HABERLER>GÜNCEL
1 Aralık 2018 Cumartesi - 11:53

Bu eczane görenleri 100 yıl geriye götürüyor

İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, 1900’lü yılların başında Kemeraltı Çarşısı’nda faaliyette olan bir Rum eczanesinin orijinal dış cephesini, antika dükkanında sergilemeye başladı. Eczane, ziyaretçileri 100 yıl öncesine götürüyor.

Bu eczane görenleri 100 yıl geriye götürüyor

İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp, 1900’lü yılların başından kalma bir Rum eczanesinin orijinal dış cephesini, kendisine ait antika dükkanında sergileyor. O dönem Kemeraltı’nda faaliyet gösteren eczanenin dış cephesi, çam ağacından yapılmış. Ortasında çift kapısı olan ahşap eczane cephesi, dönemin ecza şişeleri ve tıbbi malzemeleriyle oluşturduğu kompozisyonla, görenlere 100 yıl öncesini deneyimleme fırsatı sunuyor. Eczanenin dış cephesinin tesadüfen bir depoda unutulmuş olduğunu belirten Üsküp, "İçindeki eşyalar ile birlikte eczane, yaklaşık 100 yıl önce çarşıda gezerken bakıldığında nasıl bir dükkan görünecekse, aynı şekilde canlandırıldı. Dönemin ilaç ve ecza şişeleri, tıbbi malzemeleri gibi unsurlarla tarihi bir kompozisyon oluşturduk" dedi.

YERİNİ TESPİT ETTİK
Bir depoda, bir eczane tabelasının bulunduğu ile ilgili bir haber alması üzerine dış cepheye ulaştığını dile getiren Üsküp, "Gittiğimde tabelası ve ahşap aksanının oldukça iyi durumda olduğunu gördüm. Satın alıp restorasyonunu yaptırdıktan sonra dükkanımda sergilemeye başladım. Restorasyonun yapılması oldukça uzun sürdü, tüm parçaları orijinaldir. Tabelasında Rumca Büyük Britanya Eczanesi yazıyor. Kemeraltı’nda bugün de faaliyet göstermekte olan bir ticarethanenin dış cephe ölçülerinin birebir uyması sonucunda yerini tespit ettik. Eczanenin 1900’lü yılların başında Kemeraltı Çarşısı girişinde sol kolunda bir yerde faaliyet göstermiş olduğunu biliyoruz. 1900’lü yıllardan günümüze ulaşmış tüm esnaf kollarının dış cepheleri içinde tek örnek olması en önemli özelliği. Çünkü dış cephelerin korunması çok daha zor ve pek mümkün olmuyor. Bu tesadüfen bir depoda yıllar boyunca unutulmuş bir eczane" diye konuştu.

KEMERALTI, HEKİMLER BÖLGESİYDİ
Kemeraltı Beyler Sokağı’nın eskiden İzmir’deki tüm doktorların mesken tuttuğu bir muhit olduğunu söyleyen Cem Üsküp, "1850’li yıllardan sonra doktorlar bölgeye rağbet etmiş ve çok sayıda hekim burada özel muayenehane açmış. Çok sayıda eczane de burada bu yüzden faaliyet göstermiş. Bu gelenek, Osmanlı’dan Cumhuriyete, Cumhuriyetten de 1980’li yıllara kadar sürdü. 80’li yıllara kadar İzmir’in hemen hemen tüm ünlü hekimleri bu semtteydi. 80’li yıllardan sonra değişen ticari koşullar gibi sebeplerle burası hekimler bölgesi olmaktan çıktı. Ben de bu dönemde hekimlik yapmış kişilerden bazı objeleri temin ederek tıp objeleri koleksiyonunu oluşturdum. Koleksiyonda, Osmanlı devrinden günümüze ulaşmış sayısı 300’ü geçen reçete örnekleri var. Koleksiyon içeriğinde doktorların kullandığı ilaç şişeleri, havanlar, doktor çantaları, doktorlukla ilgili kitaplar bulunuyor. Koleksiyonda Osmanlı’dan kalma doktor tabelaları da yer alıyor. O dönemde hem Osmanlıca, hem Fransızca tabelalar hazırlanmış. İlaç şişeleri de kobalt camdan yapılmış ve Fransa’dan ithal edilmiş son derece lüks şişeler. Kobalt olması sebebiyle ışığı geçirmediği için ecza malzemelerinin zarar görmesini önleme gibi özellikleri var" dedi. (DHA)

 
Varlık Barışı'nda süre uzatıldı
 
CHP’nin yeni Başkanı Solak: AK Parti’nin oyu en çok bizim ilçemizde düştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varlık Barışı'nda süre uzatıldı
Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki para, döviz, altın, menkul kıymet ...
Dilek havuzlu o kilise artık devletin!
İzmir'in Selçuk ilçesinin Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Şirince'deki ...
Güvenlik kamerası görüntüsü paylaşanlara soruşturma
İçişleri Bakanlığı, delil veya kişisel veri niteliğindeki güvenlik kamerası ...
 
İzmir'deki köpek kavgası cinayeti davası başladı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, kavga eden köpekleri ayırma sırasında çıkan ...
İzmir merkezli büyük zehir baskını!
İzmir merkezli iki ilde uyuşturucu şebekesine yönelik operasyonda 5 şüpheli ...
Otomobil TIR'la çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
Konya'nın Ereğli ilçesinde otomobil ile TIR'ın çarpışması sonucu 2 kişi ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kordon'da diz kıra kıra!
Mehmet KARABEL yazdı... Kordon'da diz kıra kıra!
"Türk yetkililerle tam iş birliği" çağrısı
İngiltere Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Kaşıkçı cinayetine ...
Müdür yardımcısı kız öğrencilere dehşeti yaşattı!
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir ortaokulda müdür yardımcısı olarak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva