HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Aralık 2013 Salı - 09:23

İzmir'de tarihi hamle: Stratejik plan hazır

Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirliler’in kentin tarihiyle bağını güçlendirmek amacıyla başlattığı ‘İzmirTarih’ Projesi’nde stratejik plan hazırlandı. Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki 300 hektarlık alanı yeniden ayağa kaldıracak proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Biz yaşarken köksüz olarak yaşamıyoruz. Kentlilerin tarihle ilgili olan bağını, kulaktan dolma bilmek yerine o mekanlarda yaşayarak geliştirmek istiyoruz” dedi.

İzmir de tarihi hamle: Stratejik plan hazır

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmirliler’in tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlattığı ‘İzmirTarih’ Projesi, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Projenin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen ikinci buluşmasında, katılımcı bir anlayışla oluşturulan stratejik plan masaya yatırıldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, kentin dinamikleriyle birlikte yürütülen İzmirTarih Projesi’yle, İzmir’in tarihi çekirdeğini çöküntü alanından kurtarıp İzmirliler’in tarihle ilgili hafızasını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini söyledi. Tekeli, “Bunu geleneksel yöntemlerden çok, katılımcı yöntemlerle yapmayı tercih ediyoruz. Nisan ayında yaptığımız toplantıda stratejik tercihler konuşulmuştu. Daha sonra ise ev ödevimizi yaparak bu belirlenen stratejileri bir metne çevirdik. Bugün de o metni tüm katılımcılarla birlikte irdeledik. Böylece yeni atacağımız adımları kararlaştırdık” diye konuştu.

‘İzmirTarih’ Projesi’nin kapsadığı Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki 300 hektarlık tarihi alanda 17 alt bölgenin bulunduğunu hatırlatan Prof.Tekeli, Ocak ayından itibaren 4 çalıştay toplayacaklarını açıkladı. Tekeli, “Belirlenen stratejilerin, 17 alt bölgede nasıl uygulanacağını saptayacak politikaları geliştireceğiz. Daha sonra ise alt bölgeler katılımlı bir planlamayla tasarlanacak ve operasyon planları hazırlanacak. Bu planlarda kimin hangi işlevi göreceği belirlenerek, uygulamaya geçilecek” dedi.

Hedeflerinin İzmirli’nin tarihle ilişkisini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Tekeli, “Biz yaşarken köksüz olarak yaşamıyoruz. İzmir’in de çok değerli bir tarihi var. Kentlilerin tarihle ilgili olan o bağını, kulaktan dolma bilmek yerine o mekanlarda yaşayarak, hergünkü deneyimlerinin parçası olarak geliştirmek istiyoruz” dedi.
 
‘İZMİRTARİH’ PROJESİ NEDİR?
‘İzmirTarih Projesi, yaklaşık 300 hektarlık tarihi aksın yeniden ayağa kaldırılması ve tarihi dokuyu bozmadan rehabilite ederek çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Söz konusu bölgeyle ilgili farkındalık yaratılarak, sivil mimari örnekleri ve çevreleri iyileştirilecek, yapılara ve mekanlara fonksiyon yüklenecek. Yaklaşık 16 bin yapının bulunduğu alanda, restorasyon yapılacak, yapılara ve alanlara fonksiyon yüklenecek, ulaşım bağlantıları güçlendirilerek kent zenginleşecek.  Proje, tarihçilerden mimar ve şehir plancılarına, esnaftan işadamı ve akademisyenlere kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan katılımcı grubun desteğiyle sürüyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güzel İzmirim 17 Aralık 2013 Salı 15:45

Konak- Kemeraltı- İkiçeşmelik bölgesi çarpık yapıların arasında eski izmir evleri ile dolu. İnşallah bunlarda zamanla kentin tarihsel dokusuna eklenirler. Hatta o evlerin kapısında o evin hikayesi de olsa...

Yorumu oyla      18      6  
Lombak 17 Aralık 2013 Salı 13:18

Bu projeyi çok seviyorum. Tebrikler.

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe üşüyen can dostlarını sıcak yuvası oldu
5199 sayılı Sokak Hayvanlarını Koruma Kanunu uyarınca, sokak hayvanlarını ...
Aliağa’nın eğitime destek projelerine Bakanlıktan teşekkür
Türkiye’nin en önemli sanayi ticaret kentlerinden olan Aliağa’da, belediyenin ...
Batur’dan Abdal Musa etkinliğinde Balbay müjdesi
Narlıdere Malatyalılar Derneği ve Narlıdere'yi Kültür ve Dayanışma Derneği ...
 
Anlamlı proje Bornova’ya taşındı: Oyunca silahını getir…
İlk olarak Susurluk Belediyesi tarafından uygulamaya konulan anlamlı kampanya ...
Balçova’da yeşil atağı sürüyor: O park yeniden doğdu
Balçova Belediyesi ilçedeki yeşil alanların vatandaşlar tarafından daha ...
‘Kredi devi’nden İzmir’e bir pekiyi daha!
Dünyanın önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, İzmir ...
 
300 Bucalı çocuk yüzmeyi öğrendi
Buca Belediyesi’nin yaptırdığı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda ücretsiz ...
Bornova'nın artık 6 binden fazla genç kaşif var
Bornova Belediyesi Genç Kaşifler Bilim Evi’nde eğitim alan öğrencilerin ...
Başkan Durak'tan Karşıyaka'ya rekor yatırım
Karşıyaka Belediyesi 2013’ü de rekorla uğurlamaya hazırlanıyor. 45 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva