HABERLER>SAĞLIK
20 Ocak 2013 Pazar - 13:07

Balığın tadını kaçıran iddia!

Sağlık için haftada 1 öğün tüketilmesi önerilen balıklara zehir karıştı. Skandalı ortaya çıkaran a Haber'deki Deşifre programı, 30 farklı balık numunesi topladı, 11'inde kanserojen madde buldu.

Balığın tadını kaçıran iddia!

İSTANBUL - Denizlerdeki kirlilik balıklara da geçti. Özellikle Marmara Denizi'nde tutulan balıkların içinde kanser yapan maddelere rastlandı. a Haber'de yayınlanan Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre programı, balıklarda kanserojen ağır metal skandalını ortaya çıkardı.

Çöplerin ve zehirli atıkların karıştığı deniz suyunda biriken ağır metaller önce balıklara, daha sonra insanlara geçiyor. Besin değeri çok yüksek olan ve doktorlar tarafından haftada bir öğün tüketilmesi önerilen balıklardaki bu sorun, sağlık arayanların sağlığını daha da tehlikeye atabiliyor.

ORANI ÇOK YÜKSEK
Deşifre ekibi, İstanbul'da Kumkapı sahili balıkçılar çarşısı, Kartal sahili balıkçılar çarşısı, Üsküdar balıkçılar çarşısı, Ümraniye balıkçıları ve iki ünlü market zincirinin balık reyonlarından 30 farklı balık numunesini alarak laboratuvarlarda analiz ettirdi. 30 numuneden 11'inde kanserojen ağır metal bulundu. Özellikle bu mevsimde en lezzetli balıklardan biri olarak kabul edilen lüferde normal değerlerden 10 kat daha fazla ağır metal (kurşun) tespit edildi. Midye, hamsi ve denizalasında ise sağlığa zararlı civa, kadmiyum, kurşun gibi 3 çeşit kanserojen ağır metal saptandı. Örneğin; hamside en fazla 0,3 olması gereken civa oranı 0,735, en fazla 0,05 olması gereken kadmiyum oranı yüzde 0,196 ve en fazla 0,3 olması gereken kurşun oranı yüzde 2,389 çıktı. Analizlerde en çok kurşun oranının yüksek çıkması dikkat çekti.
 
DİP BALIĞINA DİKKAT!
İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Balkıs, Prof. Dr. Kenan Demirkol ve Dr. Can Demir'in katıldığı programda, çok çarpıcı açıklamalarda bulunuldu.
 
Programda uzmanlar, dip balıklarının ve özellikle midyelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Dipteki çamurun kirliliğin en son çökeldiği kısım olduğunu ifade eden uzmanlar, dipte beslenen balıkların, besin maddeleriyle birlikte ağır metalleri de bünyesinde biriktirdiklerini belirtti.
 
BUNLAR ÇIKTI
KURŞUN:
Anemiye, kan basıncında artışa, böbrek, beyin ve erkeklerde üreme fonksiyonlarında hasara, kadınlarda düşüklere, çocuklarda öğrenme ve davranış bozukluklarına sebep olabiliyor.
 
KADMİYUM: İshal, karın ağrısı, kusma, üreme bozuklukları, bağışıklık sistemi hasarı, psikolojik sorunlar, merkezi sinir sistemi hasarı yapabiliyor.
 
CİVA: Sinir sistemi bozukluklarına sebep olabiliyor. Beyin fonksiyonlarına, DNA ve kromozomlara zarar verebiliyor. Alerjik reaksiyonlara, yorgunluğa ve baş ağrısına yol açabiliyor. Spermlere zarar verip, sakat doğumlara ve düşüklere sebep olabiliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hamile olan bu testleri mutlaka yaptırmalı!
Bir asır önce temelleri oluşturulan gebelik takibi, hem annenin hem de ...
'E-Reçete'de sorunlar bitmiyor: Altyapı yetmiyor
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'nın öncelikle kaçak ve suistimalleri önlemek ...
Ambalajlı su sınıfta kaldı: 107 marka standart dışı!
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi, 'ambalajlı su'larla ilgili hazırladığı ...
 
Şişmanlık doğurganlığa da engel!
Hamilelik öncesi ve sonrası fazla kilolu olmak riskleri artırabiliyor. ...
Yirmilik diş için sakın geç kalmayın
Yirmilik diş genç yaşlarda görülen önemli diş sağlığı sorunlarından biri. ...
Kağıt reçete tarih oldu: Kapıda kriz mi var?
Doktorlar, bugünden itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazmaya başladı. ...
 
DEÜ Tıp’ta enfeksiyon yüzünden kaç kişi öldü?
Egedesonsöz yazarı Halit Tunç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ...
Kağıt reçete 15 Ocak’ta tarihe karışıyor
Doktorlar, 15 Ocak'tan itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazacak. ...
'Sağlık sistemimiz için bir utanç!'
İzmir'de 17 yaşındayken annesinden böbrek nakli yapılan 33 yaşındaki Zeynep ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva