Yaz aylarında buharlaşmanın etkisini azaltmak amacıyla bitkiler sabah erken veya gece geç saatte sulanıyor.

* Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 2 bin metreküplük atık suyu “içme suyuna” çevirecek yeni bir  tesis kurulması için çalışmalar sürüyor.

* 2009, 2014, 2015 ve 2017 yıllarında düzenlenen uluslararası kongrelerle küresel iklim değişikliği, güvenli su üretimi konuları ele alınarak yol haritası oluşturuldu.

İZMİR’İN MEVCUT SU KAYNAKLARI
İzmir’in Tahtalı Barajı ve Balçova Barajı olmak üzere iki önemli yüzeysel su kaynağı mevcut. İzmir’in içme suyu ihtiyacının yüzde 42.3’ü bu iki barajdan sağlanıyor. Kent merkezindeki 11 ilçede yüzeysel su kaynaklarının dışında, bir diğer kaynak da yeraltı suları. İzmir’in başlıca yeraltı su kaynakları ise Sarıkız-Göksu kuyuları, Menemen-Çavuşköy kuyuları, Halkapınar-Çamdibi ve Pınarbaşı kuyuları. Toplam 122 kuyudan oluşan bu yer altı kaynakları kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 57.7’sini karşılıyor.

Büyükşehir görev alanına giren çevre yerleşimlerde su temini ise Ürkmez, Kutlu Aktaş, Güzelhisar, Ödemiş (Rahmanlar) barajları ile çoğunlukla da yerel kuyulardan ve kaynaklardan sağlanıyor.

SU TASARRUFU KONUSUNDA ALINABİLECEK BASİT ÖNLEMLER:
Evlerdeki gizli su kaçaklarını tespit etmek için bütün muslukları kapatınız ve su sayacını okuyunuz. 2 saat süre ile su kullanmayınız. 2 saat sürenin sonunda su sayacını tekrar okuyunuz. Böylece su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12.500 litre boşa akmış demektir.

Musluklarınızı, sifonlarınızı daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın çünkü saniyede 1 damla akan su, yılda 3 tonluk tüketime karşı gelir.

Otomobilinizi hortumla yıkamak yerine silerek ya da kova ve sünger kullanarak temizleyin. Bahçenizi sulamak için sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin.

Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2.5-3 tona düşürmek mümkündür.

Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları ile dakikada 9-10 litre su tüketmek mümkündür.

Dış fırçalarken musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş olursunuz. Musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre yani su tasarruf edebilirsiniz.

Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın.

 
Kılıçdaroğlu'ndan Sertel'e geçmiş olsun ziyareti
 
Deniz Bölükbaşı hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Belediyenin dikkatine 21 Mart 2018 Çarşamba 21:23

Dünyada hatırı sayılır sayıda göle, ormana, yağmur yağan İskandinav ülkelerinde yağan yağmur suyu kanalizasyona karışmıyor.Yerleşim yerlerinin yakınlarına göletler oluşturulmuş.Toplanan yağmur suyu oraya pompalanıyor şimdilik tarımda damlama sulama için bu sular kullanılıyor.Küresel ısınma yaşanırsa arıtma tesislerinden geçirilecek ve insanlar içecek.Dünya karınca gibi çalışıyor biz ağustos böceği gibi 24 saat kesintisiz sadece konuşuyoruz.

Yorumu oyla      9      5  
cemal 21 Mart 2018 Çarşamba 19:59

Narlıdere-Sahilevleri site ve evlerin de 9 bin, 10 bin metre kare çim ekili bahçeleri ve havuzları artezyen kuyuların pompaları özellikle yazın durmadan sulama, havuzları bedava suyla doldurmaktadır. İzsu bu savurganlığı ve beleşçiliği öncelikle önlemeli ve bu pompalara saat takmalıdır. İzmir çapında bir tarama yapılırsa şaşırtıcı bir israfın olduğu görülecektir.

Yorumu oyla      11      5  
Lombak 21 Mart 2018 Çarşamba 18:17

Bunların hepsi güzel. Ancak su sektörü uzmanları takdir edeceklerdir ki, kentsel su kullanımı, tüm kullanımın %30''unu oluşturuyor. Yani %70''lik sarfiyat grubu olan tarım ve sanayide su sarfiyatı özendirilmediği sürece, konut ve işyeri su sarfiyatında yapılacak tasarruf devede kulak kalır. O nedenle, büyükşehirin çabalarının yanında, çiftçiler de acilen damla sulamalarını tamamlanmalı.

Yorumu oyla      9      5  
Hür Düşünce 21 Mart 2018 Çarşamba 12:17

Bu son derece önemli konuyu kimsenin umursadığı yok. Bunun sebebi cehalet. İzmir'de otomobiller saatlerce yıkanıyor. Apartman görevlileri kapılarının önünü- hatta asfaltı saatlerce suluyor.İnşaatlara havuzlar yapılıyor, binaların pazarlanması için. İnsanımızın doğumu sanki havuzda oldu. İzmir'de maalesef TV olmadığı için çocukların eğitimi olmuyor-ailesinden ne görürse onu yapıyor. Şehir'de yaşamak hem hürriyet hem de disiplin demek- İş yine kaldı belediyemizin başına- Otobüs duraklarında (ilanlardan kendine yer bulursa) bültenlerinde vs vs suyun tasarrufu kullanımı hakkında devamlı eğitim vermelidir.Aksi taktirde suyu kalmayan Güney Afrika Cumhuriyetine döneceğiz.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gören şaştı: Büyükşehir'den ilginç heykel!
Daha önce Porsuk Çayı kenarına çevre temizliğine dikkat çekmek yerleştirilen ...
Bergamalı kadınlar evlerinin patronu olacak
İzmir’in Bergama İlçesi’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, ...
Bornova Belediyesi işbirliğiyle usta müzisyen anıldı
Türk Halk Müziği’in Üstadı Özay Gönlüm, ölümünün 18. Yılında İzmir Denizlililer ...
 
Selçuk'ta huzurevi sakinlerinden sanat sergisi
Selçuk Belediyesi Akıncılar Huzurevi sakinlerinin son sergisi Selçuk Efes ...
Başkan Akpınar’dan stat çıkışı: Koltuğum gidecekse gitsin!
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, Yalı’ya yapılmak istenen stat için, ...
İtalyan öğrenciler 'Barış ve Kardeşlik' için Konak'ta
İzmir’in kalbi Konak’ın köklü okullarından Misak-ı Milli Ortaokulu’nun ...
 
AK Partili Doğan, Sonsöz TV’de konuştu: Kocaoğlu aday gösterilse bile...
Doğan, “2019 Mart seçimlerinde AK Parti bayrağını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ...
Foça'da Aşık Veysel'e vefa konseri
Foça Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, Şef Atabey Aydın yönetiminde, ...
Seferihisar'da toplu sözleşme bayramı!
Seferihisar Belediyesi ve Belediye İş İzmir 2 Nolu Şubesi arasında 88 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva