HABERLER>SAĞLIK
2 Aralık 2021 Perşembe - 00:03

Bakan Koca: Endişe verici gelişme yok

Sağlık Bakanı Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Omicron varyantının daha hızlı bulaştığını ancak daha çok hasta edici bir özzellikte olduğunu gösteren bir bulguya rastlanılmadığını belirten Bakan Koca, "Şu an için yeni tedbirler alınacak bir durum yoktur. Mevcut aşıların sürelerinde riayet ederek kullanılması yeni varyanta karşı da etkili" dedi.

Bakan Koca: Endişe verici gelişme yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, kurulun, Güney Afrika'da ortaya çıkan Kovid-19'un Omicron varyantı, aşı programı, salgının seyri ve TURKOVAC aşısı gündemiyle bir araya geldiğini belirtti.

Bilim Kurulu, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve izlem merkezinin titizlikle takip ettiği konulardan birinin yeni varyantlar ve bunların salgının seyrine etkileri olduğuna işaret eden Koca, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin takdir edilmesi gereken bir tarama altyapısı ile yeni varyantı tespit ederek kamuoyuyla paylaşmasının son derece değerli olduğunu aktardı.

Koca, yeni varyantların çıkması beklenen bir durum olduğunu ve endişe verici bir gelişme bulunmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Yeni varyantın virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı anlaşılmıştır. Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır. Ancak daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu yoktur. Mutasyonlar RNA virüsleri için beklenen bir durum olmakla birlikte virüsün güçlenmesi de yok olması da mutasyonlar ile gerçekleşmektedir. Ümit ederiz ki, bu mutasyon virüsün bir daha geri dönmemek üzere kaybolacağının işaretidir." değerlendirmesinde bulundu.

"ŞU ANA KADAR ÜLKEMİZDE OMİCRON VARYANTINA RASTLANMAMIŞTIR"
Bakan Koca, "Omicron varyantı sebebiyle referans laboratuvarlarımızda gen sekanslama çalışmaları artırılmıştır. 17 bölge laboratuvarımızda elde edilen veriler, Ankara merkez referans laboratuvarımızda gen sekanslama yöntemi ile analiz edilmektedir. Şu ana kadar ülkemizde Omicron varyantına rastlanmamıştır." bilgisini paylaştı.

Varyantın dünyada tespit edilmesinin ardından Türkiye'de hızla tedbir alındığını, belirlenen ülkelerden doğrudan ya da temaslı yolcuların ülkeye giriş yapmasının geçici olarak durdurulduğunu anımsatan Koca, şu an için yeni tedbirler alınmasını gerektiren bir durumun bulunmadığını ve sürecin hassasiyetle izlendiğini bildirdi.

YENİ VARYANTA KARŞI AŞILARIN ETKİLİLİĞİ
Sağlık Bakanı Koca, toplantıda yapılan değerlendirmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yeni varyanta karşı aşıların etkililiği ile ilgili de değerlendirme yapılmıştır. Ülkemizde, aşıların karma olarak kullanıldığı da dikkate alındığında, önemli bazı avantajlarımız vardır. Literatürdeki yeni çalışmalar ve bakanlığımızın topladığı gerçek hayat verileri karma aşı kullanımının korumada üstünlük sağladığını ortaya koymaktadır.

Mevcut aşıların sürelerine riayet edilerek kullanılması yeni varyanta karşı da etkili olabilecektir. Mevcut durum değerlendirildiğinde aşıların etkisini kısıtlayan bir durum öne çıkmamaktadır. Vatandaşlarımızın aşılarını tamamlaması son derece önemlidir."

Koca, Omicron varyantının bilinmeyen yönlerine karşı ise halen en güçlü tedbirlerin mesafe ve maske kullanımı olduğuna dikkati çekerek "Kış mevsimi ile birlikte kapalı ortamlarda geçirilen süre artmıştır. Sağlığımız için zorunlu olmadıkça havalandırması sınırlı, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır." uyarısında bulundu.

TURKOVAC İÇİN YAPILAN ACİL KULLANIM ONAYI BAŞVURUSU
Bakan Koca, yerli aşı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı için uluslararası tanınırlığı olan, regülasyon otoritesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna müracaat edildiğini anımsatarak "Kurumun ilgili uzmanları ve bilim insanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesini en kısa sürede tamamlayarak, uygun görmesi halinde yıl bitmeden yerli aşımızın yaygın kullanıma gireceğini bir kez daha müjdelemek isterim." açıklamasında bulundu.

 
TTB’den zam sonrası bakanlığa çağrı
 
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan istifa etti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir'li 4 Aralık 2021 Cumartesi 10:11

memlekette her gün onlarca insan bu hastalıktan can veriyor endişe etmeyin

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 196 can kaybı 22 bin 556 yeni vaka
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 196 can kaybı yaşanırken ...
DSÖ açıkladı: Omicron için yeni aşı olmak gerekli mi?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tespit edilen yeni Omicron varyantı ile ilgili ...
Hekimlere 5 bin liraya kadar zam geliyor
Sağlık Bakanı Koca, "Hekimlerimizi mutlu edecek bir düzenleme" yapılacak ...
 
Omicron'dan neden korkuluyor?
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni ...
TEİS: İlaç tedarik sıkıntısı eczanelerden kaynaklı değil
Piyasada bulunmayan ilaçlar konusunda açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler ...
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Bu şekilde biteceğini düşünmek hayal!
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ...
 
Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu 17:30'da Bakan Koca başkanlığında toplanacak. ...
Dünyada Omicron varyantı alarmı
Omicron varyantının görüldüğü ülkelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. ...
Prof. Dr. Uğur Şahin'den yeni varyant açıklaması
BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin'den yeni varyanta ilişkin ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva