HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ekim 2018 Cuma - 10:46

Başkan Kocaoğlu'ndan krize reçete, hükümete mesaj: Bu ekonomik sistem böyle yürümez!

İEKKK toplantısında ekonomik krize ilişkin önemli açıklamalar yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Muhtacım, ona yakınım, buna yakınım, kocam yaşlandı, anam-babam yaşlandı, toruna bakıyorum diye devlet yardımlarıyla geçinen bir toplum haline geldik maalesef. Vali dağıtıyor, kaymakam dağıtıyor, belediye dağıtıyor. Ama özel sektör çalışacak adam bulamıyor. Bu ekonomi üretebilir mi, yatırım yapabilir mi, kaynak yaratabilir mi? Radikal tedbir almadan bu ekonomik sistem böyle yürümez. Yapılanın tersini çevirmeden bu ülkenin düze çıkması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Başkan Kocaoğlu ndan krize reçete, hükümete mesaj: Bu ekonomik sistem böyle yürümez!

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2009 yılında kurulan, kent ekonomisinde belirleyici role sahip kurum ve kuruluşların temsilcilerinin üye olarak yer aldığı İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), 81. toplantısını Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirdi. Toplantıda, İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği’nin Kemeraltı ile ilgili sunumunun ardından, Kurul üyelerinden Mustafa Güçlü de Türk ekonomisi ile İzmir ekonomisinin son durumu hakkında rakamlarla bilgi aktardı.

İEKKK üyelerinin öncelikli gündeminde ise, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmama kararı vardı. Kurul üyeleri, kendi isteğiyle "koltuğunu" bırakan Aziz Kocaoğlu'nun Türk siyaseti için örnek teşkil ettiği görüşünde birleşti. İEKKK Dönem Başkanı Selami Özpoyraz, “Demokratik tutumu nedeniyle Aziz Başkanı kutluyor ama aynı zamanda da üzülüyoruz. Kim gelirse gelsin, en az Aziz Kocaoğlu kadar başarılı olmasını diliyoruz. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Yeni gelecek olan başkana İzmir Modeli bir referans olacak” dedi. Kemal Çol akoğlu da, “Aziz Başkan bize hem ağabeylik hem kardeşlik yaptı. Siyasetin bir iş, profesyonel bir meslek olmadığını herkese gösterdi” şeklinde konuştu.  

RADİKAL TEDBİR ŞART
Mustafa Güçlü'nün sunduğu Ekonomik Durum Raporu'ndan sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye ekonomisinin bugün içinde bulunduğu açmazı ve çözüm yolunu anlattı. Başkan Kocaoğlu şunları söyledi:

“Ekonomide çarkın yeniden dönebilmesi para bulacağız diyoruz. Peki nasıl bulacağız parayı? Yeniden borçlanacağız. Nereden borçlanacağız? Yurt dışından. Dolar yüzde 7,5..  Bu orandan dolar almak, intihar etmek gibi bir şey.. Bugünkü borcumuz 475 milyar dolar.. 2000’li yıllarda borcumuz 45 milyar dolardı. Bir yapılandırmaya gittiğimizde, yüzde 7,5’la 3 sene içerisinde 1 trilyon dolar borca gireceğiz demektir.  Cumhuriyetin ilk devalüasyonu 1948 yılında oldu. O devalüasyondan bu yana baktığımızda çok net görüyoruz: Bizim ekonomik modelimizde bir çarpıklık var.  Bir ülkenin finans piyasasında parası varsa, satıyorsa ve bir de katma değeri yüksek ürünler üretip satabiliyorsa, bu doğru bir sistemdir. Hem para satışından hem de mal satışından ihracat ithalat dengesi ülke lehine değişir. Ama bizim uyguladığımız sistemde üretimin ve tasarrufun payı giderek azaldı, tüketim arttı. Bu sistem devam ettiği müddetçe borcumuzla birlikte hem siyasi hem de ekonomik olarak maliyetlerimiz ve bağlılıklarımız artacak. Biz bu ekonomi anlayışını terk etmeliyiz. Formül çok basit: Çok çalışmalı, üretmeli ve tasarruf etmeliyiz. Bugün evde çalışacak kadın bulamayıp yurt dışından gelen kadına 600 dolar maaş veriyor insanlar. 3600 TL yapıyor.. Asgari ücret ise bu ülkede 1800 lira. Bunlar ülkenin geleceği..  'Muhtacım, ona yakınım, buna yakınım, kocam yaşlandı, anam yaşlandı, babam yaşlandı, toruna bakıyorum' diye devlet yardımlarıyla geçinen bir toplum haline geldik maalesef. Vali dağıtıyor, kaymakam dağıtıyor, belediye dağıtıyor. Ama özel sektör çalışacak adam bulamıyor. Bu ekonomide bu olur mu? Bu ekonomi üretebilir mi,  yatırım yapabilir mi, kaynak yaratabilir mi? Diğer taraftan bakıyorsunuz, belediyede işe girebilmek için on binlerce kişi  sırada.. Ben bu yüzden sokağa çıkamıyorum. Öyle bir durumdayız ki, hesabın da ucu kaçmış. Ekonomideki yaranın büyüklüğü ne kadar, tam olarak bilmiyoruz. İşin ilginci, bizi yönetenler de bilmiyor. Çıktıkça çıkıyor.. Radikal tedbir almadan bu ekonomik sistem böyle yürümez. Tersini çevirmeden bu ülkenin düze çıkması mümkün değil. Üstelik yaşanan her kriz, işin kaybetm iş, küskün ve problemli insanların sayısını katlanarak artırıyor. Bu da sosyal bir yara."

 
Konak'ta İsmet Paşa için sempozyum
 
CHP'li Sertel açıkladı: Atama bekleyenlere kötü haber!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Ekim 2018 Cuma 17:22

fabrikalar modernizasyon edilmedi.satıldı.geçici süreliğine dolar bulundu.kimse anlamadı.alanlar çalıştırıyor.peki bu fabrikaları alanlar kar edipte ettikleri karı kendi ülkelerine götürünce yani kar transferi yapınca develüasyonu kim nasıl durduracak.alın size kısır döngü.her develüasyonda biz daha fazla ucuzlucaz.yabancılar daha çok gayrimenkul alcak.

Yorumu oyla      10      5  
izmir 26 Ekim 2018 Cuma 17:12

1998 yılında projesi hazırlanmış izmir ballıkuyu ve yeşildere kentsel dönüşüm 2023 yılında mı olacak ? veya 2050 veya 2071 yılında mı olacak ? yada deprem olduğu zaman mı olacak dönüşüm, uzlaşma değil zorunlu yerinde dönüşüm olsun.

Yorumu oyla      9      7  
Kaptan Arif 26 Ekim 2018 Cuma 15:43

Aziz Bey ile ilgili başka bir haberin yorumcusuna katılıyorum. Aziz Bey bu birikimiyle Türkiye üst yönetiminde Şehircilik veya Ekonomi veya Tarım/Hayvancılık Bakanlıklarından birinin başına geçirilmelidir.Türkiye'nin kazancı olacaktır.

Yorumu oyla      11      7  
Lombak 26 Ekim 2018 Cuma 13:41

Özel sektör açlık sınırında çalıştıracak kalifiye eleman bulamıyor. Yoksa bu ülkede kalifiye eleman var. Çemberin dışına çıkıp gerçekleri konuşsak. Krizin faturasını birazda başka kesimler ödesin. Bu da temennimdir. Çünkü Mart 2019'dan sonra fatura işçi kesime çıkarılacak bu kaçınılmaz. Bugün üretim isteniyorsa Tarım Bakanı çiftçinin, Sanayi Bakanı sanayicinin arkasında duracak. Gerekirse gümrük duvarları koyacak, gerekirse kaldıracak. Hatta her ürün için stratejisi olacak. Bugün sanayi bakanlığı ithalat artsın diye hibe bile verebiliyor. Serbest piyasa ekonomisi adına. Afrika ülkelerinde tarım arazisi alıp Marmara bölgesi büyüklüğünde tarım arazimizi yapılaşmaya açıyoruz. Saçmalıklar ve tutarsızlıklar ülkesiyiz. Üreticinin ve çiftçinin önündeki gerçek engeller bunlar. Çalışmak, üretmek, tasarruf etmek. Peki devlet bunları teşvik etmiyorsa ne olacak? Üstelik muhalefet bu konularda net vaatler ortaya koymamışsa ne olacak? Hala Avrupa Birliğine bizi tek taraflı bağlayan gümrük birliği ile üretebileceğimizi ve dış ticaret fazlası vereceğimizi sanan bir muhalefet var. Gerçeklerle değil sanrılarla yaşayan muhalefetten de millet bıkmış usanmış. Sayın Başkan bunlardan bahsetmeliydi.

Yorumu oyla      14      5  
nurtaç taşkın 26 Ekim 2018 Cuma 13:14

aziz başkan doğru analiz etmiş devletten belediyeden para almayan yardım almayan yok bedavacı bir toplum olduk acien düzeltilmesi gereken bir durum 3600 ek gösterge gibi

Yorumu oyla      13      6  
Bornovalı 26 Ekim 2018 Cuma 12:55

Özel sektör çalışacak adam bulamıyor, lafı son derece doğru. Öncelikle, gençleri okutan bazı öğretmenler eskisi kadar kaliteli değil.Böylece işi kısa zamanda kapamayacak, sonuçta verimsiz olabilecek mezun yetişiyor. İkinci konu- çoğu genç masa başı iş istiyor. Tamircinin oğlu bile çalışıp iş öğrenmiyor. Evde gündüz tlf kurcalayıp-gece dolaşıyor.

Yorumu oyla      15      8  
sagduyu 26 Ekim 2018 Cuma 11:29

Aziz başkanın tespitleri son derece doğru radikal önlemler olmadan bu krizden çıkamayacağız ve çok üzüntü çekilecek . Aziz bey gibi sağlıklı düşünen insanların Ekonomi yönetimlerine gelmesi gerekir yoksa her geçen gün daha çok borçla iyice batağa giriyoruz...

Yorumu oyla      20      9  
TC misafir 26 Ekim 2018 Cuma 11:20

"Özel sektör çalışacak adam bulamıyor" ifadesi sanki özel sektör şuan işçi çıkarmıyor da işçi arıyor gibi bir durum çıkarmış ortaya ki alakası yok. Özel sektör işçi çıkarmaya başladı, döndüremedikleri borçları için yapılandırmaya gidiyor işletmeler. Bir de işin şu boyutu var ki asgari ücretle 12 saat çalıştıracak adam arıyorlar bunun adı da işçilik değil köleliktir.

Yorumu oyla      16      6  
KENDİRCİ 26 Ekim 2018 Cuma 11:10

BU C.H.P.'de aziz başkan gibi düşünen biri daha gelmez adam aşmış artık. ama yanlış yerde.... partinin başında olsa partinin hem vizyonu hem de misyonu değişir. ama partinin kaderi bu "yöneticinin yönetilmesine alışmışlar"

Yorumu oyla      25      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta İsmet Paşa için sempozyum
Milli Mücadele’nin önemli ismi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşı, ...
Karşıyaka’ya ikinci el bisiklet pazarı
Karşıyaka Belediyesi öncülüğünde kurulan Türkiye’nin ilk Bisiklet Kooperatifi, ...
Başkan Atila'dan Kurtuluş'un başladığı yere davet
9 Eylül 1922’de Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ...
 
Selçuk 29 Ekim'e hazırlanıyor
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi Selçuk’ta da coşkuyla ...
Buca'da 'pırlantalar'ın masal keyfi
Buca Belediyesi’nin, Betontaş Pırlanta Merkezi içerisinde oluşturduğu ...
Cumhuriyet coşkusu İzmir'i saracak... İşte 29 Ekim programı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği programla ...
 
Engelsizmir'de tema istihdam: İş’te ben de varım
Engelli bireyleri buluşturacak 3. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve ...
Büyükşehir'e Balkan ziyareti
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 13. kez düzenlenen Balkanlılar ...
İzmir'de metro seferberliği: Atatürk heykeline zorunlu yer değişikliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında temelini attığı Narlıdere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva