HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2024 Salı - 11:51

Deprem ekipmanları vitrinde… İzmir ekonomisinde ‘yerli dönüşüm’ fırsatı!

AFAD, arama kurtarma faaliyetleri kapsamında yurt dışından getirdiği ekipmanların yerli sanayi tarafından üretiminin yapılması için İzmir'de sergi açtı. AFAD Yerlileştirme Projesi İzmir Tanıtım Toplantısı’nda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Sergide bulunan  ekipmanlar 6,5 milyar harcanarak ithal edildi. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayici için görücüye çıkması bir fırsattır” dedi.

Deprem ekipmanları vitrinde… İzmir ekonomisinde ‘yerli dönüşüm’ fırsatı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem, sel, heyelan ve çığ felaketlerinde riski azaltmaya yönelik projeler geliştiriyor ve afet bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan temel malzeme ve ekipmanların tedariğinin yerli sanayi tarafından karşılanması yönünde bir yerlileştirme projesi geliştiren AFAD, ekipman sergisini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü’nde bulunan Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ve çok sayıda iş insanı katıldı.

TÜRKİYE’DEKİ AFAD EKİBİ SAYISI OLMASI GEREKENİN BİNDE 1’İ CİVARINDA
Toplantıda konuşmalarına 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketini hatırlatarak başlayan Başkan Yorgancılar, “Yaşadığımız 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bölgede deprem olduktan dört gün sonra beş gün alanda kalarak tüm deprem bölgesini gezdim. Hakkı ödenmeyecek insanların başında  AFAD ekipleri geliyor. Enkazın altında, dışında her türlü gayreti gösteren ekiplere teşekkür ederim. Türkiye’deki AFAD ekibi sayısı olması gerekenin binde 1’i civarında. Biz de deprem geçiren bir şehiriz. Depremde 12’ye yakın binamız yıkıldı. Geriye kalanlarda da büyük hasar meydana geldi. Uzun zamandır kırılmayan Samos Adası’ndan Karabağlar üzerinden Körfez’e gelen fay ve Bornova Anadolu Caddesi üzerinden Belkahve’ye giden ve uzun yıllardır hareket göstermeyen fayın kırılma beklentisi var. Enkazlar kalkıyor, deprem unutuluyor. Yerine kentsel dönüşüm konusu geliyor. Yıkılanla yeni yapılacak bina arasındaki farkın ülkeye 100 milyar doların üzerinde faturası var. Böyle bir ekonomik ortamda hükümetimiz tarafından büyük çabalar sarfediliyor. TOBB olarak bin konutun bedelini Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığımız protokolle karşılayacağımızı ifade ettik” dedi.

İZMİRLİ SANAYİCİNİN AYAĞINA GELDİ
Yorgancılar, sadece AFAD’dan çözüm beklemenin doğru olmadığını vurgulayarak, “Bu işin iki ayağı var; Ekipman ve personel. Deprem olacak diye 100 bin-200 bin kişi istihdam etmek diye bir durum söz konusu değil. Her şeyi devletten beklemek de doğru değil. Örnek olarak Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 kişilik bir ekiple bölgeye giderek AFAD’ın koordinasyonuna katılarak kurtarma çalışmalarına destek oldular. Sadece AFAD’ın da değil, büyük fabrikaların, madencilerin katkısını unutamayız. MSB’ye bağlı askerin destek vermesi, eğitim vermesi çok önemliydi. Burada mutlaka eğitimli insanlar bulunmalı. Bu sadece şehirlerin değil ülkenin meselesi. Hepimizin destek olması gereken konu AFAD’a nasıl yardımcı olacağımız. Sergideki ürünlerin yerlileştirilmesi ile ilgili bir fırsat var. Bunları ithal ederek 6,5 milyara yakın bir para harcandı. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayicinin ayağına geldi. Akşama kadar görüp tespit edip özelliklerini görüşmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. AFAD’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

PROJEYİ YÜREKTEN KUTLUYORUM
Yorgancıların ardından konuşan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ise AFAD’ı tebrik etti. Ekipmanların ekonomiye katkısı olacağını söyledi. Karace, “ 1999 depreminin izlerini halen taşırken senesinin dolmasına sayılı günler kala 6 Şubat depreminde yaşanan arama kurtarma süreçlerini nefeslerimizi tutarak takip etmiştik. O üzüntüleri halen içimizde yaşıyoruz. Ne mutlu bizlere ki felaketlerin ardından var gücüyle insan üstü çaba gösteren AFAD ekipleri, bir yandan binlerce insanı hayata bağlarken diğer yandan da bu felaketler yaşanmadan önce alınabilecek önlemleri ilişkin yoğun çalışmaları beraberinde yürütüyorlar. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltmayı ve afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunun gerçekleştirmeyi düşünen AFAD’ın ihtiyaç duyduğu temel ekipmanların yerli üreticiden tedarik edilme projesini yürekten kutluyorum. Fakat sergide gördüğümüz ekipmanların arasında yapımı zor olan ekipmanlar da var. Bunlar için yoğun bir şekilde çalışmak gerekiyor. Bu çalışma ile bir yandan ekonomi ve sanayicimiz kazanırken diğer yandan kaliteli Türk malları ile kullanılan ekipmanların dayanıklılığı arttırılmış olacaktır” diye konuştu.

 
Altan Öymen'in eşi Aysel Öymen vefat etti!
 
Vahşet: Arkadaşının kafasını kesip, camdan attı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici güven endeksi Ocak'ta arttı
Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 3,9 artarak 80,4 oldu.
Engellilere bireysel eğitim desteği 4 bin 692 lira oldu
Özel eğitim okulları ile rehabilitasyon merkezlerinde engellilere verilen ...
Merkez Bankası'nın net rezervlerinde düşüş!
Bankacıların hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri ...
 
Kış tatili cep yakıyor... Maliyet 150 bin TL
Ara tatilde kış turizminin gözde yerlerinde oteller ve pistler doldu. ...
Bakan Bolat'tan yatırımda kararlılık mesajı!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Önümüzdeki dönemde de yatırım, istihdam, üretim ...
EKK toplanıyor... Masada kripto para var
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ...
 
Dolar/TL haftaya zirve ile başladı!
Dolar TL, Eylül 2023'ten bugüne sınırlı günlük değişimle kademeli yükselişine ...
Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı
Küresel piyasalar, merkez bankalarının gelecek dönem para politikalarına ...
Yılın ilk faiz kararı perşembe günü açıklanacak
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni yılın ilk faiz kararını perşembe ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva