HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2024 Salı - 12:15

AFAD’dan İzmirli sanayicilere 'yerli ekipman' çağrısı: Siz üretin, alım garanti!

“Yerlileştirme projesi” tanıtım toplantısında konuşan AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, arama kurtarma çalışmalarında kullanılan ekipmanların ülke sanayicileri tarafından üretilmesi için girişimde bulunduklarını ifade ederek “ihtiyacımız olan ürünleri İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan alalım. Beklentimiz sizden bize omuz vermeniz. Üzerimize bir görev düşüyor ise biz dersimize çalışmaya hazırız. Biz de bununla ilgili olarak doğrudan alım garantilerini ortaya koyalım” dedi.

AFAD’dan İzmirli sanayicilere  yerli ekipman  çağrısı: Siz üretin, alım garanti!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem, sel, heyelan ve çığ felaketlerinde riski azaltmaya yönelik projeler geliştiriyor ve afet bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan temel malzeme ve ekipmanların tedariğinin yerli sanayi tarafından karşılanması yönünde bir yerlileştirme projesi geliştiren AFAD, ekipman sergisini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü’nde bulunan Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ve çok sayıda iş insanı katıldı.

YERLİ SANAYİCİ ÜRETİRSE EKONOMİ KAZANIR
Toplantıda afette kullanılan malzemeleri ithal etmek için her yıl milyarlarca liranın harcandığını vurgulayan Ergin, bu ekipmanların yerli sanayici tarafından üretildiği takdirde hem ülke ekonomisinin hem de sanayicinin kazanacağını ifade etti. Ergin “İthal ürünlere milyonlarca dolar para ödüyoruz. 10 milyonlarca 100 milyonlarca paramız dışarı gidiyor. Biz istiyoruz ki bizim paramız sadece bizden çıksın, sonra cebimize girsin. Ülkemizin çok kıymetli sanayicileri varken bunları dışardan almayalım. Ciddi ihtiyaçlarımız var. Buna yönelik kapasiteyi her geçen gün arttırarak ve güçlendirerek olması muhtemel her türlü afete karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Devletin imkanlarından, devletin kasasından çıktıysa sanayicinin cebine girsin. Sanayicinin cebinden tekrar vergi olarak devlete geri geliyor. Derdimiz ülkemizin kendi insan kaynağıyla kendi ürettiği malzemelerle arama kurtarma yapabilsin. Biz ihtiyacımız olan ürünleri İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan alalım. Beklentimiz bu. Beklentimiz sizden bize omuz vermeniz. Üzerimize bir görev düşüyor ise biz dersimize çalışmaya hazırız. Biz de bununla ilgili olarak doğrudan alım garantilerini ortaya koyalım. Hangi ürünler yapılacak ve hangi ürünlerden hangi sayılarda yapılacak? Bunlarla ilgili konuları konuşalım. Sanayicilerimize bir arada oturup dertleşelim istedim kısacası. O probleminizin çözümü aramaya geldik” dedi.

BU YIL HEDEF 100 BİN KİŞİLİK AFET ORDUSU!
AFAD personel sayısının eksik olduğunun altını çizen ve kamu kurumlarında çalışan personelin gönüllü olarak eğitimlere başlanacağını ifade eden Ergin, “Hiçbir bilim insanı ya da kanaat önderi, ülkemizin 11 ili ve 14 milyon vatandaşımızı birinci derecede etkileyen bir afeti beklemiyordu. Ama ne yazık ki başımıza geldi. Elbette bunlardan bir ders çıkarmamız gerekiyor. 6 Şubat depremine yakalandığımızda 2 bin 800 arama kurtarma teknisyeni arkadaşımız vardı. Bunun da yaklaşık bine yakını son bir yılda alınmış arkadaşlarımızdı. 39 bin binanın yıkıldığı, 26 bin enkazda canlı araması yapıldığı bir durumda 2 bin 800 kişi ve bunun içerisinde 11 ildeki afetzede olan arama kurtarmacı arkadaşlarımızın sayısını düştüğümüz takdirde yaklaşık 2 bin 400 kişi kalınca arama çalışmalarını bu sayıyla yapmak zorunda kaldık. Bunun çok küçük bir rakam olduğunu hepiniz takdir edersiniz. Uluslararası standartları değerlendirdiğimizde bir enkazda 24 saat ve 25’er kişilik 8 saat çalışma esasına göre bir enkazda 75 kişi çalışması gerekir. Bir enkazda 75 kişi çalıştırdığınız takdirde bizim çalıştığımız enkaz sayısıyla çarptığınız anda 1 milyon 952 bin kişi gerekiyor bize. 1 milyon 952 bin personelimiz olmalıydı ki, biz aynı anda bütün enkazla arda arama kurtarma çalışması yapabilirim. Tabi ki bu mümkün değil. Peki bizim istihdam etmemiz gereken sayı nedir? 2 bin 931 kadro tahsisi yapıldı sayın Cumhurbaşkanımız tarafından. Yaklaşık 6 bin kapasiteyi bulacağız. Tabii ki 6 bin kapasitesi yeterli değil ancak olması muhtemel afetler için binlerce, onbinlerce insan istihdam edemezsiniz. Devletin çok güçlü kapasitesi var. Kamu kurumlarının çok güçlü kapasitesi var. Askeri birliklerimizin çok güçlü kapasitesi var. Bunlardan istifade edebileceğimiz, 100 bin arama kurtarmacı ekibimizin bütün kamu kurumlarından, STK’lardan, gönüllü olan arkadaşlardan teminine gidiyoruz. İnşallah 17 Ağustos’ta 100 bin arama kurtarmacamızı yetiştirdiğimiz gibi bu 100 bin arama kurtarmacamızın teçhizatını da, malzemesini de donanımın da temin edeceğiz. İşte bugün burada bulunuş amacımız da tam da bu. Yetiştirdiğiniz 100 bin insan kaynağının malzemesi ve donanımı yoksa teçhizatı yoksa, enkaz bölgesinde eğitilmiş bir kişi olur” şeklinde konuştu.

 
Artık yemeklerin tadına bakabilecek... Omar İzmir'de şifa buldu!
 
Büyükşehir’e başkaldıran Başkan Tekin içini döktü: Bu kararı almaya mecbur bırakıldım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem ekipmanları vitrinde… İzmir ekonomisinde ‘yerli dönüşüm’ fırsatı!
AFAD, arama kurtarma faaliyetleri kapsamında yurt dışından getirdiği ekipmanların ...
Tüketici güven endeksi Ocak'ta arttı
Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 3,9 artarak 80,4 oldu.
Engellilere bireysel eğitim desteği 4 bin 692 lira oldu
Özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde engellilere verilen ...
 
Merkez Bankası'nın net rezervlerinde düşüş!
Bankacıların hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri ...
Kış tatili cep yakıyor... Maliyet 150 bin TL
Ara tatilde kış turizminin gözde yerlerinde oteller ve pistler doldu. ...
Bakan Bolat'tan yatırımda kararlılık mesajı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Önümüzdeki dönemde de yatırım, istihdam, üretim ...
 
EKK toplanıyor... Masada kripto para var
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ...
Dolar/TL haftaya zirve ile başladı!
Dolar TL, Eylül 2023'ten bugüne sınırlı günlük değişimle kademeli yükselişine ...
Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı
Küresel piyasalar, merkez bankalarının gelecek dönem para politikalarına ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva