HABERLER>EKONOMİ
30 Temmuz 2018 Pazartesi - 12:30

Alaçatı'da tatilcileri kızdıran uygulama!

Çeşme'nin Alaçatı Mahallesi'nde, bazı eğlence mekanlarının 'müzik ücreti' adı altında para aldığına yönelik iddialarla ilgili konuşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bazı fırsatçı işletmelerin bulunduğunu söyledi.

Alaçatı da tatilcileri kızdıran uygulama!

Çeşme'nin Alaçatı Mahallesi'nde bazı gece kulüpleri, iddiaya göre, müşterilerinden 'müzik bedeli' adı altında ücret istedi. İşletmeler, 'müzik bedeli' olarak adisyonlara kişi başı 50 lira yansıttı. İddialar, ilçede tartışma yarattı. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, kendilerine bu yönde bir şikayet gelmediğini belirtti. Bu tür bir uygulamaya rastlamadıklarını kaydeden Dalgıç, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Olayı araştırıyorum. Elinde bir tane adisyon olan varsa bize başvursun, biz o işletmeler için gereğini yaparız. Ama böyle bir duruma rastlamadık. İlgili idare bununla ilgili bir işlem yapmıyorsa o zaman bu tür konulara girilir. Gerekli denetimler de yapılıyor" dedi.

ETİK Başkanı Mehmet İşler ise Alaçatı'da bazı eğlence mekanlarının, müşterilerden bu bedeli aldığını söyledi. Mehmet İşler, "Müzik Meslek Birlikleri Yasası çıktı. Bu yasada, telif hakları ödeme konusunda bir düzenleme yapıldı. Telif hakkı çıkınca ciddi bedeller ödenmeye başlandı. Ancak yasada bazı boşluklar var. Eğlence mekanlarının müşterilerinden bu şekilde ücret alamayacaklarına dair açık ve net bir yönetmelik veya mevzuat yok" diye konuştu.

'FIRSATÇI İŞLETMELER VAR'
İşletmede dinletilen müziklerden dolayı mekan sahiplerinin telif ödediğini anımsatan Mehmet İşler, şunları söyledi:

"Asıl geliri müzikten olanlar ve olmayanlar var. Oteller müzik yapıyordu. Sadece bir fon olsun diye yapılıyordu. O müziği satarak gelir elde etmiyorlardı. Ancak gece kulüpleri müzik satıyor. İnsanlar oradaki müziğe ve eğlenceye gidiyor. Çekim ve cazibe gücünü aslında eğlence oluşturuyor. İçki değil. İçki başka yerlerde de var. Orada yaratılan ambiyans ve bunun ana unsuru olan müzik. Bu işletmeler de müzik için ciddi bedeller harcıyorlar. İstanbul'dan özel DJ getiriyoruz. Özel şov grupları getiriyorlar. Özel sanatçı ve müzik yapanları getiriyorlar. O mekanın da asıl cazibe gücü müzik. İnsanlar müzik dinlemek için geldiklerinden dolayı mekanlar da müzik satar hale geldi."

'NEREDEYSE HAVADAN BİLE PARA ALACAKLAR'
İşletmelerde asıl gider kalemleri içerisinde bu tip harcamaların ciddi yer edinmeye başlamasının ardından mekan sahiplerinin bu yüksek gider kalemlerini müşterisine yansıtmaya başladığını söyleyen Mehmet İşler, "Bu tür mekanlara gidenler zaten içki ya da yemek için değil, müzik için gidiyor. Bunu satın alıyorlar. Böyle olunca işletmeler de 'Ben bu müziği satarım' demeye başladı. Çünkü maliyetleri yükseldi. Böyle bir gider kalemi var. Giderleştirdiği bir şeyi gelir haline çevirme hakkı var. Ama bugüne kadar bu yapılmıyordu. Çünkü müziğin böyle bir maliyeti yoktu" diye konuştu. Alaçatı'da sezonun 2,5 ay olduğunu, bu sürede neredeyse oradaki havadan bile para almaya kalkan, bunu ranta çeviren bazı fırsatçı işletmecilerin bulunduğunu ileri süren ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Fırsatçı işletmeciler diyor ki 'Ben 2,5 ayda ne yapabilirsem yaparım. Gerekirse mekanımdaki havaya sıktığım kokunun bile parasını alırım.' Burada ters olan bir şey var, o da buna karşılık veren bir kesimin olması. Gidip satın alan bir kesim var. Şikayetçi olan böyle mekanlara gitmez, protesto eder. O zaman da belki mekan sahibi serbest piyasaya göre kendine çekidüzen verir. Buna karşı çıkmayan ve hizmeti satın alan kesim olunca biz de karşı çıkamıyoruz" dedi.



'BELEDİYELER TEDBİR ALMAK ZORUNDA'
Tartışmalar nedeniyle kaybeden tarafın aslında Alaçatı olduğunu belirten Mehmet İşler, Alaçatı'nın bu tür uygulamalar ile imajının bozulduğunu söyledi. Alaçatı'nın adının 'pahalı, kazıkçı, tüketiciyi sömüren, insanları kıstırdığında ceplerindeki parayı alan, fırsatçı, rantçı' diye hafızalara kazınacağından endişe duyduğunu ifade eden İşler, bunun da bölge için gelecekte büyük sorun yaratacağını belirtti. Mevzuattaki boşluklardan faydalanan bu tür işletmeler için yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerektiğine değinen İşler, "Belediye eğer Alaçatı ve Çeşme'nin geleceğini düşünüyorsa, bunlarla ilgili tedbir almak zorunda. Aksi halde bir müddet sonra Çeşme, kimsenin gitmediği, uğramadığı, insanlarını kazıklayan bir yer olarak algılanacak. Bu da oranın zamanla bir gül gibi solmasına, bu kötü imajdan dolayı yok olmasına neden olacak. Çeşme'ye yazık olacak" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Serter’den Bakan Kurum’a 'İmar Barışı' soruları
 
Aziz Yıldırım, Ali Koç'u yalanladı! Gerçek borç....
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Xlear 31 Temmuz 2018 Salı 06:49

Gitmeyin arkadaşım ... harcamayın... bak nasıl hizaya geliyolar...istanbul onlara yetmez... bz gitmezsek adam olurlar...gelin Karaburun’a kafanızı dinleyin

Yorumu oyla      9      5  
Gülin 30 Temmuz 2018 Pazartesi 22:32

Alaçatıya gitmiyoruz protesto amaçlı kazıklanmaya niyetimiz yok bu kadar fahiş ücretler olamaz ne özelliği var gidenlerde reklam için gidiyor zira

Yorumu oyla      9      5  
Canan 30 Temmuz 2018 Pazartesi 17:52

Bu sadece somurmeye dayanikli bence insanlar bir sure evlerinden cikmasin o zaman bakin kendilerini nasil geri cekiyorlar ben olsam kesin ve kesinlikle gitmem bizim ulkemizde hizmet sadece paraya dayanikli zenginde olsa bu sadece soygun isterdimki herkesler Alacatiya gidip gorebilsin askari ucretlinin yasamaya hakki yokmu malesef diyorum bizim insanlarimizda bir ege bir makam sevdasi almis basini gitmis gonul isterki zengini fakiri herkesler gitsin bu olanlar ve yasananlar bende cokk derin bir uzuntuye sebep oluyor ..Sayhilarr..

Yorumu oyla      9      5  
nicolas 30 Temmuz 2018 Pazartesi 17:44

beach clubların bakanlıga odedıkleri kıra bedelleri düşük olsa en azından buraları ucuz olur denetim yokki belediye zabıta nerde alaçatıda o masa işgali zirve yapıyo başka bi gun çık dolaş alaçatıyı

Yorumu oyla      9      5  
Lombak 30 Temmuz 2018 Pazartesi 17:24

Bugün konut sektörü temsilcilerinden bir kuruluş izmir ve aydına yoğun ilginin sürdüğünü söyledi. İzmir zaten son 7-8 yılda istanbullu istilasından dejenere oldu. Trafikteki ist. Plakalı araçların yaptıklarını görüyorsunuz. İzmir plakalar da artık taktik kaptılar. Adım başı ihlal var. Telefonla konuşmak ve yazışana korna çal, sanki sen suçluymuşsun gibi el kol hareketleri falan... rezalet ötesi durumlar.

Yorumu oyla      14      6  
Sd 30 Temmuz 2018 Pazartesi 16:33

hahah bazı fırsatcılar demiş, çeşmede kazık atmayan mekan sayısı 10 u geçmez.

Yorumu oyla      14      6  
sezarın hakkı sezara 30 Temmuz 2018 Pazartesi 15:37

Alaçatıda İzmirli işletmeci ve İstanbullu işletmeci farkı!!! Evet böyle bir fark var alaçatıda. Bazı insanlara garip gelebilir ama bu farkı gittiğiniz restorandaki gelen kalamar sayısından net anlarsınız. alçatıda 2 gün için de 2 farklı mekanı test ettik. isimv ermem dogru olmaz ancak iki mekan da rakı balık yapılan mekanlardı. İlk mekan bir şubesi bodrumda, bir şubesi istanbulda ,bir şubesi de alaçatıda bulunan bir mekandı . mekan tam istanbul usulü ,mezeler izmir mekanları kadar lezzetli değil.Kalamar söylüyorsunuz bir tabak geliyor ortasında sosu, çevresinde tam 6 tane halka ! evet 6 tane! mekan çalışanları da iyi değildi! Diğer bir mekanımız İzmirli! sahibi de izmirli,çalışanları da izmirli. ilgi alaka çok iyi. mezeler güzel ,ege otları da var. Kalamar söylüyorsunuz dolu bir tabak geliyor. kalabalıga ragmen istekleriniz geçte olsa yerine geliyor. istanbul mekanlarında istekleriniz yerine hiç gelmez. arada ciddi farklar var. Alaçatı demek İzmir ile istanbulun kalite farkı demek! İzmir demek kalite demek.

Yorumu oyla      14      5  
nicolas 30 Temmuz 2018 Pazartesi 13:00

alaçatıda kahve mekanları bile müşteri seçiyor sokakta yurumek imkansız her taraf masa ve o görgüsüz istanbullular..geldikleri yerleri rezil ediyolar..

Yorumu oyla      24      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borç yapılandırması için yarın son gün!
Vergi borcu yapılandırma için tanınan süre yarın yani 31 Temmuz'da dolmuş olacak.
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Geçtiğimiz haftayı 4.85 TL seviyelerinden tamamlayan dolar kuru yeni haftaya ...
İzmir'in tarihi tatil köyüne 3 teklif!
Foça ilçesinde bulunan, Türkiye'nin ilk tatil köylerinden, 1967 yılında ...
 
İzmir'in vekillerine çağrı var!
Bergama'da altın madeni krizi sürüyor. Mahkemenin kararına uyulmasını ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ekmek çarpsın ki…
Mehmet KARABEL yazdı... Ekmek çarpsın ki…
SGK İl Müdürü Gülcemal, borç yapılandırmasını A’dan Z’ye anlattı!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, vergi borcu ...
 
Bakanlık'tan ekmek zammına tepki!
Ticaret Bakanlığı'ndan dün açıklanan ekmek zammı ile ile ilgili flaş bir ...
Bakan Albayrak'tan kredi paketi müjdesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çinli finans kuruluşlarından, ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün gün içinde yatay dar bantta seyreden dolar/TL, önce ABD Başkan Yardımcısı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva