HABERLER>GÜNCEL
22 Ocak 2024 Pazartesi - 11:19

Buluntular 250 bin yıllık… İzmir’in tarihi yeniden yazılacak

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, “Karaburun’un Yeni Liman çevresindeki araştırmalar, İzmir’in bilinen en eski buluntu yerini keşfederek, İzmir ve çevresindeki Alt ve Orta Paleolitik Dönemlere ilişkin yerinde korunmuş olan ilk yontma taş aletlere erişmiştir. Bu buluntular Batı Anadolu prehistoryası açısından önem taşımakta, İzmir’deki insan varlığını 250 bin yıl geriye çekmektedir” dedi.

Buluntular 250 bin yıllık… İzmir’in tarihi yeniden yazılacak

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu tarafından yürütülen “Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması” bölgenin tarihine ışık tutuyor.  Yaygın Yüzey Araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma neticesinde tarihi kalıntılar belgelenerek coğrafi bilgi sistemine dayanan geniş bir veritabanı oluşturuldu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Egeli bilim insanları tarafından çok sayıda kazı ve yüzey araştırması yürütüldüğünü, bunlardan birisinin de Karaburun’da, Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu başkanlığında sürdürüldüğünü söyledi. Karaburun’un tarihine ışık tutan bu araştırmayı yürüten ekibi tebrik eden Rektör Prof. Dr. Budak,  Ege Üniversitesi olarak, Türkiye’nin; tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarını gün yüzüne çıkarmaya, ülke turizmine kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.

Araştırma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, “Sekiz yıl süren araştırma, 200’e yakın arkeolojik ve tarihi alanı kayıtlara geçerek Karaburun’un geçmişi üzerine yapılan ilk sistemli çalışma olmuş, İzmir’in tarih öncesine ilişkin bilinmeyen yönleri ortaya çıkarmıştır. Araştırma, Paleolitik Dönemden Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar olan tüm dönemlere ait kültürel varlıkları inceleyerek ve korunması için çalışarak İzmir’in ve Türkiye’nin kültürel mirasına ve belleğine katkı sunmaktadır” dedi.

“ARAŞTIRMA İZMİR’DEKİ İNSAN VARLIĞINI 250 BİN YIL GERİYE ÇEKTİ”
Prof. Dr. Çilingiroğlu, “Karaburun’un Yeni Liman çevresindeki araştırmalar, İzmir’in bilinen en eski buluntu yerini keşfederek, İzmir ve çevresindeki Alt ve Orta Paleolitik Dönemlere ilişkin yerinde korunmuş olan ilk yontma taş aletlere erişmiştir. Bu buluntular Batı Anadolu prehistoryası açısından önem taşımakta, İzmir’deki insan varlığını 250 bin yıl geriye çekmektedir. Araştırma, bölgede Buzul Çağı’nda yaşamış toplayıcı avcı gruplara ilişkin çok sayıda arkeolojik veriye ulaşmıştır. Yapılan çalışmalar Karaburun’da günümüzden önce 12 bin yıl önceye tarihlenen ve çakmaktaşından üretilmiş mikrolitik bir yontmataş alet endüstrisine işaret etmektedir. Bu endüstri Doğu Akdeniz ve Ege’den bilinen çağdaş bulgularla benzerlikler sunar. Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması günümüzden 11 bin – 9 bin yıl önce, Holosen başlarında bölgede yaşamış konar-göçer toplayıcı-avcı gruplara ilişkin ilk arkeolojik kanıtlara erişmiş, Batı Anadolu’da tarıma dayalı yaşam biçiminin ortaya çıkışından önceki tarihsel süreçleri aydınlatmıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Çilingiroğlu, tüm keşif ve bulguların “Journal of Field Archaeology”, “Antiquity” ve “Arkeoloji Dergisi” gibi uluslararası ve ulusal akademik dergilerde yayımlanarak bilim dünyasına sunulduğunu dile getirdi.

 
Zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi
 
Torbalı'da tiyatro günlerine yoğun ilgi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
korkut Küçüközkan 24 Ocak 2024 Çarşamba 00:14

arkadaş sen karbon testi ile taşın yaşını bulursun.ne zaman yapıldığını bulamazsın.meydan boş atıyorlar.. varda bizmi bilmiyoruz..eski bir orak olsa ne zaman yapıldığını nasıl bilebilirsin.

Yorumu oyla      1      1  
Ayten Yücel 24 Ocak 2024 Çarşamba 00:01

İnanın bu haberi bekliyorduk. Ankara Üniversitesi Prof. Larından Rahmetli Hayat hocamız yabancı arkeolaglarla çalışılan arkeoloji ekibinin KaraburunYeniliman hk. Bize 5 sene önce bu müjdeyi vermişti Dünyanın en eski yerleşimlerinden, çok değerli kalıntılarının olduğunun tesbiti yapılmış olduğundan heyecanla bahsedip, " Gençler: burası çok değerli, buraya sahip çıkmamız gerekiyor " Demişti

Yorumu oyla      1      1  
Ati mi ate mi? 22 Ocak 2024 Pazartesi 18:20

Uydurma teorinizi uydurma temellendirmeler ile ispatlama gayretlerini bırakın. Görünen sadece 3-5 taaş parçası 250 bin yıllık insan tarihine ait bir şey görünmüyor. Avcı yoplayıcı palavralarını da bırakın Göbeklite pe de 12 bin yıl önce heykel yapanlar. Tarım da yapar. Yapmışlar da zaten.

Yorumu oyla      1      1  
Erhan Yıkgeç 22 Ocak 2024 Pazartesi 17:39

Tebrikler çalışmalarınızın İzmir e ve ülkemize hayırlar getirmesini dilerim ,kolaylıklar diler,görüşünüz ve şansınız bol olsun

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zehirli balon balığı rotasını Marmara'ya çevirdi
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim ...
Çocuk parkında faciadan dönüldü... İstinat duvarı çöktü!
Tokat'ta bir çocuk parkında istinat duvarı çöktü. Bu sırada parkta çocukların ...
Türkiye'de ilk kez görüntülendi... Albino çakal!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de ilk kez 'albino çakal' ...
 
Arabalı vapur seferleri normale döndü
İzmir’de olumsuz hava koşulları sebebiyle arabalı vapur seferleri iptal ...
THY'nin Arjantin aktarma seferlerine grev engeli!
Türk Hava Yolları (THY), çarşamba günü yapılması planlanan Buenos Aires ...
Van’da 4.0 büyüklüğünde deprem
Van’ın Saray ilçesinde 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Yolcu minibüsü kazası... Çok sayıda yaralı var!
Sivas'ın Zara ilçesinde, yolcu minibüsü ile hafif ticari aracın çarpışması ...
Taciz ateşi açan teröristler etkisiz hale getirildi
Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan 14 PKK/YPG’li ...
Horoz dövüşçülerine suçüstü: 80 horoz kurtarıldı
Adana’nın Yüreğir ilçesinde horoz dövüştürerek bahis oynatılan kıraathaneye ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden sarışın oldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva