HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ekim 2021 Pazartesi - 18:37

Buca'nın dev bütçesine meclis onayı!

Buca Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis oturumunda 2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifeleri görüşüldü. AK Partili Meclis Üyeleri yüzde 53'lük artışla 703 milyon 500 bin TL'ye çıkartılan bütçeyi gerçekçi bulmadıklarını belirtirken, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise bütçenin son derece gerçekçi olduğunu vurguladı. İki taraf arasında tartışmaların yaşandığı görüşmeler sonrası 2022 yılı performans programı ve mali bütçe ve ücret tarifeleri Cumhur İttifakı'nın 'ret' ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Buca nın dev bütçesine meclis onayı!

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ - Buca Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Buca Belediyesi Meclis Toplantı Salonu ev sahipliği yaptı.

2022 yılı performans programı, mali bütçe ve ücret tarifelerinin görüşüldüğü oturuma AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında yaşanan tartışmalar damga vurdu.

AKSU: CHP'Lİ KONAK BELEDİYESİNİ ÖRNEK ALIN
2022 yılı performans raporunun görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ziya Aksu sözlerine hazırlanan kitapçıkta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer almamasına tepki göstererek başlarken,  "Geçen yıl tüm ikazlarımıza rağmen biz meclis üyelerine zamanında dağılması gereken performans kitapçılarını zamanda dağıtılmadığını belirtmek istiyorum. Cuma günkü mecliste siz yoktunuz ancak Buca belediyesi 700 milyon bütçe yaparken zamanında bütçe kitapçığını dağıtamamıştır. Şu ana kadar Buca belediyesi tarihinde böyle bir şey ile karşılaştığımızı görmedim. 250 sayfalık kitapçık üzerinde detaylı bir inceleme şansımız olmadı. Biz bütçenin genel hatları ile bir değerlendirme yaptık. Bir diğeri de belediyemizce hazırlanan dokümanlarda siyaset nezaketsizliğe ve devlet adabına uymayan bir şekilde devam ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resminin koyulmadığını görüyoruz. Bu tutum devlet adabını anlamamaktır. Biz bu tutumu reddediyoruz. Bu konuda CHP'li Konak Belediyesi'ni örnek almanızı öneriyoruz. Biz bu anlayışı geçen sene söylememize rağmen yine kitapçıklarda göremedim. Bunu inşallah bir sonraki yıl görmek istiyoruz" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR OLUNMASI İMKANSIZDIR
Sözlerine performans raporunu eleştirerek devam eden Aksu, şu ifadeleri kullandı:

"Bütçe bir tahmin olduğu kadar bir tercih, aynı zamanda bir niyettir. Bu bütçe tercihlerinizde ve niyetinizde iyi olmadığını görüyoruz. Gerçekleşir olmadığını geçmişe bakarak anlayabiliriz. Sunulan bütçede Buca da trafik, temizlenemeyen sokaklar, parklar ve altyapı gibi sorunları çözecek maliyette değildir. Trafik ile ilgili tek bir alternatif yol çalışma yoktur. Diğer sorunlardan bahsetmiyorum bilir. Bütçeyi incelediğimizde belediye yönetimi giderlerinde tasarruf yapmak gibi bir düşünce olmadığını görüyoruz. Tahmini bütçenin 703 milyon TL'ye çıkartılarak yüzde 53'lük bir artış olduğu görülmektedir.  2018-19 yılından bu güne 369 milyon bütçe yapılmış 2019'da, 64 milyon açık verilmiş. 2021 yılından 420 milyon bütçe, 2022'de 723 milyon, 2024'de 753 milyon bütçe görüyorsunuz. Her yıl 63 milyon açık verdiği görülmektedir. Bu şekilde belediyenin sürdürülebilir götürülmesi imkansızdır. Gidere baktığımızda 117 milyon personel ücreti öngörüldüğü görülmektedir. Park ve bahçeler müdürlüğü 73 milyon TL'lik bütçesinin 24 milyonluk personel gideri yer almaktadır."

BÜTÇEMİZ BİR HAYALDİR
"2019 yılda sadece 22 milyon faiz ödenmiş. 2021 yılında 18 milyon ödenmiş bu zamana kadar. Bütçe açığını doğal bir sonucu da faiz yerine bunlar yatırıma harcanır. Buca halkı için daha iyi yatırımlar yaparsınız. 100 milyonluk bir gayrimenkul satışı planlanmakta ancak nerelerin satılacağı da merak konusunda. Bu bütçenin gelir kalemlerini gösteren cetvelde baktığımızda satışlar gözüküyor. Bu yönetim olarak hangi taşınmazları satacaksınız? Bütçemiz bir hayaldir, bu gerekçeler ile AK Parti grubu olarak performans ve bütçe oylarımız ret olacaktır."

GÜNDOĞDU: 703 MİLYONUN GERÇEKLEŞMEYECEĞİNİ VE HAYAL OLACAK
Söz alarak eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "703 milyonluk bir bütçe yapıyoruz 2021 yılı için 451 milyonluk bütçenin üzerine yüzde 53'lık bir artış görüyoruz. Belediyemiz bu kadar büyüdü de biz mi göremiyoruz. Meclisin açılışından beri söylemediğimiz bir şey var. Temizlik işleri müdürlüğü ile ilgili. Bu konuda haklılığımız rakamlar ile oraya çıkmıştır. 2021 yılında buraya ayırdığımız bütçe 116 milyon lira. 2022 yılı için 81 milyon. Her bütçeyi incelediğimizde diğer alanlarda artış varken temizlik işlerinde ise düşüş var. Bizim muhalefetimizin sonucudur bu. Araçların alınmasını önerdiğimizde belediye bütçesine 60 milyon kalacağını söylemiştik. Arabaları kiralamaya devam etseydik bu bütçe 150 milyon olurdu.  Bizim burada bütçeye 70 milyona kadar kaynak aktarımı olmuştu. Buca Belediyesinin bugün ana borç hikayesine geldiğimizde 350 milyon borç ile karşı karşıyayız. Ancak temizlik işleri firmasının Buca'nın kanını emdiğinin ortaya çıkmıştır. Biz bunu 2009 yılında dile getirdiğimizde Buca Belediyesi temizlik işini 25 milyona yaparken, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyona yaptığını dile getirmiştik. Borcun geliş kaynağı temizlik işlerinden gelmektedir. Buca Belediyesi'nin borcu temizlik işleri müdürlüğünden kaynaklanmıştır. Bizim muhalefetimizin yol göstermesinin sonucu burada aşikar olmuştur. Burada belediyemizin aldığı karar doğru bir karardır. Buradaki 703 milyonluk bütçenin giderin kısamayacağımız bellidir ancak gelirin 703 milyona çıkaracağını göremiyoruz. Buradaki arsa satışının 95 milyon gelir bekliyorsunuz ancak Buca da sata sata artık neyi satacaksınız bilmiyoruz. Biz mallarımızın satılmamasını istiyoruz. Emanet olarak gelecek nesillere bunlara devredeceğiz. 703 milyonun gerçekleşmeyeceğini ve hayal olacağını söylüyoruz" dedi.

Açıklamaların ardından 2022 yılı performans raporunun oylamasına geçilirken, meclis üyelerinin onayına sunulan  performans raporu, AK Parti ve MHP'li üyelerin 'ret' oyuna karşın CHP'li üyelerin kabul oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

KILIÇ: 2021 BÜTÇESİNİN YÜZDE 90'NINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Oylama sonrası eleştirilere yanıt veren Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, "Cumhurbaşkanımızın fotoğrafını konulmasını değerlendirelim biz onu görüştük. 2018 yılının sonundan Buca Belediyesi'nin gerçekleşen bütçesi 236 milyon TL'di. Şimdi bu yılı, belediyelerin bütçeleri de diğer devlet kurumları gibi büyür. Bu yıl 2021 yılı bütçesinin tahmini 451 milyon civarında biteceğini düşünüyoruz. Geçen sene ek bütçe yapmasak yüzde yüz denklemiş olacaktır. Şu an 450-460 milyonla gerçekleşen bütçeyi bitirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yılda, her 4 yılda birçok konuda düzenleme yapılır, o düzenleme ve bütçedeki özellikle gelir kalemlerimizdeki yapmış olduğumuz çalışmalar vardır. Bunlarda bütçemizi artırıyoruz. Önümüzdeki dönemde siz ne kadarının gerçekleşeceğini düşünüyorsunuz? Bütçedeki yüzde 70'lik başarı Sayıştay ve diğer kurumların başarı olarak gördüğü durumdur. Biz 2021 bütçesini yüzde 90'nını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

İYİ VE OLUMLU BİR BÜTÇE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Satış eleştirileri hakkında da konuşan Kılıç, "Gayrimenkul satışlarında hemen hemen her meclisimize gelir, 3-5 hisse satışı. Belediyelerin hissesi olduğu belediyeler vardır, biz de bunu mecliste oylarız. Benim mecliste aldığım 2 yetki var benzin istasyonları ile ilgili. Bunu mecburen koymak zorundayız. Mecliste karar alındıysa bunu bütçeye koymak zorundayız. Afaki bir durum yok. Ben bütçenin gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Temizlik bütçenin düştüğünü söylediniz, buradaki çalışan personel sayısı önemli. Kendi araçlarımızı aldık ve Buca'nın temizliğini bu şekilde yapıyoruz. Önümüzdeki dönem için kiralama için düşük bir bütçe ayırdık. 2023 bütçesinde Buca'da büyük ihtimalle kiralama gibi bir durum olamayacak, bunların hepsini almayı düşünüyorum. Ciddi alımlar düşünüyorum. 250 milyonluk bir hizmet alımı konmuş diyorsun.Biz hizmet alımını yapamıyoruz. Bu bizim Bucamar'dan aldığımız alımlar. Bütçeye baktığınızda  son zamanların icracı bütçelerinden bir tanesi. Büyüyorum ne yapayım? Gelir yükselince gider de yükseliyor. Gelen parayı yatırıma çevirmeye çalışıyorum. Amacımız giderlerimizi, karşılayabilmek.  Hayali diyorsunuz ancak bu yıl içinde bu denilebilirdi. Ancak biz bunu yaptık. 30 milyonluk ek bütçe yapmasaydık Buca Belediyesi yüzde yüz bütçesini tutturmuş olacaktı. Ben iyi ve olumlu bir bütçe olduğunu düşünüyorum." dedi.

Başkan Kılıç'ın açıklamalarının ardından ise 2022 yılı Mali Bütçesi ve Ücret Tarifelerinin görüşülmesine geçildi.

GÜNDOĞDU: TAHMİNİ BÜTÇEDE GELİR HEP ALTTA KALIYOR
AK Parti sıralarından söz alan Grup Başkanvekili Ekrem Gündoğdu, "Hep gelirden bahsettiniz. Tahmini bütçede gelir hep altta kalıyor. 2018'de örnek vermek lazımsa 300 milyon tahmini bütçe 293 milyon giderimiz oluyor. 2019 yılında bizim yaptığımız bütçe de 369 milyon tahmini bütçe 338 milyon giderimiz oluyor. Bunlar giderlerimiz" dedi.

KILIÇ: TARİHİMİZDE İLK KEZ FAZLA VERECEKTİK
Söz giren Başkan Kılıç ise, "Biz 30 milyonluk ek bütçe çıkarmasak belki de buca tarihinde ilk kez bütçe fazlası verecektik." açıklamasını yaptı.

GÜNDOĞDU: KİTAPÇIK BASAMAYAN BİR PROJE DE YAPAMAZ
Kılıç'ın sözleri sonrası açıklamalara devem eden AK Partili Gündoğdu, "2022 yılı için bütçe planımız 703 milyon gider düşünüyoruz. 2022'de ödediğimiz faiz oranı 33 milyon TL. Demek ki biz borçlanacağız. 3 yıl için 100 milyona yakın faiz ödeyeceğiz. Hizmet proje gibi bir şansınız yok bunlarda. Burada yolun yarısı bitti. 5 yıllık icraatların içinde geldik 2,5 sene tamamlandı, burada yolun yarısını geçtik. Buca da herhangi bir eser göremedik. 50 tane proje açıkladınız gerçekleşen hiçbir şey yok. İlk sene alışma devresi diyorduk geçti. 703 milyon bütçe yapacağız diyoruz masamızda bir tane kitapçık yok. Performans kitapçığı cuma günü mecliste yoktu. Burası kurumsal bir yer. Burada iş yaptıramıyoruz. 700 milyonluk bir bütçe yapıyoruz kitapçık başaramıyoruz. Sonra bekleyeceğiz mega proje. Kitapçık basamayan bir proje de yapamaz."

ŞENGÖZ: FAİZ AÇIĞINI NASIL KAPATIRIZ ONU KONUŞMAK GEREKİR
Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun okunmasının ardından söz alan AK Partili İbrahim Şengöz, "Bu tahmini bir bütçe, keşke 1,5 milyon olsaydı. Yapmış olduğunuz ilk sene verdiğiniz bütçe açığı 80 milyon civarındaydı. Açığımız açılırsa, borçlanmamız düştükçe bira elimiz rahatlatacak. 450 milyonluk bir bütçe yapmıştık. Hedef yüzde 70'i tutturmaksa, bundan sonraki projeler ile geleceğimiz artıracaksak… 490 milyona ulaşmak için o kadar daha gelir getirmeniz gerekiyor. Bunu o kadar bir gelir içinde arsamızı toprağımızı satmadan tekrar proje getirerek verebilirsek buca açısından bu çok güzel olur. Bura vereceğimizi bütçe açıkları 80-60 milyon… Geçmişten gelen kamburumuzda var. En büyük sorunlardan bir tanesi ulaşım sorunu. Bir diğeri de altyapı sorunu. Üçüncü sorunu da temizlik park ve bahçeler ile ilgili. Dördüncü sorunda, bütçemiz yok paramız yok diyerek sosyal yardımı kestiğimiz vatandaşlar ile ilgili bu yıl artış gördük. Bu mutlu etti. Borçlanmamız bütçe gelir giderdin hedefiniz 70'lerdeyse 490 milyon civarında sanırım. 600 milyon gelecekse zaten bir sıkıntı kalmayacak sadece faiz açığını nasıl kapatırız onu konuşmak gerekir" dedi.

YORULMAZBAŞ: ŞU ANKİ RAKAMLARDA ÇOK İYİ GİTTİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ
CHP adına söz alarak eleştirilere karşı çıkan Grup Başkanvekili Özkan Yorulmazbaş, "Bütçe dediğimizi gelir ve giderin denklemsi. Artırdığımızı rakamlardan gerçekler ortaya çıkıyor. Geçen sene yüzde 100'ünü gerçekleştireceğimizi umuyoruz. Farklı rakamlara bakıp farklı şeyler göreceğimiz olmadığı için… Bizim hedeflediğimizi rakam 703-500… Geçen sene gerdiğimizi rakam 490 milyon. Bir şey satmadan gerçekleştirirsek ne güzel. Geçen seneki satış onaylansaydı, bütçe fazlasını tarihinde ilk kez verecektik. Şu an rakamlarda çok iyi gittiğimizi düşünüyoruz. Ben şu an geldiğimiz performans ve rakamlardan 19,50 enflasyonist rakamlarla, rakamları tutturabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

BÜTÇE CETVELİNDE 'KAYMA' KRİZİ
Açıklamaların ardından ücret tarifleri tek tek okunup oylanırken, hazırlanan cetvelin son sırasında 50 milyon TL'lik giderin bulunması ancak karşısında gider kaleminin yer almaması ile Mecliste krize neden oldu. AK Parti grubu neyin oylandığının açıklanması gerektiğini sorarken, Başkan Erhan Kılıç tarafından incelene cetvelde kalemin karşılığı bulunamayınca Meclis Erhan Kılıç tarafından 5 dakikalık ara verildi.

Yapılan inceleme sonrası kalem cetvellerinde kayma yaşandığı fark edilince, oylanan kalemler iptal edilerek bir daha baştan oylama yapılmasına karar verildi. Meclisi yeniden açan Başkan Kılıç, 'Bu dosyayı hazırlayan kişinin ne kadar dikkatli olduğunun göstergesidir' ifadelerini kullanırken AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu ise, 'Eleştirilerimizde ne kadar haklı olduğumuzu görüyorsunuz sayın başkan' dedi. Gündoğdu'nun çıkışı üzerine Başkan Kılıç ise 'Bu konuda evet haklısınız' diyerek yanıt verdi.

Mecliste tek tek oylatılan ücret tarifeleri ise Cumhur İttifakı'nın ret, CHP'nin kabul oyları sonrası oy çokluğu kabul edildi.

GÜNDOĞDU: LAF SÖYLENİYOR ANCAK İCRAATA GELİNCE YOK
Gündem dışı konuşmalarda söz alarak Buca Belediyesi bünyesinde yer alan benzinlik istasyonlarını hakkında bir çalışma yapılıp yapılmadığını soran AK Parti Grup Başkanvekili Gündoğdu, "Bundan 6 ay önce mecliste tartışmalara neden olmuştu. Buranın kiraya verileceği yada belediye alanı mı olacak diye bununla ilgili komisyon kurulacağı söylenmişti ancak şu an ne yapıldığını sormak istiyorum. Laf söyleniyor ancak icraata gelince yok" dedi.

KILIÇ: MECLİS SONRASI HEMEN GÖRÜŞEBİLİRİZ
Gündoğdu'nun sorusuna yanıt veren Başkan Kılıç, "Bahsettiğimiz yer belediyemizin karşısındaki benzin istasyonu: Burası ve Çevik Bir'deki istasyonlar 2007'e ilk olarak 5 sonra 10 yıllığına kiraya verilmiştir. Bu da Bucamar üzerinden yapılmış. Burada bedelinin tamamını peşin alınmış olarak belediye mülkiyetinde bulunuyor 2022 yılının nisan ayına kadar olması lazım. Bu sözleşmelerin iptali için belediye başkanlığımızca dava açılmış bu Yargıtay Hukuk kurulundaydı, burası belediyemizin aleyhine karar verildi. 22 Nisan ayına kadar hiçbir kira bedeli alınmaksızın firmadan bulunmaya devam edecek. Çevik Bir ve Kaynaklar'daki için satış izni almıştık. Burası da ya kiralamaya çıkılacak ya da satışı çıkacak. ancak belediyemizin karşısındaki yer ile ilgili buranın tekrar ruhsat ile ilgili problemi çıkabilir, buranın kiralama konusunda hakkaniyete aykırı bir konu çıkabilir. Bunun için iyi niye komisyonu demiştik. Hemen şimdi meclisi kapattığımız zaman, meclis üyelerimiz tarafından ikişer üçer kişilik bir grup oluşturabiliriz idareye sunum yapılması için" diye konuştu.

 
Sıla 22 ay sonra sahneye İzmir'de döndü
 
WhatsApp, İnstagram ve Facebook çöktü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali veli 5 Ekim 2021 Salı 09:17

buca belediyesi ve başkanı Çalışmıyor! Ancak zam dönemlerinde davul zurna ile şov yapsınlar. Bunlar yüzünden AKP ye mahkum oluyoruz

Yorumu oyla      5      3  
VATAN 5 Ekim 2021 Salı 08:00

Sayın AKSU konak meclis üyeleri hangi, partinin üyesi olursa olsun söz konusu konak ise elbrliği yapıyorlar gördümüz kadarıyla bu dönem batur şanslı böyle akıllı ve üretken bir meclisi var bürokratlara iş bırakmıyorlar zaten onlara kalsak yandık

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'in Macaristan mesaisi başladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Bölgeler Meclisi Başkan ...
Çiğli'de Pati Dostları Festivali'ne yoğun ilgi
Çiğli Belediyesi tarafından, dördüncüsü düzenlenen Pati Dostları Festivali ...
Aydın'da çocuklardan can dostlara ziyaret
Aydın merkezdeki okullarda eğitim gören minik öğrenciler 4 Ekim Hayvanları ...
 
Sarı Şemsiye ödülleri sahiplerini buldu
Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ...
Aydın Büyükşehir'den tarımsal üretime destek
Aydın Büyükşehir Belediyesi, gölet diplerinde biriken mil tabakalarını ...
Narlıdere’de can dostlar için Pati-Fest!
Narlıdere Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Pati-Fest ...
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Karaca Sineması'na destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi döneminde kapanma tehlikesiyle karşı ...
Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasındaki ...
Karşıyaka'da miniklere özel eğitim
Karşıyaka Belediyesi, çocukları geleceğe hazırlamak ve erken yaşta spor ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva