HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Kasım 2014 Pazartesi - 20:19

Meclis’te ulaşım tartışması, Başkan’dan isyan: Var mı böyle adalet!

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı mali performansı ve gelir-gider bütçesinin görüşüldüğü meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetin yaptığı düzenleme nedeniyle bedava ve ücretsiz binişler nedeniyle kurumun zarar ettiğini söyledi. Kocaoğlu, “Adamın 150 tane dairesi var ama 65 yaşında diye bedava otobüse biniyor. Böyle tanıdığım adam var. Var mı böyle adalet? Bunu ben de yaparsam, başkası da yaparsa sistem değildir” dedi.

Meclis’te ulaşım tartışması, Başkan’dan isyan: Var mı böyle adalet!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı olağan 7. meclis toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yönettiği meclis toplantısında ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı mali yılı performans programı ile 2005 yılı gelir-gider bütçe tasarısı kabul edildi.

AK Parti grubu mecliste ulaşım sistemini eleştirirken yeni aktarma sisteminden vazgeçilmesini istedi. Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Başkan Kocaoğlu’na “birlikte otobüsle seyahat edelim” önerisi getirdi. Başkan Kocaoğlu ise, ulaşımda yasalar nedeniyle uygulanan ücretsiz-indirimli bilet sistemini eleştirdi.


 
BİRLİKTE YOLCULUK YAPALIM
Toplantıda ilk sözü alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, konuşmasında ulaşım sistemini eleştirdi. Doğan, “Belediyenin ‘düğüm çözülüyor’ sloganı ile başlattığı yeni aktarma uygulaması tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bırakın yaşlı ve engellileri genç insanların bile tepkisine neden olmuştur. Vapur ve İZBAN’da sağlıklı aktarma yapılamıyor. Bu söylediklerimi gözleri ile görmek isteyenler saat 17:30-19:00 arasında otobüse binsin. Dolu otobüslerle gelen insanları başka bir otobüslere bindirmeye çalışıyorsunuz. Sayın başkan arzu ederseniz birlikte belediye otobüs yolculuğu yapabiliriz” dedi.
 
GELİN BU SİSTEMDEN VAZGEÇİN
Ulaşımdaki sistemin yanlışlarını da sıralayan Doğan, “İzmir’deki aileler sivil araçlarını ve servisleri kullanıyor. Otobüsler iyi çalışmadığı için bu yol tercih edildiğinden trafik sıkışıklığı oluşuyor. Siz de bu sistemin hatalarını bildiğiniz için tek tek otobüsleri yerine getiriyorsunuz. Hatların numaralarını değiştirerek sistemdeki sorunu çözmeye çalışıyorsunuz. Sayın başkan gelin bu aktarma sisteminden vazgeçin. Vazgeçin ki İzmirliler rahat nefes alsın. Bu işten kimse faydalı çıkmadı. ESHOT’un bütçe rakamları abartılıdır. Elektronik ücret toplama sistemindeki değişiklik ‘sistemde kaçak var’ demektir. Ayrıca kapalı durak sistemi de yetersizdir. ESHOT’un genel müdürlüğüne  ‘dışarıdan’ neden inşaat mühendisi getiriyorsunuz. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 gelir bütçesi 619 milyon TL’dir. Banka kredileri ve toplanan paraları da eklediğinizde taşıma su ile değirmen döndürülmektedir. ESHOT’un bütçesinde kaynak yaratılamamıştır. Kurumun bütçesi İzmirlilerin sorununu çözemeyeceği ve yaşamını ıztırara çevirdiği için ret oyu kullanacağız” diye konuştu.


 
AFRİKA’DA BİLE AÇIK DURAK YOK
Toplantıda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz da, ulaşımda çifte standart uygulandığını ifade etti. Kökoğuz, “Bazı yerlerde otobüslerin geliş saatleri çok mesafelidir. Hava sıcaklığın ve güneşli havaların yoğun olduğu kentte açık durak neden var? Afrika’da bile açık durak yokken İzmir’de neden bu kadar çok? Açık duraklar neden kapatılmıyor. O duraklarda oturanlar insan değil mi? Akıllı duraktan bahsediyorsunuz. Ne zaman otobüsün geleceğini gösteriyor. Tamamı akıllı durak yapılamaz mı? Otobüsler saatinde gelmiyor. Siz ‘vatandaş okuduğunda neden gelmiyor’ diye düşünür mantığı ile mi durakları koymadınız?  Şu memlekette klimasız araç kullanan kalmadı. Büyükşehir’de 300 adet klimalı otobüs var. Niçin klima takılmıyor? Klimasız araçların tamamına yakını gecekondu bölgelerine gönderiliyor. Engelliler için çalışan otobüslerin hangi güzergahta olduğu yazıyor. Benim ilçem Bayraklı’da sadece üç hatta engelli otobüsü var. Bizim ilçemizde 36 bin engelli vatandaşımız var. Otobüs sayıları da yetersizdir.  İzmir’de bulunan 440 bin engelli vatandaşımıza sadece 10 tane akülü şarj aleti yeri koyuyorsunuz. Bu yeterli midir? Bu eksiklere rağmen 40 bin TL’ye vatandaş memnuniyet anketi yaptırmaya çalışıyorsunuz. Toplu ulaşım kılavuzu için 160 bin TL de para ayırmışsınız” dedi.
 
İYİ SAATTE OLSUNLAR
Kökoğuz, ulaşımı eleştirirken metro konusuna değindi.  Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “O işi karıştırma bitti. Senin haberin yok mu” dedi. Bunun üzerine Kökoğuz, “Sizin Fahrettin Altay’dan sonrası için bir çalışma olduğundan haberiniz var mı” diye sordu. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “ Tamam bir şey demiyorum. İyi saatte olsunlar” ifadelerini kullandı.


 
SOKAKTAKİ VATANDAŞA SORUN
AK Parti Meclis Üyesi Hakkı Durmaz da İzmir’in ulaşım sistemini eleştirdi. Durmaz, “ESHOT’un bütçesinde gelir-gider arasında 23 milyon TL fark var. Bu rakam da kredilerle kapatılacak. Zaten bizim söylediğimizin dışında halkın arasına karıştığınızda sıkıntıları göreceksiniz.  Ulaşımdaki yeni uygulama lastik tekerleklilerin ulaşım ağından çekilmesi, trafik yükünün azalması için yapılmıştı. ESHOT’un mevcut potansiyeli eskisi gibi devam ediyor. Akaryakıt harcamalarında ise fark yok.  Ulaşım sistemi kendisini gösteriyor. Yeni uygulamanın ESHOT’a yarar getirmediği ortadadır.  Ne yazık ki sokaktaki vatandaş da bundan yarar sağlamamaktadır” dedi.
 


YANLIŞ HESAP YAPIYORSUNUZ
Meclis toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eleştirileri yanıtladı. Kocaoğlu, ulaşım sisteminin sürekli büyüdüğünü ifade ederken raylı sistemin önemine dikkat çekti. Kocaoğlu, “Yanlış hesaplar yapıyorsunuz.  Önemli olan lastik tekerlekli sistemin süresinin kısaltılmasıdır. Yakıttan tasarruf için bu iş yapılmamıştır. Madem ki İzmir ulaşımda günlük yolcunun yüzde 30’unu raylı sistem ile yapıyor. Mademki TCDD’nin harcadığını başımızın üstüne koyup merkezi hükümetten destek almadan raylı sistemi artırdıysak. Burada biraz ‘el insaf’ diyerek düşünmek gerekiyor.  Konuşacağız ama mantık hatası yapmayacağız. Artık ortaöğretimde mantık, felsefe dersleri kalktığı için bu arkadaşlar da dersleri almadığı için normaldir.  Kapalı durakları olmayan yerler durak yapılacak yerleri olmayan alanlardır. Körüklü otobüsler, alçak tabanlı ve klimalı otobüslerin sayısı hiçbir kentte İzmir kadar yoktur.  Biz buraya geldiğimizde 12 tane engelli aracı vardı, bir tane klimalı araç yoktu. Metro çekerlerinde klima yoktu. Sonradan taktık, otobüslerin sayısını arttırdık. ESHOT’ta ilke kararı aldık. Bundan sonra zorunlu olmadıkça elektrikli olmayan otobüs almayacağız. Doğrudan elektrikli sisteme geçeceğiz” diye konuştu.


 
ANKARA DUYSUN
AK Parti meclis grubunun farklı şirketler bünyesinde olmasına rağmen otobüs kullanan şoförler için “eşit işe eşit ücret” talebini de değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “Bu sözleri söylediğiniz için sizlerle gurur duyuyorum. İnşallah bu sözlerinizi Ankara da duyar. Taşeron kullanmak, eşit ücret ayrı şeydir. Taşeronun hep karşısında olduk, savunmadık. Siz bu sözleri taşeronu kaldıran bir belediye başkanına söylüyorsunuz.  İstihdam politikası belirlenmeden üretim olmaz.  Ülkenin çıkışı sendikaların ücret sendikacılığı yapmamasından geçer. Hepimizin görevi ülkeyi kalkındırmak ve yüceltmektir. Ana muhalefet partisinin en büyük seçilmiş koltuğunda oturan birisi olarak söylüyorum. Taşeron sistemi artık bitsin. Bu insanlık dışı bir sistemdir. Yasası, dayanağı yok. Ses çıkartılmadığı için bu sistemi çalıştırıyoruz. Oturalım adam gibi bir şey yapalım. Taşerona gitmenin nedeni nedir? Sendikaların ücret baskısıdır. O zaman düzenleme yapalım. Çalışana süre kısıtlaması yapalım. Çalışmayana ‘güle güle’ diyelim. Aynı işi yapan kişi farklı ücret alır mı? Bu sistemin düzeltilmesi merkezi hükümetin işidir. Yerel yönetimin işi değildir”  dedi.
 
ESHOT ZARAR EDİYOR
Aktarmalı ulaşım sistemine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, “Aktarmalı sistem geliştirilerek, eksikleri hataları giderilerek sürdürülecektir. Her proje gibi çocukluk hastalıkları olacaktır. Bunu da sürekli takip ediyoruz. ESHOT yaklaşık 350-400 milyon TL arasında yıllık zarar etmektedir. Niye zarar ediyor?  Kamu görevi görüyor. Seçimden hemen önce 65 yaş düzenlemesi yapıldı. Bunun parasını kim veriyor? Engellinin parasını kim veriyor? Öğrenciye indirimi kim yapıyor? Biz 2 TL’ye bilet satıyoruz. İndirimler, bedavası eklendiğinde 95 kuruş elde  ediyoruz. Bu bizim elimizde olan bir şey değildir. Buna rağmen verimlilik ölçülmelidir. ESHOT zarar ediyor. Verin 2 TL’yi… Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı parasını versin. Bu durumdan herkes mağdur. İstanbul ve Ankara da sistemi götüremiyor. Bu ulaşımın gerçeğidir.  Gelen paranın 400 milyon TL’si kanunu koyan, merkezi hükümet uygulaması yüzünden gidiyor. Bütçeden bana az para ver. Ben hiçbir şey ölçemiyorum ki. Battı balık yan gidiyor. İşletmeciliğe, yönetmeliğe aykırı sistem işliyor. Ben ‘taşınmasın’ da demiyorum ama bunun kaynağının bulunması gerekiyor.  Popülizm bizi dar boğaza sokuyor. Muhtaç kişileri otobüsle de sırtımızda da taşıyalım. Adamın 150 tane dairesi var ama 65 yaşında diye bedava otobüse biniyor. Ya tanıdığım adam var. Var mı böyle adalet? Bu sistem mi? Bunu ben de yaparsam, başkası da yaparsa sistem değildir. Bu para İzmir’in parasıdır. Öyle de, böyle de harcıyoruz, zarar ediyoruz.  Bir ulaşım yasasının çıkması gerekiyor” diye konuştu.


 
NİYE GECİKTİ?
AK Partililerinin eleştirilerinin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi İsfahan Naki, hükümetin İzmir’e yönelik ulaşım projeleri arasında yapılması gerekenlerin neden geciktirildiğini sordu. Naki, “Mademki AKP’li arkadaşlar bu konularda çok biliyorlar ve kent için çalışmak istiyorlar. Başbakanımız bir açıklama yaptı. Ve lojistik eylem planında değişiklik yapıldı. Buna göre Kuzey Ege Çandarlı Limanı 2018’e, Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün bitişi 2016’ya ertelendi.  Neden sıra İzmir’e gelince rötar yapıyor. Bunun gerekçesini öğrensinler ve bize de açıklasınlar” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Hatice Tatlı da, eleştirileri kabul etmediklerini söylerken Ankara ve İstanbul’da sorunlu ulaşıma bakılmasını istedi.
 
YENİ YILDA OTOBÜS ALINMAYACAK
ESHOT’un çalışmaları hakkında bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, kurumun önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Aydoğan, “Geçen zamanda otobüs filosunu yenilemiştir. Kurum, 2015 yılında otobüs almayacaktır. ESHOT’un bu zamana kadar günü gelen ve ödemediği borcu yoktur. Borçlar da her geçen gün azalmaktadır.  İnsana ve doğaya verilen önem nedeniyle dizel motorlar kullanılmaktadır.  Kurumun bin 628 aracı bulunurken 900’ün üzerindeki araç da klimalıdır. 2015 yılı sonuna kadar geriye kalan otobüsler alçak tabanlı, engellilerin yaşamına uygun hale getirilecektir” dedi.
 
Toplantıda söz alan MHP Grup Başkanvekili Remzi Taktakoğlu da ulaşım sisteminin İzmirliler tarafından zamanla anlaşılacağını ifade ederken ESHOT çalışanlarını çalışmaları nedeniyle kutladı.


 
Mecliste, ESHOT’un 2015 yılı mali performansı ve gelir-gider bütçesi AK Parti meclis üyelerinin ret oyuna karşılık CHP, MHP’li meclis üyeleri ile Bağımsız Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar’ın olumlu oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 32 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet kara 3 Nisan 2016 Pazar 20:42

Kendi emeklisini sevmeyen belediye, sosyal miş..... Sizden sosyal belediye olmaz. Sizin ne izmir nede Türkiye'ye hiç bir olumlu bir çabanız olmaz. Neden emeklinin pasosunu iptal ettin Aziz.....??????

Yorumu oyla      11      5  
Ayhan turgay 14 Temmuz 2015 Salı 10:36

Bende özel halk munubuscusuyum başkanının dediği gibi adamın ikiyuztane tane evi var buisten fayda goruyor50 bin nüfuslu bir ilçede günde 70 kişi taşıyorum büyük şehirlerin halini siz düşünün oy için yapılmış bir işbu

Yorumu oyla      11      5  
talha 3 Aralık 2014 Çarşamba 21:06

yaşlıları bedavacıları çok sevenler kendi ceplerinden ağalık yapsınlar maaşlarına 100tl zam yapsınlar ister otobüse binsinler ister çay kahve içsinler asgari ücretlinin suçune paralı biniyor

Yorumu oyla      12      5  
izmir dusuncesi 25 Kasım 2014 Salı 13:55

eshot izulas ve izelmanda PERSONEL ucretlerİ yuksekmi? personel giderleri ne alemde.?.ogrencilere YUZDE 60 UCUZ OLMALI 65 YASIN İPTALİ İCİN DAVA ACIN HUKUK MUSAVİRLERİNİZ BOS OTURMASIN

Yorumu oyla      14      5  
Belediyeci 25 Kasım 2014 Salı 13:30

ercan arkadaşımızın 11.51 deki yorumunda da belirtildiği gibi izmire ödenek gelmemektedir.

Yorumu oyla      12      17  
burka çayan 25 Kasım 2014 Salı 12:02

Bu 65 yaş üzeri insanlara bedava ulaşım işi de kömür ve makarna işine benziyor.65 yaş ve üzerine bedava ulaşım verileceğine emekli maaşlarına belli miktar ulaşım zammı yapılsın.

Yorumu oyla      24      8  
ercan 25 Kasım 2014 Salı 11:51

Oylar akp ye kayacakmış.Akp nin izmire ne hayrı var ki akp ye oy kaysın.Bir tane izmire faydasını söyleyin.izmire vermesi gereken paraları bile göndermiyor.İzmire biçtikleri rol huzurevi şehri olması.İzmire biçtikleri bu vizyonamı oy verecegiz hadi canım sizde.

Yorumu oyla      16      11  
ercan 25 Kasım 2014 Salı 11:44

65 yaş uygulaması sadece belediyelerin degil özel halk otobüslerinin de belini büküyor. .Adamlar bu işe girdiginde böyle bir durum yoktu.Şimdi adamlara diyiyorsun ki şu kadar yolcuyu bedeva taşıyacaksın.Ceremesinide sen çekeceksin. Ne güzel iş.Akpli belediyeler için önemli degil.İktidar hazineye olan borçlarını zaten bir kalemde siliyorlar.Daga geçenlerde ankaranın sildiler.Bu uygulama belediyenin degil hükümet kararıdır.Kaymagını onlar yiyor ceremesini belediyeler çekiyor.Madem böyle bir uygulamayı koyuyorsun.kaynagını da yaratman lazım.Kimse bu uygulamaya karşı degil.Yapılan haksız uygulamaya karşı.Belediyelerin zaten kısıtlı gelir kaynakları var. Herkes istanbul ve ankara gibi devletten büyük yardımlar almıyor.Gerçekleri görmek lazım kusura bakmayın

Yorumu oyla      19      8  
Lombak 25 Kasım 2014 Salı 11:38

65 yaş üzeri oldun mu hayat bence herkese zor. Yani bu haktan faydalanmak için fakir olduğunu kanıtlamak yanlış. 150 dairesi olan adam da bedava kullansın(zaten onun tenezzül edeceği kaç biniştir?) fakir vatandaş da bedava kullansın. Merak etme bu sisteme zengin ve 65 yaş üzeri zarar vermez. Çok yanlış bir yaklaşım. İzmir gibi bir kentin belediye başkanına yakışmıyor bu açıklamalar. Esas burada üzerinde durulması gereken vatandaşı usandıran aktarma sistemine çare bulunmasıdır.

Yorumu oyla      22      9  
bülent ışık 25 Kasım 2014 Salı 11:21

10.15 birşeyi isterken insan önce mantık arar.Sayende Türkçemiz yeni bir kelime kazandı "kendini zengin zannetmek" diye.Egekent'in yan tarafında oturan ve yoksulluk sınırının altında geliri olan bir insanım.Geçen sene Gümrükten akşam üzeri 1 saatte gittiğim yere şimdi metro+ otobüs 40 dakikada gidiyorum.

Yorumu oyla      14      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da 24 Kasım coşkusu: Piriştina'dan anlamlı mesaj
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, ilçesinde görev yapan tüm öğretmenlerin ...
Selçuk'ta öğretmenler unutulmadı
Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini 1928 yılında ...
Bergama’da kadına yönelik şiddet protestosu
Bergama Belediyesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi ile Üretici Kadınlar ...
 
Kemalpaşa’da 24 Kasım coşkusu
24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında, Kemalpaşa İlçe Milli ...
Büyükşehir’de ‘büyük’ ihale: Bu kez sürpriz yok!
Belediyenin farklı birimlerinde çalışan binlerce personelin kaderini çizecek ...
Karşıyaka’nın en büyük camisi yeniden doğdu!
Sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra, altyapı çalışmalarına da önem ...
 
İzmir’in 2 ilçesi susuz kalacak!
İzmir’in Menderes ve Urla ilçelerindeki bazı mahallelerde 26 Kasım Çarşamba ...
Konak’ta kadınlar şiddete ‘dur’ dedi
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta kadına yönelik şiddet masaya yatırıldı. ...
İşletme İktisadı Enstitüsü Mezunları’ndan Başkan’a ‘mezuniyet’ onuru
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İşletme İktisadı Enstitüsü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva