HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Mayıs 2019 Cuma - 10:48

Başkan Soyer o tesisi tanıttı: Senede 10-12 milyonluk bir gelir elde edilecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Harmadanlı Katı Atık Depolama alanında artık elektrik üretileceğini söylerken, “İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu temiz, dışa bağımlılığımızı azaltan, hem de ucuz bir enerji. İzmir’in iftihar edeceği Türkiye’nin ikinci enerji üretim tesisi haline gelecek. Bu tesis senede 10-12 milyon civarında bir gelir elde edecek. En düşük gelir bu!” dedi.

Başkan Soyer o tesisi tanıttı: Senede 10-12 milyonluk bir gelir elde edilecek!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında gösterilen ‘Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'ndaki Rehabilitasyon Çalışmaları’ için bilgilendirme yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti üzerine kentteki basın kuruluşlarının temsilcileri proje alanında gerçekleşen inceleme gezisine katıldı.

Ayrıca düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer önemli açıklamalarda bulundu.

Alanda gerçekleşecek yeni çalışmalar kapsamında, fiziksel ayırma tesisi kurulacağı belirtilirken yenilenebilir enerji üretim tesisinin de hizmet vereceği ifade edildi. Bu noktada; toplanacak evsel atıkların 96 bin hanenin elektrik enerji ihtiyacını karşılayacağı aktarıldı. Yılda yaklaşık 160.000 MWh elektrik enerjisi üretileceğinin bilgisi verildi. Yıllık yaklaşık 80 milyon metreküp metan gazının bertaraf edileceği ve 25 bin metrekarelik alanın da ağaçlandırılacağı ifade edildi.

96 BİN HANENİN İHTİYACI OLAN ELEKTRİĞİ ÜRETMEYE BAŞLIYORUZ
Başkan Soyer toplantıda yaptığı konuşmada, “Gerçekten bir algı dünyasında yaşıyoruz. İzmir ile ilgili bir algı var. Nasıl oluştu bilmiyorum. ‘Bir vahşi depolama alanı var. Bu İzmir’i zehirliyor. Bu Türkiye’nin yüz karası’ deniyordu. Böyle bir algı vardı. Fakat işin aslının böyle olmadığı kısa süre içinde ortaya çıktı. 100 gün sonra yapılacak, denilen şeylerin tamamı hayata geçecek. 100 gün sonra biz burada elektrik üretmeye başlıyoruz. 100 gün sonra biz 96 bin hanenin ihtiyacı olan elektriği üretmeye başlıyoruz. Burası 100 gün sonra ekonomik ve ekolojik vahaya dönüyor. Bu algının yanlışlığı ve bir başka hikayenin burada yazılmakta olduğunu, bunun sonuna gelindiğini sizlerle paylaşmak için bu toplantıyı düzenledik. İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu temiz, dışa bağımlılığımızı azaltan, hem de ucuz bir enerji. İzmir’in iftihar edeceği Türkiye’nin ikinci enerji üretim tesisi haline gelecek. Burada anlatılanların büyük bölümü gerçekleşmiş vaziyette. Bunlar 100 gün sonrasının altlığını oluşturan çalışmalar. Gerçekten İzmir’e yeni bir enerji geliyor. Bu enerji yaratılmış olan algının değişmesine de imkan verecek. İzmir gelecek nesillere bırakacağı çok önemli bir tesise kavuşmuş olacak. Çöpte ayrışmayı ödüllendireceğiz. Bu bir kültür programı. Bunu çok önemsiyoruz. Daha yayın bir temizlik sağlayacağız” dedi.

BU TESİS SENEDE 10-12 MİLYON CİVARINDA BİR GELİR ELDE EDECEK
İlk etapta belirlene biyogaz tesisi ve ekipmanlarla ilgili maliyetin 75-80 milyon TL olduğu rehabilitasyon ayağındaki maliyetin de yüklenici tarafından üstlendiği aktarıldı. Başkan Soyer, İzmir’de yıllardır yaşanan çöp tesisinin taşınması konusunda yaşanan tartışmaya ilişkin konuştu ve “En az 3 noktada daha bölgesel çöp toplama ve arıtma yerlerine ihtiyacımız var.  Yarımada, Gediz ve Yamanlar Bölgesi’nde ihtiyaç duyacağımızı düşünüyoruz. Yamanlar’dan vazgeçilip geçilmeyeceği meselesi kapasiteye göre belirlenecek. Onu 10 Eylül’den sonra göreceğiz. Biz bu tesisin kapasitesiyle ilgili görüş alacağız, karar vermedik. Şu an o noktada değiliz. Bu tesis senede 10-12 milyon civarında bir gelir elde edecek. En düşük gelir bu!” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN EN BÜYÜK ENERJİ KAYNAĞI TUNÇ BAŞKAN
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, “Çöp eskiden bir sorundu. Şimdi alternatif enerji kaynağı oldu. Ama İzmir’in en büyük enerji kaynağı Tunç Başkan… Harmandalı bölgesi yatırıma muhtaç, geliştirilme arzusunda bir yerdir. Çiğli’nin merkezi olabilecek bir yerdir. Buradan elde edilen gelirin bizim bölgemize harcanacağını biliyoruz. Çiğli Belediyesi’nin kaynakları kendine yetmiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Çiğli’yi İzmir’in merkezi haline getirebiliriz. Sayenizde bundan sonra Çiğli’de, İzmir’de çöp kokusu çekmeyeceğiz” diye konuştu.  

PROJE BİLGİLERİ
LFG Enerji Üretim Tesisinin (Biyogaz Tesisi) faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık yaklaşık olarak 80 Milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yine yaklaşık 160 bin MWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer; 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında 96 bin hanenin (TÜİK verileri baz alındığında) enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce karşılık geliyor.

Sözleşmenin imzalanmasından itibaren bugüne drenaj ve gaz toplama amacıyla yatay ve dikey çeşitli kesitlerde 21 bin metre biyogaz toplama ve iletim hattı döşendi. Proje devreye alınıncaya kadar döşenen boru miktarı 40 bin metreye ulaşacak.

"FİZİKİ AYIRMA TESİSİ" İLE "SIFIR ATIK"
Yine rehabilitasyon projesinin kazanımlarından ve ayrılmaz bir parçası niteliğinde olan Fiziksel Ayırma Tesisi’nin süreç içerisinde kurulup faaliyete geçmesi ile birlikte öncelikle sıfır atık projesine uygun bir çalışma tesis edilecek. Biyogaz tesisinin enerji verimliliği de artacak. Geri kazanılabilir atıklar değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre ile birlikte ülke ekonomisine büyük yarar sağlanacak.

EKOLOJİK EĞİTİM MERKEZİ OLACAK
Saha bir yandan rekreasyon ihtiyacına cevap verirken bir yandan da pilot ölçekte sera ve tarımsal faaliyetler ile sıfır atık uygulamaları kapsamında atıkların ayrı toplanması, geri dönüşümü, yenilenebilir enerji ve benzeri çevresel konularda öğrencilerin eğitim merkezi odağı haline dönüşerek öğrencilerin ve ilgililerin ziyaretine açılacak.

PROJE İZMİR’E NELER KAZANDIRACAK?
-Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salınımı bitecek. Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek.

-Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde tamamen kapalı bir alanda kurulacak Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

- Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeriuçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi veHarmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.

- Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

- Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.

- Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yemyeşil bir vadi kazanacak.

 
Karabağlar’da birlik beraberlik iftarı
 
Başkan İduğ, iftarda huzurevi sakinleri ile buluştu
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serkan 2 Haziran 2019 Pazar 00:27

Yaparsa tunç başkan yaparrr ????Herşey çook güzel olacak

Yorumu oyla      4      5  
HACER CANOĞLU 31 Mayıs 2019 Cuma 16:39

TEBRİK EDİYORUM. EN SONUNDA ÇİĞLİYE YARARLI BİR PROJE ORTYA ÇIKACAK. SADECE DÜŞÜNDÜREN.. ÇÖPLERİN DİĞER İLÇELERDEN SEVKİYATINDA ÇEVREYİ KİRLETMESİNİ NASIL ÖNLEYECEKSİNİZ.?

Yorumu oyla      4      5  
selo 31 Mayıs 2019 Cuma 15:06

üreten belediye güçlü belediye

Yorumu oyla      6      5  
Izenerji 31 Mayıs 2019 Cuma 13:53

Eşit işe eşit üçret

Yorumu oyla      5      6  
Işık Dikicigil 31 Mayıs 2019 Cuma 13:42

İzmir olarak özerkliğimizi ilan etsek :)

Yorumu oyla      8      7  
TC misafir 31 Mayıs 2019 Cuma 12:34

Bu tarz güzel projelerin devamını bekliyoruz. Çevre temizliği açısından maalesef vatandaşlarımızın geneli duyarsız bu konuda bilinç oluşturma kampanyaları mutlaka yapılmalıdır. İlçelerde özellikle pazaryerlerinde temizlik gelişigüzel yapılıyor bu konuda daha özenli olunmalı. Gelişmiş bir kent olmak temiz bir kent olmakla başlar.

Yorumu oyla      6      5  
Gürkan 31 Mayıs 2019 Cuma 12:22

(Soyer'in başkanlık dönemi için) bu proje için "bu daha başlangıç" gibilerinden yorumlar gördüm ancak bu ve diğer projeler de "Kocaoğlu döneminde" hayata geçmiş ya da başlamış projelerdir. Kocaoğlu ayrılmadan önce bu proje tanıtılmıştı. Soyer'in vaat ettiği tek proje(!) toplu ulaşımda indirim vaadiydi; o da yapıldı. Ancak diğer tarafta İlk 100 günde 3 yerde trafik yeraltına alıcaktı; o iş ne oldu? 20 yıldır şehri yönetenler belli yeni başkan muhtarlarla buluşup not alıyor. Neyin notunu alıyorsunuz? Dağ taş gecekondu dolmuş. Yapılacak iş belli.

Yorumu oyla      10      8  
murat 31 Mayıs 2019 Cuma 11:11

Sayın Soyer, en azından etrafı ağaçlandırılsa şimdilik. Biraz havayı temizlese. Evka-5 ve Ulukente çok yoğu bir koku yayılıyor.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da birlik beraberlik iftarı
Karabağlar Belediyesi, mübarek Ramazan Ayı nedeniyle başta şehit aileleri ...
Karşıyaka’da işgale ‘kaldırım’ çözümü
Kent içi düzeni ve halkın huzurunu korumak adına işgal sorunuyla mücadeleye ...
Bayram akını... Seferihisar'da yatacak yer yok!
Türkiye’de ilk akla gelen yazlık ve tatil bölgelerinden biri olan Seferihisar ...
 
Nazım’ın dizeleri St. Jean Bazilikası’nda yankılanacak
Şairliğinden öte geride bir yaşam felsefesi bırakan Nazım Hikmet, 56. ...
Bornova bayram için hazır
Bornova Belediyesi, vatandaşların yaklaşan Ramazan Bayramı'nı daha sağlıklı, ...
Bayraklı'da kursiyerler eserlerini sergiledi
Bayraklı Belediyesi 75. Yıl Kültür Merkezi resim kursiyerleri yıl boyunca ...
 
Başkan Soyer'den Selçuk mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk’u ziyaret etti. Selçuk ...
Ödemiş'te bayram sonu şenlik var!
Ödemiş Belediyesi tarafından Bayram sonu iki etkinlik düzenleniyor. İlkkurşun ...
'İzmir'in Yaşam Alanları' Çiğli'de buluştu
İzmir şehir merkezi ile ilçelerindeki yaşam alanlarında, etkili olabilecek ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva