HABERLER>GÜNCEL
5 Eylül 2019 Perşembe - 10:11

Suç duyurusu yapıldı, olay meclise taşındı: İthal çöpler İzmir’den çıktı!

Greenpeace, İzmir’de boş bir alandaki ithal plastik atıkların “çevre koşullarına uygun olmayan şekilde depolandığı” gerekçesiyle ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu yapıldı, olay meclise taşındı: İthal çöpler İzmir’den çıktı!

Aldığı bir ihbar üzerine alana giden Greenpeace yetkilileri, yanında bir ev bulunan alanda ithal edilen plastik ambalaj atıklar olduğunu görüntüledi.

Greenpeace Akdeniz, tonlarca plastik atığın bulunduğu alanın kime ait olduğu, atıkların nereden, ne zaman oraya getirildiği ve neden denetim yapılmadığına dair soruların açıklığa kavuşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve çağırdı.

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram, plastik atık ithalatının yasaklanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“İzmir Kemalpaşa’da depo alanı olmayan ve çevresinde tarım arazileri olan bir bölgede ortaya çıkan tonlarca plastik çöp, bir süre önce Türkiye’ye yönelen plastik çöp ithalatının nasıl bir çevre suçuna neden olduğunun açık kanıtı. Greenpeace olarak, söz konusu alanda, yer alan tonlarca plastik çöp içinde, İtalya menşeli plastik çöplere rastladık. Bugün, doğaya karşı işlenen bu suça karşı İzmir Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Bu çöplerin hukuksuz bir şekilde nasıl Türkiye’ye geldiği, ne zaman geldiği, neden denetimlerin yapılmadığı ve bu suçun sorumlularına ilişkin ceza soruşturma sürecini takip edeceğiz. Türk Ceza Kanunu’na göre, atıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı Türkiye’de ithal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarının yaygınlaşmaması için atık ithalatını yasaklamaya, bu konuda hukuka uygun politikalar üretmeye çağırıyoruz.”

TÜRKİYE’NİN PLASTİK ATIK İTHALATI BEŞE KATLANDI
Greenpeace Doğu Asya’nın raporuna göre, Çin’in 2018’deki plastik ithalat yasağının ardından plastik atıklar en çok Malezya, Vietnam ve Tayland’a gönderildi. Ancak bu ülkelerin hızlı bir şekilde ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından ihracat Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye kaydı.

Rapora göre Türkiye’nin ithalatı 2016 yılının başında aylık 4.000 tondan, 2018'in başında aylık 33.000 tona yükseldi. İthalat, 2018 yılının ortalarında aylık 20.000 tona geriledi ve sabit kaldı.

MECLİSE TAŞINDI
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Kemalpaşa’daki çöp yığının detaylarını meclis gündemine taşıdı.

Daha önce atıklarla ve çöp ithalatıyla ilgili yaptığı uyarılara, Bakanlıklara sorduğu sorulara dikkat çeken CHP’li Bakan, “Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem Ticaret Bakanlığı’na bu konuda defalarca sorular sorduk. Ülkemize gelen bu çöplere ne oluyor? Nerelerde depolanıyor? Hangi işlemlerden geçiyor? Geri kazandırılamayan ithal çöplere neler oluyor? Soru çok cevap yok! Bakanlık sorularımıza verdiği yanıtta, ithal edilen plastik atıkların tamamının geri kazandırılarak hammadde elde edildiğini, bertaraf amaçlı depolama ve/veya yakma amaçlı atık ithalatının yasak olduğunu belirtiyor. Biz olanları anlatıp, çevrilen işlerin detaylarını soruyoruz, önlem alınmasını istiyoruz. Bakanlık olanlarla ilgilenmiyor, dönüp olması gerekeni tekrar bize anlatıyor! Aklımızla dalga geçmeyi bıraksınlar da sakladıkları gerçekleri anlatsınlar! AKP Genel Başkanı'nın ağzı açılıyor, ‘CHP demek; çöp çukur çamur demek’ diyor.Erdoğan’ın iktidarı, güzel İzmirimizi, güzel ülkemizi ithal çöp dağlarına dönüştürüyor! Peki biz ne diyelim? Cevabı kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum!” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU:

1 – Tonlarca plastik atığın/çöpün bulunduğu Kemalpaşa’daki bu alan kime aittir?

2 – Çöp yığının içinde İtalya menşeili plastik çöpler bulunmaktadır. Bu atıklar ithal midir? Ne zaman ve nereden gelmiştir? Kemalpaşa’daki bu alana ne zaman getirilmiştir?

3 – Bu çöpler denetimden geçmiş midir? Geçtiyse nerede, ne zaman ve hangi denetimlerden geçmiştir? Geçmediyse nasıl denetim yapılmamış ve nasıl hem yaşam alanı olan hem de tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirilmiştir?

4 – Bu çöplerin nasıl çevresinde evlerin ve tarım arazilerinin olduğu bu bölgeye getirildiğinin ve bu organizasyonu kimlerin yaptığının tespit edilmesine yönelik yürütülen bir çalışma var mıdır?

5 – İthal plastik çöplerin neden olduğu çevre suçlarına engel olmak için çevre ve halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan plastik atık/çöp ithalatının ülkemizde yasaklanmasına yönelik yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Bu konuda hangi adımları atacaksınız?

TÜRİYE ÇÖP YIĞININA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda bulunuyor.

Türkiye’nin 2018 yılı içinde, sadece PVC esaslı plastik malzemelerin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle PVC üretimini azaltmaya ve PVC kullanımını sınırlamaya yönelik yaptırımları hayata geçirmeye çalışan İngiltere’den ithal ettiği plastik çöp miktarının 100 bin ton civarında olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan AK Parti’nin devlet eliyle kurması planlanan ‘Sıfır AtıkVakfı’na yönelik hazırlıkların ise sürdüğü biliniyor.

 
Küçük Menderes'in çığlığı Meclis’e ulaştı
 
Şeker hastası kadının büyük azmi... Kilolarından da ilaçlarından da kurtuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki ilçede kaçak göçmen operasyonları!
İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçelerinde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya ...
Şoförlerin Başkanı'ndan ilk ders zili öncesi sürücülere uyarı!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, okullar ...
İzmir-Mersin 'cinayet hattı'nda ilk ifade: Kurban kesecektim!
Mersin’in Mut ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki Neslihan Ş., 21 yıl evli ...
 
İzmir'de cinayete misilleme: Evi yaktılar!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, geçtiğimiz gece saatlerinde otomobiliyle ...
İntihar girişiminde tribünler doldu!
İstanbul Fatih'te, Karagümrük Stadı'nın aydınlatma direğine çıkarak yarı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Manyaklığın sınırı kalmadı!
Mehmet KARABEL yazdı... Manyaklığın sınırı kalmadı!
 
İzmir'de gece yarısı yangın: Fabrika kül oldu!
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki bir ekmek fabrikasında yangın çıktı. Yandaki ...
Türkiye-ABD arasında kritik görüşme
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ...
Cinayet kurbanı Eymen için son görev
İzmir'de öldürüldükten sonra annesi ve erkek arkadaşı tarafından bir çukura ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva