HABERLER>GÜNCEL
22 Ocak 2024 Pazartesi - 16:22

Alper Gezeravcı: İlk görevimi tamamladım

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, "Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülünden deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek, ilk görevimi tamamladım" açıklamasını yaptı.

Alper Gezeravcı: İlk görevimi tamamladım

Türkiye, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu heyecanla takip ediyor.

Gezeravcı, Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan "İlk İnsanlı Uzay Misyonu" kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi boyunca Türkiye ile en az 7 kez iletişime geçecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İlk İnsanlı Uzay Misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı yoluyla görüştü.

Gezeravcı, "Deney düzeneklerimizi Dragon kapsülünden deney öncesi muhafaza konumlarına naklederek, ilk görevimi tamamladım. Katı parçacıklarla akışkan ortam arasında homojen karışımın oluşturulmasına yer çekiminin etkisini araştıracağız. Savunma sanayimiz için çok önemli bir çalışma" dedi.

"Herhangi bir anormalliğe karşı her zaman hazırlıklıydık"
Alper Gezeravcı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden öne çıkanlar şu şekilde:

"Planlı takvim dahilinde deneylerimize başladım. Buradaki görevim boyunca deneyleri kayıt altına alarak sonuçları ülkemize getireceğim. Buradaki ortamın dünyadan en önemli farkı yer çekiminin yokluğu. Burada adeta bir kuş misali hareket edebiliyoruz, kanatsız uçabiliyoruz. Uzay istasyonundaki bu ortama çok hızlı şekilde uyum sağladım. Çalışmalarıma 3. günde planlanan şekilde devam ediyorum.

Yolculuğun ilk kısmının amacı dünyanın yer çekimine maruz kaldığımız alt atmosfer bölümünü aşarak uzaya ulaşmaktı. Bu kısım yaklaşık 10 dakika sürdü. Yolculuğumuzun en riskli ve fiziksel olarak zorlayıcı kısmı burasıydı. Ardından yaklaşık 200 kilometre yörüngede dünya çevresinde tur atarak Uluslararası Uzay İstasyonu ile buluşarak planladığımız zamana uygun şekilde hız ve irtifa ayarlamalarını gerçekleştirmeye başladık. Sonrasında istasyonun bulunduğu yörüngeye çıkıp hassas manevralarla istasyona kenetlenmeyi gerçekleştirdik. Dünya yörüngesindeki turumuz yaklaşık 36 saat sürdü. Öncesinde ekipler tarafından hava koşullarına dair kontroller yapıldı, mevcut plan sürekli gözden geçirildi. Her aşamada birbirimize destek olduk, uzmanlara güvenimiz tamdı. Herhangi bir anormalliğe karşı her zaman hazırlıklıydık.

Sayın Cumhurbaşkanım uzayın dünyadan en önemli farkı yer çekimsiz oluşu. Dolaşım, kas ve iskelet sistemindeki değişimleri daha kapsülün içinde gözlemlemeye başladım. Zaman zaman bazı görme zorlukları oluşabiliyor. Çok şükür şu ana kadar bende hiçbir problem yok. Normalde vücut ağırlığımı taşıyan iskelet burada aynı yükü hissetmiyor. Özel egzersiz programları uyguluyorum. Bilim insanları bu bahsettiğim etkileri anlamak için sürekli araştırmalar yapıyor. Ben de Türk bilim insanlarımızın çalışmalarına katkı sağlamak için burada veriler topluyorum.

Deneylerimiz insan sağlığı, biyoloji ve fizik alanlarında farklı çalışmaları kapsıyor. Katı parçacıklarla akışkan ortam arasında homojen karışımın oluşturulmasına yer çekiminin etkisini araştıracağız. Savunma sanayimiz için çok önemli bir çalışma. Tıp alanında uzay ortamının insan sağlığını etkilediği yönünde bir deneyimiz var. Bu deneyde radyasyonun kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisi incelenecek. Deneylerimiz arasında uzay bilimine ilgi duyan genç öğrenci kardeşlerimizin çalışmalarına yer verildi. Tüm çalışmalarımdan elde ettiğim veriler bilim insanlarımızla paylaşılacak"(AA)

 
Çiğli'de çocuklara tatil hediyesi!
 
Araştırmacı Yaldız ‘gövde gösterisi’ni yorumladı: Soyer ‘ben de varım’ diyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 kişiye mezar olmuştu... Yağcıoğlu Apartmanı davasında onama!
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, İzmir depreminde 11 kişinin hayatını kaybettiği ...
Zehirli tavuk kanadıyla zehirleme iddiası!
Karabük’te bir köyde çok sayıda hayvan öldü. Hayvanların zehirlenerek ...
Buluntular 250 bin yıllık… İzmir’in tarihi yeniden yazılacak
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve ...
 
Zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim ...
Çocuk parkında faciadan dönüldü... İstinat duvarı çöktü!
Tokat'ta bir çocuk parkında istinat duvarı çöktü. Bu sırada parkta çocukların ...
Türkiye'de ilk kez görüntülendi... Albino çakal!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de ilk kez 'albino çakal' ...
 
Arabalı vapur seferleri normale döndü
İzmir’de olumsuz hava koşulları sebebiyle arabalı vapur seferleri iptal ...
THY'nin Arjantin aktarma seferlerine grev engeli!
Türk Hava Yolları (THY), çarşamba günü yapılması planlanan Buenos Aires ...
Van’da 4.0 büyüklüğünde deprem
Van’ın Saray ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva