HABERLER>GÜNCEL
5 Eylül 2019 Perşembe - 12:06

Bakanlıktan Karantina Adası hamlesi: İmara mı açılacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan Karantina Adası’nın bazı bölümlerinin SİT derecesini düşürdü. Belediyeden planları yeni karara uyarlamasını isteyen bakanlığın talebi uygun görülmedi. Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, “Bizden önce talep meclisten reddedilmiş. Biz de komisyonlarda görüştük. Kararımız aynıdır. Burası belediyeye devredilerek müze olmalıdır” dedi.

Bakanlıktan Karantina Adası hamlesi: İmara mı açılacak?

EGEDESONSÖZ-  (ÖZEL HABER) İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan mülkiyeti hazineye ait Sağlık Bakanlığı’na tahsisli Karantina Adası’nda planlara yönelik SİT derecesi değişikliği kafaları karıştırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu bazı yerlerde SİT'i 2. dereceye düşürdü. Daha önce Urla Belediyesi’ne kurum görüşü soran koruma kurulu olumsuz yanıt almış, talep meclis kararıyla eski Belediye Başkanı Sibel Uyar döneminde reddedilmişti. Kurul, belediyenin olumsuz görüşüne rağmen SİT derece değişikliğini açıkladı. İlgili karar belediyeye gönderilirken ihtisas komisyonlarında yine duruma olumsuz görüş bildirildi.

Koruma kurulu derece değişikliğine dayanak olarak mevcutta bulunan hastane binaları ve tesislerde yenileme yapılmasına vurgu yaparken adaya giden yoldaki çökme ve kaymalara da işaret etti. Öte yandan, Klazomania Kazı Başkanlığı yolun kazıklı yol haline getirilmesine şerh koymuş, perde duvarların müze müdürlüğü gözetiminde çalışmasına onay vermişti.

MÜZE YAPALIM!
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, koruma kurulunun talebi karşısında ilgili müdürlüklerin ve ihtisas komisyonlarının çalışma yaptığını belirtirken, “Teknik arkadaşlarımız paftaları karşılaştırınca sadece hastane ve idare binasıyla ilgili değil bazı yerlerde yapılaşma da tespit etmişler. Bununla ilgili bana bilgi verdiler. Zaten belediyemizin talebe olumsuz görüşü vardı. Biz bu görüşümüzü tekrarlıyoruz. Karantina Adası, Urla Belediyesi’ne tahsis edilmelidir. Burasının müze olmasını istiyoruz. Dünyada sayılı olan bu eserleri korumamız gerekiyor” dedi.

TARİHİ GEÇMİŞİNDE NE VAR?
Urla’da bulunan Karantina Adası hem ülke hem de dünyada sayılı yerlerden birisi olarak biliniyor. 18.yüzyıl ortalarına doğru Avrupa ve Asya’da  veba ve kolera başta olmak üzere pek çok salgın hastalık görülünce o dönemlerde bu hastalıklardan korunmak amacıyla  tüm şehirlere giriş çıkışlar sıkı bir denetim altında tutulmakta ve bu salgın  hastalıklara karşı her türlü önlem alınmaya çalışılmaktaydı. Şehirlerde bu kadar çok önlem alınmasına karşın hastalıklar deniz ticaretinde kullanılan gemiler ve gemi personeli tarafından başka ülkelerden taşınarak, büyük salgınlara yol açıyordu. Avrupa ülkeleri de gemilerle kendilerine ulaşan bu salgın hastalıklardan korunmak amacıyla dış ülkelerden gelen gemileri limana girmeden önce 40 gün kadar açık denizde bekletiyordu. Daha sonra bu uygulamadan vazgeçilerek gemi personelinden hastalık şüphesi olduğu düşünülenler, yaklaşık yedi gün gözlem altında tutulduktan sonra işlerinin başına dönmesine izin veriliyordu. Bunu  uygulamak içinde hastane yerleşiminden ayrı olarak  karantina  denilen binalar inşa edilir ve hastalık şüphesi taşıyanlar, diğer arkadaşlarından izole edilerek uygun bir süre buralarda tutulurlardı.

Urla’da bulunan  karantina binaları Osmanlılar tarafından Fransızlara yaptırılmıştır. Binalar hazırlanınca sahil ve hudutlar sağlık ekipleri tarafından  başlayan çalışmalar 1950 senesine kadar  aralıksız olarak sürdürüldü. 

 
İzmir'de maganda kurbanı Duru'nun zanlısı müebbet aldı
 
Başkan Sengel: Siyasetten kopacak değilim!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC 9 Eylül 2019 Pazartesi 00:14

Ada’nın aslına uygun olarak restorasyon yapılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini biliyorum. Sürece herkesin yapıcı katkı sunması önemli

Yorumu oyla      5      5  
Hülya Öztürk 8 Eylül 2019 Pazar 01:10

Karantina Hastanesi yakın zamana kadar tüm Urlalılara hizmet veren bir binaydı. Tedavi amacıyla gittiğimiz hastanemizin huzur veren bir havası vardı. Oysa şimdi içeri girebilme imkanımız yok. Sürgülü demir kapının ardından bakabiliyoruz ancak. Bir Urlalı olarak bu durumdan son derece rahatsızım. Bir hafta önce ; Tarih ve arkeoloji üzerine Amerika da doktora yapmakta olan yeğenimle Karantina adasına giremedik. Özellikle o'' nu gezdirmek istemiştim. Ama olmadı. Çok yazık!... Tekrar söylemek istiyorum ki; bu olay bir Urlalı olarak beni çok rahatsız ediyor. Belediyeye ait halka açık bir müze olmasını isterim tabiki.

Yorumu oyla      5      5  
sezarın hakkı sezara 5 Eylül 2019 Perşembe 18:22

AKtrollerin ve ibo nun ugrayamadıgı haber şeysi.

Yorumu oyla      5      5  
soz 5 Eylül 2019 Perşembe 17:08

hangi yandasa veya hangi arap lara soz verdiniz?

Yorumu oyla      6      5  
Işık Dikicigil 5 Eylül 2019 Perşembe 16:26

Çok Yazık Yİne mi İMAR RANT'I .

Yorumu oyla      5      5  
TC misafir 5 Eylül 2019 Perşembe 14:46

Nerede yeşil ve güzel ranta makul alan varsa akp katletmekte geç kalmıyor. Süleyman akli melekelerin yerinde mi arkadaşım?

Yorumu oyla      8      5  
Süleyman 5 Eylül 2019 Perşembe 13:21

Valla o ada Giritliler'e kötü muameleyle ünlüdür yok olsun...

Yorumu oyla      4      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de maganda kurbanı Duru'nun zanlısı müebbet aldı
İzmir'in Konak ilçesinde boşandıktan sonra birlikte yaşamaya devam ettiği ...
Polis baskın yaptı, onlar Türk kahvesi içti! Rahatlıkları 'pes' dedirtti
Ankara'da bir apartman dairesinde faaliyet gösterdikleri ruhsatsız muayenehanede ...
Çocuğa içki içiren çift gözaltına alındı
Bursa'da yaşayan Serkan D.'nin, çocuklarına içki içirdiği videoları görünce ...
 
Bombalı eylem yapmaya hazırlanıyorlardı... Kıskıvrak yakalandılar
Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine yapılan atamaları ...
Suç duyurusu yapıldı, olay meclise taşındı: İthal çöpler İzmir’den çıktı!
Greenpeace, İzmir’de boş bir alandaki ithal plastik atıkların “çevre koşullarına ...
İki ilçede kaçak göçmen operasyonları!
İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçelerinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya ...
 
Şoförlerin Başkanı'ndan ilk ders zili öncesi sürücülere uyarı!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, okullar ...
İzmir-Mersin 'cinayet hattı'nda ilk ifade: Kurban kesecektim!
Mersin’in Mut ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Neslihan Ş., 21 yıl evli ...
İzmir'de cinayete misilleme: Evi yaktılar!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, geçtiğimiz gece saatlerinde otomobiliyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva