HABERLER>POLİTİKA
25 Ağustos 2016 Perşembe - 13:59

Balbay’dan hükümete çağrı: Kapatılan üniversiteler yenilensin…

İzmir Milletvekili Balbay kapatılan 15 üniversitenin mağdur olan 65 bin öğrencisinin sorunlarını yeni tercih-misafir öğrenci gibi yöntemlerin çözmeyeceğini belirterek, “kalıcı çözüm bu üniversitelerin yeniden yapılandırılıp 2 ay sonra açılmasıdır" dedi.

Balbay’dan hükümete çağrı: Kapatılan üniversiteler yenilensin…

Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY soruşturmasında kanun hükmünde kararname çok sayıda üniversite kapatılırken, Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla ve tüm İzmir Milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e gelen önerge kabul edildi ve Gediz Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi devlet üniversitesi haline geldi.

Gediz Üniversitesi’nin adı Bakırçay Üniversitesi, İzmir Üniversitesi’nin ismi ise İzmir Demokrasi Üniversitesi olurken kararın ardından CHP cephesinden kapatılan diğer 13 üniversite için de çözüm çağrıları gelirken, öğrencilerin durumunun ne olacağı konusu tartışma konusu oldu.

YÖK tüm öğrencilerin kurumun daha önce belirlediği usul ve esaslara göre yerleştirileceğini açıkladı.

Bu açıklama sonrası CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay, öğrencilerin mağdur olmaması adına yeni bir öneri getirdi.

İzmir Milletvekili Balbay kapatılan 15 üniversitenin mağdur olan 65 bin öğrencisinin sorunlarını yeni tercih-misafir öğrenci gibi yöntemlerin çözmeyeceğini belirterek, “kalıcı çözüm bu üniversitelerin yeniden yapılandırılıp 2 ay sonra açılmasıdır" dedi.

Hükümetin istediği an bir gecede kurumlar kapatıp kurumlar açtığını söyleyen Balbay'ın değerlendirme ve önerileri satırbaşlarıyla şöyle:

SORUN YÖNETİLEMİYOR: YÖK kapatılan üniversitelere ilişkin 4 kez karar aldı 5 kez açıklama yaptı, konu hala belirsizliklerle dolu. Son karar ışığında öğrencilerin tercih etmek istediği okullarda gönülsüzlük hatta tavır koyma, kapıları kapama durumu var. Aslında bu okullara da kızmamak gerek. Zira onlar da kendi plan programının dışına çıkmak istemiyor. YÖK, ben emrederim olur havasında ama öyle olmuyor. Okullar kendi kurallarını koyup misafir öğrenciye göçmen muamelesi yapıyor. YÖK tercih süresini 29 Ağustos’a kadar uzatarak, zaman kazanmaya çalışsa da yeni sorunların ortaya çıktığını gördü.

TERCİH KALSIN OKULLAR YENİDEN YAPILANDIRILSIN: ilk düğme yanlış iliklenince devamı da yanlış oluyor. Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerden bazıları başka bir üniversiteyi tercih etme hakkını sevdi. Bu yolla memleketindeki bir üniversitede okuma olanağı buldu. Onlar bu tercihini sürdürebilir. Ancak çok büyük bir kesim mevcut okulunda kalmak istiyor. Bu çok zor bir şey değil. Binaları, kampüsü, altyapısı olan bu üniversiteler yeni isim, yeni yönetim altında devam edebilir.

MAZERETLERİ OLAMAZ: Hükümet OHAL yetkilerini kullanıp bir gecede kurumlar kapatıyor kurumlar açıyor. Her türlü altyapısı olan bu kurumları mı yeniden düzenleyemeyecek. Bunu öğrenciler adına istiyoruz. Bu üniversiteler takvime göre iki ay geç açılıp iki ay geç kapanabilir.

İZMİR MODELİ ÖLÜ DOĞDU: İzmir'de kapatılan Gediz'in yerine Bakırçay üniversitesi, İzmir'in yerine de İzmir Demokrasi üniversitesi kurulması kalıcı bir çözüm üretmek ve bunu öteki üniversitelere de yaymak içindi. Burada sanki AKP ve hükümet iyi polisi YÖK de kötü polisi oynuyor. Bunu yutmuyoruz. İzmir'de açılan iki üniversite yukarıdaki önerimiz doğrultusunda örneğin 2 ay geç de olsa açılmalıdır.

CHP YASA ÖNERİSİNİ VERDİ: Kapatılan tüm üniversitelerin yerine o altyapı kullanılarak devlet üniversitesi kurulmasına ilişkin yasa önerimizi verdik. Bu öneri CHP'nin tüm Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin ve öteki milletvekili arkadaşlarımızın imzası ile Meclis'e sunuldu.

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN DURUMU: Bir öğretim üyesi kolay yetişmiyor. Bir doçent 10 yılda, profesör 20 yılda o unvanı alabiliyor. Suçlu olan, FETÖ bağlantısı saptanan hukuk zemininde ayıklansın, öteki öğretim üyeleri öğrencilerine ve bilim yuvasına kavuşsun.

 
AB Bakanı Çelik'ten vize serbestisi resti!
 
FETÖ İstanbul'u 11 eyalete ayırmış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB Bakanı Çelik'ten vize serbestisi resti!
Çelik, vize serbestisi konusunda AB'den net bir tarih gelmemesi durumunda ...
Bakan Ala açıkladı: 17-25 Aralık sonrası kaç kişi görevden alındı?
İçişleri Bakanı Efkan Ala, FETÖ ile mücadelede 17-25 Aralık 2013'ten sonra ...
CHP’li Çıray’dan ‘komisyon’ çıkışı!
CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu ...
 
CHP'li Bakan üzüm üreticilerinin derdini Meclis'e taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, üzüm üreticilerinin içinde bulunduğu ...
Hakan Şükür sessizliğini bozdu, geri adım attı!
15 Temmuz darbe girişimi sonrası hakkında yakalama kararı çıkarılan Hakan ...
Yıldırım: Bütün alan YPG'den temizlenmeli!
Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın "Keşke Gülen Amerika'da ...
 
Kılıçdaroğlu: IŞİD ile mücadele etmek hepimizin görevidir
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "IŞİD terör örgütü ile mücadele etmek ...
Flaş: Erdoğan ile Biden'dan 'Gülen' mesajları!
Cumhurbaşkanı Erdoğan-ABD Başkan Yardımcısı Biden görüşmesi sona erdi. ...
Dünya destekledi, HDP 'işgal' dedi!
Cerablus operasyonu konusunda yazılı açıklama yapan HDP, müdahaleyi işgal hamlesi olarak niteledi.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva