HABERLER>GÜNCEL
26 Kasım 2012 Pazartesi - 14:22

Tarihi davada bilirkişi sevinci: 4 kritik dosya aklandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 130 kişinin yargılandığı tarihi davanın dördüncü duruşması öncesi bilirkişi raporları geldi. Buca Toplu Konutları, İZBAN Tanıtım Filmi’nin sinemalarda gösterimi, kısa film ve masa üstü fotoğraf çekimi işleri ile ilgili gelen bilirkişi raporları olumlu çıktı. Raporlarda en dikkat çekici nokta Buca Toplu Konutları’na fayans döşenmesi işleminde kamu zararı olarak tanımlanan paranın fazladan alındığı ifade edilmesi oldu.

Tarihi davada bilirkişi sevinci: 4 kritik dosya aklandı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 397 yıl hapis talebi ile yargılandığı dava süreci tüm hızıyla devam ediyor. 24 Ocak 2013 tarihine ertelenen 4. Duruşma süreci öncesinde Büyükşehir Belediyesi’ni mutlu eden haber geldi. Mahkeme tarafından bilirkişilere gönderilen birçok konuda işlemler tamamlandı.   Başkan Aziz Kocaoğlu’nun her fırsatta eleştirdiği bilirkişi ve muhasebat kontrolörü sorunu yeni raporlarla ortadan kalkmış oldu. Başkan Aziz Kocaoğlu, eski Genel Sekreter Ersu Hızır, Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer gibi birçok ismin yargılandığı Buca Toplu Konutları ihaleleri ile ilgili bilirkişi raporu olumlu geldi.
 
Buca Toplu Konutları’na yangın merdiveni yapımı konusuna geniş yer verilen raporda bir sorun bulunmadığı ifade edildi. Konu iddianamede,“Bu olayda inşaat ruhsatı olmadığı için imar yasasının 32. maddesine ve KİK'in 60. maddesine aykırılık oluştuğu, uygulama projesine yangın merdiveninin dahil edilmemesinin yönetmeliklere aykırı olduğu, önceden öngörülmeyen yangın merdiveni için ihale bedelinin %10'unu aşmadığından aynı yüklenici tarafından yapılması gerekirken, yangın merdiveni için yeniden ihale yapılması ile toplam KDV dahil 670.391 TL kamu zararına neden olunduğu” ifadeleri yer almıştı. Raporda durumun mevzuat hükümlerinden kaynaklandığının altı çizildi.



AZ DEĞİL FAZLA PARA ALINMIŞ!
Yine iddianamede ‘edimin ifasına fesat karıştırmak’ olarak gösterilen 15 cm eksik fayans döşenmesine ilişkin iddialar da vardı. Başkan Kocaoğlu savunmasında “Fayans döşenmeyen kısım asma tavanın üstünde kalan, gözükmeyen tek sıra fayanstan ibarettir. Buna rağmen bu eksikliğin bedeli yükleniciden tahsil edilerek kamu zararının oluşmasına engel olunmuştur. Nitekim 2009 yılı Sayıştay ilamında herhangi bir kamu zararı tespit edilmemiş, hiçbir kişiye borç çıkartılmamıştır” ifadesini kullanmıştı. Yapılan yeni bilirkişi değerlendirmesinde büyükşehir haklı bulundu. Kamu zararı olarak tanımlanan paranın fazladan alındığı ifade edildi.


 
İnşaat Yüksek Mühendisi Engin Atalay, SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı İnşaat Mühendisi Hilmi Menteşe ve Harita ve Kadastro Mühendisi Hüseyin Hergün tarafından hazırlanan raporda, “Buca Toplu Konutları arsaları parsellerinin malikinin toplu konutların yapıldığı tarih itibarı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğu ve üzerinde konutların imar durumuna uygun olarak inşa edildiği tespit edilmiştir” denildi. Ayrıca diğer konularda da kamu zararının oluşmadığı vurguladı.

İŞTE O RAPORLAR







‘KONUTLARDAN’ KİMLER YARGILANIYOR?
Buca Toplu Konutları yapım projesi baştan Başkan Aziz Kocaoğlu ve dönemin Genel Sekreteri Ersu Hızır olmak üzere, adı geçen bazı üst düzey yöneticilerin başını ağrıttı. Toplam 670.391 TL kamu zararına neden olunduğu ve seramik kaplamasındaki 15 cm'lik eksikliğin toplam 32.212 TL kamu zararını doğduğu iddiasıyla Kocaoğlu ve Hızır’ın yanı sıra şu bürokratlar yargılanıyor:
- Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer
- Yapı Şube Şefi Kanber Dönmez
- Tesis Şube Şefi Ayşen Kalpalı
- Yapı İhaleleri Şube Müdürü Ülkü Markoviç
- Etüt Proje Daire Başkanı Işık Çelikoğlu (Dönemin)
- Genel Sekreter Yardımcısı Gül Şener (Dönemin)
- Etüt Proje Şube Müdürü Vahyettin Akyol
- Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran
- Etüt Proje Daire Başkanı Sedat Baylan (Dönemin)
 
ÜÇ TANE DAHA
Aradan geçen zamanda Buca Toplu Konutları dışında İZBAN Tanıtım Filmi’nin sinemalarda gösterimi, kısa film ve masa üstü fotoğraf çekimi ile ilgili de bilirkişi raporları geldi. Raporlarda kamu zararına neden olacak bir durum bulunmadığı ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birçok bürokratının yargılandığı davada İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay da yargılandı. Şu anda ev hapsinde bulunan Sabuktay ve ilgili bürokratlar hakkında ‘ihaleye fesat karıştırmak’ iddiasıyla yargılanıyor.
 
ESHOT, İSTANBUL’DA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ercan, ESHOT Encümeni, bürokratları ve çok sayıda kişinin yargılandığı ‘durak ihale’ konusu da Ankara’da muhatap bulamamıştı. İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ankara’ya bilirkişi incelemesi için gönderdiği konu ‘uzman yok’ denilerek iade edilmişti. Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan dosyayı alan İzmir, durak ihalesi ile ilgili yeni bilirkişi tespitleri için dosyayı İstanbul’a gönderdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Ercan Demir, dava öncesi bilirkişi raporlarının olumlu gelmesinin iyi bir durum olduğunu söyledi. Davanın sürecini etkilemesi açısından faydalı olduğunu anlatan Demir, “Biz, sürekli bilirkişi olarak görevlendirilen kişilerin niteliklerine vurgu yapıyorduk. Bu süreçte bazı kişiler hem bilirkişi hem de yargılama yapan kişi boyutuna geldiler. Öyle sorunlar çıktı ki her birisi aynı konu olur. İşin uzmanları, bilenlerden gelen raporlar moral oldu” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 27 Kasım 2012 Salı 14:00

ne çelişkidir bu böyle kamu zararı değil yararı vardır. 460 küsür yıl ve aziz kocaoğlu göya çete lideriy miş.Hukuk sindirmenin ve yıpratmanın aracı olmuş il ve ilçe belediyeleri için, ama izmirli zekidir, bilinçlidir.Bilir, görür ve değerlendirmesini yapar.İzmire bu yollarla değil hizmetle gelin, izmir için çabalarınızla gelin.

Yorumu oyla      14      7  
hukuk 27 Kasım 2012 Salı 11:18

Hukuk her zaman doğruyu bulur. Evet ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR. HUKUK HAKSIZLIKLARI GİDERMEK İÇİN VARDIR..HAKSIZLIK YAPMAK İÇİN DEĞİL ELBETTE... Mahkemenin detaylı araştırması ve yeni bilirkişilerden rapor alması takdirle karşılanmalıdır.

Yorumu oyla      22      6  
bülent ışık 27 Kasım 2012 Salı 08:23

Anemim evinin banyosuna müteahhit en üst kısma tek fayans döşememişti.Bizde mi mahkemeye versek acaba? Ama bu olay 25 sene önce oldu herhalde zaman aşımına girmiştir.

Yorumu oyla      19      12  
Otoparka 27 Kasım 2012 Salı 08:01

Belediye şirketinde çalışanların künyesine bakarsan partililer değilmi. Neden ihale açılıp bir tiyatro oynanıyor. Her ikiside kamu ise, işe alımlarlar kps ile yapılsın o zaman. Arpalık olmasın.

Yorumu oyla      20      20  
işte 26 Kasım 2012 Pazartesi 22:28

İŞTE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ.......

Yorumu oyla      22      6  
İDDİANAME 26 Kasım 2012 Pazartesi 21:07

AZİZ KOCAOĞLU: Bu iddianame Türkiyedeki tüm Belediyelere örnek olduğumuzun kanıtıdır dedi ve söylediği son bilirkişi raporunda "KAMU ZARARI DEDĞİŞ KAMU YARARI VARDIR" denerek ispatlandı.

Yorumu oyla      43      8  
Adalet 26 Kasım 2012 Pazartesi 19:45

Hukuka ve adalete güvenmek gerekli... Son bilirkişi raporlarıyla İşte adalet gerçekleşiyor.

Yorumu oyla      45      8  
Devlet Denetleme Kurulu 26 Kasım 2012 Pazartesi 18:02

Aziz Kocaoğlu Cumhurbaşkanına başvurarak kendilerini DEVLET DENETLEME KURULUNUN denetlemesini istemiş... Demekki bilen kişilerin incelemesini sistemesi kendine olan güveninden kaynaklanmış...

Yorumu oyla      54      10  
Ahmet Türkan 26 Kasım 2012 Pazartesi 17:55

Dertleri şu İzmir neden Atatürkçü? Her türlü baskı helal onların gözünde.

Yorumu oyla      48      15  
bilirkişi 26 Kasım 2012 Pazartesi 16:53

Dava konusu vergi olsa hadi vergi denetçisi veya uzmanları bilirkişi olarak atanabilir. İhale konularıyla vergi denetçilerinin ne alakaları var. Bunlar herhangi bir ihale mi yapmışlar, İhale komisyonlarında görev mi yapmışlar yoksa kamu ihale kurumunda mı çalışmışlar. HİÇ BİRİSİ DEĞİL.. Böylece konularında uzman bilirkişiler seçilince gerçeklerde ortaya çıkar ve suçlamaların dayanağı olmadığı anlaşılır.

Yorumu oyla      55      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirel o soruya yanıt verdi: Özal zehirlendi mi?
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ...
Karakolda dayak davaları birleşti
Karabağlar'da geçen yıl temmuz ayında bir müzikholde, üzerinde kimlik ...
İzmirli rotaryanlar ögretmenler gününde Anıtkabir'deydi
Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı Rotary Kulüplerinin organize ettiği ...
 
Ve TSK açıkladı: Patriotlar nerede kullanılacak?
Genelkurmay Başkanlığı, Patriotların sadece Suriye'den gelecek tehditlere ...
PKK'nın grup lideri öldürüldü
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yapılan operasyonda, PKK'nın bölgedeki grup lideri öldürüldü.
Bakan Günay’dan Çamlıca’ya ‘Ak mescit’ önerisi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, cami yapılması gündeme gelen Çamlıca’ya, ...
 
TSK’dan orduya eşcinsel düzenlemesi
Genelkurmay, disiplin cezalarını yeniden düzenledi. Tasarıda 'ceza puanı' ...
İzmir'e NATO çıkarması!
NATO cuma günü İzmir’de Müttefik Kara Komutanlığı’nı faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.
Bekir Dede 9 günlük yaşam savaşını kaybetti
Selçuk’ta girdiği bunalım sonucu çenesine dayadığı av tüfeğinin tetiğini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva