HABERLER>GÜNCEL
31 Aralık 2018 Pazartesi - 12:49

ABD heyeti FETÖ delilleri için Türkiye'ye gelecek

ABD'li yetkililerden oluşan bir heyet, Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) ilgili Türkiye'nin ABD'ye sunduğu yeni deliller konusundaki gelişmeleri ele almak üzere 3-4 Ocak'ta Ankara'da görüşmeler yapacak.

ABD heyeti FETÖ delilleri için Türkiye ye gelecek

ABD’den aralarında FBI yetkililerinin de bulunduğu bir heyet, 3-4 Ocak'ta Ankara'da olacak. 

Görüşmeler, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve yakın çevresinin darbe girişimindeki rollerinin ortaya konulması ve ABD tarafının harekete geçmesini sağlamak açısından önem arz ediyor. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz 2016 darbe girişimin sözde sivil imamları Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş ve Nurettin Oruç’un aynı yıl ocak, mart ve haziran ayları içerisinde ABD’de bulunduğunu tespit etmişti. Söz konusu isimlerin Fetullah Gülen’le darbenin ön toplantılarını yaptığı biliniyor.

Darbe girişiminin ardından Akıncı Üssü’nden kaçarken yakalanan isimlerden Hakan Çiçek’in telefonu arazi aramalarında bulunmuştu. 

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığında incelenen ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 12 kişilik özel ekip tarafından değerlendirilen telefondan çıkan dijital izlerde, cihazın nerelerde kullanıldığı anlaşılmıştı.

Çiçek'e ait ABD numaralı GSM hattının ilk kez 7 Mart 2016'da FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in kaldığı Pensilvaya’daki çiftlik evinde aktive edildiği tespit edilmişti. Telefonun aktive olduğu andan itibaren kaydettiği lokasyon verilerinden koordinatlar çıkarılmıştı.  Türk yetkililer, tüm bu dijital izleri 13 Temmuz 2018’de Amerikalı meslektaşlarıyla yaptıkları toplantıda masaya koyarak FETÖ’nün darbe girişimindeki rolünü kanıtladı. ABD tarafı da verileri alarak üzerinde kendi değerlendirmesini yapmaya başladı.

ABD'NİN YENİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ BEKLENİYOR
Ankara’da 3-4 Ocak’ta Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerin katılımıyla gerçekleşecek toplantıda, ABD’nin yeni delillere ilişkin değerlendirmesi öğrenilecek. 

ABD tarafı, 18 eyalette FETÖ bağlantılı kuruluş ve isimlerin vize usulsüzlüğü ile kara para aklama gibi organize suç işlerine ilişkin daha önce başlattığı ön incelemelerdeki son durumu aktaracak. 

ABD'de, 2013'te Kongre üyelerinin Azerbaycan'a yaptığı gezinin finansmanıyla ilgili yasaların ihlal edilmesinden sorumlu tutulan ve ağustosta Ermenistan'da tutuklanan Kemal (Kevin) Öksüz'ün, ABD'ye iade edilmesi son dönemde dikkat çekici gelişmeler arasında yer almıştı.

Türk yetkililer, Öksüz meselesinin, FETÖ'nün ABD'de okul ve dernek gibi çeşitli kuruluşlar üzerinden yaptığı yasa dışı işlerin açığa çıkmasında ve ABD kamuoyunun ilgisini toplama noktasında dönüm noktası olabileceğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FBI tarafından örgüt hakkında yürütülen soruşturmayı ciddiye aldığını vurgulayarak, şüpheci yaklaştıklarını ancak bazı neticeleri görmeye başladıklarını söylemişti. 

ÇİÇEK'İN TELEFONUNDAN ÇIKAN KANIT 

15 Temmuz darbesinin sivil imamlarından Hakan Çiçek'in cihazı aktive ettikten sonra, kullanıcı adını ve şifresini unutmamak için LivePhoto tekniğiyle bunları yazdığı bir kağıdın fotoğrafını çektiği ortaya çıktı. 

Çektiği fotoğrafı telefonunda saklayan Çicek’in kaydettiği görsele AA ulaştı. 

Görselde, sanığın kendi el yazısıyla telefon numarasını, "[email protected]" mail adresiyle kullandığı icloud hesabını ve şifresini not ettiği görülüyor. 

Bu görsel, Akıncı Üssü’ündeki arazi aramasında bulunan cihazın Çiçek'e ait olduğunun kanıtlarından birini oluşturuyor. 

AA KOORDİNATLARIN İZİNİ SÜRDÜ 
ABD’deki AA ekibi, Hakan Çiçek'in telefonunda kayıtlı koordinatları New York kent merkezinde navigasyon uygulamasına girdi.

New York'tan yola çıkan AA ekibini, "40.870487,-75.32150" ile "40.870500,-75.321300" koordinatları doğrudan Fetullah Gülen'in Pensilvanya'da kaldığı çiftliğe götürdü. 

O anları görüntüleyen AA ekibi, 25 Haziran 2016'da telefona kaydedilen "40.583818,-73.948949" koordinatı da navigasyona girdi. 

Bu koordinat da AA ekibini, ABD'de örgüt mensuplarının buluşma yerlerinden biri olan New York'un Brooklyn semtindeki Masal Cafe Lounge'a götürdü.  (AA)

 
Yeni uygulamalar yarın başlıyor
 
2018'de etkisiz hale getirilen terörist sayısı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni uygulamalar yarın başlıyor
1 Ocak itibarıyla bir dizi yeni uygulama yürürlüğe girecek. Örneğin market ...
İzmir'de profesörün korkunç ölümü kamerada!
Narlıdere ilçesinde, metro kazısı yapılan şantiye girişinde geri manevra ...
Egedesonsöz'den İzmir'in 2018 almanağı... Kente hangi olaylar damga vurdu?
Dünya yeni bir yıla girerken Türkiye’de önemli çok sayıda gelişme yaşandı. ...
 
İzmir Emniyeti'nden kutlama önlemleri
İzmir Emniyet Müdürlüğü, yılbaşı kutlamaları için güvenlik denetimlerini ...
İZBAN grevinde mahkemeden flaş karar!
İzmir Banliyö AŞ'nin (İZBAN), grev nedeniyle koyduğu ek tren seferlerini ...
İzmir'de DEAŞ baskını: Evlerden sarı yelek çıktı!
İzmir'de yılbaşı öncesi DEAŞ terör örgütüne yönelik yapılan operasyonda ...
 
Hava Kuvvetleri'nde operasyon: 60 gözaltı!
FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki yapılanmasına yönelik soruşturma ...
İzmir'de iki otomobil alev topuna döndü!
İzmir’in Gaziemir ilçesinde, park halindeki otomobilde henüz belirlenemeyen nedenle ...
Dikili'de kaçak göçmen operasyonu!
Dikili ilçesinde, 88 kaçak yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva