HABERLER>İŞ DÜNYASI
1 Aralık 2023 Cuma - 17:30

Başkan Öztürk'ten kruvaziyer turizmi raporu: Hedef 2 milyon üstü!

Kasım ayı meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, "Kruvaziyer turizmi bakımından 2024 yılının kolay geçmeyeceğini düşündüğünü belirten Öztürk, “2024 yılının bu yıldan daha iyi olacağını, Türkiye olarak 2 milyon yolcu hedefinin aşılacağını, 2 milyon 240 bin yolcunun geldiği 2013 yılının yakalanabileceğini düşünüyoruz" dedi

Başkan Öztürk ten kruvaziyer turizmi raporu: Hedef 2 milyon üstü!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. 

SEKTÖRÜ ZORLUYOR
Toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Dünyanın önde gelen konteyner operatörleri, taşımacılık volümlerindeki ılımlı artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde çok düşük kazanç ve kâr rakamları açıkladılar. Düşük talep artışına karşılık, çok hızlı artan gemi kapasitesi sektörü zorlamaya devam ediyor” dedi.

KONTEYNER TRAFİĞİ SABİT KALDI 
Ocak-Ekim 2023 döneminde limanlarda 10 milyon 487 bin TEU konteyner elleçlendiğini belirten Öztürk, "Geçen yıla göre konteyner trafiği neredeyse sabit kaldı. Aliağa bölgemizdeki limanlarda 1 milyon 322 bin TEU, TCDD İzmir Limanı’nda 250 bin TEU yük elleçlendi. Aliağa-İzmir diye ayrım yapmaya gerek yok ama bölge olarak yılı 2 milyon TEU ile bitirebiliriz. İzmir ve Aliağa, Türkiye toplam konteyner elleçleme pazarındaki yüzde 15’lik oranını koruyor” dedi.

18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ
Dünya deniz ticaretinde ise dökme yük taşımacılığı ile konteyner taşımacılığının zıt yönlere doğru hareket ettiğini aktaran Öztürk, “Kuruyük navlunları ve gemi kiralama fiyatları için temel gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi 2 bin 937 puan ile 18 ayın zirvesini gördü. Güçlü demir cevheri ticareti ile dökme yük gemi arzındaki eksiklikten dolayı artışın önümüzdeki günlerde devam edeceği öngörülüyor. 2024’te küresel ekonomide sert iniş riskinin azaldığına dair gözlemler de dökme yük navlunlarını destekliyor” diye belirtti. 

NAVLUNDA DÜŞÜK SEVİYE
Yaklaşık bir yıldır sürekli gerileyen konteyner navlunlarının düşük seviyesini koruduğunu aktaran Öztürk, “Dünya Konteyner Endeksi 30 Kasım’da 40’lık konteyner için 1,382 dolar oldu. Dünyanın önde gelen konteyner operatörleri, taşımacılık volümlerindeki ılımlı artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde çok düşük kazanç ve kâr rakamları açıkladılar. Düşük talep artışına karşılık, çok hızlı artan gemi kapasitesi sektörü zorlamaya devam ediyor. Daha zorlayacak çünkü 2024’te yeni gemiler denize inecek. Sefer iptalleri çok fazla, bir haftada 2 sefer iptal olabiliyor. Taşımacılık firmaları, kazançlarındaki gerilemeyi operasyonlar maliyetlerini kısarak ve istihdamı azaltarak durdurmaya çalışıyorlar” diye konuştu. 

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer yandan deniz taşımacılığı jeopolitik risklerle mücadele ediyor. İsrail-Filistin savaşı nedeniyle Akdeniz’de ve Hint Okyanusu’nda seyir emniyeti açısından sorunlar yaşanıyor. Panama Kanalı’nda su seviyesindeki düşüş nedeniyle geçiş yapacak gemi sayısının sınırlandırılması, konteyner gemilerine de yansımaya başladı. Konteyner operatörleri, Aralık ayı ortasından itibaren bekleme maliyetlerini müşterilerine yansıtacaklarını duyurdular.”

2024 yılında küreselleşen değil maalesef bölünen bir dünyadan bahsetmeye devam edileceğini vurgulayan Öztürk, “Uzmanlar, ABD ile Avrupa’nın Çin ekonomisine olan bağımlılığı azaltmayı sürdüreceklerini, Çin’in de Rusya ve yakın Asya ülkelerine yöneleceğini belirtiyorlar. Dolayısıyla yakın ülkelerden tedarik sürecinin dünya ticaretine yön vermeye devam edeceği belirtiliyor. Çin’in “ne olursa olsun yüksek büyüme” modelinden vazgeçmesi, elektrikli araçlarda olduğu gibi yüksek teknolojili ürünlerde rekabeti artırması bekleniyor. Bu gelişmeler deniz ticaretinde yakın mesafe taşımacılığı cazip hale getirecektir. Ülkemizin bu gelişmeleri dikkate alarak, üretim, ihracat ve denizcilik politikalarını yeniden belirlemesi gerekiyor” diye konuştu. 

2013 YILI YAKALANABİLİR
Kruvaziyer turizmi bakımından 2024 yılının kolay geçmeyeceğini düşündüğünü belirten Öztürk, “2024 yılının bu yıldan daha iyi olacağını, Türkiye olarak 2 milyon yolcu hedefinin aşılacağını, 2 milyon 240 bin yolcunun geldiği 2013 yılının yakalanabileceğini düşünüyoruz. Şu ana kadar İzmir Limanı’na 31 gemi ile 35 bin civarında yolcu geldi. Yılsonuna kadar dört gemi daha şehrimize gelecek. Sadece Kasım ayında Kuşadası’na 35, Antalya ve Alanya’ya 10, Marmaris ve Bodrum’a ikişer gemi yanaştı” ifadelerinde bulundu.

 
Adaylık için görevden ayrılma süreci sona erdi
 
Türküler Veysel’in telinden döküldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Bölgesi 10 aylık dönemde 25 milyar dolarlık ihracat yaptı
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihi boyunca ihracatçı kimliğiyle ...
Su ürünleri sektörü İzmir'de buluştu
Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe yaşanan sorunlar ve alınması gereken ...
'İzmir toplumsal cinsiyet eşitliği alanında rol model olacak'
Kadın girişimcilik potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ...
 
Egeli mobilyacıların gözü Rusya'da!
1000’den fazla katılımcı ile yaklaşık 100 bin ziyaretçinin yer aldığı ...
Türkiye'nin ham çelik üretimi arttı!
Türkiye'nin ham çelik üretimi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Büyükşehir'den olumsuz görüş.... Zeytinliklerin yanı başına dinamit!
Bergama’da halkın itirazlarına rağmen açılmak istenen mermer ocağına Çevre, ...
 
Tire Süt Başkanı Sayıştay'a isyan etti : Çocuklarımız sütsüz kalmasın!
Sayıştay’ın, belediyelerin kooperatiflerden sözleşme yerine ihaleyle mal ...
İzmir'in simge kitabevinde milyonluk zarar!
İzmir’in simge kitap evlerinden Yakın Kitabevi’nde geçtiğimiz gün yaşanan ...
IF Wedding Fashion İzmir'i 18 bin kişi ziyaret etti
Avrupa’nın en büyük moda fuarlarından IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva