HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ekim 2023 Çarşamba - 19:05

Büyükşehir’de gündem ‘Harmandalı’ tesisi… AK Parti’den ‘kaçak çöp dökülüyor’ iddiası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi.  Tüm maddelerin oy birliği ile geldiği meclis oturumunda İzmir gündeminde yer alan Harmandalı’ndaki çöp tesisi ile ilgili tartışmalar ve iddialar damga vurdu

Büyükşehir’de gündem ‘Harmandalı’ tesisi… AK Parti’den ‘kaçak çöp dökülüyor’ iddiası!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

KREDİ TALEPLERİNE MECLİSTEN OY BİRLİĞİ
Finansmanı Dünya Bankası kaynaklarından karşılanan ve İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen "Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi"(TEFWER) dahilinde, 2023-2024-2025 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında, 2023 yılından itibaren kullanılmak üzere, İller Bankası A.Ş.'den 110 milyon Avro veya eşdeğeri yabancı döviz cinsinden nakdi kredinin kullanılması, İZSU Genel Kurul Kararı ile yatırım ve diğer harcamalarında nakdi veya gayrinakdi olarak, dilimler halinde kullanılmak üzere bankalardan (faizler hariç)350 milyon TL'ye kadar kredinin kullanılması için  İZSU Yönetim Kurulu yetki talebi, Ayrıca  20 milyon Avro tutarında kredi alınmasıyla ilgili Alt Kredi Anlaşması ve ekleri ile diğer gerekli belgeleri imzalamaya, kredinin teminatı olarak gösterilmesi kabul edilmiş olan proje gelirlerinin ve diğer gelirlerin teminat olarak gösterilmesine ilişkin iş ve işlemleri gerçekleştirmeye, gösterilen teminatların yetersiz kalması halinde diğer borçlandırıcı işlemleri yapmaya ve Teminat Hesabı oluşturulması, kredinin kullanılması ve kredi için her türlü iş ve işlemleri yapmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi önerisi meclis üyelerin oy birliği ile kabul edildi.

BOZTEPE: MİLLİ EMLAK'TAN İZİN ALINDI MI?
Gündem dışı konuşmalarda söz alan ve Harmandalı çöplüğü ile ilgili dikkat çekici bir iddiada bulunan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Saat 14:30 gibi çöp alanı ile ilgili bir haber geldi. Biz 4,5 yıldır burada ne söylesek ilk önce bunların doğru olmadığını söylediğiniz sonra da bunları kabul ettiğiniz gördük. 'Siz bu çöp alanına 15 yıl boyunca çöp dökeceksiniz' dedik. Ancak siz 'hayır' dediniz. 1992’de başlayan çöp alanı 2010 yılında buranın vahşi depolamadan kurtarılıp alanın üst bölümünün toprakla örtülüp oraya alan kazandırılması konusu vardı.  2020’de bir sunum yapılmıştı. Bugün ben alana gittim. AK Parti grubunun dışında buraya giden arkadaşlarımız belki de yoktur. Burada hala ana girişteki boşluğa şu an çöp dökülmeye devam ediyor. Burası depolama alanı bile değil.  Biz orada yarım saat kadar bekledik ve neredeyse 5 TIR gelip çöp döktü. Siz ne istiyorsunuz Harmandalı’dan, Çiğli’den?  Hazırlanan raporda yukarıya değil de alt kısımlara çöp döküldüğü görülüyor. Çok şey söylemek istiyorum ancak kimseyi kırmak istemiyorum. Bu orada yaşayan insanlara ihanettir. Konutlarla arasında 30-40 metre var. Orada yüzlerce konut var. Burada Milli Emlak ile ilgili bir görüşme yaptınız mı? Özel mülkiyetin olduğu yerlerde yollar açılmış, hazineye ait olan yerlere çöpler dökülüyor. Bizim araştırmamıza göre herhangi bir izin alınmamış. Lütfen bu konuyla ilgili Meclis'e ve İzmirlilere bir şeyler anlatın, doğruları söyleyin artık. Bu konuya artık lütfen çözüm bulun ve buraya çöp dökmekten vazgeçin. Yeri siz bulacaksınız. Ben bulmayacağım. Yönetici olan sizsiniz, belediye sizde. Buraya artık çöp dökmeyin!” diye konuştu.



ÖZUSLU:  İZMİR GÜNLÜK 5 BİN TON ÇÖP ÜRETİYOR
İddialar üzerine konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Sayın Boztepe önemli bir konuya temas ediyor. Lütfen Çiğli’ye çöp dökmeyin diyor. Peki dökmeyelim… Bu hepimizin problemi. Boztepe her gün 1,1 kilo çöp üretiyor. İzmir’de nüfus 5 milyon… 5 bin ton İzmir çöp üretiyor. Bizim katı atık bertaraf master planımıza göre kuzeyde Bergama, güneyde Ödemiş ve Menderes, Karaburun ve Harmandalı meselesi var.  Oraya İzmir Büyükşehir Belediyesi çöp dökmek istemiyor. Sayın Genel Sekreter Yardımcımız burada kendisi de açıklama yapabilir" ifadelerini kullandı.

Araya giren AK Partili Boztepe, "Siz şu an burada kaçak çöp döküyorsunuz. Tahsisli alanın dışına çöp döküyorsunuz" diyerek Boztepe'nin sözlerine tepki gösterdi.

Sözlerine devam eden Başkan Vekili Özuslu, "Bunu bir siyasi gündem maddesi gibi belirtmeyin. Bu İzmir meselesi. Katı atık bertaraf meselesi belediyemiz sorumluluğunda olan bir konudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm birimleri ile bu konuya canla başla çözüm üretmeye çalışmaktadır. 5 bin ton İzmir'in günlük çöpü, Ödemiş'in 1 ton, Bergama 1,2 ton... Çıkarın günlük çöpten kalan 2,8... Geri kalanı eve mi götüreceğiz? Menderes ve İzmir Teknoloji'nin yanındaki araziden bahsettik kaç defa. Bunların hepsinin Harmandalı ile ilgisi var. İzmir halkına doğru bilgiler sunmak durumundayız. Biz bir çığlık atıyoruz ve bu bir problemdir diyoruz. Harmandalı'na çöp depolanmaması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir iradesi var diyoruz. Biz bu buraya yönelik çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Bir gün oturalım bununla ilgili özel bir oturum yapalım. Evet biz yerel iktidar olarak itiraz makamı değiliz. Yapmadığımız zaman eleştirme hakkı var vatandaşlarımızın.Bu irade konmuş ortaya, biz çığlık atıyoruz ve 'İzmir'in katı atık problemini çözelim' diyoruz. Bu konuda valilik ve bakanlığımız ile görüşmeler devam ediyor. Onlarla da yeni bir anlayış yoluna gidiliyor. Yeni imkanlar varsa açık yüreklilikle bunları İzmir halkına söylemeliyiz" dedi.

UMUTLU:  1 KİLO DAHA ÇÖP GELMESİNİ İSTEMİYORUZ 
MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu ise Bergama'ya ek çöp istemediklerini belirtirken, "Siz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı bahane göstererek 25 yıldır bu soruna çözüm bulamadıysanız bunun bahanesi  olmaz. Bergama'ya kurulan tesiste başka yer mi bulunamamış da dünya mirası kentimize tesisi kurulmuş. Ne kadar çöp geliyor mu Bergama'daki tesise bilmiyoruz. Kağıt üzerinde farklı konular olduğunu düşünüyoruz. Tesiste elektrik üretim tesisinin de olduğunu biliyoruz. Hakan Koştu başkanımız konuyu çözüm odaklı alıyor ve konuyu çarpıtmadan olgunlukla karşıladı. Ancak 100 kilometre öteden kentimize çöp getirilmesini istemiyoruz. 3 bin yıllık kadim tarihi olan bir kent Bergama. Biz Bergama'ya artık 1 kilo daha fazla çöp gelmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNAL: BİLEREK ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
CHP sıralarından söz alan İrfan Önal engellendiklerini belirtirken, "Siyasi popülizm üzerinden yapmak ne kolayı. Bu kadar önemsediğimi konunu bir kez daha siyasete alet edildiğini görüyoruz. İlk 6 ay 1 yıl arkadaşların tutumlarını görünce 'muhalefetimiz yapıcı değil bizi engellemeye yönelik' demiştik. Çöp tesisi ile ilgili sizin amacınız biz toplamayalım bir yere dökmeyelim diye. Bu nedenle sizin söylediklerinizin benim için bir kıymeti yok. Biz bildiğimiz yolda ilerlemeye çalışırken de İzmir kendi başına bir devlet değil. Tüm kararları merkezi hükümete sormak zorunda kaldığımız bir süreçteyiz. Bu nedenle biz bakanlığa sormadan kendi çöpünü dökeceğimiz yeri belirleyemiyoruz. Kendi karşımızda Cumhur İttifakı'nın iki farklı anlayışı ile ne notkaya geliyoruz. Çöp döktüğümüz alanla ilgili Hüsnü Bey Çiğli'Ye daha fazla çöp dökülmesini istemiyoruz dedi. Haklı bizde dökmek istemiyoruz. Ancak günün sonunda geldiğimiz her noktada sizin yönettiğiniz kurumlar tarafından engelleniyoruz. Popülizm noktasına gelince insanları örgütleyip karşımıza çıkmak kulaklarına hoş geliyor olabilir.Ancak herkesin ürettiği çöpün döküleceği bir alan lazım. MHP temsilcisi Bornova'nın çöpünü Bergama'ya istemiyoruz dedik. Keşke her ilçenin imkanı olsa da kendi bertaraf etse.  Günün sonunda biz bunu çözmek ile ilgil irade ortaya koyuyoruz. Ancak her taraftan engellendiğimiz ve bunun siyasete alet ediliğinin görülmesini istiyoruz. Çiğli'ye çöp dökmemizi mecbur kılan kendileri. Bergama'ya 150 kilometre araçlarla yılda 500 milyonun üstünde sadece engellemelerinden kaynaklı giderimiz var. Ancak bütün bunları bilerek yine de engellemeye çalışıyorlar" dedi.

ÖZUSLU: BERGAMA KAPASİTESİNİN ÜSTÜNDE ÇALIŞTIRILMIYOR
Yeniden söz alan Başkan Vekili Özuslu, "Önemi tesislerimizden biri Bergama. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan izin isteyelim. Y ada AK Partili belediye izin istesin bakalım her ilçeye çöp bertaraf tesisi verir mi. Böyle bir şeyin akla mantığa uyar mı? İzmirli vatandaşlarımız duysun. Cüneyt Bey'in dediği 5 ilçenin atığı 500 tonu bulmuyor. Tesis kapasitesi ne kadar yapıldı? 1,2 ton olarak yapıldı. Devletimiz oraya izin verirken o kapasite ile veriyor. Bunu İzmir halkının takdirine bırakalım. Şimdi deniliyor ki 0,5 tonla idare ederiz diyorlar. Bakanlık her ilçeye öp tesisi kurulmasına izin vermiyor. Çünkü ekonomik değil. Bizim yaptığımız rasyonel bir iş yapma çabası. Cüneyt Bey dese ki 'bu tesisi kapasitesinin üstünde çalışıyor' dese o zaman derim ki ben sizinle beraberim. Ancak kapasitesinin üstünde bir katı atık gitmiyor. Tırla gidiyor, köyün içinde 50 tır geçmesi doğru bir şey değil" ifadelerini kullandı.

HIZAL:  SORUNU ÇÖZÜLMEZ HALE GETİRİYORSUNUZ
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal çöp tesisinin çözümünün Yamanlar olduğunu belirtirken, “Hüsnü Bey çok basit bir soru yöneltti... Gitti fotoğrafını videosunu çekti ve dedi ki harmandalıda çöp depolama alanı dışında bir çöp depolaması söz konusu dedi. Bu hem çevresel hem hukuksal anlamında bir suç. Verilecek cevap çok netti. Orası çöp dökülme alanı, çöp dökülme alanı değil... Ancak konu o kadar farklı noktalara geldi ki. Çöp dökülme konusu siyaset üstü mesele diyoruz.Ancak siyasetçilerin çözeceği bir konu. Hiçbir zaman çıkıp popülizm yapmadık, muhalefetimizi yapıcı yapmaya çalıştık. Ben ve arkadaşlarımız Harmandalı'ndaki çöp tesisine gittiğimizde oradaki elektrik tesisi açılmamıştı. Biz o dönem çöp görüntülerini gösterdiğimizde dalga geçtiniz. Şimdi çıkıp kapatacağız diyorsunuz. Neden? Çünkü mahkeme kararı çıktı. Oraya çöp dökmek artık suç. Siz çöp konusunu sadece Menderes'e indirgerseniz olmaz.  Bakanlık ile görüşmenizde 5 bölgeye böldünüz çöp konusunu. Çöp meselesi tartışılırken, bakanlık şunu yapıyor, il müdürlüğü şunu yapıyor engelleniyoruz dediğiniz tartışma anlamsız bir tartışma. Siz İzmir'in kronik Harmandalı problemini çözmeniz lazım. Bunun çözümü Yamanlar dağı. 198 bin metrekare , hazineye ait 103 bin metrekare alan. Sorunlar vardı davalar açıldı davayı kazandı İzBB. Aziz Bey bir açıklama yaptı ,' İzBB katı atık yargı mücadelesini kazandı' dedi. Dönemin CHP'li belediye başkanı karşı çıktı. Popülizm mi yapıyordu? Yamanlar demek ki elinizde var. Tunç Soyer göreve geldikten sonra Yamanlar ile ilgili en ufak bir çalışma yapıldı mı? Menderes'te İzmir'in su kaynağı, tarımı var. Senin daha yolun yok orada. Demek ki Menderes dediğiniz yer, Karaburun tesisi, Harmandalı gibi ciddi sorun olan tesisin çözümü değil. Harmandalı İzmir'in en büyük çöp depolama alanı. Sizin oraya kapatma niyetiniz yok. Şu anda popülizmi sizler yapıyorsunuz. Seçime kalmış 5 ay sizde bu sürede yaptığınız en iyi şey olan 'engelleniyoruz' algısı ile İzmir'de çözülemeyen çöp sorununu iyice çözülemez duruma getiriyorsunuz” dedi.

AYDIN: ETAP ETAP KAPATMAYA BAŞLADIK 
Son olarak yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Bir meseleyi doğru düzgün tartışmak mümkün olmalı. Her şeyi bilen, çok iyi beceren, anlayan... Şarkıdaki gibi 'sen neymişsin be abi' derler adama. Anlamak istemeyene hiçbir söz kafi değil. Harmandalı'nda çöp alanı dışında olan bölgeye çöp dökülmemektedir. Çöp döküm garantisi verilmemiştir.  Mevcut çöp miktarı verilen sözleşmedeki kapasite için yeterlidir.  Çıkan gazı ölçtünüz mü? Her sözünüz eksik bilgi. Bizim arkamıza kamera mı taktınız da her gittiğimiz yeri bileceksiniz. Bu kibirdir. Yapmayın bunu. Bir tane engellenen söyleyin dediniz. Tarım İl Müdürünüze söyleyin daha önceki görüşüne dönsün Menderes'e izin verin. Menderes'in takıldığı nokta yol mu? Sizin yönettiğiniz bakanlıklar müdürlükler onay vermiş. Tarım Müdürlüğü onay vermemiş. Belli mesafede zeytinlik alan olduğunu ve oradan çıkan koku ve tozun oraya zarar vereceğini söylüyor. Tarım Müdürlüğü olumlu görüş verdikten sonra ne olduysa fikrini değiştirip bu görüşü verdi. Sizin hiçbir kurumunuzdan yol uygun değil yazısı gelmedi ki. Varsa getirin. Harmandalı'nın kapatılması planını 2019 yılında bakanlık onayladı.Bu plnaı İzBB ortaya koydu zaten.Biz de etap etap kapatmaya başladık.  Çevre mevzuatı gereği her ilçenin çöpünü bertaraf etmesi yasaya aykır. Bölgesel olarak bertaraf edeceksin diyor yasa. Çiğli halkını düşünüyorsanız orayı afet bölgesi ilan edin" diye konuştu.

 
İhbar üzerine durduruldu...  Zehir otomobiline baskın!
 
Mayınla mücadeleye 'üçlü girişim'!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Troller iş başında 12 Ekim 2023 Perşembe 08:44

Anlaşılan Paralı kalemşörler işbaşı yapmış. Emekliye para yok ama bunlara para bol herhalde.

Yorumu oyla      3      4  
12 Ekim 2023 Perşembe 08:41

Çiğli Belediyesinin yapacağı iş Harmandalına doğru giden Çöp kamyonlarını ilçe sınırlarından içeri sokmamak. Çiğli Belediyesi Çiğli'lileri ve İzmirlileri düşünüyorsa bunu yapmalıdır.

Yorumu oyla      6      3  
Leman, Jale, Dilek 11 Ekim 2023 Çarşamba 22:49

Alttaki yorumları aynı kişi yazmış. Bu kişi bir gün Dilek oluyor, bir başka haberin altında Leman, Jale ... :) TÜİK'e göre en fazla ileri biyolojik arıtma tesisi olan şehrin modern katı atık bertaraf tesisi yok. Eleştirenler yıllardır yapılmasın diye ne gerekiyorsa yaptılar, şimdi yine eleştiriyorlar.

Yorumu oyla      4      6  
YAZIK 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:41

40 YILDIR İZMİR KAYIPTA

Yorumu oyla      7      7  
ÇACIK 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:40

CHP DEN ÇAÇIK OLMAZ....

Yorumu oyla      7      7  
KEMAL İSTİFA 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:39

İZMİRİN DAĞLARINDA ÇÖPTEN ÇİÇEK AÇMAZ OLDU...

Yorumu oyla      7      8  
PİS KOKUYOR 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:38

AKDENİZİN İNÇİSİ İZMİR OLDU AKDENİZİN ÇÖPLÜĞÜ....

Yorumu oyla      8      7  
MEGA KÖY 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:28

İZMİR PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR. ÇÖP ÇUKUR ÇAMUR

Yorumu oyla      8      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’da Kosova Bağımsızlık Parkı açılıyor
Buca Belediyesi, Yıldız Mahallesi’ndeki 3 bin 500 metrekarelik alanda ...
43 aktif çalışma sahası... Şantiye kent Torbalı!
Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin’in talimatlarıyla mesai anlayışı ...
İZSU'dan Torbalı’ya 1 milyarlık yatırım!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Proje başlığıyla ...
 
Büyükşehir'in Hatay'a desteği sürüyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 11 ili etkileyen 6 Şubat’taki Kahramanmaraş ...
İş Hayatında Engelliler ulusal karikatür yarışması başvuruları başladı
Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Bornova Meclisi'nden 2 milyar TL'lik onay, İduğ’dan mesaj: Bütçe seçim bütçesi değil!
Bornova Belediyesi'nin 2024 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. 2 milyar ...
 
Germiyan Festivali'ne geri sayım!
Dünya markası festivallerle adından söz ettiren Çeşme Belediyesi bu yıl ...
Homeros Festivali’nden bir yıldız doğdu
Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir’in sanat ve edebiyat yaşamına kazandırılan ...
Başkan Batur’dan 4,5 yıllık hizmet değerlendirmesi: Vaatler yüzde 90 tamam!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, dört buçuk yıllık hizmet süresini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva