HABERLER>POLİTİKA
12 Mart 2024 Salı - 09:03

Araştırmacı Yaldız, anketlerdeki son durumu aktardı: Fark 4-5 puana kadar düştü!

İzmirlilerin, kendi daha iyi yönetecek olana değil, ideolojisi ve değerleri doğrultusunda oy verdiğini belirten Araştırmacı Ümit Yaldız, “Hangi aday İzmir’i daha iyi yönetir, diye sorduğumuzda Hamza Dağ yüzde 45 ile fark atıyor. Cemil Tugay yüzde 25’lerde. Bir grup CHP’li bile Hamza Dağ diyor. Peki kime oy vereceksin, diyoruz; tabii ki CHP yanıtını alıyoruz” dedi. Yaldız, CHP’nin Cumhur İttifakı’nın yüzde 10 önünde olduğuna inanmadığını, farkın yüzde 5 civarında olduğunu ifade etti.

Araştırmacı Yaldız, anketlerdeki son durumu aktardı: Fark 4-5 puana kadar düştü!

EGEDESONSÖZ  - İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, yaptıkları son anketi SONSÖZ TV’de açıkladı.

Gazeteci Fatih Yapar’ın programında anketten çıkan sonuçları paylaşan Ümit Yaldız, kararsızların yüzde 10’a düştüğünü, yüzde 6 kadar da protest seçmen olduğunu söyledi. Bu oyların, seçimin kaderini belirleyeceğini anlatan Yaldız, aradaki makasın daraldığını, seçimin yüzde 10’luk farkla sonuçlanmayacağını ifade etti.

YÖNETEBİLİRLİK ÜZERİNDEN OY VERİLSE, HAMZA DAĞ’IN UZAK ARA SEÇİLMESİ LAZIM
Ümit Yaldız, “Yönetebilirlik ve proje üzerinden oy verilmiş olsa, Hamza Dağ, uzak ara seçimi kazanır” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biz İntegral olarak Büyükşehir adayları noktasında fotoğraf çekmeye devam ediyoruz İzmir’de. İktidar partisinin İzmir’i kazanma algısı yüksek, bunu daha önce de söylemiştim. Neden? CHP’nin içinde bulunduğu durumdan dolayı. Halen daha o hesaplaşma, karmaşıklık devam ediyor. CHP’de derli toplu bir görüntü yok. Bu da CHP’nin algıda bulunduğu güçlü pozisyonunu, psikolojik pozisyonu kaybetmesine sebep oluyor.

Bu durumun oya dönüşüm nasıl olacak? İzmir farklı bir kent. İzmir oy tercihlerini genellikle rasyonel durumlar üzerinden yapmıyor, özellikle yerel seçimlerde. Değerler var, endişeler, korkular var. Kutuplaşma duvarları var. Cumhuriyet Halk Partisi, öndeki pozisyonunu koruyor hala. 35 yaş altı grup, siyasetten bir hayli uzak. Siyasette olup bitenlerle ilgilenmiyor.

CEMİL TUGAY’A OY VERECEK OLANLAR HAMZA DAĞ’IN DAHA İYİ YÖNETECEĞİNE İNANIYOR, GARİP OLAN BU!
Hizmete göre oy verme söz konusu olsa, eğer projeler üzerinden oy vermek söz konusu olsa, eğer yönetebilirlik üzerinden oy vermek söz konusu olsa, bu şehrin sorunlarının çözülebilirliği algısı üzerinden rasyonel oy kullanılmış olsa, Hamza Dağ’ın uzak ara seçilmesi lazım. Çünkü, hangi aday İzmir’i daha iyi yönetir, diye sorduğumuzda Hamza Dağ fark atıyor. Oy tercihlerinizi, ideolojik tercihlerinizi bir kenara bırakırsak, Hamza Dağ ve Cemil Tugay’ın yanına diğer adayları da koyduk, Hamza Dağ şu anda yüzde 45’lere dayandı. Cemil Tugay, yüzde 25’lerde. Burada Cemil Tugay’a oy verecek olanların da Hamza Dağ’ın daha iyi yöneteceğine inanıyor, garip olan bu. CHP’lilerin bir bölümü açıkça Hamza Dağ diyor. İzmir, daha iyi yönetecek olana oy vermiyor. İzmir’in 30 tane sorunu var. Bu sorunları kim çözebilir, diye soruyorsunuz; Hamza Dağ burada da birinci.

İzmir’de, özellikle 2010’dan itibaren başlamış olan siyasi kutuplaşma var. Değer yargıları, ideolojik zemin, yaşam tarzı meselesi, bir sürü başka altyapı, Hamza Dağ’ın rakibi durumunda. Cemil Tugay, Hamza Dağ’ın rakibi değil. Hamza Dağ’ın rakibi, parti siyasetinin, iç siyasetin yıllardır oluşturduğu korkulardır. Eeee? 31 Mart’ta kime oy vereceksin? CHP’ye!

İKTİDARLA MUHALEFET ARASINDAKİ FARK 4-5 PUANA DÜŞTÜ
Seçimin merkezinde, sorunlar olması gerektiği kadar yok. Daha çok ideolojik yaklaşım var. Partinin içinde yaşanan sorunlar, keşmekeşlik, seçmen bazında hiç önemli değil. CHP’li başkan adaylarının en büyük silahı bu rahatlıktır. Burada bir parantez açmak lazım. İlk defa iktidarla muhalefet arasındaki makasın 4-5 puana kadar düştüğünü görüyoruz. CHP’nin belli bir grup seçmeninin Cumhuriyet Halk Partisi ile hesaplaşma görüntüsüne büründüğünü görüyorum. Sandığa gitmemek bir seçenek, Hamza Dağ’ı oy vermek bir seçenek, Ümit Özlale’ye oy vermek bir seçenek, DEM’e oy vermek bir seçenek olarak karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla anketöre söylediği kararı farklı olmasına rağmen İzmir’in merkezinde bir mahalle baskısı vardı. Bu arada kendisini saklayan bir seçmen kitlesi var.  Bu nedenle çok çok sürpriz sonuçlar da çıkabilir sandıktan.

CHP’NİN YİNE KAZANACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR ANCAK…
İktidar partisi daha derli toplu. Kentin sorunlarını çözme konusunda daha yetkin ve etkin görülüyor. Daha fazla onaylanıyor ama… İşte o ama var. İşte o ama, CHP’yi yıllardır baş tacı yapan ama…  CHP’nin, Cumhur İttifakının 10 puan önünde olduğuna inanmıyorum. 4-5 puan önde olabilir. Bu da göreceli bir kavramdır. Bir grup seçmenin kendini saklama ihtimali var. İntegral’in  eskiden yaptığı araştırmalarda CHP, uzak ara birinci görünürdü. CHP’nin yine kazanacağı düşünülüyor ancak öyle yüzde 10 farkla olmayacağını düşünüyorum. Burun farkıyla, yüzde  4,5  gibi farkla kazanabilir.”

SON 10 GÜN ÇOK ÖNEMLİ, KARARSIZLARIN OYLARI YÜZDE 10’A KADAR DÜŞTÜ
İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, pek çok ilçede üç bilinmeyenli denklem durumu olduğuna vurgu yaptı:

“Pek çok ilçede üç bilinmeyenli denklem var. AK Parti’nin, MHP ile beraber yönetimindeki ilçe sayısını 12, hatta 13’e çıkarması mümkün. Dış ilçeler çoğunlukta olur tabii ki. Burun farkıyla, kimde kalacağı belli olacak pek çok ilçe var. İYİ Parti’nin bazı ilçelerde yüzde 10’u, 15’i bulduğu söyleniyor. İzmir siyaseti son anda yeniden kutuplaşma siyasetine girerse, üçüncü, dördüncü ihtimal olarak görülen küçük partilerin altı, seçime bir hafta kala boşalabiliyor. Son 10 gün çok önemli. Kararsızların oyları yüzde 10’a kadar düştü. Yüzde 6 kadar da protest seçmenimiz var. Kararsızların yüzde 75’inin, Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kararsız olduklarını görüyoruz. Bu da aradaki farkın her iki aday lehine değiştirebileceğini gösteriyor.

HAMZA DAĞ AÇISINDAN KAPANMAYACAK BİR FARK YOK
İmamoğlu’nun DEM çıkışı, İmamoğlu’nu İstanbul’da kurtardı. Fakat İzmir için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İzmir’de DEM alerjisi olan çok seçmen var. İntegral olarak kentin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Cemil Tugay, şu anda çok onaylandığı, çok kabul gördüğü için değil, kentin 25 yıllık siyasi tercihleri nedeniyle önde. Hamza Dağ açısından kapanmayacak bir fark yok. Oran vermeyi şu an için doğru bulmuyorum. Gerçekler acıdır. Bir gerçekleri konuşuyoruz. 30 ilçenin verilerini masaya koyuyoruz. Cemil Tugay güzellemesi yapmasını da bilirim ama bize yakışmaz. 25 yıllık mesleki geçmişimize de yakışmaz, durduğumuz noktaya da yakışmaz.

CHP; hala sürecin kontrolünü ele alamadı, kurumsal olarak. Lider bazında da alamadı, aday bazında da alamadı. Örneğin CHP’nin Karşıyaka adayı, belki olağanüstü işler yapacak bilemiyoruz. Aday, CHP’li değil! Aday olduktan sonra CHP’li olmuş birisi. CHP’li arkadaşların alınganlıklarını anlıyorum ama sonuç itibariyle biz gerçeklerin altını çizmeye devam edeceğiz. Doğru adayların da altını çizmeye devam edeceğiz. Doğru adaylar da var”

 
Boeing'i ifşalamıştı... Evinde ölü bulundu
 
FETÖ'nün askeri yapılanmasına baskın!
YORUMLAR
Toplam 36 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 16 Mart 2024 Cumartesi 11:54

Yüzde yirminin altına düşsün sizi tebrik edeceğim ama ?üzde yirmi üstü olursa siz izmir halkından özür dilermisiniz lütfen cevap

Yorumu oyla      0      0  
hamza 13 Mart 2024 Çarşamba 12:08

hamza dağ chp den aday olsa kazanır, sanırım cemil beyin karşısına kim çıksa kazanır,

Yorumu oyla      0      0  
Şimdiden geçmiş olsun. 13 Mart 2024 Çarşamba 01:22

Cemil Tugay 38-40 alır, Hamza Dağ 35-38 arası oy alır. Cemil Tugay'ın yüzde 50 ve üzeri oy alması imkansız. Ümit Bey olmayan şeyi söylese mutlu mu olacaksınız? Açın bakayım sokak röportajlarını da gerçeği görün.

Yorumu oyla      3      2  
Selvi Karabulut 12 Mart 2024 Salı 23:21

Gerçeği göremeyenler 31 Mart''ta başınıza buzlu kova dökülünce ayrılırsınız. Anket eşliğinde analiz yapıyor Ümit Yaldız, sizler hakarete varan yorum yapıyorsunuz. Analizi adaletli yapmasam "25 yıllık mesleğime ayıp olur " diyor. Suçluları yargılayın !

Yorumu oyla      1      1  
Kurtuluş 12 Mart 2024 Salı 18:47

İzmir''de gelişim için değişim şart Bu sefer hesap günü

Yorumu oyla      1      3  
İbrahim 12 Mart 2024 Salı 18:21

Ben CHP’li biri olarak hem Büyükşehir hem konak Akp adaylarına vercem bu yerel seçim şimdiye kadar verdikte ne oldu ne yaptılar boşş inşallah konağı da kaybederler akıllarına başlarına gelsin

Yorumu oyla      6      8  
kskli 12 Mart 2024 Salı 17:15

Vicdanım Cemil tugaya oy verme diyor.Sandık başında karar vereceğiz.

Yorumu oyla      5      1  
12 Mart 2024 Salı 17:02

ANLAŞILAN HAMZANIN EKİBİ SANA GÜZEL HARCIRA VERİYOR BİR ANDA NASIL DÖNDÜN BU ŞEKİLDE AMA DİKKAT ET 1 NİSANDAN SONRA YİNE CHP VAR EKMEĞİN KESİLMESİN

Yorumu oyla      3      5  
Kibar feyzo 12 Mart 2024 Salı 16:54

Bu adam galiba maasi akp il baskanliginda aliyor. Ya da anketlerini suriye toplama kampinda yapiyor

Yorumu oyla      4      4  
Kibar feyzo 12 Mart 2024 Salı 16:50

Akp kazanirsa bu sehir tarikat ve cemaatlere peskes cekilir. Multeci kamplari dolar sehrin her yanina izmirin cevresinde su an ormanlar akp eliyle maden sahalarina talan ettiriliyor. İzmirde akp olsa demek dikili agac birakmazlar.

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer 'kaygılıyım' dedi, ekledi: İzmir'de fark azalıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim sürecine dair değerlendirmelerde ...
Yargı paketi açıklaması: Yürürlüğe girdi!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hak arama, suç ile mücadele, kişisel hakların ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden İzmir'de 'kader gayrete aşıktır' dedi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden İzmir'de 'kader gayrete aşıktır' dedi?
 
'Para sayma' görüntülerine soruşturma başlatıldı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği ...
Erdoğan, BAE Devlet Başkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ...
Cumhur'un adayı Dağ, gözlemlerini anlattı, CHP'ye yüklendi: Tugay'ın adaylığı İzmir'e dayatıldı!
CHP'nin aday belirleme süreci hakkında değerlendirme yapan ve rakibini ...
 
AK Partili Saygılı'dan CHP'ye hodri meydan: Çıkın Gündoğdu'ya, doldurun alanı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun ...
Ve ilk kez yan yana gelecekler... Üçlü buluşma!
Bir dizi programı kapsamında İzmir'e gelecek olan Cumhuriyet Halk Partisi ...
Yaldız, CHP’deki Tugay-Soyer krizini yorumladı: Adayla kim fotoğraf veriyor ki!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir adayı Cemil Tugay’ın, mevcut Başkan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva