HABERLER>EKONOMİ
5 Ağustos 2018 Pazar - 15:03

Bakan Pakdemirli'den kurbanlık açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Kurban Bayramı'nda hayvan varlığının ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi.

Bakan Pakdemirli den kurbanlık açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1,2 milyon büyükbaş ve 3,8 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, "Mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurbanlık ihtiyacını karşılayacak seviyededir" dedi.

Pakdemirli, AA muhabirine, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yürüttükleri hazırlıkları anlattı.

Kurbanlık hayvanların hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan parkı ve panayırlarının yanı sıra kurban hizmetleri komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen geçici kurbanlık hayvan satış yerlerinde alınıp satılabildiğine işaret eden Pakdemirli, hafta başı itibarıyla komisyonlarca belirlenen yerlerde satışların başlayacağını bildirdi.

Pakdemirli, "Bilindiği üzere Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde önemli bir artış yaşanıyor. Bu süreçte bakanlığımızca hem hayvan sevk ve nakillerinde hem de kurban satış ve kesim yerlerinde her tür tedbiri almış bulunmaktayız" diye konuştu.

Veteriner hekimler aracılığıyla illerdeki kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde bu çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Pakdemirli, bu doğrultuda menşelerinde salgın veya bulaşıcı hastalık bulunan, kayıt altına alınmamış, kulağı küpesiz, büyükbaş hayvanlar için pasaportu, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine izin verilmediğini dile getirdi.

"DİŞİ HAYVANLARIN KESİMİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"
Pakdemirli, önleyici çalışmalardaki temel amaçlarının, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken sağlıklı hayvanlardan elde edilen etlerin tüketimini sağlamak olduğuna dikkati çekerek, "Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılması büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla gebe veya damızlık değeri olan dişi hayvanların kurban satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesilmesine müsaade etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de halen 16 milyon 105 bin büyükbaş ve 44 milyon 329 bin küçükbaş bulunduğunu belirten Pakdemirli, geçen yılki Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde toplam 817 bin 805 büyükbaş ve 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvanın kesildiğini aktardı.

Pakdemirli, bu yıl ise ülke genelinde kurban olarak kesilebilecek toplam 1,2 milyon büyükbaş ve 3,8 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunun altını çizerek, "Dolayısıyla mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurban ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Et ve Süt Kurumu (ESK) ayrıca kurban dönemi için tedbiren bu yıl da vakıf ve dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının kurbanlık ihtiyacını karşılamak amacıyla hayvan tedariki çalışmalarını yürütmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

KURBANLIK BİLGİLERİNE MOBİL UYGULAMADAN ULAŞILABİLECEK 
Vatandaşların da bu hassasiyetle davranmaları ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanları tercih etmemelerini isteyen Pakdemirli, kurbanlık hayvan alacakların "https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr" internet adresinden ya da "HaySag" adlı mobil uygulamayla cep telefonlarından küpe numarasını girerek hayvanların yaşını, ırkını, cinsiyetini ve aşı bilgilerini sorgulayabileceklerini bildirdi.

Bekir Pakdemirli, bakanlıkça hazırlanan "Kurban Rehberi" ile vatandaşların bilgilenmelerini sağladıklarını belirterek, rehberde kurbanlık konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların detaylı bir şekilde yer aldığını kaydetti.(AA)

 
Astsubay'ın talihsiz ölümü yakınlarını yasa boğdu
 
Erdoğan'ın ziyaretinde dikkat çeken önlem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hesap işletim ücretinin yasal dayanağı kalktı
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Hesap İşletim Ücreti'nin yasal ...
Bu hafta en çok dolar kazandırdı!
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama ...
Bedelli askerlikte 'idari izin' ayrıntısı
Kılavuzun 4. maddesinde, bedelli askerlik yapan çalışanların “idari izinli” ...
 
Oda'dan açıklama: İzmir'deki o kışla kent park olsun
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, bakanlıkça ikinci ...
Bakan açıkladı! Binlerce kişiye istihdam sağlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Proje bazlı 4 yatırım ile ...
Başkan Kaya: İzmir maalesef bazı konularda üvey evlat!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Kaya, “İzmir maalesef bazı konularda ...
 
Siyasetten iş dünyasına 'Yıldırım' transfer
Ege Karadenizli Sanayici İş Adamları Derneği (EGE KARSİAD)’nın yeni başkanı ...
Müdür Aybal'dan yangın söndürme uçağı ekibine ziyaret
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Adnan Menderes Havalimanı'nda konuşlu ...
'Masada çözüm için güçlü bir irade var'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, katıldığı bir televizyon programında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva