HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2013 Salı - 13:20

‘Barajda kavga’ tam gaz: Büyükşehir’den bakanlığa kontra

Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaya atılan “Gördes suyunun arıtması Büyükşehir Belediyesi tarafından geciktirildi” iddiasına ve yapılan “Yavuz hırsız” benzetmesine tepki gösterdi.

‘Barajda kavga’ tam gaz: Büyükşehir’den bakanlığa kontra

İZMİR – Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasındaki ‘baraj’ tartışması giderek büyüyor.

Gördes Barajı üzerinden yapılacak arıtma projeleri kapsamında başlayan ‘geciktirme’ atışması karşılıklı açıklamalarla gündem olmaya devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun DSİ’nin tutumunu sert bir dille eleştirdiği konuşma sonrası Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan aynı sertlikte yanıt gelmiş ve ‘yavuz hırsız’ benzetmesi yapılmıştı.

Büyükşehir Belediyesi de bu açıklamayı yanıtsız bırakmadı ve topu bir kez daha DSİ ekseninde bakanlığa attı.

- Kocaoğlu DSİ’ye çattı…

- Bakanlıktan Kocaoğlu’na Gediz ve Gördes yanıtı…

Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaya atılan “Gördes suyunun arıtması Büyükşehir Belediyesi tarafından geciktirildi” iddiasına ve yapılan “Yavuz hırsız” benzetmesine tepki gösterdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Belediyemiz, Gördes Barajı’ndan İzmir’e tahsis edilen yıllık 58 milyon metreküp suyun süratle şebekeye aktarılması konusunda, başından beri titiz bir çalışma yürütmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla, henüz baraj inşaatı sürerken DSİ ile görüşmelere başlanmıştır. Gördes suyunun Belkahve’ye taşınmasıyla ilgili çalışmaları bizzat yürüten Sayın Başkan, bölgede helikopter turu yaptıktan sonra, DSİ’nin inşa edeceği isale hattı ile Sarıkız kuyularını birleştirecek 1620 metrelik ek hat oluşturularak suyun buradan taşınabileceğini tespit etmiştir. Devamında, DSİ yetkilileri ve Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na şu teklif iletilmiştir: ‘Sarıkız kuyularının arazisinde biz İZSU olarak 58 milyon metreküp suyu arıtacak temiz su arıtmasını inşa edelim. DSİ de 35.5 kilometrelik isale hattını yapsın. İZSU 1620 metrelik isale hattını yaparak suyu arıtsın ve mevcut olan Sarıkız- Çullu- Yahşelli ve Cumhuriyet Depo güzergahı üzerinden kente taşısın. Böylece kente vakit kaybetmeden su vermiş oluruz.’ Yapılan görüşmelerde bu konuda mutabık kalınmıştır. Böylece 114 kilometrelik ana isale hattının sadece Sarıkız su kuyularına kadar olan 35.5 kilometrelik bölümünün tamamlanması kararı alınarak baraj suyunun İzmir’e gelişi hızlandırılmıştır. İnşaatına Mayıs 2008’de başlanan bu hattan gelecek suyu arıtmak için İZSU, Sarıkız Su Havzası’nda Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurarak Gördes suyunun çok daha kısa bir sürede kente getirilmesini sağlamıştır.”

“BİZ SÖZLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK”
İZSU’nun, 22.12.2009 tarihinde ihaleye çıkarak 16.5 milyonluk liralık yatırımla Manisa'nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurduğunu ve 25.05.2011 tarihinde işletmeye aldığının altı çizilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
“Belediyemiz, boru hattıyla birlikte 20 milyon liralık yatırım yaparak Gördes suyunun Manisa üzerindeki boru hattı aracılığı ile Çiğli’deki Cumhuriyet Deposu'na ulaşmasını sağlamıştır. Ve bu su 2 yıldır Sarıkız İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde arıtılıp kente verilmektedir. Gördes suyunun İzmir’in diğer bölgelerine ulaştırılması amacıyla yapılacak Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi yapım ihalesine ise DSİ’nin projede sık sık revizyon istemesi nedeniyle ancak önümüzdeki ay çıkılabilecektir. Kaldı ki, DSİ, Kavaklıdere’de arıtılacak suyu Bornova ve Buca’ya aktaracak iletim hattının henüz projesini bile tamamlamamıştır. Hal böyleyken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kullanılan ‘Sayın Kocaoğlu 'yavuz hırsız ev sahibini bastırır' misali mesuliyeti kurumumuza atıyor. Sayın Başkan’ın sözleri tamamen politik ve art niyetlidir’ ifadelerini kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği sözleri yerine getirmiştir.”
 
GECİKME BİZDEN KAYNAKLANMADI
Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi uygulama projelerinin İZSU tarafından 2011 yılı sonunda tamamlandığını ancak proje kontrollüğünü üstlenen DSİ’nin “onaylı projelerde bile” revizyona giderek çalışmaları geciktirdiğini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “2012 yılının 6. ve 8. aylarında bile projede revizyonlar yapıldı. Hatta arıtma tesisi revize şev stabilite analiz raporu, ancak 2012 yılının sonunda onaylandı. Tüm bu değişiklikler, işin ihale edilmesini geciktirdi. Tamamiyle DSİ kaynaklı bu gecikme için Belediyemizin suçlanması, kabul edilebilir bir durum değildir. 2013 yılı başında nihai halini alan projelerin ihale çalışmalarına süratle başlayan İZSU Genel Müdürlüğü, yaklaşık 1000 paftalık tüm projeleri gözden geçirip teknik şartnameler ve yaklaşık maliyetleri hesaplayarak Nisan ayında yapım ihalesine çıkacaktır” bilgisini verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir İl Özel İdaresi'nde yolsuzluk iddiası!
İzmir İl Özel İdaresi’nin 2012 yılı harcamaları, İzmir İl Genel Meclisi ...
Başkan fıstık çamı için yollara düştü
Kozak Yaylası’nda en büyük ekonomik değer olan fıstık çamlarının peşpeşe ...
İzmir’den çözüm sürecine ‘Diyanet’ bakışı: Sadece silahları…
Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, İzmir Valisi Cahit Kıraç ...
 
Işıkkent'in kurtuluşu: Kadının fendi çöp savaşını yendi!
Büyükşehir Belediyesi'nin Bornova Işıklar mahallesinde yapmayı planladığı ...
Gaziemirli kadınlardan Başkan Şenol’a kahvaltılı teşekkür
Gaziemir’de kadınları sosyal ve ekonomik hayatın içine çekmek amacıyla, ...
Başkan Kocaoğlu'ndan Bergama çıkarması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu TBMM tarafından çıkartılan ...
 
Tatı’dan ‘stat’ çıkışı: Belgem de var biraz delilik de var!
Buca Stadı’nın duvarlarını yıktığı için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile ...
Karşıyakalı kadınlar bu kampanyayı çok sevdi!
Karşıyaka Belediyesi tarafından başlatılan “Kullanılmış Bitkisel Yağ Toplama ...
İzmir otizme karşı tek yürek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva