HABERLER>POLİTİKA
8 Mart 2019 Cuma - 11:57

Bedelli askerlik ücreti belli oldu!

Milli Savunma Bakanı Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'de devriye faaliyetlerine başladığını söyledi. Bakan Akar yeni askerlik sistemini de açıkladı. Bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 Türk Lirası olarak belirlendi.

Bedelli askerlik ücreti belli oldu!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtlıyor.

Akar'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

ORTAK DEVRİYELER: İdlib bizim şu anda çalıştığımız önemli sahalardan birisi. Hem Rusya hem de İran'la gerekli koordinasyonu sağlıyoruz. Bu 17 Eylül mutabakatı önemli bir rol oynadı. Burada silahtan arındırılmış bir bölge var. 14 Şubat'ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bugün İdlib'in dışındaki sınır bölgesinde Rusya'nın, silahtan arındırılmış bölgede de TSK'nın devriyesi başlayacak. Bölgedeki ateşkesin devamı bakımından bunu önemli bir adım olarak görüyoruz.

Radikal unsurların ayrıştırılması için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bunlara karşı mücadelemiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde buradaki şartların daha iyi olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. TSK milli, manevi, mesleki değerlere bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte.

Suriye'de rejimle temasımız söz konusu değil, Rusya ile görüşüyoruz.

MÜNBİÇ KONUSU: 4 Eylül'de bu planın tamamlanması gerekiyordu. Biz tüm sorumluluklarımızı yerine getirdik, ilave görevler yapmakta hazır olduğumuzu da söylüyoruz. Burada PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG'liler var. Bu gerçek çerçevesinde bunlara silahlar verildi. Bu silahları alın, bunları Fırat'ın doğusuna geçirin, yüzde 90'ı Arap olan Münbiçlilere yönetimin devrini sağlayalım. Şu anda Türkiye'de misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin bu sağlanan güvenli ortama sağlanması. Bizim talebimiz çok basit. Bu noktaya kadar 68 devriye yapıldı. Müşterek eğitimler yapıldı. 13 de müşterek devriye yapıldı. Bizim bir an önce bu planın uygulanması için muhataplarımızı yönlendiriyoruz. Taleplerimizi iletiyoruz. Münbiç'e rejim girerse, YPG kalmaya devam ederse, buraya Suriyeli kardeşlerimizin dönmeyeceğini söylüyoruz. TSK ve ÖSO'nun burada olmasıyla barış ve istikrarın olabileceğini söyledik.

314 bin 590 kişi evine dönmüş durumda. Bunun devam etmesini istiyoruz. Burada YPG'nin insanlara zulüm ettiğini BM raporlarında da kendini göstermektedir. Münbiç'te bize tehdit oluşturan YPG'nin sürekli kalmasına izin vermeyeceğimizi söyledik. Bazı planlar varsa bunların geçerli olmadığını, sınırlarımıza bu kadar yakın bir bölgede YPG'nin yaşamasını tehdit ve tehlike olarak görüyoruz. Buna müsaade edemeyiz.

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ: Bunu askeri, sivil herkese dile getirdiğimiz bir husus. Bu konu önemli bir konu. Bilerek veya bilmeyerek yanlış bir tercüme var. Burada bir farklılaştırma var. Biz YPG, FETÖ, DEAŞ, PKK'ya karşıyız. Biz hiçbir grupla problemimiz söz konusu değil. Bizim tek hedefimiz teröristler. Bizim hedefimiz TSK olarak terörle mücadele. Bizim Arapları, Kürtleri hedef almamız söz konusu değil. 

GÜVENLİ BÖLGE: Orada TSK bulunacak. Orada güvenli bölge olacak. Taktik, teknik bakımından orası 440 km uzunluğunda derinlik de 30-40 km. Burada 13 bin km alan çıkıyor. Buranın 300-500 kişi ile kontrolü mümkün değil. Orada az sayıdaki koalisyonun mücadele etmesi söz konusu değil. Bizim de kendimizi güvende hissetmemiz mümkün değil. Biz herkesin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Biz güvenliğimiz için çalışıyoruz. Güvenli bölge konusunda, teröristler yeni bir takım şeyler peşinde. Drone'larla saldırıda bulunuyorlar. Bunların bir şekilde 30-40 km uzaklaştırılması lazım. Teröristlerden bölgeyi temizleyince, orada Türkiye'de misafir ettiğimiz kardeşlerimiz yerleşecek.

FIRAT'IN DOĞUSU: Reyhanlı'yı, Hatay'ı hatırlayın. Biz vatandaşlarımızın güvenliği için her türlü operasyonu yapacağız. Ülkemizin güvenliği, bekası konusunda teröristlere yardım ve yataklık yapanlar daha geniş alanda yer tutmakta ve bunlarla da mücadele edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hazırız, yapacağız. Bunu gösterdik.

ASKERLİK SÜRESİ: Sistemde en önemli husus şunlar: Yükümlü kaynağımız var. 700 bin gencimiz her sene askerlik yaşına geliyor. Bunlar bedelli, yedek astsubaylık, yedek subaylık, döviz askerlik sürekli olacak. İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik talebi olursa kura çekilecek. Bunların kurallarını belirledik. Bu sistem böyle devam edecek. Lise mezunu 1 ay temel askerlik yapacak, ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen varsa kura çekilecek. Belirlenenlerin hepsi 1 ay eğitim yapacak. 1 ay sonunda bedelliye ayrılacaklar. 1 ay sonra diğer lise mezunu ve altı 5 ay kıtalarda görev yapacak. 6 ay bittikten sonra "kalmak ister misiniz" diye soracağız. İstekli olanlar 6 aylık maaşlı sözleşme yapılacak. Bu süre yine komutanları değerlendirmeleri sonucunda o sözleşmeli er uzman erbaş olabilecek. Yedek astsubaylığa ise meslek yüksekokulu mezunlarına açık olacak.

Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma, bunu yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz. 2 ay temel askerlik eğitimi alacak. Bu süre içinde harçlık alacak. 10 ay süreyle maaş alacak. 12 ayı tamamladığında terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirmeler uygunsa astsubaylığa geçebilecek. Yedek subaylar ise lisans ve üstü 2 ay temel eğitim alacak, 10 ay kıta görevi yapacak. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler.

Burada esnek modelle geçişler var. Uzman erbaşlar gerekli kriterleri yerine getirince astsubay olabilecek. Önümüzdeki nisan ayı gibi gerçekleşecek. 

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ
Yeni askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücreti ise belirlendi. Düzenlemeye göre bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 liraya yükseltildi. Bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak. 

ASKERİ TATBİKATLAR
Askerin işini yapabilmesi için bu çalışmaları yapabilmesi için. Herhangi bir coğrafyayı hedef almıyoruz. Bu tatbikatlar gizli de değil, bunları komşularımızla önceden paylaşıyoruz. 15 ülkeden 258 kişi bu tatbikatları gözlemci olarak takip ettiler. 

15 bin 621 kişi TSK'dan ihraç edilmiş bulunuyor. Bunlardan 358'i çeşitli aşamalardan sonra TSK'ya döndü. TSK'da herhangi bir ayrı gayrı yok. FETÖ'yle mücadele bir bütünlük içinde devam ediyoru. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yasaları ve esasları neyse TSK da aynı esaslarla mücadeleyi sürdürüyor. 

Ankesörlü ve büfe telefonlarından 3 bin 703 kişi şu anda ihraç oldu. 6 bin 486 TSK mensubunun adli ve idari işlemleri devam ediyor. Yapılması gereken neyse yapıldı ve yapılmaya devam edilecek. 

TERÖR OPERASYONLARI
Ülkemizin jeopolitik konumundan doları terör eksik olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla milletimizi terör belasından kurtaracağız. TSK artan bir şiddetle mücadelesini sürdürüyor. Türkiye, Irak ile Suriye'nin kuzeyinde toplam 17 bin terörist var. 750'si yurt içinde, 3 bini Irak'ın kuzeyinde, 13 bini Suriye'nin kuzeyinde.

Sincar, Mahmur ve Karaçak var teröristler burada kamp kuruyorlar. Irak bunlara tedbir alamadığı için biz almak zorundayız. BM anlaşmasının 51. maddesi bize bu tedbiri alma hakkı veriyor. 1984'ten beri kayıtlara göre 66 bin 568 terörist etkisiz hale getirildi. 

Hem Irak'ın kuzeyinde Sinat-Haftanin'de, Metina'da, Zap'ta, öbür taraftan da Avaşin-Basyan'da ve Hakurk'ta, onun gerisinde Gara'da, onun gerisinde Kandil ve Asos'ta yapılması gereken neyse bunları yapacağız, yapmak zorundayız. Niçin? Ülkemizin ve milletimizin güvenliği, egemenliği ve bağımsızlığı için, bekası için.

En son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu teröristleri biz er ya da geç bitireceğiz. Fakat mesele bunların yurtiçi ve yurtdışındaki hamileri. 

S-400 BATARYALARI
Türkiye, 90'lı yıllardan itibaren ciddi, önemli bir hava ve füze tehdidi altında. Bunu biz öngördükten ve değerlendirdikten sonra hava sistemlerinin temini ve tedariki için çalışmalar yapıldı ve bunlar 2011'den sonra daha yoğunluk kazandı. (S-400'ler) Ekimden itibaren kurulmaya başlanacak. Nerelerde olacağı konusunda Hava Kuvvetleri çalışmaları sürdürüyor.

Türkiye artık pazar olmaktan bıktı. Ortak üretim yapacağız, teknoloji transferi yapacağız, biz de üretici olacağız. Dolayısıyla biz de artık geldiğimiz noktanın bilincindeyiz.

Bizim S-400 almamız bir tercih olmanın ötesinde zorunluluk. 82 milyon vatandaşımızı korumak ve kollamak zorundayız.

Mili politikalarımız çerçevesinde dün neysek bugün de oyuz. Bunun en tipik göstergesi, NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz, NATO Genel Sekreteri de bunu her zaman teyit ediyor.

Suriye krizinin başlangıcında NATO'ya yaptığımız müracaat çerçevesinde Amerika, Almanya, Hollanda'dan bataryalar gelmek suretiyle bizim buradaki güvenliğimize katkı sağladılar. Fakat şunu da gördük, belli bir süre sonra onlar buradan ayrıldılar. Şu anda ülkemizde hava savunmamıza katkı sağlayan bir İspanya var bir de İtalyanlar var. Şunu gördük, bizim mutlaka bunlardan sahip olmamız lazım.

 
İzmir’de FETÖ itirafları: Kaset şantajına uğrayan bile yardım istedi!
 
Altay'ın gol makinesi Paixao: İzmir'de evimdeymiş gibiyim
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 8 Mart 2019 Cuma 14:36

Gariban kışlaya, zengin çocukları Bodrum'a :)

Yorumu oyla      4      5  
Gürkan 8 Mart 2019 Cuma 12:54

Lise ve altı mezun ile lisans ve üzeri mezun aynı kefeye konmuş. Kısa dönem kalkmış, üniversite mezunu da lise ve altı mezun gibi 6 ay askerlik yapacak. Bedelli şartları da eşit. Tek fark uzun dönem yapacaklar da. Lisans ve üzeri 1 ay temel eğitim+2 ay zorunlu( ilk 1 ay sonra bedelli), lise ve altı da 1 ay temel eğitim +5 ay sorunlu askerlik yapmalıydı. Bedelli hakkı da olmamalıydı.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Çiğli adayı Gümrükçü'den ahde vefa
Millet İttifakının Çiğli Belediye Başkan Adayı CHP’li Utku Gümrükçü, CHP ...
CHP'li Serter 8 Mart’ı kadın işçilerle andı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, 8 Mart Dünya ...
AK Parti Bayraklı'dan miting gibi açılış
Cumhur İttifakı AK Parti Bayraklı Belediye Başkan Adayı Ali Aslan, Muhittin ...
 
Gümüşpala'da Serdar Sandal rüzgarı
Bayraklı’nın Gümüşpala mahallesinde Serdar Sandal rüzgarı esti. 3 seçim ...
CHP Adayı Engin’den Narlıdereli kadınlara ‘kooperatif’ müjdesi
Seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren CHP Narlıdere Belediye Başkan Adayı ...
Dikili'de siyasete dans molası
CHP Dikili Belediye Başkan Adayı Adil Kırgöz’ün seçim çalışmaları sırasında ...
 
CHP’li Yücel’den 8 Mart mesajı... kadınlara iktidar sözü!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 8 Mart Dünya Emekçi ...
CHP Adayı Aksoy: Menemen'i açık ara farkla alacağız
Millet İttifakı Menemen Belediye Başkan Adayı CHP’li Serdar Aksoy, 31 ...
Ak Partili Nasır: Müteahhitler için yeni bir dönem başladı
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğiyle ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva