HABERLER>SAĞLIK
30 Ekim 2014 Perşembe - 12:25

Kadavra sıkıntı bitmiyor: Bağışlayın bedeniniz ‘tıp’ta yaşasın

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas, 24 Ekim – 31 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ''Ulusal Anatomi Haftası'' ile ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası hakkında basın açıklaması yaptı. Kampanyanın temel noktasının Tıp Eğitiminde yaşanan “Kadavra Sorununu” toplum ile paylaşmak olduğunu ifade eden İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas kampanyanın Tıp eğitimi bakımından önemini vurguladı.

Kadavra sıkıntı bitmiyor: Bağışlayın bedeniniz ‘tıp’ta yaşasın

İZMİR - Tıp Fakültesi ve Tıpta Uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu belirten Prof.Dr. Malas, toplumumuza gelişmiş toplumlarda sunulan tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı sağlamak için de kadavra temininin önemli olduğunu kaydetti.
 
TÜRKİYE’DE “KADAVRA GÖRMEDEN MEZUN OLAN TIP ÖĞRENCİLERİ VAR”
Türkiye de her geçen yıl tıp fakültesi öğrenci kontenjanlarının arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Malas, “Tıp fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadar yüksektir. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin “Temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir” dedi.
 
Fakültelerinin bu anlamda öncü bir fakülte olduğunu söyleyen Prof.Dr.Malas, “Tıp Fakültelerimiz içerisinde tıp eğitiminde kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır. İKÇÜ Tıp Fakültesi bu konuda öğrencilerine kadavra eğitimi yaptırabilen şanslı bir fakültedir” diye konuştu.

‘DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DESTEĞİ’      
Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de kadavra eğitiminin şart olduğunu belirten Prof.Dr. Malas, mevcut yasaların kadavra bağışına engel olmadığını ancak toplumdaki bilgi eksikliği nedeniyle bağışın yetersiz kaldığını söyledi.  Prof.Dr. Malas, ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanyada amacımız Organ Bağışı gibi vatandaşlarımızı çok kutsal bir hareket olarak bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırabilmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmektir. Diyanet İşleri Başkanlığımızda bu konuda tıp eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulumuzda bu kampanyamız içerisinde Tıp Eğitimine gönülden destek vermektedir” şeklinde konuştu.
 
GÖNÜLLÜ BİREYLERİ BEKLİYORUZ
Tıp eğitiminin en büyük sorunu olan 'Kadavra Temini' yönündeki toplumsal duyarlılığı arttırmak yönündeki çalışmalara büyük ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Prof.Dr.Malas yazılı ve görsel medyanın konuya gösterdiği duyarlılığa teşekkür ederek  “Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından temin edilebilir. Bedenini bağışlayacak olan gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaat edebilir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından kara senaryo: 25-30 milyon kişi...
Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, ...
Google kansere el attı
Bir süredir sağlık alanında yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken Google, ...
Kellik 5 günde tarih oluyor
Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi araştırmacıları, nanoteknolojiyle ...
 
Bakanlık hileli ürün satanları açıkladı: İzmir’den 8 firma
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaptığı denetim sonucunda açıkladığı ...
İzmir’in büyük üniversite hastanesinde hemşire isyanı!
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi hemşireleri süregelen sorunlara dikkat ...
Uyku bozukluğu ciddi risk
Zirve Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, uzun süren uyku ...
 
Bozyaka’da feci kemoterapi kazası
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan bir hemşerenin ...
Sağlık Bakanlığı’ndan ‘sarı toz’la ilgili kritik açıklama
İstanbul'da geçtiğimiz hafta başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen ...
Hafıza kaybına çözüm umudu: Kakao
ABD’de yapılan bilimsel çalışma, kakaodan elde edilen flavanol adlı maddenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva