HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Aralık 2013 Salı - 09:55

Ve İzmir’in tramvayları yola çıkıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun vizyon projeleri arasında gösterilen Üçkuyular- Halkapınar ve Karşıyaka- Bostanlı tramvayları için ilk somut adım atıldı. Hazine tarafından 3 gecikmeyle onaylanan tramvay projeleri için Şubat ayında ihaleye çıkılacak. Herhangi bir itiraz yaşanmaması halinde 2014 yılı içinde ilk kazma vurulacak, çalışmalar üç yılda bitecek.

Ve İzmir’in tramvayları yola çıkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun yapımını planladığı Üçkuyular- Halkapınar ve Konak- Bostanlı tramvay hatlarının proje çizimlerini tamamlayarak 3 yıl önce Hazine onayına gönderdi.

Toplamda 591 milyon liraya mal edilecek proje için 443 milyon liralık dış kredi kullanılması ve geri kalanın da belediye sermayesinden karşılanması öngörüldü. Hazine’den beklenen onayın gelmemesi nedeniyle kredi çekilemedi ve proje yaklaşık 3 yıl gecikti. Bürokratik temaslar sonucunda İzmir trafiğini rahatlatacak tramvay hatlarının güzergahları geçtiğimiz aylarda onaylandı.
 
İHALE ŞUBAT’TA
HT Egeli’den Can Özlü’nün haberine göre yerel seçimler öncesi tramvay projesini başlatmak isteyen ve yabancı firmalarla yaptığı kredi görüşmelerini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, 26 Şubat’ta yapım ihalesine çıkılacağını duyurdu. İhalenin ardından inşaat başlayacak ve çalışmalar üç yılda tamamlanacak. Tramvayın geçeceği yollar yeniden düzenlenecek. Güzergah üzerindeki otoparklar ya yeraltına alınacak ya da taşınacak. Tramvayın geçtiği noktalardaki otobüs trafiği de minimuma indirilerek, vatandaşların tramvay kullanımına yönlendirilecek. 
 
KONAK TRAMVAY HATTI
Üçkuyular Metro İstasyonu'ndan başlayarak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli'ne kadar uzanacak. Swissotel Büyük Efes'in arkasındaki Şehit Nevres Bulvarı'ndan Montrö Meydanı ve Şair Eşref Bulvarı'ndaki orta refüjden geçerek TMO siloları önüne ve oradan da Şehitler Caddesi'ni takiben akacak olan hat Halkapınar Metro İstasyonu'na ulaşacak. 19 istasyonlu Toplam uzunluk 13 kilometre olacak, maliyet ise 332 milyon lira olacak. Planlanan istasyonlar ise şöyle: Üçkuyular, Üçkuyular İskele, Güzelyalı, Göztepe, Vali Konağı, Köprü, Mithatpaşa Lisesi, Yalı, Karataş, Bahribaba, Konak İskele, EBSO, Cumhuriyet Meydanı, Fuar, Alsancak Cami, Alsancak Gar, Demir, Eğitim Sitesi, Halkapınar.

KARŞIYAKA TRAMVAY HATTI
Alaybey'den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Cemal Gürsel Caddesi, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İZBAN Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. 16 duraklı bu hattın toplam uzunluğu 10 kilometre olacak, maliyeti ise 259 milyon lira olacak. Planlanan istasyonlar ise şöyle: Alaybey, Karşıyaka, Donanmacı, Yunuslar, Bostanlı İskele, Bostanlı, Pazaryeri, Atakent, Anadolu Lisesi, Yalı, Karşıyaka Arena, Mavişehir, Mavişehir 2, Depo, Çevreyolu, Mavişehir Banliyö.
 
ULAŞIM RAHATLAYACAK
Konak ve Karşıyaka Tramvay projelerinin hayata geçirilmesiyle bu hatlarda toplu ulaşım, otobüs yerine tramvay hatları ile gerçekleştirilecek. Düşük maliyetli ve hızlı yapılabilir özellikteki tramvay hatları, İzmir'in metro sistemini tamamlayıcı nitelikte olacak. Tramvaylı taşımacılığın başlamasıyla lastik tekerlekli toplu ulaşımın kentte yarattığı trafik ve hava kirliliği gibi olumsuzluklar da büyük ölçüde ortadan kalkacak. (HT Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 32 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DOGRUCU D 11 Ocak 2014 Cumartesi 20:53

tamam heryer tramway olacak anladık metro nerelere yapılacak peki bu projeler metro geçmesi gereken yerler tramway metro yapılamayacak büyük kanal boruları dşenen yerlerin örnek gazi ve mürselpaşa gibi zor yerlere çare olur gene izmirin yılları gidecek

Yorumu oyla      11      5  
Güzel İzmrim 18 Aralık 2013 Çarşamba 10:16

Herkes kendisine bir hat istiyor ama yolcu taşıma kapasitesine göre ve kamulaştırma imkanlarına göre olacaktır sanırım. Buca ise dar yolu ve yol üstü araç parkları ile ciddi sorun. Belki yeraltı tünel ile kavşak geçişleri bir rahatlama getirebilir. Ya da Tc misafir'in dediği gibi aerobus ama maliyeti ne??

Yorumu oyla      11      5  
18 Aralık 2013 Çarşamba 00:04

"ziyaretçi" sen sahile gel bak bakalım 169 hattındaki otobüslere,yoğunluğu görürsün.günde 80 bin yolcu hedefleniyormuş bu hatta.

Yorumu oyla      16      5  
18 Aralık 2013 Çarşamba 00:03

perşembe günü bornova merkez metrosunun ihalesi var.bornova ya metro yapılacak.tramvay daha sonra belki yapılır.sonuç da bütçe 10 milyar değil.

Yorumu oyla      15      5  
ziyaretçi 17 Aralık 2013 Salı 22:27

sahili süslemek içinmi yapılıyor bu tranvay halk faydalansın diyemi yapılıyor.neden çiğliye bornova nın içine yapılmıyor.

Yorumu oyla      14      17  
ziyaretçi 17 Aralık 2013 Salı 22:21

bornova manavkuyu metrosu ne oldu.dolmuşcular oy vermez korkusuyla vazgeçildimi yoksa.

Yorumu oyla      18      8  
TC misafir 17 Aralık 2013 Salı 18:34

Bucaya tramvay yapılmamasının nedenini belediyeye yükleme komikliğine düşen arkadaşlar sağolsunlar beni çok güldürdüler çünkü dünyadan haberleri yok, proje bakanlığın elinde. Burada beni endişelendiren asıl durum bu projenin trafiğe ne kadar olumlu yansıyacağı hususudur ben kendi adıma bu projeyi çok da gerekli bulmuyorum keza trafiğe olumsuz etki yapacağını düşünüyorum aerobus tarzı üstten bir ulaşım planlansaydı altta trafikte bir sorun yaratmazdı o yüzden çok ince eleyip sık dokunmalı ve ileride bu projeye harcanan paranın boşa gitmemesi sağlanmalıdır. Trafik rahatlamıyacaksa bu maceraya hiç kalkışılmamalıdır mevcut yol istikametinde daraltma yaşanmayacaksa tramvaya nasıl bir alan yaratılacak bunu da net bir şekilde görsel olarak açıklamaları gerektiğini düşünüyorum.

Yorumu oyla      22      6  
Zafer 17 Aralık 2013 Salı 17:32

Üçkuyular-Halkapınar arası tramvayın güzergahı çok çok kötü seçildi. Sahil Yolu'nun kara tarafından geçecek, tabii rayın her iki tarafına koruma duvarı-çiti bilmemnesi çekilecek, ee biz Güzelyalı'da oturanlar da artık demir teller arasından denize bakarız! Konak'tan sonra zaten dar olan caddelere geçiyor, trafiği iyice mahvedecek. Yapılmasın bu tramvay şehri mahvedecek!!!

Yorumu oyla      15      22  
Egemen 17 Aralık 2013 Salı 17:03

Bornova-Manavkuyu tramvay hattı ne oldu?

Yorumu oyla      21      6  
Güzel İzmirim 17 Aralık 2013 Salı 16:57

İstanbulda Taksim de yolu kısada olsa tramvay'a binmiştim.Zevkliydi.İzmir içinde hoş olacak. Aşama aşama tüm kıyı şeridine yayılırsa işte o zaman zevke bakın derim. İktidar gene engel çıkartacak. Süre uzayacak ama olsun. O zevke değer böyle bir iş.

Yorumu oyla      30      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan ‘Gezi’ itirafı: Artık her aşamada…
Ege Bölgesi Federasyonlar Birliği Platformu’na üye derneklerin temsilcileriyle ...
İzmir'de tarihi hamle: Stratejik plan hazır
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirliler’in kentin tarihiyle bağını güçlendirmek ...
Güzelbahçe üşüyen can dostlarını sıcak yuvası oldu
5199 sayılı Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunu uyarınca, sokak hayvanlarını ...
 
Aliağa’nın eğitime destek projelerine Bakanlıktan teşekkür
Türkiye’nin en önemli sanayi ticaret kentlerinden olan Aliağa’da, belediyenin ...
Batur’dan Abdal Musa etkinliğinde Balbay müjdesi
Narlıdere Malatyalılar Derneği ve Narlıdere'yi Kültür ve Dayanışma Derneği ...
Anlamlı proje Bornova’ya taşındı: Oyunca silahını getir…
İlk olarak Susurluk Belediyesi tarafından uygulamaya konulan anlamlı kampanya ...
 
Balçova’da yeşil atağı sürüyor: O park yeniden doğdu
Balçova Belediyesi ilçedeki yeşil alanların vatandaşlar tarafından daha ...
‘Kredi devi’nden İzmir’e bir pekiyi daha!
Dünyanın önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, İzmir ...
300 Bucalı çocuk yüzmeyi öğrendi
Buca Belediyesi’nin yaptırdığı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda ücretsiz ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva