HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Şubat 2013 Salı - 20:46

Büyükşehir’de 2.İZELMAN krizi: Bu kez 650 kişi!

Otobüslerde çalışan şoförler nedeniyle ihale krizi yaşayan Büyükşehir Belediyesi bu kez İZELMAN personeli nedeniyle zor günler geçiriyor. Kamu İhale Kurumu, 650 kişiyi ilgilendiren ihalenin özel bir şirkete verilmesini talep ederken belediye şirketi konuyu yargıya taşıdı.

Büyükşehir’de 2.İZELMAN krizi: Bu kez 650 kişi!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci bir ihale krizi ile karşı karşıya kaldı. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 şoför ve çalışanı kapsayan ihalede zor günler geçiren belediye bu kez belediyenin personel şirketi İZELMAN bünyesinde çalışan işçileri kapsayan ihale nedeniyle zor günler geçiriyor. Belediyenin yaptığı 650 çalışanı kapsayan ihaleye 24 milyon 300 bin TL teklif veren İZELMAN’ın fiyatı düşük gelince Kamu İhale Kurumu şok bir karar verdi. KİK, rakip firmanın davet edilmesini isterken belediye şirketi soluğu mahkemede aldı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin personel işleri ve insan kaynakları çalışmalarını yapan amiral şirketi İZELMAN’da ikinci ihale krizi çıktı. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı şoför ve çalışan ihalesini yoğun çabaların ardından sorunsuz atlatan şirket bu kez başka bir ihale nedeniyle zor günler geçiriyor. Belediye ve şirkette krize neden olan olay 650 çalışanı ilgilendiren bir konu olarak ön plana çıktı. Büyükşehir, “belediye hizmet binalarında temizlik, bakım, ofis, yönetim ve denetim” hizmetlerinde çalıştırmak üzere personel ihalesine çıktı. Mevcut çalışanları kapsayan ihalede belediye şirketi İZELMAN 24 milyon 300 bin 706 TL teklif verdi. İhaleye katılan diğer yapı Hanoğlu Temizlik Hizmetleri Şirketi ve Zigana Temizlik Hizmetleri Şirketi ise İZELMAN’dan sadece 221 TL daha fazla teklif vererek dosyayı teslim etti. İhale, belediye tarafından araştırmalardan sonra İZELMAN’da kaldı. Bunun üzerine belediye şirketinin rakibi birçok gerekçeyi de dahil ederek Kamu İhale Kurumu’na (KİK) başvurdu. KİK, dosya üzerinde yaptığı araştırmadan sonra ‘düzeltici işlem belirlenmesi’ kararı vererek belediyenin ihaleyi İZELMAN’a değil Hanoğlu-Zigana Ortak Girişimi’ne vermesi gerektiğini söyledi.
 
KARŞILIKLI GEREKÇELER SIRALANDI
KİK, düzeltici işlem gerekçesine birçok maddeyi gerekçe olarak sıraladı. Verilen kararda, “ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma ücretlerine ilişkin olarak hesaplanan bazı birim fiyatların Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan görüş yazısı çerçevesinde hesaplanan birim fiyatlardan düşük olduğu, teklif edilen toplam bedelin de kar hariç yaklaşık maliyetin altında olduğu, aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında söz konusu birim maliyetleri açıklama imkânı da bulunmadığından aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerekir” denildi. İzelman da bunun üzerine, idari Şartname’de SGK işveren primi ve işsizlik sigortası işveren primine ilişkin oranların belirtildiği, ancak her bir sigorta pirimi bileşeninin ayrı ayrı dikkate alınması gerektiği şeklinde bir hesaplama yönteminin öngörülmediği, bu nedenle hesaplama yönteminden kaynaklı olarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca KİK’in 4734 sayılı Kanun’un 38’inci maddesinde teklif bedeli aşırı düşük bulunan isteklilerden açıklama isteneceği ve açıklaması uygun olmayan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağının belirtilmesi kuralına da uymadığının altı çizildi. İZELMAN başvurusunda ayrıca, ihale tarihinde KİK’in internet sitesinde yayımda bulunan modülün bilgilendirme amaçlı hazırlandığı ve kullanma zorunluluğunun bulunmadığı beyan edilmiş olmakla birlikte ihale tarihinde yayımda bulunan modülün yanlış hesap yapması nedeniyle ortaya çıkan zarara idarelerin ve isteklilerin katlanmasının hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu vurguladı. Eksik hesap olarak görülen 221 tutarın ihalenin teklif bedeli içerinde çok düşük bir orana tekabül ettiği ve bu bedelin de % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderler içerinde değerlendirilebileceği, netice itibari ile mevzuata uygun olmayan karar dolayısıyla ihaleyi yapan idarenin de ortağı olduğu ve kamu kaynaklarını kullanan şirketlerinin, bünyesinde çalıştırdığı kişilerin işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıkları, bu itibarla ihalenin iptaline karar verilmesi gerektiği vurgulandı.
 
KİK KARARI YARGIYA TAŞINDI
İZELMAN’ın birçok dayanak sıralayarak yaptığı başvuru KİK tarafından değerlendirmeye alındı. Yapılan inceleme sonrasında şirketin aşırı düşük teklif sorgulamasından geçemedi, birim fiyatlarının çok düşük kaldığı, bayram ve tatil günlerinde düzensizlik oluştuğu gerekçesiyle ihalenin rakip firmada kalması gerektiğini vurguladı. Belediye şirketinin başvurusu oy birliği ile alınırken dava yolunun açık olduğu ifade edildi. Bunun üzerine KİK’e yaptığı itirazdan bir sonuç alamayan İZELMAN soluğu Ankara İdare Mahkemesi’nde aldı. KİK kararı yargıya taşınırken 650 işçinin durumu ise belirsizliğini koruyor.
 
ACİL İHALE YAPILDI
Belediyenin yaptığı açık ihalenin KİK’e takılması ardından dava sürecine girilmesi üzerine çalışanları kapı dışarı atmamak için önlem alındı. Belediye üç ay süreli Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi kapsamında ‘acil’ olarak ihaleye çıktı. Hem çalışanların mağdur olmaması hem de işlerin aksamaması için alınan karar üzerine işçiler de geçici bir süreyle nefes aldı. Mahkeme’den kararın yürütmesinin durdurulmasını talep eden İZELMAN’ın talebi kabul edilmez, KİK’in verdiği karar tescillenirse şu anda belediyede çalışan 650 işçinin görevlerine son verilecek. Belediye şirketi İZELMAN’ın devre dışı kalması nedeniyle şirket istediği işçiyi çalıştırıp istediğini kapının önüne koyabilecek. İşçilerin sendikal hakları da ellerinden gitmiş olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
arzu 22 Nisan 2013 Pazartesi 18:52

650kişi 1 mayısta yürüyüş yapmasınlar diye bu taseron firma iş ilanında 1 mayısta işbaşı diye yazmış.????

Yorumu oyla      11      8  
aslı 22 Nisan 2013 Pazartesi 18:50

tıpış tıpış 650 kişi çalışmaya gider bence.kimse mağdur olmaz.

Yorumu oyla      12      9  
bilgin 14 Şubat 2013 Perşembe 10:19

burda650 işçi yani aileleriyle bereber yaklaşık 2000 inasanın ekmeği söz konusu eğer taşeron gelirse bu inansanlar mağdur kalacak burda ki tek sorumlu belediye bürokrasidir herkes bunu bilsin.

Yorumu oyla      21      7  
13 Şubat 2013 Çarşamba 11:39

NAZLI ILICALI CHP NİN NE SUÇU VARR?KARARI KİK ALIYOR ONU SUÇLASANA KARDEEEEŞ

Yorumu oyla      23      13  
mağdur İzelmancı. 13 Şubat 2013 Çarşamba 11:07

Allah tüm işçi kardeşlerim yardımcısı olsun, hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.

Yorumu oyla      35      7  
İZMİRLİ 13 Şubat 2013 Çarşamba 08:55

Zor Günler Bekliyor İzmiri ....

Yorumu oyla      28      9  
bülent ışık 13 Şubat 2013 Çarşamba 08:50

İzmir büyükşehir belediyesi olmasa herhalde KİK işsiz kalacak.

Yorumu oyla      29      14  
Özgür 13 Şubat 2013 Çarşamba 08:46

Böyle bir haberi gündeme taşıdığınız teşekkür ederiz, bu haberi okuyup yorum yapacak arkadaşların biraz daha dikkatli olmasını rica ediyorum. Anlaşılacağı üzere şirket yetkilileri tüm haklı savunmalarını yapmış ancak hiç bir olumlu sonuç alamamıştır. KİK gibi bir kurumun bu denli taraflı bir karar vermiş olması şaşılacak bir durum çünkü bahse konu ihalede aşırı düşük sorgulaması yapılması ihale unsurunun vazgeçilmez bir uygulamasıdır ancak bu uygulama maalesef yapılmamıştır.

Yorumu oyla      24      11  
Yurttaş 13 Şubat 2013 Çarşamba 08:26

Polat Yılmaz arkadaşım tabiki istediğin yere oy verebilirsin. Buradan kalvye kahramanlığı yapmanın anlamı yok. Bu da Belediyeye karşı kurulmuş bir oyun. Bariz ve açık. Aziz Kocaoğlu personellerinin arkasında olmasa "acil" koduyla önlem almazdı. Hiç kimse buradan belediye işçilerinin diliyle "Oylar AKP'ye" gibi saçma girişimlerde bulunmasın. Zira böyle beyhude işler İzmirliyi kandırmaya yetmez.

Yorumu oyla      24      16  
13 Şubat 2013 Çarşamba 01:21

YAZILAR OLSUN

Yorumu oyla      25      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargı Ersu Hızır'ı bir kez daha haklı buldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile eski Genel Sekreter ...
İşte Karaburun’u kurtaracak rapor ve tüm detayları
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre ...
Basmane Çukuru yine sil-baştan!
İzmir, Basmane’deki dev çukur için yapılan planları tartışırken Büyükşehir ...
 
Gaziemir'den sigarayı bırakma semineri
Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sigarayı bırakın, ...
Bornova Belediyesi CHP'li kadınları ağırladı
Bornova Belediyesi CHP İl Kadın Kolları Teşkilatı'nı ağırladı. Bornova ...
Bergama’dan gazeteci Şakir Süter anısına ikinci yarışma
Bergama Belediyesi, belediye haberleri yapan gazetecileri teşvik etmek, ...
 
Küçükçiğli sevgi yoluyla yeniden doğuyor...
Çiğli’nin en eski yerleşim birimlerinden olan Küçükçiğli Mahallesi, estetik ...
İzmir'in barajları doldu: Tahtalı'da 9 yılın rekoru
2008 yılında kuraklık nedeniyle can çekişen Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 66’ya çıktı.
Kardeş Kent Tianjin'den İzmir'e sevgilerle...
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin kenti Belediye Başkan Yardımcısı Zhang ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva