HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Şubat 2013 Çarşamba - 13:25

Büyükşehir 400 milyonluk yükün altına giriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi çeşitli projelerde kullanmak üzere toplam 395 milyon TL borç alacak.

Büyükşehir 400 milyonluk yükün altına giriyor

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldiği 2004 yılından bu yana Hazine’ye olan 1 milyar 394 milyon TL borç öderken vadesi geçmiş bir ödeme bırakmamıştı. Belediyenin mali yapısı düzene girerken derecelendirme kuruluşları kredi notlarını yükseltmişti. Yerel seçimlere hazırlık çalışmaları yapan, sınırları genişlediği için çalışma alanları büyüyen belediye yeniden borçlanma kararı aldı.

Belediye en büyük borcu deniz ulaşımı için alacak. Körfez’de hizmete girecek yeni vapurların ihalesine çıkan, şu anda tersanede yapımına başlanan gemiler ve iskelelerin rehabilitasyonu için borçlanma gerçekleştirilecek. Bu kapsamda belediye, 2013 yılında kullanılmak üzere yabancı finansman kuruluşlarından 110 milyon 800 bin EURO yani 263 milyon 971 bin TL kredi çekecek. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da belediye meclisi tarafından kredinin sağlanması, kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi anlaşmaları üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak kredi için gerekli teminatın verilmesi için yetki verildi.

Büyükşehir Belediyesi ikinci büyük yabancı kredi borçlanmasını da Çiğli’de yapacağı atık su arıtma tesisi için gerçekleştirilecek. 2013-2015 yılları arasında öngörülen borçlanma kapsamında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz Projesi’nde kullanılmak üzere 28 milyon EURO yani 66 milyon TL kredi çekilmesine karar verildi. Bu konuda İZSU Yönetim Kurulu’na yetki verilirken ilgili borçlanma maddesi meclis gündeminde karara bağlanacak. Belediyenin İZSU için yapacağı borçlanmanın önemli bir başka ayağını ise projeler oluşturdu. Sınırları büyüdüğü, arıtma tesisleri ve kanal ihaleleri yapacağı için nakit paraya ihtiyacı olan kurum ayrıca 65 milyon TL’lik başka bir kredi daha çekecek. Bu konuda da yetkinin İZSU Yönetim Kurulu’na verilmesi kararı çıkarken gelecek olan paralar farklı alanlarda kullanılacak. İZSU’ya iki farklı, belediye ana kademesine de bir büyük kredi çekecek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, böylece toplamda 395 milyon TL borçlanmış olacak. Bu borçlar protokollerle belirlenecek zamanlarda geri ödenecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 14 Şubat 2013 Perşembe 12:10

arkadaşım sen belliki büyük projelerin finans kaynağını uzun vadeli düşük faizli kredilerle sağlandığını bilmiyorsun.Türkiyede ki bütün holdingler yada kuruluşlar kasasından çok para harcamaz eğer uygun krediyle yapılabiliyorsa, şöyle düşün ev alacaksın kenarda paran var ama banka sana 10 yıllık 0,2 faizli kredi veriyor o vadede ödeyeceğin kredi faizi devede kulak, niye kasandaki paranı kullanasın o parayı başka yerlerde kullanmak yada değerlendirmek varken.

Yorumu oyla      14      5  
süleyman 14 Şubat 2013 Perşembe 10:40

İzmir e yazık dünyadaki hiçbir kurum ve kuruluş bu büyüklükteki projelerin ödemelerini kasasından karşılamaz.Hepsinin geri dönüşümü var.İhaleyi kazananlar Aziz Kocaoğlu nun arkadaşı çıkmıyor.Aniden ortaya çıkan Konak Tüneli işini alan Binali Yıldırımın arkadaşı çıkıyor.Fark bu.Sen bölünmüş yada duble yol ne ise, onların yapımına ne harcanmış onu merak et.Yapılan bu yollarda kaç gün sonra çökmeler,kaymalar oldu bunları merak et.TOKİ nin işlerini merak et.

Yorumu oyla      20      6  
bülent ışık 14 Şubat 2013 Perşembe 09:54

08.36 Merkez bankasının 125 milyar dolar rezervi var ama hazine borçlanmaya devam ediyor.Eğitim seviyesinin ortalama 6.5 yıl olduğu yerde insanları uyutmak çok kolay.

Yorumu oyla      13      5  
bülent ışık 14 Şubat 2013 Perşembe 08:39

Ak partili yorumcu 50 yılda ödenemiyecek borç olacak demiş.Muadili Murat ta borç yiğidin kamçısıdır demiş.Kendi içlerinde tutarlılıkları yok.

Yorumu oyla      15      6  
İzmir'e Yazık.. 14 Şubat 2013 Perşembe 08:36

private35, Allah aşkına yorum yaptığın haberi bir oku.. Belediye 395 milyon TL borç alıyor, sen "Belediyenin kasasında parası var" diyorsun.. Parası olan borç mu alır??? UYUYAN ŞEHİR İZMİR diyen arkadaş, yüzde yüz katılıyorum sana.. Ama ilavem de var: UYUTULAN ŞEHİR İZMİR.. İyi uykular, tatlı rüyalar.. Kuşlar, martılar, vapurlar, Expo filan.. Zzzzz...

Yorumu oyla      13      15  
narlıdere 13 Şubat 2013 Çarşamba 22:30

borç alıyo nerelere harcanacağı belli... ankara napmış o kadar parayı acaba belli değil..herşey denetleniyo zaten bide istanbul ankara denetlense hepsi yuce divana gider yaw...

Yorumu oyla      22      7  
private35 13 Şubat 2013 Çarşamba 19:43

sen merak etme ak partili yorumcu belediyenin kasasında parası da var, borcu da yok.Sen partinin milyarlarca borcunu nasıl ödeyecek onu düşün.izmir planlı büyüyor merak buyurma sen.

Yorumu oyla      22      13  
AK Partili Yorumcu 13 Şubat 2013 Çarşamba 18:36

Korkarım AK partili Belediye başkanı görevi teslim aldığında kasası bomboş, 50 yılda ödenemeyecek borç bulacak. Hadi hayırlısı bakalım. Borcum yok diye gerim gerinen belediye başkanı da borç yapmaya başladıysa vay başımız gelen.

Yorumu oyla      19      21  
Murat 13 Şubat 2013 Çarşamba 18:10

Borç yiğidin kamçısıdır.Kocaoğlu daha düne kadar borcumuz yok diye övünüyordu.Beledeyenin borçlu olmamasının nedeni yatırım yapmamasıydı.Şimdi seçimlere giriyoruz ve 13 ay kaldı.Senelerdir yapmadığı işleri yarım yamalak bu kısa sürede yetiştirmeye çalışacak, ve işler düzgün olmayacağı için olan İzmirlinin parasına olacak.Belediyenin bundan sonraki yapacağı tüm yatırımlar oldu bittitye getirilmesin diye üst merciler tarafından denetlenmelidir.

Yorumu oyla      23      14  
İzmirli 13 Şubat 2013 Çarşamba 17:12

İzmir, dünyanın en güzel ve sayılı noktalarından biri... Böyle bir bölgede, bu kadar düşük yaşam koşullarına sahip olmak gerçekten başarı. Göç aldı, kapasitesinden fazla insan yaşıyor. Daha bir çok sorunla karşı karşıya kaldı. Ama sonuç ortada.

Yorumu oyla      24      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sındır BMC işçileriyle omuz omuza...
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yaklaşık 10 aydır ...
Büyükşehir’den köy açılımı: 500 bin kişiyi sevindiren karar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan özellikle tarım ve hayvancılıkla ...
Efes'in UNESCO yolculuğunda sıra Bakanlık'ta
Dünyaca ünlü Efes’in Unesco Dünya Mirası Listesine girebilmesi için yıllardır ...
 
Başkan Solak’tan örgüte brifing
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı’nın öncülüğünde yürütülen örgüt ...
Adnan Saygun’da BIE’yi mest eden gece
Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen gecede konser ...
Büyükşehir'den Agora'ya modern duvar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmalarına büyük destek verdiği Smyrna ...
 
Bakanlık'tan Halkapınar-Otogar bağlantısına 'hızlı' çözüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ...
Büyükşehir’de 2.İZELMAN krizi: Bu kez 650 kişi!
Otobüslerde çalışan şoförler nedeniyle ihale krizi yaşayan Büyükşehir ...
Yargı Ersu Hızır'ı bir kez daha haklı buldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eski Genel Sekreter ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva