HABERLER>GÜNCEL
16 Aralık 2015 Çarşamba - 14:16

Büyükanıt e-muhtıra ifadesinde neler söyledi?

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "27 Nisan e-muhtırası"na ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında talimatla verdiği ifadesinde, "Bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya Anayasamız ile teminat altına alınmış Anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükanıt e-muhtıra ifadesinde neler söyledi?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu Savcısı Seyit Peker tarafından Fenerbahçe Orduevi'ndeki ikametinde talimatla "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınan Büyükanıt, savcılığa iki sayfalık yazılı savunma sundu.
 
Büyükanıt savunmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Genelkurmay Başkanlığı görevini ifa ettiği dönemde, TSK'nın özellikle laiklik konusundaki hassasiyetini vurgulama amacı taşıyan 27 Nisan 2007'deki basın açıklamasına yönelik birçok spekülasyon yapıldığını ve birtakım suçlamalarda bulunulmaya çalışıldığını belirtti.
 
Basın açıklamasına yönelik TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na ayrıntılı olarak açıklamalarda bulunduğunu bildiren Büyükanıt, basın açıklamasını kendisinin kaleme aldığını, TSK içindeki hiçbir personelin katkısının bulunmadığını ve yayınlanıncaya kadar da bilgisinin olmadığını ifade etti.
 
"Kamuoyunu da bilgilendirme saikiyle hareket edilmiştir"
İfa ettiği görev sınırlarının Anayasa olmak üzere meri kanunlarla çizildiğini, o tarihte yürürlükte olan TSK İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliğinin TSK'nın görevlerini belirleyen hükümleri çerçevesinde hareket edildiğini ileri süren Büyükanıt, şöyle devem etti:
"O tarihte içinde bulunduğumuz ortamda Atatürk ilke ve inkılaplarıyla, özellikle laiklik ilkesi ile bağdaştırılması bile olanaksız birtakım faaliyetler konusunda TSK'nın hassasiyetini belirtmek, bu konuda adli, mülki makamların gereken hassasiyeti göstermeleri gerekliliğine işaret etme amacına yöneliktir. Bir konuda kamuoyunu da bilgilendirme saikiyle hareket edilmiş, devletin temel niteliklerine yönelik bazı irticai faaliyetlerin geldiği boyutu ve konudaki TSK'nın hassasiyeti, TSK'nın en yüksek komuta kademesinde bulunmam hasebiyle vurgulanmak istenmiştir."
 
Büyükanıt, basın açıklamasında bulunulmasının yürürlükteki yasalar kapsamında Cumhuriyetin temel niteliklerini koruma ve kollama görevi ile mücehhez kılınmış TSK'nın bu görevi ifada gösterdiği veya gösterebileceği hassasiyete yönelik olduğunu belirtti.
 
"Bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya Anayasamız ile teminat altına alınmış Anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir" diyen Büyükanıt, açıklamanın muhtıra olmadığının da yargı kararlarıyla kesinleştiğine vurgu yaptı.
 
"Askeri darbe şeklindeki nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır"
Şikayetçinin suçlamalarının şahsı ile doğrudan bir ilgisinin bulunmadığını, Anayasayı ihlal etme şeklinde bir eylemde bulunmasının da söz konusu olmadığını savunan Büyükanıt, şunları kaydetti:
"Askeri darbe şeklindeki nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır. Zira sadece özellikle laiklik ilkesini zedeleyici, ortadan kaldırıcı birtakım çevrelerin faaliyetlerini, bu faaliyetlerine küçük çocuklarımızı, eğitim gören gençlerimizi alet ettiklerine yönelik tespitlerin iletilmesinden ibaret yazının bir Anayasal suç olarak tasnifine de olanak bulunmamaktadır."
 
Büyükanıt, basın açıklamasında bulunulmasının yürürlükteki yasalar kapsamında TSK'nın görevleri arasında yer aldığına işaret ederek, hassasiyetlerini göstermek açından TSK'nın en yüksek noktasında bulunan Genelkurmay Başkanının kamuoyunu bilgilendirme görevleri arasında olduğunu belirtti.
 
Hassasiyetlerinin Başbakana da iletildiğini, bunun kamuoyunu yanıltma amacıyla istismar edildiğini ve değişik yorumlarda bulunulduğunu ifade eden Büyükanıt, 57 yıllık askerlik yaşantısında TSK'nın en yüksek komuta merciine gelmiş personeli olarak hiçbir zaman Anayasal düzeni değiştirmek gibi bir faaliyet içinde olmadığını, böyle bir intiba uyandıracak emarede bulunmadığını vurguladı.
 
Büyükanıt, şöyle devam etti:
"Görevimi başarı ile ifa ettikten sonra emeklilik yaşantımda tüm yaşantımı etkileyebilecek, huzurlu ve rahat bir emeklilik dönemi geçirmemi bile engellemeye yönelik bu türden girişimlerin maksatlı ve bir takım mülahazalarla rahatsızlık vermeye yönelik olduğunu, asıl devletimizin organlarını töhmet altında bırakarak birtakım çıkarlar sağlayabilme arzusu olarak görmekteyim."
 
"Suç duyurusunda bulunacağız"
Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulunan Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik'in avukatı Berrin Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "27 Nisan e-muhtırası"nın darbe olduğunu savundu.
 
Yeşilyurt, "Bizim suç duyurumuz üzerine işlem başlatıldı. Bu dosya üç savcı değiştirdi. Üç savcıdan hiçbirinin ifade için yazı yazmaması da şüphe uyandırıyor. Bu hususta işlem yapmayan kimler varsa onla ilgili işlem başlatacağız, HSYK'ya suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
 
Soruşturmanın geçmişi
Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 12 Eylül darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan açıklamasının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak dönemin askeri sorumluları hakkındaki suç duyurusu evrakını ayırmış, “suç yeri Ankara olduğu” gerekçesiyle dosyayı 2012'de “görevsizlik” kararıyla özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine göndermişti. (a.a)

 
Bir babanın en zor anı: 4 çocuğunun cesedini aldı
 
Bakan Işık’tan ‘İzmir’e teşvik’ raporu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir babanın en zor anı: 4 çocuğunun cesedini aldı
Ülkesi Suriye'den, çocuklarına daha iyi bir yaşam sunabilmek için İzmir ...
TV’de evlendiği eşini öldüren Günaydın’a ne ceza çıktı?
İstanbul Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, televizyon programında evlendiği ...
Bin 200 lira cezayı 5 kuruşlarla ödemek istedi ama...
İzmir'in Güzelyalı semtinde 25 yaşındaki Emrah A., kendisinden ayrılan ...
 
DİSK ‘taşerona kadro’ için iş bırakıp alana iniyor!
DİSK Genel-İş Sendikası, Türkiye genelinde ‘Söz verdiniz sözünüzü tutun’ ...
Flaş! Çeşme’de ‘altın’ plana yargı freni: Rus milyardere şok!
İzmir’in Çeşme İlçesi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılında ...
İzmir'de lokum can aldı!
İzmir'in Tire İlçesi'nde, yediği lokum boğazına yapışan işitme engelli ...
 
İzmir suları 2 çocuğa daha mezar oldu
İzmir’in Çeşme İlçesi açıklarında avlanan balıkçılar, denizde üzerlerinde ...
Şırnak’ta 15 kız öğrenciye protesto gözaltısı
Şırnak’ta, Cizre ve Silopi ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarını ...
Büyük ayıp: İzmir Adliyesi'nde mahsur kaldı!
İzmir Adliyesi'ne şikayet dilekçesi vermeye gelen akülü tekerlekli sandalyedeki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva