HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2017 Salı - 18:37

Başbakan Yıldırım İzmir'e geliyor: Gündem ekonomi...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Borsası'nda pamuğun ilk ürün törenine katıldı. Diğer yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın Ege Bölgesi'nde ilk kez yapılacak olan Ege Ekonomik Forumu için 25-26 Ekim'de İzmir'e geleceği bildirildi.

Başbakan Yıldırım İzmir e geliyor: Gündem ekonomi...

İzmir Borsası'nda pamuğun ilk ürünü için yapılan törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Törende açılış konuşmasını İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yaptı.

Pamuğu 'beyaz altın' olarak andıklarını söyleyen Kestelli, pamuğun değerli bir tarımsal ürün olarak tarımsal üretime ve tarım piyasalarına olumlu katkısına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Pamuk, toplam tarım alanları içerisinde yaklaşık yüzde 2 pay alırken, tarladaki üretim değeri ile tarımsal hasılamıza yüzde 5'e yakın katkıda bulunmaktadır. Diğer tarımsal ürünlerin piyasalarının da dengeli oluşması açısından pamuk üretimi hayati önem taşımaktadır. Pamuğun ikinci önemi ise küresel piyasalarda en rekabetçi sektörlerimizin başında gelen tekstil sektörünün temel hammaddesi olmasıdır. Türkiye yaklaşık 28 milyar dolar tekstil ve konfeksiyon ihracatı ile bu alanda dünyanın önemli oyuncularından birisidir. Nitekim, 2016 yılı itibariyle Türkiye, dünya tekstil ihracatının yüzde 3.8'ini, konfeksiyon ihracatının ise yüzde 3.4'ünü gerçekleştirmiştir. 2016 yılında 56 milyar dolar dış ticaret açığı veren Türkiye'nin en fazla net döviz kazandıran sektörü, 16 milyar dolar net getiri ile tekstil ve konfeksiyon sanayidir."

Kestelli, son yıllarda pamuk fiyatlarının olumlu seyri nedeniyle bu sezon bölgedeki pamuk üretiminde yaklaşık yüzde 15 artış olmasını ve 200 bin ton sınırını aşmasını beklediklerini ifade etti.

İSTEKLERİNİ SIRALADI
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise pamuk üretimi için önerilerini dile getirerek şöyle konuştu:
"Kilogram başı destekleme miktarları her yıl en az enflasyon kadar arttırılmalı. Destekleme politikaları, doğru üretim planlaması adına en az 5 yıllık planlar halinde yapılmalı. Üretici, önündeki 5 yıl ne ekeceğine karar verebilmeli. Üretici desteklerinin adil dağılımının yapılması için yeni yöntemlere geçilmeli. Bazı suistimalleri önleyici tedbirler alınmalı. Lisanslı depoculuk için verilmesi düşünülen yeni destekler, hasada başladığımız şu günlerde artık bir an evvel hayata geçirilmeli ve bu çağdaş uygulamalar üreticimize acilen duyurulmalıdır. Bu politikalar hayata geçirildiğinde, bu yükselen trendin aynı hızda devam edeceğine ve yapılacak ilk 5 yıllık plan diliminde 1.5 milyon ton üretim rakamlarına ülkemizin ulaşabileceğine inanıyorum" dedi.

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ: HER DESTEĞİ VERDİK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuşmasına, "Bugün pamuk günü, günlerden pamuk" sözleriyle başladıktan sonra pamuğun Türkiye için çok önemli olduğunu anlattı. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Binlerce yıldan beri bu coğrafyada pamuk üretiliyor. Dünyaya satıyorduk, bundan emin olun, bundan binlerce yıl sonra da bunu yapmaya devam edeceğiz. Pamuk milli bir politika. Hindistan birinci, ikinci Çin, ABD üçüncü sırada. Pamuğu üretmeyi bırakmıyor. Pamuğu sadece tarımda değil, aynı zamanda dış ticaretini de destekliyor" dedi.

Pamuk üretiminin iki katından fazla arttığını da söyleyen Bakan Zeybekci, "Bunun tekrar 1.5 milyon tona gelmesi için ne yapmamız gerekiyorsa, onu yapmalıyız. Pamuğu garanti altına almamızı lazımı. Ege bu bereketli topraklar, dünyanın en lüks moda markaları Bergama pamuğunu kavga dövüş alırlarmış. Bizim bu günlere mutlaka dönmemiz lazım. Hükümetin politikalarında bölgesel alan bazında planlamalarında pamuk tarlalarında mısır, buğday teşvik edilmesi yanlışları olabilir. Ama bunlardan dönülerek hızlı sonuç verdiğini göreceğiz. Hükümet olarak pamuğu desteklemeye devam edeceğiz. Hükümet olarak ihracatçımızın istediği tüm destekleri verdik. Yatırımcının istediği tüm destekleri verdik. Türkiye, dünyanın birçok ülkesini açık ara geride bırakması tesadüfü değildir. Her biri planlanmış ve elde edilmiş sonuçlardır. Toprağa dayanacağız. Pamukla, fındıkla, üzümle, incirle beraber. Elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye'nin sürdürülebilir durumu elde edeceğiz. Hizmete ve mal ihracatı haline dönüştürüp, kendi finans kaynaklarımızı üretip, kimseye hesap vermediğimiz finanslara kavuşacağız."

Zeybekci, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kuzey Irak'taki referandum sonrası yaptığı açıklamayla ilgili kendisinin farklı konuştuğuna ilişkin sözlerini hatırlatıp, "Hükümet adına tek konuşma makamı cumhurbaşkanımızdır, başbakanımızdır" dedi. Konuşmalardan sonra ilk ürün pamuk satışına geçildi. Toplam 300 kiloluk ilk ürünü ise kilogramı 100 TL'den Tariş aldı.

BAŞBAKAN, 25- 26 EKİM'DE İZMİR'DE
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Borsası'ndaki pamuğun ilk ürün töreninden sonra 25- 26 Ekim 2017 tarihlerinde Ege Bölgesi'nde ilk kez yapılacak Ege Ekonomik Forum'un basın toplantısına katıldı. Forumun açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım gerçekleştirecek.

Türkiye'den ve yurt dışından önemli isimlerin de konuşmacı olarak katılacağı forumun, küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon sağlamasının amaçlandığı ifade edildi. 'Türkiye ve global büyüme sorunları' ile başlayacak Ege Ekonomik Forum, Türk ve Yunan dostluğunun ortaya konulacağı 'İki Yaka Bir Deniz', 'Ege Bölgesi ekonomisi ve sanayisi', 'Sürdürülebilir inovatif tarım', 'Bölgenin enerji üssü olması', 'İpek Yolu'ndan günümüze ticaret ve lojistik', 'Ege'nin muhteşem kentlerinden geleceğin kentlerine' ve son olarak da 'Ege Bölgesi'nin marka değerleri'nin ortaya konulacağı oturumlar düzenlenecek.

TANITIM TOPLANTISINI DA BAKAN YAPTI
Forumun tanıtımı için yapılan basın toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, Doğuş Yayın Grubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım, Özgencil Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özgencil ile Ege Bölgesi'nin oda, borsa, sivil toplum örgütlerinin başkanları ile medya temsilcileri de hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Bakan Zeybekci, "Egeli olmanın kıymetini bilmemiz gerekir. Ayrılıklarımız, bizim için birer zenginliktir. Farklı görüşlerde olmamız, bizim için kardeşliğimizin gereğidir. Ege'nin başkenti olarak İzmir, Batı Anadolu'nun başkentidir, Bu on bin yıldan beri böyledir. 10 bin yıldan beri böyle olan İzmir'e tekrar bu özelliğini kazandırmamız lazım. Onun için bu etkinliklerde hep İzmir aklımıza gelir. Ege'yi hayal ederken, İzmir'i ve Akdeniz'in birbirine bağlantısını hayal ediyorum. Her metrekaresinde 10 bin yıllık tarihi hayal ediyorum. Adım atacak yer yok. Ege'de adım atılan her yerde tarih var. Bu kadar dünyanın en iyi unu, şekeri, yağı varken, en güzel tatlıları helvaları yapamıyoruz diyecek olursak, dostlarla kafa kafaya verip düşünmemiz lazım. Onun için EGEV gibi kurumlara lazım" dedi.

Forum sırasında Yunanistan'a yönelik davetlerin de olacağını anlatan Zeybekci, "Başbakanımız, Yunanistan Başbakanı'nı davet etti, biz de mevkidaşlarımıza ettik. Bunu bir orada, bir burada yapmayı teklif etmek lazım. Zenginlikleri paylaşmak lazım" diye konuştu.

Zeybekci, Ege'deki illerin de Ege şemsiyesi altında toplanması gerektiğini sonrasında da diz vura vura muhteşem bir zeybek oynamalarını, bunun sonrasında da gerisinin geleceğini ifade etti.

PROTOKOL İMZA TÖRENİNE KATILDI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin ön protokol törenine katıldı. Törende konuşan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, "Esbaş olarak serbest bölge kurup, çalıştırma tecrübesine sahibiz. Uzmanlığımız bu. Batı Anadolu Serbest Bölgesi'ni mükemmellik merkezi yapmak için var gücümüzle çalışacağız. Türkiye'de 18 serbest bölgede çalışan üç kişiden birisi Ege Serbest Bölgesi'nde çalışıyor. İzmir'in toplam ihracatının yüzde 20'si kadar ihracat yapıyoruz. İhracatımızın kilogram değeri 8.6 dolardır. Yüksek katma değerli ürünler üretiyoruz. 20 bin 300 arkadaşımız görev yapıyor. Yeni kurulacak serbest bölgede de 20 bin civarında arkadaşımız görev alacak. Serbest bölge demek, gelişme demek. Bu Gaziemir'de böyle oldu. Bergama'da da böyle olacak. Yatırım yapmaya talibiz. Görev aldık, paydaşlarımızla özveriyle çalışacağız, yeni bir mükemmellik merkezi kurucağız" dedi.

'İZMİR SERBEST BÖLGELER ŞEHRİ OLACAK'
Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, "İzmir serbest bölgeler şehri olacak" sözlerini hatırlatıp, "Bu sözü İzmir'de söyledik. Sözlerini unutanlardan olmadık. İki tane serbest bölge için adım attık. Ön protokol, serbest bölge ilanı değil. O Bakanlar Kurulu kararı ama, yüklenici firmaya biz varız, gerekliliklerin yerine getirirsen Bakanlar Kurulu kararını sağlayıp, gerçekleştireceğiz diyoruz. Serbest bölge önemli. En son çıkan kanunla, serbest bölgeler büyük avantajlara sahip. Teşvikler uygulanabilir hale geldi. Vergilendirme, taşımayla ilgili aksaklıklar vardı. Bunların hepsini giderdik. Bugün gelinen noktada serbest bölgeler olarak istediğimiz şeyleri aldık. İzmir'le ilgili farklı bir hayalimiz var. O hayal, hala devam ediyor. Onu nu hala kovalamaya inatla devam ediyoruz. İnşallah o olduğu zaman İzmir'e çok yakışacak. Onu o zaman paylaşırız. Önden gidenler kazanacak. Biz de Türkiye olarak önden gideceğiz. Serbest bölgeler önden gidişlerimizin en önemli enstrümanlarından olacak. Ama önce İzmir serbest bölgeler şehri olacak" dedi.
Konuşmalardan sonra Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin ön protokolü imzalandı.(DHA)

 
Başkan Piriştina küçük Aras'ı kırmadı: Hayalleri gerçek oldu!
 
Kınık'ta motorsiklet operasyonu
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Metroları soralım 4 Ekim 2017 Çarşamba 11:46

AKP İzmir Yöneticleri ve Milletvekiller, Belediye Başkanları sizlere sesleniyorum. Bir İzmirli olarak Başbakana soru sormanızı bekliyoruz. Ankarave İstanbul Metrolarını devlet yaparken İzmirde Otogar Metrosu ne oldu? Narlıdere ve Buca Metrosuna niye engel çıkarılıyor. Size İzmirlilerin yanında olmak için bir fırsat. Yüksek sesle sorun da duyalım. Bu medeni cesareti sizlerden bekliyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
4 Ekim 2017 Çarşamba 11:12

Sayın başbakan artık Egekent-BornovaEvka3 metro projesini istiyoruz. Kuzey felç durumda. Bu metro yapılırsa, Anadolu caddesi, Çiğli çevreyolları ve İzban büyük rahatlama yaşayacak. İnsanlar araçlarını bırakıp metroya binecek. Lütfen bu projeyi yapmanızı rica ediyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
İzmirli 4 Ekim 2017 Çarşamba 09:24

İzmir Körfez Geçişi Köprüsü projesinin planlarının ve ihale tarihinin müjdesini vermesini bekliyoruz İzmirimize gerdanlık yakışır Belediye ve Hükümeti Elele projeleri gerçekleştirmelerini bekliyoruz

Yorumu oyla      11      8  
Doğru 3 Ekim 2017 Salı 23:44

Bulgaristan ve Gürcistan‘a gidip araba alan vatandaşlarımızın sayısı çok fazla mtv artarsa bu araçların sayısı daha da artacak.Sigorta şirketleri gelen tehlikeyi gördüğü için bu araçlara kasko poliçesi yapmıyor.Devleti yönetenler bu tehlikeyi nasıl görmüyor, neden önlem almıyor?

Yorumu oyla      13      5  
Selin 3 Ekim 2017 Salı 22:28

Dört gözle başbakanımızı bekliyoruz inşallah bu hükümet İzmir için herşeyi yapacak

Yorumu oyla      11      8  
Mtv 3 Ekim 2017 Salı 20:28

Sayın Bakan hazinede açık var diye Mtv‘ye yükleneceğinize ülkede cirit atan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vergiden kaçmak için bindikleri Gürcistan ve Bulgaristan plakalı araçları bir inceleyin zira mtv‘ye bu kadar zam yaparsanız trafikteki bütün araçlar yakında Gürcistan veye Bulgaristan plakalı olacak.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakistan gemi sökümde Aliağa'yı örnek aldı
İzmir'in Aliağa ilçesine Pakistan'dan gelen Baluchistan Kalkınma İdaresi ...
Prof. Dr. Gürcan Konak: 'MINEX çok değerli bir fuar'
MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknoloji Fuarı ile eşzamanlı ...
Yasak öncesi son 'Samos' fırsatı
Sığacık-Samos feribot seferleri, yasak öncesi son bir fırsatla tamamlanıyor.
 
Meyve ve sebzede yeni standart
Sebze ve meyvelerin ambalajlanmasında, taşınmasında, depolanmasında ve ...
İZKA'ya iki dalda ödül
Yaşayan Şehirler Platformu'nun Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle Kültür ...
O satışlar bir yıl daha uzatıldı!
Hükümetin kentsel dönüşümde kullanmak üzere kaynak yaratmak amacıyla çıkardığı ...
 
Ege ihracatında yüzler gülüyor: Tütün sürprizi
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Eylül ayında 978 milyon 238 bin dolar ihracat ...
Kritik enflasyon rakamları açıklandı
Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0,65 yıllık 11,20 yüzde arttı.
İmzalar atıldı, İzmir Limanı'na indirildi: Saman ithal ediyoruz!
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, artan saman fiyatları ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva