HABERLER>EKONOMİ
21 Şubat 2017 Salı - 11:02

Bergama OSB’de yatırım sırası Vestas’ta!

BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Vatansever, geçen yıl Temmuz ayında 40 Milyon Euro tutarındaki yatırımının temellerini atan Danimarka’nın dünyaca ünlü kanat üreticisi LM Wind Power şirketinin Haziran ayında faaliyete başlayacağını hatırlattı.

Bergama OSB’de yatırım sırası Vestas’ta!

Yenilenebilir enerjide çok önemli potansiyeli barındıran Türkiye, 2023 yılında toplam kurulu gücünün yüzde 30’unu bu kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor. Bu alanda yapılacak yatırımlara, beşinci bölge teşviklerinin veriliyor olması ise yatırımcıları cezbeden bir başka etken…

Vizyonunu “Yenilenebilir ve Temiz Enerji Yatırımlarının, Ana ve Yan Sanayisinde Türkiye’nin Merkez Üssü Olmak” olarak belirleyen Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ), altyapı sorunlarının çözülmesinin ardından yatırımların adresi olmaya başladı.

VESTAS’A YATIRIM DAVETİ

BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, geçen yıl Temmuz ayında 40 Milyon Euro tutarındaki yatırımının temellerini atan Danimarka’nın dünyaca ünlü kanat üreticisi LM Wind Power şirketinin Haziran ayında faaliyete başlayacağını hatırlattı.

LM’in ardından bir başka Danimarkalı dünya devi Vestas firmasını da BOSBİ’ye kazandırmak için kapsamlı bir plan hazırladıklarının altını çizen Vatansever, “Vestas 33 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve bugüne kadar ülkemizde 1500 Megavat’ın üzerinde rüzgâr enerjisi kurulumu yaptılar. Vestas, 2016 yılı Ekim ayında Türkiye’de yatırım yapma isteğini Grup Başkanı seviyesinde beyan etmişti. Bu ay içinde de CEO’su Anders Runevad’dan benzer yönde açıklamalar duyduk. İzmir, üç kanat fabrikasına sahip olan Türkiye’deki tek şehir ve bugüne pek çok Danimarkalı şirketin yatırımına ev sahipliği yaptı. Bergama OSB olarak Vestas’a ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağız. Rüzgârımız hazır, altyapımız hazır, teşviğimiz hazır, biz hazırız” dedi.

MORAL BOZMAK YOK

2016 yılında Türkiye ekonomisinde hedefin altında büyüme kaydedilmesine rağmen, yenilenebilir enerji yatırımlarında çok olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Vatansever,  “Yatırımcı için en önemli unsur sağlıklı işleyen bir demokrasi ve ülkedeki moral motivasyon seviyesidir. Ülke olarak moralimizi bozmamamız gerekiyor. 2016 yılında Türkiye'de elektrik enerjisi kurulu gücü 5.350 Megavat (MW) artış kaydederek 78.500 MW seviyesine ulaştı. Bu artışın yüzde 44'üne karşılık gelen 2.360 MW güç yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, rüzgar enerjisinde 1248 MW gücünde santral yatırımları devreye alındı. Bu rakamlar alkışlanması gereken bir başarıyı ifade ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımları için çok büyük potansiyel taşıyoruz, önümüz çok açık. Bu yatırımları destekleyecek yan sanayimiz de hazır. Temiz enerji yatırımlarının merkez üretim üssü BOSBİ oluyor.” dedi.

BOSBİ’DE HEDEF 2023’TE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI

Türkiye’nin 2023 yılında 100 bin MW’a ulaşacak kurulu gücü içinde yenilenebilir ve temiz enerjinin payının %30’a ulaşmasının hedeflendiğini hatırlatan BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sadece İzmir’in ve sadece rüzgâr enerjisinde taşıdığı potansiyelin 12 bin MW olduğunu dikkate alırsak, henüz yolun başında olduğumuz ve iyi bir planlama ile %30’luk hedefin çok üzerine çıkabileceğimiz görülüyor. Enerji Bakanlığı’nın Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası’na göre ülkemizin rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin MW, yani mevcudun dokuz katı. BOSBİ olarak, bu kapasiteyi dolduracak yatırımlara ev sahipliği yapmaya hazırız. Türkiye’de 5350 MW RES kapasitemizin yaklaşık yarısına karşılık gelen 2644 MW kurulu güç İzmir, Balıkesir ve Manisa illerinde bulunuyor. BOSBİ ise bu üç ilin tam ortasında konumlanmış durumda. 1.8 Milyon metrekare yüzölçümümüzün 1.1 milyon metrekaresi 76 adet sanayi parselinden oluşuyor. BOSBİ olarak 2023 yılına kadar doluluk oranımızı yüzde yüze çıkarmayı, ana ve yan sanayi arasında sinerji merkezi olmayı hedefliyoruz.”

RAKAMLARLA VESTAS

- Dünyanın önde gelen rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas,  1898 yılında Danimarka’da kuruldu.

- 1979 yılından itibaren rüzgar türbinleri üretmeye başlayan Vestas, bugüne kadar dünya genelinde 77.000 MW gücünde rüzgar santrali kurdu.

- Türkiye’de 1984 yılından bu yana faaliyette olan ve 33 yılda 1550 MW kurulu gücünde RES kurulumu yapan Vestas, 3 ayrı noktadan servis ve bakım hizmeti veriyor.

- Danimarka, yenilenebilir enerjiyi dünyada en iyi uygulayan ülkelerin başında geliyor. Ülkede 2020 hedefi, elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılamak. 2015 sonunda elektrik üretiminin yüzde 42’sini rüzgârdan karşılayan Danimarka’nın 2050 hedefi elektrik üretiminde yüzde 100 yenilenebilir enerji…

 
Bornova’da U12 Başkanlık Kupası heyecanı
 
İzmir’de 2 savcı ve 1 hakim için tahliye kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1.5 ayın en düşük seviyesini gören dolarda son durum
Güne sınırlı da olsa yükselişle başlayan dolar/TL 3,63 seviyelerinden işlem görüyor.
EGEV’in 25.yılını kutladı: Bakan Zeybekci’den ‘Ege’ mesajları
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV)’in 25’inci kuruluş yıl dönümü Ekonomi ...
Memurlar için o dönem kapanıyor!
Üç milyon memur için ömür boyu garantili iş dönemi kapanıyor, performans ...
 
Su ürünlerinde Ege’nin gururu, Avrupa’nın lideri Kılıç!
Dünyanın en büyük çipura ve levrek üreticisi, Türkiye ve Avrupa’nın lider ...
İzmir’de defterdarlıktan satılık çocuk parkı!
İzmir Defterdarlığı 9 ilçede bulunan 25 taşınmaz mal ile ilgili satış, ...
Ünlü şirkete 155 milyon liralık ceza!
Rekabet Kurulu, Mey İçki ile ilgili soruşturmasını tamamladı. Mey İçki'nin ...
 
EMD İzmir Şubesi yeni yönetimi belli oldu
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi 5. olağan genel kurulu yapıldı.
Savunma sanayisi oyunlardan yararlanacak
HAVELSAN, simülasyon ortamında kullanılabilecek yaratıcı çözümleri "Ciddi ...
Fuar İzmir’de robotlar can dostlar için sahne alıyor
Genç mucitler “Hayvanlar:Yaşam Ortaklarımız” projesi kapsamında robotlar tasarlayıp, programlayacak.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva