HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ekim 2021 Pazartesi - 21:04

Bayraklı'da deprem mağdurlarına emsal müjdesi!

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, deprem bölgesiyle ilgili hazırlanan uygulama imar plan notu ile depremzede vatandaşların eski haklarına yüzde 10 oranında ilave inşaat hakkı verileceğini söyledi. İmar komisyonuna havale edilen madde oy birliği ile kabul edilerek Büyükşehir Belediyesi meclisine gönderildi.

Bayraklı da deprem mağdurlarına emsal müjdesi!

Mehduha CEYLAN/EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanlığında, Bayraklı Belediyesi Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

 Meclis Üyesi Sayın İbrahim Balıkçı’nın Bayraklı Belediyesi Meclis Üyeliğinden ve istifa etmesi nedeniyle boşalan Başkanlık Divanı Katip Üyeliğine (Asil) kalan süreyi tamamlamak üzere  CHP’li Zehra Ongun seçildi. Ayrıca Balıkçı’nın istifasıyla boşalan Deprem ve Afetler Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu üyeliğine mecliste oy birliği sağlanarak CHP’li Meclis Üyesi Binali Bingöl geldi.

Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün Bayraklı Belediyesi 2022 yılı bütçesi ve 2022 yılı Performans Programı hakkındaki önergesi komisyonda görüşülmek üzere oy birliği ile Plan Bütçe komisyonuna sevk edildi.

Bayraklı’da 30 Ekim depreminde hasar gören ağır ve orta hasarlı binaların imar mevzuatında meydana gelen değişiklikler dolayısıyla ortaya çıkan inşaat alanı kayıplarının giderilmesi yönündeki önergenin görüşülmesi esnasında AK Parti Belediyesi Grup Başkanı Abdullah Aktaş “Kooperatif yapılaşmasına daha önceden yüzde 10 verilmişti. Bu verilen yine hepsini mi kapsıyor. Kooperatiflere yüzde 10 verildi. Bir yüzde 10 daha mı veriliyor?” diye sordu. Bunun üzerine Başkan Sandal, uygulama imar planı plan notu önerisi hakkında bilgi verilmesini talep etti ve  “Biz onu saklı bir hak olarak kabul ettik” sözleriyle cevapladı.

Plan notuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Bu plan notuyla 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremde Bayraklı’da yapı kullanma izni belgesi almış,  ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen binalar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik öncesinde ruhsat almış veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş yapıların, inşaat ruhsatı müracaatlarında bu binaların yapı ruhsatı ve ekim ayı öncesinden hesaplanan toplam inşaat alanlarının yüzde 10 oranında arttırılması yönünde bir önerge. Bu yeni yapılacak binalarda toplam inşaat alanına ilave edilen yüzde 10’luk artış ruhsat ekinde verilenden 1 kat fazla olabileceği gibi taban alanında da kullanılabilecek. Taban alanında kullanıldığında taban alanı çekme mesafeleri içerisinde kalmak üzere 0.60’ı geçemeyecek. Onun dışında da yine geçmiş yönetmeliklerden kayıpları olmasın diye verdiğimiz ikinci asansörün ve merdivenin alana dahil edilmemesi gibi maddelerimiz var.”

AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal’ın önergenin kapsamı sorması üzerine Başkan Sandal, “Kooperatif hakkından dolayı bir artış var, kat sıkıştırmadan dolayı da arkadaşlar 8 kat çıkacağına 9 kat çıkmışlar… Bir de terklerden kaynaklı haklarda korunma kaydıyla yüzde 10 imar hakkı sağlanacak” dedi. CHP Grup Sözcüsü Cindi Can Polat ise “Depremden sonra belediye meclisimizde ve Büyükşehir’de almış olduğumuz kararlarla vatandaşa verdiğimiz haklar korunarak, ekstra yüzde 10 hak veriyoruz. Ortalama yüzde 30’un üstünde bir artış olacak” açıklamasında bulundu.

BAŞKAN SANDAL: BİZ KAMU KURUMUYUZ!
Bu açıklamaların üzerine AK Parti grubundan ruhsatsız yapıların ne olacağı konusunda sesler yükselince, Başkan Sandal, “Ruhsatsız yapılarla ilgili yapabileceğimiz bir şey yok. Yapacağımız işlem ucu açık bir işlem yüzde 10 konusu sadece Bayraklı’yı ilgilendiriyor. Bir defaya mahsus deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın kanayan yaralarını sarabilirsek diye yaptığımız çalışma. Buna da büyük olasılıkla dava açacaklar ama inşallah hiç itiraz gelmez. Orta hasarlı binalarımız da içerisinde olacak. Biz belediye olarak ruhsatı alınmış yapılarla ilgili çalışma yapıyoruz. Biz ruhsatlı olan yapılarla ilgili çalışma yapabiliriz, kamu kurumuyuz, ruhsatı olmayan binayla ilgili bir işlem yapamayız” dedi.

Başkan Sandal’ın açıklamalarının ardından konuşan CHP’li Polat, “Kaçak yapıların, imar planlarının arsası üzerinden gelecek bir artış hakkı var” dedi ve konu komisyonda görülmesi amacıyla meclise ara verildi ve önerge oy birliği ile kabul edildi.

HIZAL: BUNUN İLACI EMSAL ARTIŞI
30 Ekim’de yaşanan İzmir depreminin üzerinden bir yıllık bir sürecin geçtiğine dikkat çeken Hızal, “30 Ekim’den günümüze gelen süreç tam bir yıl. Bu süre boyunca tüm depremzede vatandaşlarımız emsal artışı meselesinde sürekli Büyükşehir ve Bayraklı’nın bir çalışma yapması gerektiğini yineleyen ifadeler ortaya koydu. Her toplantıda bunun bu şekilde görülmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundurlar. Gerek sizin gerek Sayın Soyer’in bu talepleri görmezden gelerek konuyu çok farklı noktaları taşıdınız o konulara girmeyeceğim. Politik tartışma yapmak istemiyorum. Ben burada yaşayan depremzedelerin neler yaşadığı gören bir Bayraklı’lıyım. Geldiğimiz noktada Sayın Kılıçdaroğlu’nun gelmesiyle emsal artışı meselesi gündeme geldi. Bu kadar önemli bir konu. Bayraklı için gerekli bir konu k sınırlarını hazırlamış bütün siyasi partilerin meclise gelip mecliste daha henüz detayını bile bilmeden ara vererek yapılması doğru değil. Yüzde 10 emsal artışına gidiyorsunuz. Bu artış bir planlama ile değil plan notu ile yapılıyor. Biz bu emsal artışını yapıyormuş gibi yapıyoruz ama bununla ilgili zaten Odalar dava açacak, davanın Odalar tarafından kazanılmasını da plan notu ile sağlıyoruz demektir. Detaylı çalışma da yapmadınız bir kere. K sınırları hazırlanıp durulmuş. K sınırları ile ilgili inşaat ruhsatı var mı? Demek ki bir yaraya ilaç olmamış. Bunun ilacı emsal artışı. Burada anlaştık. Bizim savları sizde kabul ettiniz” dedi. Bu sözler üzerine Başkan Sandal, “Öyle bir şey demedik” şeklinde yanıt verdi.

HIZAL: VERDİĞİNİZ YÜZDE 10’U NEYE GÖRE VERDİNİZ?
Başkan Sandal’ın araya girmesinin ardından sözlerine devam eden Hızal, “Bizim itirazlarımız vatandaşların itirazları noktasında burada başka hata var. Bunun plan notu mu yapacaksınız, yüzde 10’u neye göre belirlediniz? Bayraklı’da yaşayan depremzedelerin yaraları karşılayacak mı? Teknik bir artış yapıldı mı? Yapılaşmamış büyük ihtimalle siz dün karar verdiniz, basite indirgeyecek yüzde 10 emsal artışı verdik deyip geri çekiliyordunuz. Bu doğru bir yönetim değil biz vatandaş mağdur olmasın diye oy birliği verdik. Verdiğiniz yüzde 10’u neye göre verdiniz? Yargı meselesi olursa o haklar gider mi? 78 bin bağımsız bölüm, aile bir yıldır emsal artışı bekliyordu. Neye göre belirlendiniz? Sizin plancılarınız şu yoğunluktan dolayı verdik, bunu bana açıklasınlar. Hiçbir gerekçesi yok. Kaldı ki depremzedelerin yarasına pansuman dahi olamıyor. Bu yüzde 10 meselesi gerçekten ‘mış’ gibi yaptığınız için oluyor” diye konuştu.

BAŞKAN SANDAL: EMSAL ARTIŞI YOKKEN BİLE ODALAR İTİRAZ ETTİ
Hızal’ın sorularını yanıtlayan Başkan Sandal, “Sonuç itibariyle depremzedelerin mağduriyeti hepimiz tarafından biliniyor. Biz meselenin başında bölgeyi afet bölgesi ilan etmeyerek mağduriyetleri ne kadar katlandığı ortada. Hasarın 10’da 1’i olan yerlerde alınan kararın, Bayraklı’da alınmaması manidar. Bu deprem Van’da da yaşandı, Elazığ’da da. K sınırları ile ilgili burada herhangi bir konu oldu mu? Verilen çabayı yok saymak ne kadar doğru? Vatandaşın hakkını korurken bir sıkıntı var demek ayrı bir mesele. ‘Mış’ gibi yaptığınız şey bütün siyasi partilerin üzerinde ulaştığı ekip tarafından, Büyükşehir’imizle ki Bakanlığımızın da önerisiyle usul ve esasları hep beraber belirledik. Hatta bu K sınırlarının korunması ile ilgili süreci ne kadar zor geçtiğini… Burada bile herhangi bir emsal artışı yokken odalar itiraz etti. Bayraklı üzerinde kalabilirse odaları ikna edebilirsek bu çalışma bir başarı olacak. Bir şeyi siyaseten şov olarak yüzde 30-40 diyebilirsiniz. Vatandaşın derdine çare olabilecek, minikte olsa bir çare olabilmek. Vatandaşa çare mi olacaksınız? Vatandaşın kredi meselesini çözelim. Vatandaşın her türlü derdini bilen bir zihniyeti 200 bin lira ile bunu çözülemeyeceğini bilemiyor mu? Gelin hep beraber vekillerimizden bir komisyon oluşturalım. Bizim meclis üyelerimiz olsun. 450 bin lira kredi verelim. 0 faiz olsun. Bu şartlarda vatandaşlar evlerine geçmiş olsun” dedi.

POLAT: PERSONELİMİZE YAPILMIŞ OLAN BİR HAKSIZLIK
CHP’li Polat ise  “Depremden sonra evi yıkılan, evini kaybeden sokakta çırpınan vatandaşın derdine devam olmak için bunları yapıyoruz. Hiçbir çalışma yapılmamış. Yani arkadaşları bu hiçbir çalışma yapılmamış tabiri herkese yapılmış bir haksızlık. Bu çalışan meclisimize personelimiz yapılmış haksızlık. Ne demek hiçbir şey yapılmadı? Biz belediye meclisimizde yüzde 10 artış geçirildi mi ada bazında yapılaşmaya? Ya da Bayraklı Belediyesi bu çalışmayı ilk Büyükşehir Belediye Meclisine gönderen bu Meclis değil mi? Yüzde 10 yeterli midir değil midir tabi tartışıyor ama K bölgesi alanına getirmiş artı ve ekstra artışla bu vatandaşın elini kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

AKTAŞ: MADEM BU KADAR BASİTTİ, BİR YILDIR NEDEN YAPMADINIZ?
AK Partili Aktaş, Polat’ın sözlerinin üzerine konuşarak, “Depremzedelerin adına alınan kararlara biz hiç bir zaman itiraz etmedik. Depremin birinci yılı doldu. Madem bu kadar basitti, bir yıldır neden yapmadınız?” ifadeleriyle itiraz etti.

BAŞKAN SANDAL: YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE REDDEDİLDİ

Başkan Sandal cevaben, “Biz gönderdik. Depremden sonra birinci ayda gönderdik. Emsal ve usulleri belirleyen yönetmelik çerçevesinde reddedildi” dedi. Aktaş ise, “Çünkü usulsüz ve eksik gönderdiniz ve mahkeme katarıyla reddedildi” dedi.

Başkan Sandal ise bu açıklamaları kabul etmediğini belirterek, “Senin de olduğun bir mecliste bunun kararı aldık ve gönderdik. Tüm İzmir ilgilendiren bir mesele olduğu için usul ve esaslara adına yeni bir format hazırlandı. Belediyeler bunu uygulasın dendi. Bu gerekçeyle plan notumuz reddedildi. Bu kararımız Büyükşehir’den de geçmiş olacak” dedi.  

AKTAŞ: SİZ YIKMIYORSANIZ DEVLET YIKACAKTI ORALARI
Aktaş ise, “Revizyon planı yapılsın dendiği halde bayraklı belediyesi bir şey yapmadı. Plan notu olmayınca… Ortak karar aldınız ama bu uygulanamadı. Buralara imar veren sizsiniz. Bu vatandaşın binaları yıkılacağını bile bile binalara riskli yapı raporu veren sizsiniz. Rıza Bey Apartmanı’na Bayraklı Belediyesi’nin vermiş olduğu riskli yapı raporu var. Ama siz ne yaptınız? Yetki almadınız yetki. Vatandaşın kararına bırakıldı. Siz yıkmıyorsanız devlet yıkacaktı oraları. Kredi olayını siz 6 ay ön çözmüştünüz. Bir banka ile anlaşmıştınız. Çözemediniz mi konu yine buralara geldi. Bir vatandaş başvuru yaptı mı, açıklayın” dedi.

BAŞKAN SANDAL: BELEDİYENİN YAPIYA RUHSAT VERME HAKKI YOK
Başkan Sandal ise AK Parti Grubunun meseleyi çığrından çıkardığını söyleyerek, “Hep övünüyoruz ya bu memlekette sürekli biz iktidardaydık, biz yönetiyoruz diye. Sonuç olarak ilgili yönetmelikler ilgili değişiklikleri merkezi yönetimin elinde. İstanbul, 5 yıl önce deprem bölgesi olduğunu ilgili dönemin belediye başkanları defalarca beyan ettiler. Bu hasarın depremin olacağını… Türkiye’nin yüzde 60’ının risk altında olduğunu bilmiyor muyuz? Bir belediyenin bir binaya riskli yapı ruhsatı vermeye hakkı yok. Bu işlemi 9 Eylül Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. O yetki ile yapılıyor. Vatandaşın bilgilendirilmesi yapılıyor” ifadelerini kullandı.

‘KREDİYE VERECEK YERLER DEVLETİN BANKALARI!’

Başkan Sandal Meclis’te seslerin yükselmesi üzerine araya girerek, “Biri bir tarafı ahlaka davet edecek, diğeri de başkan kredi ayarladı diyor. Başkan çözsün. Bu krediye verecek yerler devletin bankaları. Hangi faizi, nasıl onaylarla vereceği sonuç olarak ortada. Siz siyasi iradeleriniz de başka bir eksikliği gidermek için pozisyon alırsınız. Elektriğini, kredisi ödeyemeyen vatandaş var. Onların sorunlarını çözmek için çabalıyoruz. Yeniden bir şeyi inşa etmek gibi bir durum yok. Gelin 450 bin liraya çıkaralım mesele çözülsün. Depremde topladığımız paraları onlara aktaralım. Bir sorun mu var?” diye sordu.

HIZAL: GENEL BAŞKANINIZ TALİMAT VERDİ, SİZ YİNE KULAĞINIZIZ ÜZERİNE YATTINIZ
Başkan Sandal’ın ifadeleri üzerine Hızal söz alarak şu sözleri söyledi:

“Konu yeterince saptırıldı. Bir şehir, bir ilçe Büyükşehir statüsünde ise plan yapma yetkisi yerel yönetimlerdedir. Büyükşehir ve ilçe belediyesi yapar. Emsal artışı yetkisi kimdedir? Belediyelerdedir. Bakanlıklarda değil, belediyelerdedir. Bayraklı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tam 11 ay boyunca bizimde içinde bulunduğumuzu korunacak alan dediğimiz K sınırlarını belirledi. Ama biz o günde söyledik, “Bakanlıkla yaptığımız toplantıda sizde hatırlarsanız, bu K sınırları aslında meseleyi tam manasında çözmeyeceğini, geçici bir tedbir niteliğinde olduğunu dedik.” Asıl mesele, vatandaşın dönüşümünü sağlayabilmekte. Bunu sağlamak için plan yapacaksınız ve bu doğrultuda emsal artışı yapacaksınız. Bayraklı ve Büyükşehir 11 ay boyunca bütün Bayraklı’nın planını yapardı. Bu planlamalar neden yapılmadı dendiğinde bize başka mazeretler ortaya kondu. Ne değişti? Genel Başkanınız geldi, siyaseti Bayraklı’da depremzede vatandaşının önünde emsali vereceksiniz Tunç Bey deyince mi değişti? Genel Başkanınız talimat verdi, siz yine kulağınızız üzerine yattınız. Biz plan notu ile emsal artışı verelim, nasıl olsa Odalar dava açacak, sonra biz emsal artışını verdik ama Oda dava açtı. Davayı da kaybettik. Top hükumette. Bu iş bu kadar basit değil. Burada bürokrasinizde Büyükşehir ile oturup adam gibi planlama yaparsınız. O planlama ilkeleri çerçevesinde yönetmeliklere uygun yüzde 20-30 bayraklının sorunu çözersiniz. TOKİ’nin yaptığı sosyal kutlara sizleri götürelim. Hiçbir öğrenci mağdur olmuyor. AK Parti iktidarı çok güzel yurtlar yaptı. 5 yıldız standartlarda kalıyor öğrenciler. Siz CHP’lisiniz. Bu şehirde zamanında belediye başkanları sosyal konutlar yaptı. Siz 15 yılda 33 bin yapmanız gereken kentsel dönüşümde 750 dönüşümü zor yaptınız.”

POLAT: BELEDİYE PLAN YAPAR DA ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK YAPAMAZ MI?
CHP’li Polat plan yapma yetkisinin kimde olduğuna dair bir sorun yönelterek, “Plan yapma yetkisi kimde? Bu konu çok tartışılıyor. Belediyelerde olduğu deniyor. Belediyeler kim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kamu kurumları. Patron kim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Belediye plan yapar da Çevre ve Şehircilik yapamaz mı? Bal gibi de yapıyor. Deprem alanında yaptı. 8-9 katlı evleri 5 kata düşürdü. Demek ki yapıyormuş. Her konuda her şeyi yapan Sayın Cumhurbaşkanı, bir kararname ile emsali arttıramaz mı? Artırabilir. Odalar dava açarsa plan notu düşecek. Şimdiden niyet okumanın anlamı yok. İptal edilirse edilir, edilemezse yolumuza bakalım” diye konuştu.

 
İzmir'de her yerde aranıyordu... 'Doktor' Afyon'da yakalandı!
 
Son 24 saatte 248 can kaybı 28 bin 810 yeni vaka
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 5 Ekim 2021 Salı 08:39

Bu EMSAL kararının etkisi, domino taşı misali tüm İzmir'de gündem olmaya ve beklenti haline gelmeye başlamıştır artık. Haydi hayırlısı...

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'nın dev bütçesine meclis onayı!
Buca Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis oturumunda 2022 yılı performans ...
Başkan Soyer'in Macaristan mesaisi başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Bölgeler Meclisi Başkan ...
Çiğli'de Pati Dostları Festivali'ne yoğun ilgi
Çiğli Belediyesi tarafından, dördüncüsü düzenlenen Pati Dostları Festivali ...
 
Aydın'da çocuklardan can dostlara ziyaret
Aydın merkezdeki okullarda eğitim gören minik öğrenciler 4 Ekim Hayvanları ...
Sarı Şemsiye ödülleri sahiplerini buldu
Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ...
Aydın Büyükşehir'den tarımsal üretime destek
Aydın Büyükşehir Belediyesi, gölet diplerinde biriken mil tabakalarını ...
 
Narlıdere’de can dostlar için Pati-Fest!
Narlıdere Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Pati-Fest ...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Karaca Sineması'na destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi döneminde kapanma tehlikesiyle karşı ...
Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasındaki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva