HABERLER>YAŞAM
7 Eylül 2017 Perşembe - 18:56

Alaçatı lezzetleri kitap oldu

Çeşme'nin ve Türkiye'nin parlayan yıldızı Alaçatı'nın lezzetleri kitaplaştırılarak ölümsüzleştirildi. 

Alaçatı lezzetleri kitap oldu

Alaçatı Turizm Derneği, bünyesinde yer alan 16 restoranın üçer yemek tarifinin yer aldığı bir kitap yayınlayarak, Alaçatı'nın gastronomi turizmindeki farklılığını sergiledi. 

Proje koordinatörlüğünü Serap Yeşilsakız, proje danışmanlığını Mustafa Dumanlıdağ ve editörlüğünü Destina Akgün'ün yaptığı "Alaçatı'nın Lezzetleri" adlı kitaptaki fotoğrafların çekimini   ise Ozan Çelik gerçekleştirdi. Yemek danışmanı ve stilisti Dilek Yetkiner'in katkı sağladığı kitabın ön sözünü de yemek yazarı ve araştırmacı Gökçen Adar yazdı. Türkçe ve İngilizce olarak, beş bin adet   basılan kitabın amacının ise, "Alaçatı'nın geçmiş mutfak kültürünün de içinde olduğu değerlerin korunması, topraklarında yetiştirilip yerel restoranlarında misafirlere sunulan gözde yemeklerinin aktarılması" olduğu ifade edildi. 

"BÖLGEMİZ İÇİN GASTRONOMİ TURİZMİ GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİ"
Kitap ile ilgili görüşlerini açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme Yarımadası'nın ot yemekleri, mezeler, tatlılar ile yüzyıllardır yaşadığı geleneksel değerlere sahip olduğunu vurgulayarak, "Uzun yıllar önce başlattığımız Ot Festivali'nin de ana temalarından birisi budur. Alaçatı Ot Festivali, yüzbinlerce insanın Alaçatı, Çeşme ve hatta yarımadayı ziyaret ettiği bir yapıya dönüşmüştür. Alaçatı Ot Festivali'nde de geleneksel ot yemekleri ile geçmişten günümüze lezzetler yarışıyor ve bunlar kitaplaştırılıyordu. Alaçatı Turizm Derneği de, 16 restoran ile birlikte bir çalışma gerçekleştirmiş ve üçer lezzetin yer aldığı bir kitap bastırmış. Bu güzel bir hizmet. Önemli olan bölgemizin geleneksel yapılarını oturtmaktır. Belediye olarak, yıllardır yaptığımız bütün etkinlikleri bu yapı üzerine oturtmaya çalıştık. Bölgemiz için gastronomi turizmi gerçekten çok önemlidir. Sağlıklı, doğal ve geleneksel tatlar konuklarımıza sunuluyor. Ayrıca kendi yaşadığımız bölgedeki geleneksel kültürü gelecek kuşaklara, koruyarak taşımak çok önemli. Bu kitap da Alaçatı'nın geleneksel tatlarının geleceğe taşınması anlamında önemli bir çalışma olduğuna inanıyorum. Tarladan, dağlardan, kırlardan topladığı otlarla yemek yaratan insanlarımızın ne kadar zengin bir gastronomiye sahip olduğu ortadadır. Bu kitap nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

"GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ"
Kitabın proje danışmanlığını üstlenen Avrasya Restoran sahibi Mustafa Dumanlıdağ da bir açıklama yaparak, Alaçatı Turizm Derneği'ne üye 16 restoranın bir araya gelerek, yöresel gastronomi değerlerini yerli ve yabancı turistlere sunmak istediklerini belirterek, "Her restoran kendi belirlediği üç yemek çeşidiyle kitapta yer aldı. Dört aylık yoğun bir çalışma sonucu bu kitap ortaya çıktı. Alaçatı'ya yakışan, Alaçatı'nın yöresel gastronomik değerlerini kitabımıza yansıtmaya çalıştık. Ayrıca kitabımızı geri dönüşümlü kağıtlardan bastırarak çevre duyarlılığımızı da ortaya koymak ve çevre farkındalığı yaratmak istedik. Alaçatı'da yaşayan esnaflar olarak, Alaçatı'nın tüm değerlerini korumak, ve insanlarımıza en iyisini sunmayı amaçlıyoruz. Kitabımızı bastırırken sadece Türkçe değil, yabancı turistlerin de faydalanabilmesi için İngilizce olarak da hazırlattık. Kitabımız baskıdan on gün kadar önce çıktı. Kitabımızın, Türkiye turizminde ayrı bir yeri olan Çeşme ve Alaçatı'ya gastronomi turizmi anlamında katkı sağlayacağına inanıyoruz. Alaçatı, her ne kadar sörf turizmiyle de öne çıksa da yöresel yemek kültürünün, gastronominin de önemli bir değer olduğu yadsınamaz bir gerçektir" şeklinde konuştu.

 
İzmir Körfezi festivalle renklenecek
 
Rusya'dan ABD'ye suçlama: Hepsini tahliye etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Körfezi festivalle renklenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Hem içindeyiz denizin hem de büsbütün ...
Bornova'da kalpleri ısıtan haber... Çaresiz biçimde ölümü beklerken hayata dönüş!
Bornova Belediyesi’nin veterinerleri 8 yaşındaki kangal kırması köpeği hayata bağladı.
İzmir’de 'kahvecilerin babası' hayatını kaybetti
İzmir’in tanınmış kahvehane işletmecilerinden Nevzat Mercan (Kahveci Nevzat) ...
 
Düğüne ambulansla gittiler, Kaymakama yakalandılar!
Samsun'un Bafra ilçesinde düğüne ambulansla giden sağlıkçıların kaymakama ...
Ünlü sosyolog Şerif Mardin hayatını kaybetti
Ünlü sosyolog ve siyaset bilimci Prof.Dr. Şerif Mardin hayatını kaybetti.
İzmir’de su borusu patladı, ‘Türk işi’ çözüm gecikmedi!
İzmir’in Karabağlar ilçesinde su borusunda meydana gelen patlak, 10 gündür ...
 
Vatan Şaşmaz'ın yerine sürpriz isim!
İş ve trafik kazalarına dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak üzere sürdürülen ...
Ünlü şarkıcı bakanlığa danışman oldu!
Asıl mesleği doktorluk olan ancak konser yoğunluğu nedeniyle aktif cerrahlık ...
Türk Yıldızları paylaştı… ‘İzmirliler 9 Eylül'de geliyoruz... Hazır mısınız?’
Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi Türk Yıldızları, İzmir’in kurtuluş ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva