HABERLER>DÜNYADAN
15 Nisan 2014 Salı - 08:31

ABD'den çarpıcı Türkiye raporu: Gözler Kadı ve Erdoğan'da

27 Mart’ta ABD Kongre üyelerine sunulan Türkiye raporuna göre, Başbakan Erdoğan’ın “dostum” dediği Yasin el Kadı BM Güvenlik Konseyi kararıyla yasaklı olduğu dönemde Türkiye’ye 4 defa giriş yaptı ve bu ziyaretler güvenlik güçlerinin desteğiyle gerçekleşti.

ABD den çarpıcı Türkiye raporu: Gözler Kadı ve Erdoğan da

ABD Kongresi için Ortadoğu uzmanı Jim Zanotti tarafından hazırlanan ve Kongre üyelerine, Gülen ile Erdoğan arasındaki çatışmanın ve yolsuzluk iddialarının tartışıldığı süreçte seçimlerin hemen öncesinde sunulan raporda Erdoğan’ın “dostum” dediği Yasin el Kadı’nın yasaklı olduğu dönemde Türkiye’ye dört defa, hükümet desteğiyle girdiği belirtiliyor.
 
Yolsuzluk tartışmalarının ve AKP - cemaat kavgasının tartışıldığı süreçte seçimin hemen öncesinde 27 Mart’ta ABD Kongre üyelerine sunulan Türkiye raporuna göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “dostum” dediği Yasin el Kadı BM Güvenlik Konseyi kararıyla yasaklı olduğu dönemde Türkiye’ye 4 defa giriş yaptı ve bu ziyaretler güvenlik güçlerinin desteğiyle gerçekleşti. Raporda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin analizler de yer aldı.
 
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; ABD Kongresi için Ortadoğu uzmanı Jim Zanotti tarafından hazırlanan ve Kongre üyelerine, “Türkiye: Geçmişi ve ABD ile ilişkileri” başlığıyla hazırlanan raporda, AKP-cemaat kavgasına ilişkin iki tarafın iddiaları da yer aldı. Raporda ayrıca 17 Aralık operasyonundaki yolsuzluk iddiaları kapsamında ayakkabı kutuları, Rıza Sarraf’ın Türkiye ile ticari ilişkileri ve kabine üyeleriyle bağlantılarına da değinildi. Türkiye’nin dış politikasının ABD politikalarıyla çatışan bölümlerine de yer verilen raporda öne çıkan unsurlar şöyle:
 
El Kadı için BM kararı ihlal edildi: (17 Aralık sonrası çıkan ses kayıtları) Suudi kökenli Yasin el Kadı’nın Türkiye’ye yasaklı olduğu 2012 yılında şubat ve ekim ayları arasında Türk hükümetinin güvenlik desteğiyle dört defa girdiğini gösteriyor. El Kadı, El Kaide’nin faaliyetlerine yardımcı olduğu için, 5 Ekim 2012’ye kadar BM Güvenlik Konseyi kararıyla seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulması kararıyla karşı karşıyaydı. ABD Hazine Bakanlığı, El Kadı’yı hâlâ Özel Görevli Küresel Terörist olarak kabul ediyor.
 
El Nusra’ya yardım: Türkiye, Suriye’de açıkça BM destekli bir müdahaleyi istedi ve muhtemelen içerisinde, ABD’nin terörist örgüt olarak tanımladığı El Kaide bağlantılı El Nusra’nın da bulunduğu silahlı gruplara yardım etti. Suriye sorunun nasıl çözüleceği belirsizliğini korurken, Türkiye fazlasıyla dışarı taşan unsurlara odaklandı.
 
Türkiye artık model değil: Türkiye’nin “model” ya da Arap ülkelerinin izleyecekleri bir örnek olduğu fikrinin, hâlâ popüler olmasına karşın, artık geçerliliği yoktur.
 
İsrail ile gerginlik risk unsuru: Türkiye’nin İsrail ile bozulan ilişkileri, ABD’nin bölgesel politikaları iki müttefikiyle koordine etme isteğinde sorun yaratıyor. ABD yetkililerinin Türkiye-İsrail gerginliğinin bölgesel istikrara etkileriyle ilgili endişeleri var. Erdoğan ayrıca, Hamas ile samimi bağlarını koruyor.
 
Silahta değişen tercih: Türkiye’nin, Çin hükümetinin sahip olduğu CPMIEC ile hava ve savunma sistemindeki uğraşısı, Türkiye’nin büyüyen savunma endüstrisinin özellikle silah ithalat ve ihracatında veya NATO üyesi olmayanlarla ortak savunma tatbikatlarında, (Çin, Rusya, Pakistan ve Güney Kore gibi) istekli olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin diğer ülkelerle tedarik ilişkilerinin, ABD silahlarının Türkiye’deki varlığını nasıl etkileyeceği belirsiz.
 
ERDOĞAN’IN ANAYASA GÜCÜ YOK
Erdoğan hâlâ cumhurbaşkanlığını deneyebilir ki bu da Gül’ün siyasi geleceğini daha belirsiz kılar, birçok uzman Erdoğan’ın parti tüzüğünde değişiklik yaparak dördüncü defa başbakan olacağını belirtiyor. Tüm değerlendirmelerin dışında, Erdoğan cumhurbaşkanının yetkilerini genişletecek yeni bir anayasa değişikliği için desteğe sahip değil.
 
TÜRKİYE’DEKİ ETNİK DAĞILIM
Raporada Türkiye’deki etnik dağılıma da yer verildi. Raporda Türklerin yüzde 70-75, Kürtlerin yüzde 18, diğer etnik grupların ise yüzde 7-12 arasında olduğu belirtildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
21 yaşındaki Türk kurşunlanarak öldürüldü
Kopenhag'a bağlı Mörkhoj şehrinde 21 yaşındaki Türk genci Ozan Özcan aracında ...
AB'den Ukrayna'ya mali yardım
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna'ya tek kalemde 1 milyar ...
Fareler İngiltere'yi işgal etti
60 santim uzunluğundaki farelerin İngiltere’nin şehirlerini tehdit ediyor.
 
Barzani'den Öcalan çıkışı: Elimde olsa…
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, çözüm ...
Otobüs garajına bomba: En az 71 ölü
Nijerya'nın başkenti Abuja'daki büyük otobüs garajını hedef alan bombalı ...
Obama Kardashian’ı neden reddetti?
TV yıldızı Kim Kardashian'ın ABD'de 2012 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde ...
 
Sır uçak için yeni umut robot denizaltı
8 Mart'tan bu yana kayıp olan Malezya Havayolları'na ait uçağı bulma çabalarında, ...
Canavar anne: 7 bebeğini öldürüp kutularda sakladı!
Amerika’nın Utah Eyaleti'ndeki Pleasant Grove kasabasında, 39 yaşındaki ...
Devlet Başkanıyla marihuanalı röportaj
Birleşmiş Milletler, Uruguay'ın marihuana kullanımını ve devlet eliyle ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva