HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ekim 2023 Çarşamba - 12:26

Bornova Meclisi'nden 2 milyar TL'lik onay, İduğ’dan mesaj: Bütçe seçim bütçesi değil!

Bornova Belediyesi'nin 2024 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı. 2 milyar TL olarak belirlenen bütçe görüşmelerinde AK Partili isimlerin eleştirilere yanıt veren Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bütçemiz seçim için hazırlanmış bir bütçe değildir. İhtiyaçları öncelikli tutan kontrollü bir bütçe yaptık. 2023'ten 2024'e geçerken borçsuz olduğumuzu ve kasamızda para olacağını söylemek isterim. Bütçemiz yere basan bir bütçedir. Kredi kullanmayan, kimseye borcu olmayan bir belediyeyiz.” dedi.

Bornova Meclisi nden 2 milyar TL lik onay, İduğ’dan mesaj: Bütçe seçim bütçesi değil!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Bornova Belediyesi  Ekim ayı olağan Meclisi’nin 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Meclis toplantı salonunda düzenlenen oturuma Belediye Başkanı Mustafa İduğ başkanlık yaptı.

Meclis oturumunun gündeminde ise Bornova Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyet ve bütçe görüşmeleri yer aldı. Bornova Belediyesi'nin 2024 yılının bütçesi 2 Milyar TL olarak belirlendi.

ARIKAN: AYAKLARI YERE BASAN BİR BÜTÇE OLDU 
CHP Grubu adına söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cem Arıkan, "2024 yılına ait bütçe meclisimize sunulmuştur. Süreç içinde komisyonlar olarak müdürlüklerimiz ile toplantı yaptık ve bütçenin genel değerlendirmesi yaptık. 2024 yılı bütçesi uygulanabilir ve gerçekçi bir bütçe. Önümüzde seçim olmasına rağmen popülist bir bütçe değil. İsterdik ki bütçe ülkenin ekonomik olumsuzluklarını taşımasın ve daha fazla yatırım olanağı içersin. 2023 döneminde yayımlanan yatırım kararlarında yatırımların durdurulması söz konusuydu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile.  Her şeye rağmen sağlıklı bir bütçe ortada 2024 yılı için. Bütün zor koşullar göz önüne alınarak ayakları yere basan bütçe oluşturulmuştur" dedi.

DALGIÇ:  TALEPLERİ BÜYÜKŞEHİR'E DAHA SIK İLETİN
AK Parti'den söz alan  Akın Dalgıç ise, "Ben bütçe komisyonunda yer aldım. 2023 9 proje… 2024 yılında 7 proje yer alıyor. 3’ü geçmişten gelen projeler… Biz bununla ilgili İZTAŞ binası ile ilgili çok konuştu.Buranın daha 1 yıllık ince işleri var gibi görünüyor.  Fen İşleri’nin 346 milyonluk bütçesi var, bunu yaklaşık 100 milyonu personel gideri… Baktık araştırdık Bornova için ne istendi diye. Biz ulaşamadık. Cuma günü iki muhtarımız ile İZSU Daire Başkanında randevu aldık. Bizlerin talepleri dinlendi. BU taleplerimizden biri Pınarbaşı’ndaki dere her sene su basıyor, burada suyun aşağıya indirilmesi zor değil. Çanakkale Caddesi'ndeki su birikintisi, madenlerden gelen suların ıslah edilmesi ile ilgili bir proje vardı ve yarım kalmıştı. En önemlisi ise İZSU'nun açıp kapatmadığı alanlar ile ilgili taleplerimizi dile getirdik. Dün itibari ile ekipleri gelip inceleme yaptı. Burası  ile ilgili acil çalışma talimatı verildi. Biz istedik ve talepler yerine geldi. Bizim ricamız bu taleplerin Büyükşehir'e daha sık yapılarak sorunların çözülmesi" dedi

İDUĞ: BÜYÜKŞEHİR'DEN EN ÖNEMLİ TALEBİMİZ KONGRE MERKEZİ
Söz alan Başkan Mustafa İduğ, kredi kullanmayan, borçsuz tek belediye olduklarını söyleyerek "2019-2023 arasında Bornova Belediyesi'nin yaptıklarını söylemeniz bizim motivasyonunu artırır. Biz bir defa ölçülebilir bir performans ile çalışıyoruz. Borcu olmayan tek belediyeyiz. Mali disiplinin altında performansın ölçülebilir olduğunu belirtmek isterim. Burada kredi kullanmayan, kimseye borcu olmayan bir belediyeyiz. Pınarbaşı'ndaki belediye binası bizim için öncelikli bir çalışma değildir. Bizim için öncelikli olan vatandaşa dokunacak çalışmalardır. Biz birlikte çalışma arkadaşlarımızın verdikleri bütçeyi inceledik, eksik olanlar tamamlanabilir.  Fen İşleri ile ilgili ben göreve gelir gelmez acil müdahale ekibinin olması gerektiğini söyledim. Ben 4,5 yıldır çalışma sürecimizde söylediğim en önemli konu kurumlar arasında  iş birliği. Hep bir şey istemek doğru değil. Onlar da işini tam yapacak. Bu koordinasyon eksikliğini bir önceki mecliste belirtmiştim. Bu sorumluluk alanları içinde birlikte çalışma olmadan sorunları ortadan kaldıramazsınız. İZSU gibi bir şirket 30 ilçeye hizmet ediyor ve Türkiye'de bir altyapı sorunu var. Onların da ekiplerini arttırması gerekir. Eksiklikler var evet ancak sürekli bir şey isteyen belediye rolünde olmak istemiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile  bir kongre merkezi talebimiz var. 2 defa ihaleye çıkıldı ancak giren olmadı. Büyükşehir'den en büyük beklentimiz kongre merkezini birlikte yapmak olacak. 6 milyon TL'ye aldığımız yurdu bugün satsak 200 milyondan fazla eder. Türkiye'de kamuda ihaleye girmeyen birçok firma var. Çünkü belirsizlik var. Alsa işi yarım bırakacak. Bende yarım kalacak bir iş istemiyorum" ifadelerini kullandı.

4 MİLYAR BÜTÇE YAPIP 2 MİLYARLIK YER SATAN BELEDİYELER VAR, BEN BUNU YAPMADIM
Bütçenin yere bastığını belirten Başkan İduğ, "Bütçemiz seçim için hazırlanmış bir bütçe değildir. İhtiyaçları öncelikli tutan kontrollü bir bütçe yaptık. 2023'ten 2024'e geçerken borçsuz olduğumuzu ve kasamızda para olacağını söylemek isterim. Bütçemiz yere basan bir bütçedir. 2024 yılı bütçesi iyi bir bütçedir.246 milyon TL'lik dudak payı bıraktık borçlanma için ancak bu güne kadar hiç kullanmadık. 2022 yılında 11 milyon TL faiz elde ederken, 2023 yılının Eylül ayına kadar 12 milyon faiz elde ettik. Böyle mali tabloda  bu çalışmaların belediyemize katkı koyuyor. Bizler yatırımdan hiç kaçmadık. Belirsiz ekonomide ihaleye giren belediye olmadığı gibi Türkiye'de ihaleden kaçan firma çok fazla. Bu belediye söz verdiklerinin hepsini yerine getirerek bütçesini sağlam bir şekilde 2024 yılına giriyor. Ben hiçbir yer satmadım. 4 milyar bütçe yapıp 2 milyarlık yer satan belediyeler var. Ben bunu yapmadım. Hatta 2022'de 36 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Eksiklerimiz olabilir ancak biz bunları tamamlayacağız" dedi.

SEVİNÇ: DEĞİŞİKLİK YAPILMAK ZORUNDA KALINMIŞTIR
İYİ Parti Grup Başkanvekil Kemal Sevinç bütçeye olumlu oy kullanacaklarını belirtirken, "Meclis olarak 4,5 yılımızı geride bıraktık. Bu zaman içinde 2 yıldan fazla zaman diliminde büyük bir salgın yaşadık. İlimizi etkileyen büyük bir deprem yaşadık. Şiddetli sağanakların sonucu taşkınlar yaşadık. Yaşanan bu olumsuz nedenlerden dolayı belediyeler stratejik planlamalarında değişiklik yapmak zorunda kalmıştır. Stratejik planlarında bir takım değişiklikler ve gecikmeler kaçınılmaz olmuştur. Bornova belediyemiz bu şartlar altında 6 adet stratejik amaç, 31 adet stratejik hedef belirlemiştir.  İYİ Parti olarak oyumuz olumlu olacaktır. 2024 yılı bütçemizin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

ÇELİK:  2024 YILINDA AZALMASINI DİLİYORUM
AK Parti Meclis Üyesi Cesim Çelik eleştirilerini dile getirirken, "Biz 2020'de deprem geçirmemize rağmen deprem ile ilgili hiçbir çalışma yapmadık. Bunun acilen yapılması gerekir. Engelliler için çalışmalar yapıldığı söyleniyor. Engelliler için kaç kilometre yol yaptık? Engelsiz bireyler bizim kaldırımlarımızdan gitse engelli duruma düşerler. 2024 yılı bütçesi ise yaklaşık yüzde 100 artış sağlanmış. Fen İşleri bütçesi geçen yıla oranla yüzde 15 azalma yaşanmış. Esnaf harçlarının yüzde 400’lerde arttığını görüyoruz. Ben Bornova Belediyesi'nde bu harçların 2024 yılında azalmasını diliyorum" dedi.

Çelik'e yanıt veren Başkan İduğ, "Diğer belediyeler bakarsanız belediyemizde bu rakamların aşağıda olduğunu görürsünüz.  Euro'daki artışa baktığınızda bizdeki  giderlerin arttığı da görülüyor. Bizim amacımız ruhsattan, harçtan para kazanmak değil ancak güncel rakamları da revize etmek gerekiyor" diye konuştu.

TAŞTAN:  MAL SATILIYOR ANCAK KADERİNİ DEĞİŞTİRİYORLAR
AK Parti sıralarından söz alan Fatih Taştan, "Bir mecliste benzin istasyonun konuşurken, siz 'Ben bu ihaleyi İZBAŞ üzerinden yapmak zorundayım, belediye üzerinden yaparsam en az 3 ay sürer' dediniz. Bunlar tutanaklarda var. Bizde dedik ki 3 ay sürsün ama şeffaf olsun. Sizde bize 'tüm şeffaflığı ile ihale yapılacak, ben sizi de davet edeceğim' dediniz. Kemal Bey'de sizi savundu. Ancak bildiğim kadarıyla ben ve Kemal Bey davet edilmedik. İller Bankası ve personel konusuna gelelim. Devletten alacağınız olmamasının yanında devlet görevini yerine getiriyor ve parayı size gönderiyor. Pandemi diyorsunuz, ekonomi diyorsunuz, tüm bunların deprem dahil Bornova'da olduğunu söylüyorsunuz. Siz hep bu rakamları tutturduğumuzu söylüyorsunuz. Ben uzun yıllardır bütçe komisyonundayım ve 30 ilçenin bütçesini görüyorum. Bahsettiğiniz belediye  mal satıyor ancak kendi kendinin kaderini değiştiriyor.  Mesela Menemen Belediyesi...” ifadelerini kullandı.

Taştan’ın sözlerinin ardından konuşmaya giren Başkan İduğ, “Kaç para bütçesi var? Bizim yarımız kadar olan belediye... Ben burada 1 milyon nüfusu yönetiyorum” dedi.

SOKAKTA DOLAŞMANIZDA FAYDA VAR
Sözlerine devam eden AK Partili Taştan, “Ben burada Menemen’i övecek değilim. Ben Konak, Bayraklı ve Karşıyaka için de söyledim. Siz bir malı satıp yerine katma değer üretecek bir şeyler yapıyorsanız durduğunuz, satmadığınız zarardır zaten. Biz belediyeden mal sattık. Önemli olan satıp ne yaptınız. Mesele satmamak ya da borçlanmak değil. Siz zaten bu belediyeyi batık devralmadınız. Siz ortaya bir şey koydunuz da biz mi yok dedik?  Bugün baktığınızda Bornova halkı belediye hizmetlerinden memnun değil. Bir sonraki dönem sizin başkan olmanız memnun oldukları anlamına gelmez. En son ne zaman Bornova’da yürüyerek gezdiniz? Her dönemde ‘ayakları yere basan, yatırıma dev bütçe ayrılmış’ sözleri söyleniyor. Ancak bakıyorsunuz gerçekler ortada. Yalnız başınıza sokakta dolaşmanızda faydası var" ifadelerini kullandı.

İDUĞ:BORNOVA OLARAK BUNU BAŞARDIK 
Yeniden eleştirilere yanıt veren Başkan Mustafa İduğ, "Bornova Belediyesi'nin şeffaf belediye olduğunu aklınızdan çıkarmayın. İZBAŞ ile ilgili söylediğinizde benzinlik istasyonu ile ilgii 7 kurumsal şirketin genel müdürlüğü davet edildi. Çok şeffaf bir ihale yapıldı. Türkiye kendi bütçesini ilk 6 ayda bitiren bir ekonomi yaşıyor. Biz ayakları yere basan bütçe yapmakla ve yılsonunda gerçekleştirmekle övünen bir belediyeyiz. Bütçesini belirleyen kim varsa 6'ncı ayda eritiyor. Biz gerçekleşmesini sağlıyoruz. Yatırımlarımız da ortada. Bunları alıp götürmeyeceğiz. Kongre merkezinin yüzde 70'inin ödendiği için bana söz verildi. Dün akşam 4 çorbayı bin TL'ye içtik. 2 yıl önce 100 TL harcadığımız şeye bin TL harcıyoruz. Bütçeleri doğru yapmak ve gerçekleşmelerini sağlamak çok kolay değlidi. Biz Bornova olarak bunu başardık. Ben esnaflıktan gelen biriyim. Pandemi dönemi bize 2 yıl sokaktan uzak bıraktı. Ancak benim duyargaçlarım fazladır, çevremde gönüllü danışmanlık yapan çok dostum var. Onların bana getirdiği bilgiler var. Çok fazla veri aldığım yer var" dedi.

Görüşmelerin ardından oylamasına geçilen ilgili bütçe talepleri AK Parti'nin 'ret' CHP ve İYİ Parti'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Meryem Uzerli, üstsüz kamera karşısına geçti
 
İş Hayatında Engelliler ulusal karikatür yarışması başvuruları başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GEZELİM 11 Ekim 2023 Çarşamba 20:30

BORNOVAYA İZMİRE NE HİZMET YAPTINIZ....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Germiyan Festivali'ne geri sayım!
Dünya markası festivallerle adından söz ettiren Çeşme Belediyesi bu yıl ...
Homeros Festivali’nden bir yıldız doğdu
Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir’in sanat ve edebiyat yaşamına kazandırılan ...
Başkan Batur’dan 4,5 yıllık hizmet değerlendirmesi: Vaatler yüzde 90 tamam!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, dört buçuk yıllık hizmet süresini ...
 
Selçuk'ta Siyaset Okulu başladı
Başka Bir Siyaset Okulu (BBSO) Açık Oturum Serisi “Herkes Farklı Herkes ...
Bergama'da çöp konteynerleri temizleniyor
Bergama Belediyesi, çevre temizliği kapsamında çöp konteyneri yıkama aracını ...
Gaziemir’de 1 milyar 350 milyonluk bütçeye onay
Gaziemir Belediyesi’nin 2024 yılı için belirlediği 1 milyar 350 milyon ...
 
Karşıyaka’da dev bütçeye onay!
Karşıyaka’nın 2024 yılı gelir-gider bütçesi 2 milyar 495 milyon TL olarak ...
21 çocuk ölümle burun burunaydı... Başkan Tugay el koydu!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Sancaklı Mahallesi’nde her gün okula gitmek ...
Dalyan Soğuk Hava Deposu açıldı
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Dalyan’da Su Ürünleri Kooperatifleri ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva